Истории от комунистическа България

• 157 992
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 555
Да де DeVa® , така е. Аз за нейния случай говорех  Grinning

А ще повярваш ли, ако ти кажа, че скоро пак може да го има този данък? Shocked
Патриотичният фронт са внесли предложение, данъкът да бъде върнат за неженени лица над 30 години, също така и за бездетни семейства. Най-отвратителното, което прочетох е, че към предложението е добавено, хората с репродуктивни проблеми да бъдат хоспитализирани и лекувани безплатно. Не, че има нещо лошо да бъдат лекувани безплатно, но ми прозвуча един вид, все едно ще ги събират от къщите и ще ги вкарват в болница принудително. Как можеш да хоспитализираш някого?! Сега очаквам и газовите камери да върнат...

Айде моля те тия у лево да ходят. Не ги е срам. Нали уж сме в свободна държава. Над 30 съм и не искам да имам деца. Това е мое право и никой копче не може да ми каже. А като напират да го въведат, примерно може тогава те да осигурят финанси на всяка майка  да си изкара спокойно бременността и да си отгледа после детето като нормален европеец  Sunglasses Нека да го наложат, няма да плащам и ще ги осъдя, а после и цялата държава за слабоумие.

# 3 556
А ще повярваш ли, ако ти кажа, че скоро пак може да го има този данък? Shocked
Патриотичният фронт са внесли предложение, данъкът да бъде върнат за неженени лица над 30 години, също така и за бездетни семейства. Най-отвратителното, което прочетох е, че към предложението е добавено, хората с репродуктивни проблеми да бъдат хоспитализирани и лекувани безплатно. Не, че има нещо лошо да бъдат лекувани безплатно, но ми прозвуча един вид, все едно ще ги събират от къщите и ще ги вкарват в болница принудително. Как можеш да хоспитализираш някого?! Сега очаквам и газовите камери да върнат...

Къде мога да прочета това предложение?

# 3 557
  • Пазете Гор
Мисля, че не е предложение, а норма -  семейства с деца получават данъчен отбив от ДОД в размер на около 20 или 30 лева за дете годишно, нещо такова.

Не съм сигурен, че отбив е точният термин. Сумите са от посочения порядък, тоест - незначителни

Каквото и да е - мястото на тая дискусия едва ли е в темата. Тя вярно, че отдавна се изчерпа, ама да не я пълним и с тая плява.

# 3 558
  • Пловдив
Мисля, че не е предложение, а норма -  семейства с деца получават данъчен отбив от ДОД в размер на около 20 или 30 лева за дете годишно, нещо такова.
Тараматанци норма. Няма такива работи. Засега и в момента говоря.

# 3 559
  • Пазете Гор
Не знам, не съм сигурен, но мисля, че тая отстъпка ще се получи при плащането на данъците за 2015, демек през пролетта на 2016. Тоест - норма е, но действието й ще бъде след година.

Повтарям - не съм сигурен.

И пак - хич не сме по темата, ама хич.

# 3 560
  • Пловдив
А, за догодина. А, и 30лв. То много бе, аз ще забогатея с колко..... 90лв, много поощрително за раждаемостта. Добре, че раждам без да очаквам от държавата, че инак.....

На тоя форум туй му е хубавото, че си говорим и извън темата Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 3 561
  • Пазете Гор
Може и 60 да са. Нищо де, вземи си ги.

Аз изобщо съм скептичен към теорията, че е възможно държава да насърчи раждаемост. Опитът от политиките в тая област показват пълно несъответствие между похарчените средства и получения резултат.  У нас - и преди 30 г, и по света.

Ще я минем тая дискусия под мотото - демографска политика при социализма - идеи, мерки, резултати.

# 3 562
20 лв. на дете се намалява.
Догодина.

# 3 563
А, как да не насърчава държавата раждаемостта, насърчава я! Я колко мургави сестри работят "професия родилка". Раждат дете след дете, записват ги на свое име, за всяко помощи.
И защо не, на техните деца какво им трябва, захвърля го босо и голо да се търкаля на двора, нито за дрехи мислят, нито за образованието му. Колко му е да гледаш дете като прасе и да си взимаш паричките, щом държавата го позволява.

# 3 564
А, как да не насърчава държавата раждаемостта, насърчава я! Я колко мургави сестри работят "професия родилка". Раждат дете след дете, записват ги на свое име, за всяко помощи.
И защо не, на техните деца какво им трябва, захвърля го босо и голо да се търкаля на двора, нито за дрехи мислят, нито за образованието му. Колко му е да гледаш дете като прасе и да си взимаш паричките, щом държавата го позволява.
прозвуча като лидера на НФСБ Laughing

# 3 565
А, не, по-радикална съм от Валерката! Laughing

# 3 566
из доклад от декември 1989 , какво е било реалното положение :

.... Първо. Очертава се силно спадане на тем­повете на икономическия растеж.

Като имаме предвид, че това спадане протича паралелно с бързо увеличаване на вът­решния и външния дълг на страната и на инфлацията, може да се направи изводът, че по същество през последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
Второ. Появиха се и се задълбочават ня­кои остри диспропорции в икономиката.

Влоши се материалната и суровинната осигуреност на производството. Прогресивно се увеличава делът на амортизираните про­изводствени фондове, който в края на 80-те години достигна 40–45 на сто. Нарушиха се основни народностопански баланси.

Засили се тенденцията на изоставане на количеството и качеството на произведените стоки от изискванията на потребителите. Про­изводството на редица стоки през последни­те няколко години е по-малко в сравнение с 1980 година. Това се отразява преди всич­ко върху жизненото равнище на хората и върху състоянието на вътрешния пазар.

Особено опасна за цялостното развитие на страната е нарастващата "пропаст" между па­ричните средства на населението и налични­те стоки и услуги. Така например за пери­ода след 1980 г. паричните доходи на насе­лението са нараснали с 54 на сто, а обемът на стоковите фондове — с 39 на сто. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само през 1989 г. се очаква свободните парични средства да се уве­личат с още 1,8 млрд. лева!

Трето. Изключително сериозни проблеми се натрупаха във финансовата сфера.
Дър­жавният бюджет е поел непоносими за нашите мащаби разходи. Много от тях прикри­ват некадърност в управлението, неефектив­ни инвестиции, нискокачествен и лошо орга­низиран труд. ПРЕКОМЕРНИТЕ РАЗХОДИ НА ДЪРЖАВАТА И СЪЗДАДЕНАТА СЛОЖНА СИСТЕМА ОТ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ НАПРАВИХА ГОДИШНИЯ РАЗМЕР НА СУБСИДИИТЕ, НАДБАВКИТЕ И ПРЕМИИТЕ ОКОЛО 7 МЛРД. ЛВ, КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА НАД 1/4 ОТ ОБЩИЯ РАЗМЕР НА БЪДЖЕТНИТЕ РАЗХОДИ. КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ ТОВА МНОГО ГОДИНИ НАРЕД БЮДЖЕТЪТ ПРИКЛЮЧВА С ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ. ДЪЛГЪТ НА ДЪРЖАВАТА КЪМ БАНКИТЕ НАДХВЪРЛИ 10 МЛРД. ЛВ ПРИ ГОДИШЕН РАЗМЕР НА БЮДЖЕТНИ ПРИХОДИ ЗА 1988 Г. 26 МИЛИАРДА ЛВ..

Всички тези проблеми намират краен из­раз в задълбочаването на инфлационните тенденции. Непризнаването на инфлацията досега, а оттук и отсъствието на надеждни лостове за нейното управление ускоряват обезценяването на българския лев, намаляват неговата вътрешна и външна покупателна способност.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ТРЕВОГА БУДИ СТРЕМИТЕЛНОТО НАРАСТВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НИ В СВОБОДНО КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА. БРУТНИЯТ ДЪЛГ НА ДЪРЖАВАТА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НАДХВЪРЛИ 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ПРИТЕЖАВАМЕ ЗЛАТНИ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ В РАЗМЕР НА ОКОЛО 1,3 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ОТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ КРЕДИТИ НА ДРУГИ СТРАНИ ЩЕ ПОЛУЧИМ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ ОКОЛО 1,8 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЧИСТИЯТ ДЪЛГ НА СТРАНАТА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НАБЛИЖАВА 8 МИЛИАРДА ДОЛАРА, КОЕТО ТРЯБВА ДА ОЦЕНЯВАМЕ КАТО КРИТИЧНА ГРАНИЦА.

Особено неблагоприятно е, че нарастване­то на задълженията става на фона на намаляваване на постъпленията в конвертируема валута и при съхраняване на зависимостта на икономиката и на социалната сфера от вноса по второ направление. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута. САМО ЛИХВИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТЯХ, ЩЕ ВЪЗЛЯЗАТ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ШЕСТ ГОДИНИ НА

4—4,5 МИЛИАРДА ДОЛАРА.

Ако не променим нещата, над половината от го­дишните ни валутни постъпления ще бъдат изразходвани за погасяване на дълга. Погашенията ще погълнат и значителна част от прираста на националния доход.

# 3 567
Отчитайки, че комунизмът продължава да ни владее телом и духом вече над 70 години, можем да сме спокойни, че каквото и да кажем по темата, ще е на място.  Rolling Eyes "Истории" не означава непременно минали събития, а по-скоро разкази, случки и т.н.

# 3 568
Отчитайки, че комунизмът продължава да ни владее телом и духом вече над 70 години, можем да сме спокойни, че каквото и да кажем по темата, ще е на място.  Rolling Eyes "Истории" не означава непременно минали събития, а по-скоро разкази, случки и т.н.
Какъв комунизъм владее,в момента управляват хора които са много далече от комунизма,Реформатори ,ГЕРБ,все хора в дясно мислене,изгониха Русия,вече сме в Европа ,какъв комунизъм ви преследва.Ще се снабдяваме с гориво от източници посочени от ЕС и щатите /енергиино независими ставаме /,ето хората ни пращат експерти,не разбирам какъв комунизъм ви преследва.Джим Кери  Mr. Greenбеше тук човека каза ,че правят всичко възможно да помагат.Какви комунисти какви глупости....

# 3 569
  • София
Наистина е тъпо да се санкционират хората по семеен признак. Но да се поощряват - вече е друго нещо.
Говоря от своята камбанария.

По соцвреме даваха т.нар. детски - за първо дете - 15 лв., за второ - 30 лв., ако не ме лъже паметта.
Заслуга на Костов беше деноминацията на тези пари, които от 15 лв. станаха 1,5 стотинки, закръглено - 2 стотинки.

Общи условия

Активация на акаунт