Истории от комунистическа България

• 157 710
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 795
Мецане, спори си, защо да не спориш? Вие явно много добре знаете как се е ставало капитан, какъв е бил дядо ми и всичките ни приятели плюс повечето роднини, аз от къде да знам?!   Flutter
Мъжът ми е учил и завършил Морско училище в края на соца, но явно от много учене е получил амнезия и въобще не помни да са го приемали в БКП-то. tooth Но друго си е да кажеш "К'ва кадърност, к'во учене, само с връзки и лоялност към комунистите се излизаше зад граница!".   Outta Joint Сигурно и мен и другите чеда на моряци, механици и капитани са ни приели в малолетното БКП преди да ни пуснат да видим изгнилия капитализъм.

п.п. Мъжът ми е бил в юношески национален отбор по футбол и се е скъсал от ходене по капиталистическата чужбина преди навършване на пълнолетие. Дали не са били той, съотборниците му, треньорите и масажистите комунисти?  Thinking

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 12:16 от Анонимен

# 3 796
  • Varna
Относто капитаните и членството им в партията, бях писала в самото начало на тази тема.
Ако не се влееш в редиците на "майчицата- партия " Ш'стънИш капитан .....ама друг път! Няма проверен, не проверен и силно вярващ. Вярваш, не вярваш там си в кюпа с партийците.

Пък ако се явиш на "големият  " изпит за партиен член с брада, гориш. И бях дала пример с изпита на мъжът ми и негов колега, как са минали метъра брадати. Ама и тогава мааалко почваше да се поолабва режима. Simple Smile

Това с брадата, голям майтап.  По онова време момчетата които бяха с брада, а им предстои женитба, първо задължително минават през бръснаря, иначе сватба, йок. Simple Smile

# 3 797
Така ли разправят сега бившите членове на БКП-то? Ако не се влееш в партията и не си ѝ предан, не може да си капитан.  Outta Joint Ама това още преди да ги приемат в Морското ли се е случвало или след това? Аз пък имам мъгляв спомен от разговори на родители и техни приятели, че доста хора са се натискали да стават партийни членове, но далеч не всички ги приемали. 

# 3 798
Мецане, спори си, защо да не спориш? Вие явно много добре знаете как се е ставало капитан, какъв е бил дядо ми и всичките ни приятели плюс повечето роднини, аз от къде да знам?!   Flutter
Мъжът ми е учил и завършил Морско училище в края на соца, но явно от много учене е получил амнезия и въобще не помни да са го приемали в БКП-то. tooth Но друго си е да кажеш "К'ва кадърност, к'во учене, само с връзки и лоялност към комунистите се излизаше зад граница!".   Outta Joint Сигурно и мен и другите чеда на моряци, механици и капитани са ни приели в малолетното БКП преди да ни пуснат да видим изгнилия капитализъм.

п.п. Мъжът ми е бил в юношески национален отбор по футбол и се е скъсал от ходене по капиталистическата чужбина преди навършване на пълнолетие. Дали не са били той, съотборниците му, треньорите и масажистите комунисти?  Thinking

Дори и да са били членове, не означава, че е било доброволно или, че са се кефили много на простотията. Знам за много случаи на принуждавани да стават членове на партията, ако искат да работят определено нещо.

# 3 799
  • Varna
Чек,
Накара ме да търся партийната книжка на мъж ми Laughing Пази си я за спомен Laughing
Та момчетата от търговските класни отделения на Морско училище са били единици които са ставали партийни членове и то вече когато са в училището. Няма как да са били такива преди да влязат в Морско училище. Все още си бяха членове на ДКМС. При военните класни отделения работата вече....друга. Там бързо ги правеха партийни членове почти всички още в самото начало на обучението им.

Почти всичките му колеги от търговските класни отделения ставаха партийни членове след като тръгваха да плават.

И да, за да станат капитани трябваше да минат през изпит за партийни членове. Няма не искам, няма недей. Дори да си вземеш изпита за Капитан, не си ли партиен член-гориш и си бичиш Старши Помощник Капитан, вечнУ.
За вернУС към партията никъде не говоря. Каква верност, кВи пет лева. Те момчетата си правеха майтап с това партийно членство.

А да сЪ редактира кака ви Делта и да ви напише лептата която даваше БатЮ ви като партиен член Wink- 36 лева и 58 стотинки....месец Юли, 1987 година Wink

# 3 800
Скрит текст:
Чек,
Накара ме да търся партийната книжка на мъж ми Laughing Пази си я за спомен Laughing
Та момчетата от търговските класни отделения на Морско училище са били единици които са ставали партийни членове и то вече когато са в училището. Няма как да са били такива преди да влязат в Морско училище. Все още си бяха членове на ДКМС. При военните класни отделения работата вече....друга. Там бързо ги правеха партийни членове почти всички още в самото начало на обучението им.

Почти всичките му колеги от търговските класни отделения ставаха партийни членове след като тръгваха да плават.

И да, за да станат капитани трябваше да минат през изпит за партийни членове. Няма не искам, няма недей. Дори да си вземеш изпита за Капитан, не си ли партиен член-гориш и си бичиш Старши Помощник Капитан, вечнУ.
За вернУС към партията никъде не говоря. Каква верност, кВи пет лева. Те момчетата си правеха майтап с това партийно членство.

Аз като казах капитани имам предвид всичките, включително и четвъртият. Имаше и такива едно време. Моряци пък ставаха с една школа или ТКК само. За Барото (както им казваха  Mr. Green) сигурно е имало всякакъв вид номера, ползване на връзки, вероятно за някои се е налагало и партийни членове да стават. Но не виждам какъв е бил смисълът от това членство в БКП, като БМФ-то така или иначе си беше направо държава в държавата и никой от работещите в него нямаше нищо общо като стандарт и начин на живот с останалите хора, включително и инспекторите, както и другите в администрацията. Факт, че голямо количество хора не се налагаше да са членове на нищо за да могат да излязат в чужбина. И не само по корабите, ами и пилоти и спортисти примерно. Чат-пат имаше и екскурзии. Да, нищо е бройката на тези хора в сравнение с останалите, но тези тиради, дето ги написах бяха по повод твърдението, че винаги и категорично е трябвало да си партиен член за да мръднеш зад граница. Еми не е вярно.

# 3 801
през 80-те комунизма върхи към своя неиzбежен край ,
и Живковите учат на Запад ....

# 3 802
Някак си ми е трудно да водя дискусия с човек, който уважава Тодор Живков. Не мога да намеря нито една причина да го уважавам.

Както кажеш.  Grinning

# 3 803
  • София
Ама това още преди да ги приемат в Морското ли се е случвало или след това?
Военен от всякакъв вид, гражданска авиация и граждански флот НЕ бяха достъпни за момче от всяко семейство.
Не беше достатъчно да си физически здрав и в състояние да получиш висока оценка на кандидатстудентските изпити.

Нищо лично към тези, които са отговаряли на условията  Simple Smile

По същия начин и в казарма се ходеше според произхода, не само според него, но И според него.

# 3 804
  • Варна
Ох, чувала съм истории за брак според произхода (също и изкупителни бракове), нежели ходене в казарма... но такива неща са още пресни и не се признават лесно.

# 3 805
  • София
Личните истории са най-различни. Няма смисъл да се дракаме за тях. Това няма да промени фактите.

Способностите, капацитета да си вършиш работата не бяха достатъчно условие в почти всяка сфера.
Партийното членство беше нещо, което всеки правеше, стига да можеше. Така работеше системата.

Емоциите са ненужни, когато толкова много хора знаем фактите. Аз имах съученици, които не бяха приети във военни училища, въпреки 6-ците на изпита и в дипломата и добрия си здравен статус.
Лично съм готвила по математика възпитаник на спортно училище, който обаче влезе въпреки, че едва стигна до 3-ка.
Цялата история е, че имам и съученици, които влязоха, тоест отговаряха на "изискванията".
Абе, сложно е било за всички, но не бива да отричаме, че хората биваха ограничавани във възможностите си за развитие заради семейната си история...

# 3 806
Обяснете ми едно - защо и тогава и сега безпартиините са винаги мачкани у нас? При все, че не са от противниковия отбор, те са третирани като такива едва ли не. А често това са едни от най-кадърните хора. Или пък са принудени да стават част от разни партии, чиито възгледи няма как да споделят напълно. Да не мислите, че всички в ГЕРБ и БСП споделят възгледите им? Не, просто им е станало ясно, че с неутралитет и липса на контакти няма да постигнат нищо. По това и по двуполюсния модел повече приличаме на САЩ, от колкото на другите държави в Европа.

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 17:23 от WhiteKnight

# 3 807
Обяснете ми едно - защо и тогава и сега безпартиините са винаги мачкани у нас?
Не знам дали безпартийни е точната дума. Мачкани са хората в малките градове, зависими от местния феодал. Причината - законите не се изпълняват и работодателите злоупотребяват. В чуждите компании не е така.
В София малцината мои приятели, които са в държавната администрация, са експерти, а не политици, и мястото им е стабилно, тъй като все някой трябва да върши работа.

За "тогава" е ясно защо. И тогава законите не важаха за всеки, а тогавашните профсъюзи бяха срам за синдикалното движение.

# 3 808
  • София
Ихаа, номенклатурата ви е виновна за всичко.
А сега, когато вие сте "номенклатурата"? Всичко сте направили с тези 2 ръце и сте работили по 25 часа на ден, за да си веете задниците по света.
Напомня ми рекламата: В България бизнес било мръсна дума.
Колко примери за набедени бизнесмени може да даде всеки? Разбира се, присъстващите са велико изключение.

След като онези с "умните, красиви и заможни" предци не се извиняват за притежанията си отпреди 9 септември, аз пък не чувствам вина, че моите родители и техните са били политически благонадеждни и лявоориентирани и съм нямала такива проблеми.
А за Маккарти явно не сте чували, пък и не само за него.
По-назад споменаха частично оневиняване на националсоциализма в Германия - някъде писах да прочетете книгата "Досие Одеса" на Форсайт, където се описва как немският народ отказва да съдейства за разкриването на нацистките престъпления и престъпници.

# 3 809
Ами онези, умните красиви и заможни са копали на нивата и са били фабриканти като Васил Априлов, а комунярите са нападали имоти и мандри за да крадат - мръсна сган, която е налапала чуждото и преди 20 години си раздадоха парите в куфарчета и още не пускат. Ако не бяха останали на власт, а ги бяха лустрирали, като в Германия, сега нямаше да сме в такава дупка, няма оправия от всякакви членове на БКП. И в другите по-на запад от нас е имало т.нар "първоначално натрупване на капитала", който е бил нечист е стествено, но с чак с "народни съдчета" да се избиват хора с критерий 1) политически несъгласен с мен. Ако е нацист - ок, но следващите защо????? -> 2) образован, 3)  имащ имот, ниви, фабрика, 4) участвал в политическия живот активно, но не като комуняр, 5) писал книги, рисувал картини, пял на сцена, 6) завиждам му, ще му взема паричките и животчето....
Никой не ти иска извиненията - себеподобните ви грабиха и още грабят, вскякви извинения са лицемерни. Докато не изпука предното поколение  с промити мозъци и поне моето поколение, няма никакви шансове за оправия.

Общи условия

Активация на акаунт