Истории от комунистическа България

• 157 862
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 585
Дублети са наистина. Simple Smile
А, може ли някой да поясни какво е можело да си купиш с 15лв? Не за друго, ама тогава съм била с малко детски акъл още и не съм обръщала внимание, а сега ми стана интересно.  Embarassed

# 3 586
Дублети са наистина. Simple Smile
А, може ли някой да поясни какво е можело да си купиш с 15лв? Не за друго, ама тогава съм била с малко детски акъл още и не съм обръщала внимание, а сега ми стана интересно.  Embarassed
Август 1999 г. Точно след деноминацията. Ходих на море със състуденти. Тръгнах за морето с 200 000 лв. (200 лв. нови пари). Стигнаха ми за 7 дни и дори дадох заем на единия.

Отговорът на въпроса какво можеше да си купиш с 15 лв. (0.015 лв. нови пари) е много прост - нищо.

Та затова питам Куко.... Как така деноминацията е смалила стойността на парите? Да ми обясни ако може Simple Smile

Щото се изумявам като чуя хора да казват как за един ден парите станали от 1000 лв. 1 лев и народът обеднял ?!?!?!?

# 3 587
nofelet, извинявай! Peace
Не знаех, че са дублетни. Blush

# 3 588
  • София
Принуждавате ме да се самоцитирам, но явно това не сте го прочели:

Така. 15-те лв. си останаха, а към тях за компенсиране на инфлацията се даваше една сума, която периодично се променяше и през 1999 беше около 8 500 лв.
Деноминираха я, тя стана около 8,5 лв., обаче деноминираха и 15-те лв. от Тошово време. Защо не махнаха само компенсационната сума?
nofelet, приета съм да уча с математика - между другото. И определено помня какво (не) можеше да се купи с 15 лв. през 1999 г. Особено на 31 юни, щом ще се заяждаме. Че и дете гледах тогава.
Можеше поне детските да оставят 15 лв., а да махнат 8-те (хиляди), но... Децата явно не са били приоритет.

# 3 589
  • Вън от пространство и време
Аз тотално се оплетох. За какви 15 лв. преди деноминацията през 1999 г. говорите? Такива числа тогава нямаше. Дори банкноти под 20 лв. май нямаше по това време, защото с тях абсолютно нищо не можеше да се купи. За сведение на тези, които не помнят - имаше банкнота от 50 000 лева! Не съм имала деца тогава, не знам какви са били надбавките, но определено 15 лв. е абсолютно безсмислено да е имало надбавки.

Общо взето деноминацията по никакъв начин не промени покупателната способност на хората, само престанахме да смятаме с много нули. Големият срив беше през зимата 1996 - 1997 г. когато курсът на долара се променяше по няколко пъти на ден и за много кратко време скочи до небесата. Хората в бюджетната сфера например стигнаха до доходи 10 - 15 долара на месец. Именно благодарение на тази инфлация спестяванията се обезцениха. Ама една лъжа повторена 100 пъти....

Между другото точно по време на деноминацията бях в болница. Влязох когато цените бяха в стотици хиляди, излязох когато цените бяха няколко хиляди. Платих си без проблем лечението точно с парите, които бях приготвила преди процедурата

# 3 590
  • Майничка
Форест Гъмп, бяха си 15лв. и към тях 8570лв. индексационна добавка, т.е. 8585лв. (имах честта да ги получавам три месеца, та ми фигурират в старите тефтери с бюджетите Laughing)

# 3 591
  • Вън от пространство и време
Е, значи все пак не са били реално 15 лв., а някаква по-смислена сума. Много смешна и жалка, но все пак смислена. И след деноминацията си е останала същата, доколкото разбирам. Какъв е проблемът?

# 3 592
Аз си спомням, че на акушерката на сина ми, дадохме за благодарност 10 долара/1996 е роден/
и тя беше много доволна жената.
Представи си сега да дадеш толкова, ще го помислят за подигравка  Laughing

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 10:24 от Nikol *

# 3 593
Точно така, хората изгубиха от голямата инфлация през 1996/1997, а не от деноминацията.

# 3 594
Хайде и аз да кажа нещо позитивно за едно време. Имахме малка, но добре поддържана квартална библиотека. Нямаше места за сядане, но имах право да се разхождам и да си избирам книги, които да взема за вкъщи. Понякога се застоявах дълго. Там открих чудесни детски книги, които не се намираха в книжарниците.
За съжаление библиотеката не беше особено посещавана, рядко засичах някого, и беше закрита още в първите години след падането на режима.

Книжарниците пък бяха пълна скука. Беше събитие, ако докарат някоя интересна книга. Всичко друго бяха съчинения на Тодор Живков и други подобни глупости. В руските книжарници имаше по-интересни заглавия, но не бях особено добре с руския и не ми вършеха работа.

# 3 595
Нека е светъл пътят на д-р Желю Желев! Поклон пред паметта му.

http://www.webcafe.bg/id_288902778

Червеният холокост!

Днес се навършват 70 години от разстрела на 147 личности, които са основата на политическия елит на България в годините преди окупацията от СССР.

http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/37721-chudovist … -naroden-sad.html

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 16:17 от NinoTino

# 3 596
Поклон пред паметта на жертвите и дано подобни чудовищни престъпления да не се извършват в бъдеще в България.
Четох и двете публикации. Струва си да се прочете.

# 3 597
https://www.youtube.com/watch?v=K40PUGl_4U0

Атанас Киряков "Оцелелите. Лагерни разкази"

# 3 598
За зверствата извършени от отделни личности по време на комунизма трябва да се говори. Историята трябва да се знае за да не се повтаря, но не бива да забравяме и за зверствата на фашизма, а не младите да се покланят на паметник за жертвите на комунизма, където е изписано и името на подпоручик Константин Йорданов.
http://www.targo.org/novini/publication?pub=1438

# 3 599
Нино, благодаря за материалите
Чела съм ги много пъти и всеки път ме свива корем и сърце от това зверство
Но това трябва да се помни и да не се забравя

Не знам как преди 25год роднините на оцелелите са се удържали да не пристъпят към саморазправа, имали са пълно морално право на това

Явно трябваше да направим като румънците, а не да се гордеем с "безкръвната революция"

Общи условия

Активация на акаунт