Истории от комунистическа България

• 157 643
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 855
Бокова е от еврейски произход , може би затова така се издигна ...

# 3 856

Ми не вярвам Бокова да е шеф на Юнеско заради баща си. Има си връзки и качества жената, какво като е комунистическо чадо.
Извинявай, ама връзки не се правят с хора, които ровят в кофата за боклук, там най-много с боклуджиите да се свържеш. Общественото положение (на семейството) е от голямо значение за връзки с хора с добро обществено положение.  Даже Дарина Павлова има / е имала контакти с разни по-знатни личности.
Вече за личните й качества не мога да говоря, не я познавам.

# 3 857

Ми не вярвам Бокова да е шеф на Юнеско заради баща си. Има си връзки и качества жената, какво като е комунистическо чадо.
Извинявай, ама връзки не се правят с хора, които ровят в кофата за боклук, там най-много с боклуджиите да се свържеш. Общественото положение (на семейството) е от голямо значение за връзки с хора с добро обществено положение.  Даже Дарина Павлова има / е имала контакти с разни по-знатни личности.
Вече за личните й качества не мога да говоря, не я познавам.

Ами, не винаги общественото положение е от голямо значение за потомството. Има случай от богат станал боклукчия и обрятно.То ако беше така нямаше боклукчии да се издигат в обществото. Щеше да си има една вечна аристокрация и боклукчията да е обречен да е боклукчия цял живот.
Мислиш ли, че е станала шеф на Юнеско с връзки? Че и втори мандат? Със сигурност познава доста хора, но тя беше и заместник външен министър, после посланник във Франция и Монако. Та мисълта ми е каквито и връзки да има не са на Георги Боков, баща й. Това че е имала по - голям шанс за разлика от другите с "неблагонадеждни семейства" не я прави автоматично "назначена с връзки".

# 3 858
В случая с Ирина Бокова (и подобни на нейната шеметни кариери) се сблъскваме с буквални и не толкова буквални значения за обяснение. Буквалното ниво би било следното: баща ѝ задейства връзки и я назначава на някой важен пост; това, разбира се, не се е случило, той е покойник от 1989 г. и пр. На подповърхнинно равнище обаче комунизмът е сложна, мрежова идеология: коректният произход осигурява здрав фундамент и възможност за привилегии, израстване и т.н., сетне те са осребрени с попадане в БСП, уплътнени са с министерски постове, посланичества и пр. Разбира се, понякога шансовете не се осребряват: пример - синът на брат ѝ. Илюстрация е и Живковото семейство - от една страна е Людмила Живкова, която се оказва благонадежден продължител на системата; толкова благонадежден, че даже и реформатор с дисидентски привкус я изкарват. От другата страна е Владимир Живков, чийто образ е някак сенчест. В крайна сметка всеки решава как да оползотвори шансовете, които така или иначе ги има; въпросът е какво се случва с онези, които не са имали подобни шансове, подобен "здрав" фундамент; с онези, на които по политическа линия шансовете са отнети. Толкова е мрежов комунизмът, че някак, мислейки за него, нищо не изглежда случайно: вижте Дарина Павлова - оказва се агент на ДС. Държавна сигурност е тъкмо този подповърхнинен пласт; здравата връзка между идеологията и мафията, чиито последици и днес търпим.

И друго: причината Западът понякога да приема разни соцноменклатури, като Ирина Бокова, да не осъжда комунизма - поне по начина, по който е осъдил нацизма - цялостно и повсеместно, обявявайки го за престъпление, се корени в това, че поддържа множество леви ядра от интелектуалци. В редица западни университети и днес такива интелектуалци и политически мислители има, при това те съвсем не са глупави хора, някои от тях аз самата с удоволствие чета. Тук обаче бих казала следното: да си ляв на Запад е едно: може би е интересно, авантюристично, бунтарско, ексцентрично. Да продължаваш да си ляв обаче, след като си живял социализма, след като си усетил лично разгръщането му в Източна Европа, е друго. Сигурна съм, че ако Сартр (един симпатичен привърженик на лявото мислене) беше живял в България или СССР, би ревизирал част от възгледите си.

# 3 859
И друго: причината Западът понякога да приема разни соцноменклатури, като Ирина Бокова, да не осъжда комунизма - поне по начина, по който е осъдил нацизма - цялостно и повсеместно, обявявайки го за престъпление, се корени в това, че поддържа множество леви ядра от интелектуалци.
Не мисля, че решението им е осъзнато, просто не знаят за какво става дума. Друг е въпросът, че една истинска номенклатура - западна или източна - има чудесни възможности за израстване, след като вече се е изкачила на определено ниво.

# 3 860
Бокова е от еврейски произход , може би затова така се издигна ...

Едва ли. Всъщност наистина ли има еврейско? Сега е много модерно всеки на по - висок ръководен пост да му лепят еврейска жилка.

# 3 861
Добре де, няма ли някакъв вариант номенклатурно чАдо просто да е кадърно? Щом е комунист, задължително е некадърник. Ми не ми се вярва, въпреки че хич не ги обичам.

# 3 862
Прочети пак последния пост на Аглая, която се изразява много добре.

# 3 863

Да, прочетох защо запада приема номенклатурни величия, но според мен това не е така. Мисля, че е показала нещо, което не е било само произходът й. Комунизмът отдавна свърши, крайните леви са малцинство, не виждам причина Бокова да е само номенклатурно чАдо. Може и да си има качества жената, кой знае?

# 3 864
тоя пост не им е важен , чисто предствителен е ,
на важен стратегически пост човек с такъв произход източноевропейски произход няма да сложат ,
те я спрягат и за шеф на ООН  , не знам дали е истина ...

# 3 865

Да, прочетох защо запада приема номенклатурни величия, но според мен това не е така. Мисля, че е показала нещо, което не е било само произходът й. Комунизмът отдавна свърши, крайните леви са малцинство, не виждам причина Бокова да е само номенклатурно чАдо. Може и да си има качества жената, кой знае?

Така е, но не съвсем. Без произхода си изобщо е нямало как да тръгне нанякъде, че да стигне до там, където е.

# 3 866

Така е, но не съвсем. Без произхода си изобщо е нямало как да тръгне нанякъде, че да стигне до там, където е.

Естествено. Много примери има обаче на хора с произход, които на никъде не са тръгнали, примери на хора без произход, които пък са стигнали мноого надалеч. Аз смятам, че Ирина Бокова си има някакви качества жената и затова и за втори мандат си я преизбраха.

# 3 867
 Ирина Бокова е събрала всичко на куп и го е използвала по най добрия за нея начин.

# 3 868
 Anna-Bell, ние не говорим тук за пълни идиоти, за хора без никакви качества; говорим за хора, вероятно неглупави, целенасочени, изпълнителни, с висше образование, за разлика от бащите си често.

Такава е Людмила Живкова, която интелектуално е надминала баща си, постигнала е академично израстване. Въпросът е обаче е дали ако не е била дъщеря на "първия", е щяла да има подобна кариера; дали изобщо е щяла да има висше образование; дали би написала дисертация, ако не беше Иван Дуйчев, за когото се твърди, че ѝ я е написал; самият Дуйчев има тежка съдба, едва се е отървал от смъртна присъда, изхвърлен е от Университета, при все че е блестящ учен. Реабилитацията му е благодарение на подобни номенклатури, като Живкова, които е възможно да е обслужвал.

Ами Аксиния Джурова? Дали без произхода си е щяла да бъде професор, да има достъп до ватиканските архиви (заедно с Б. Димитров, също агент на ДС). Ето, аз също съм учен, но никой не ми е предложил ей така да ида до Ватикана и да имам достъп до неща, забранени за останалите.

# 3 869

Цитирам Задочните репортажи на Г. Марков:

Скрит текст:
Точно по съветския пример започна измъкването на хора от дълбоката провинция, или както у нас се казва, от низините и поставянето им на ръководна работа. Необразовани, полуграмотни и интелектуално съвсем бедни граждани, по силата на чисто махленски партийни връзки, но напълно в духа на партийната политика, внезапно се озоваха на важни постове. Колко пъти в моята работа се сблъсквах с невероятно посредствени и напълно негодни за своята работа директори, началници на отдели и управления в министерството. Моите колеги още помнят пословични глупости, казани или извършени от тях. Неспособни да мислят и решават по твърде сложните производствени въпроси, те бяха абсолютно покорни и слепи оръдия на тия, които ги бяха назначили. Животът, който им бе предоставен, надминаваше далече провинциалните им фантазии. Те имаха власт, те се разпореждаха със съдбата на хора, които до вчера едва ли биха разговаряли с тях, те работеха в луксозни кабинети, получаваха модерни жилища, имаха привилегии, те бяха нещо. И всичко това те дължеха на партията. Без нея, при какъвто и да е нормален ход на историята, те биха си останали завинаги там, откъдето бяха дошли. Затова те служеха на партията, т.е. на нейното ръководство с цялата вярност и фанатизъм, с които бранеха собственото си благополучие.

Неведнъж чувах искрени декларации като: „Партията ме издигна, партията ме направи от нищо нещо! Без партията аз съм нула!“ Или: „Всичко, което имам, ми го даде партията.“ И това е абсолютната истина.

Толкова за родителите. Децата на тогавашните номенклатури имаха възможност от малки да учат езици, да пътуват, да имат добро образование. Някои бяха по-интелигентни и се възползваха, други знаем как свършиха.

Общи условия

Активация на акаунт