Епилепсия - ТЕМА 21

• 106 942
  • 717
  •   1
Отговори
# 690
  • София, Люлин-8
Sivotopile Да за тортиколиса причините може да са много разнообразни скъсяване на стерноклеидномастоидния мускул (още при раждането), като нистагъм, Сандифер синдром, аномалии на краниоцерви-
калния отдел, патологични процеси в задната черепно-мозъчна ямка (тези двете се виждат на ЯМР), пароксизмален тортиколис (еквивалент на детска мигрена) или друг вид неврологични еквиваленти (включаю и епилептични, мускулен спазъм,).
Нашата диагноза беше Пароксизмален тортиколис, бяхме правили ренген на вратни прешлени (ОК), консултация с очен (ОК) и междупристъпно рутинно ЕЕГ отново (ОК), тогава казаха, че е било еквивалент на детска мигрена, но след като почнаха пристъпите с втренчването вече решиха че е било епилептичен еквивалент. На малката й правихме ЯМР на 3 годинки около година след последния такъв пристъп и единственото което откриха беше кортикалната дисплазия, та тогава ни класифицираха епилепсията като симптомотична.
Ето какво  пише за пароксизмалния тортиколис.

Цитат
Доброкачествен пароксизмалeн тортиколис

Доброкачествен пароксизмалeн тортиколис в ранна детска възраст (BPT) е рядко функционално заболяване, което се характеризира с повтарящи се епизоди на torticollic позициониране на главата (наклон или накланяне на главата на една страна) при здрави деца. Поради доброкачественият характер на заболяването и фактът, че е рядко срещано има описани само около 100 случаи в литературата досега. Началото се случва в рамките на първата година от живота (най-често в рамките на първите три месеца) с епизоди, които възникват между всеки няколко седмици и на всеки няколко месеца. Продължителността на тортиколис варира при отделните пациенти, но обикновено трае от няколко часа до няколко дни (в редки случаи е докладвано за епизоди над една седмица). Епизоди се случват без предупреждение и с никакви конкретни провокиращи фактори, въпреки че често със забележителната редовност. Епизодите на torticollic (по-специално тези с по-кратка продължителност), са свързани с други симптоми, включително повръщане, бледност, потене, апатия или раздразнителност, нестабилна походка, възходяща отклонен поглед, нарушена торса стойка (tortipelvis) и свиване на задната врата мускули (retrocollis). Честотата и продължителността на torticollic епизоди намаляват, тъй като пациентите стават по-големи и епизоди обикновено спират напълно от 5-годишна възраст. Разстройството обикновено се появява спорадично, но се съобщава за фамилен рецидив. Етиологията е неизвестна, обаче, появата на BPT при деца от семейства с история на мигрена или kinetosis, заедно с доклади от по-късно развитие на класическите мигрена или периодични пароксизмална синдроми (като доброкачествен пароксизмален световъртеж) при по-големи деца след изчезването на BPT, доведоха до предположението, че BPT при деца е еквивалент на мигрена. В допълнение, мутациите в гена CACNA1A бяха идентифицирани при двама пациенти BPT от семейство с наследствеността хемиплегичен синдром мигрена, свързани с мутации в този ген. Други етиологичен хипотези включват основни вестибуларни разстройства. Тъй като заболяването е доброкачествено и преходно, обширни изследвания трябва да се избягват, въпреки че може да се наложи да се изключат други причини за тортиколис с някои диагностични тестове (електроенцефалограмата, ултразвуково изследване на мозъка, компютърна томография и Зрителен и otorhinolaryngological изследване), при пароксизмалeн тортиколис всички дават нормални резултати. Тъй като заболяването е самоограничаващо се и изчезва спонтанно до средата на детството, не се изисква лечение и родителите трябва да бъдат информирани, че прогнозата е отлична.

Ако ти е интересно как изглеждаше при пристъпите виж тези клипчета:

тук е на 3-4 месеца
https://www.youtube.com/watch?v=23O57fFeboc
https://www.youtube.com/watch?v=XogyZYjZ1vw
https://www.youtube.com/watch?v=ph4p3JprxdE&feature=youtu.be

А тук на 1 година и 4 месеца.
https://www.youtube.com/watch?v=kvr3-PqJg8I

Последното което открих, касае гена който съм удбелила, според последните проучвания са открити мутации във същия ген които предизвикват епилептични пристъпи с атипични абсанси с миоклонии на клепачите, сиреч клинично точно като нашите, но предполагам само търпение трябва генетичния анализ ще покаже има ли нещо там, ако ли не си оставаме със симптоматична.

DqVoLsKi_ChArOvNa Съжалявам за ЕЕГ-то дано бързо се стабилизирате  Heart Eyes Hug

toffifee Мила съжалявам за това което ви се случва, ще се опитаме да помогнем с каквото можем, всички тук сме минали по този път.  Hug Hug Hug
Колкото до изоставането моята дъщеря има брутно изоставане, но предимно в говорното развитие, при нас изоставането беше налице преди да започнем лекарствата, а даже откакто почнахме второто лекарство много дръпна в говора.

ПС:Съжалявам за дългият пост надявам се да е бил от полза на някой.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 11:59 от romanol

# 691
  • София, Люлин-8
Междо другото така като гледам наближаваме 50-та страница, така, че утре мисля пусна нова тема.  Peace

# 692
Цитат
Цитат
Последното което открих, касае гена който съм удбелила, според последните проучвания са открити мутации във същия ген които предизвикват епилептични пристъпи с атипични абсанси с миоклонии на клепачите, сиреч клинично точно като нашите, но предполагам само търпение трябва генетичния анализ ще покаже има ли нещо там, ако ли не си оставаме със симптоматична.
И на мен ми казаха, че може да е генетично. Пуснах проби още май месец и вчера Симеонов ме просветли: " на 2 етаж имат реагенти, а на 14 имат апаратура, но никой не дава на другия да му ползва благата и сега водят преговори през министерството тези от 2 да дадат на тези от 14 материали, а докато това стане вашето дете може да побелее" - избеснях, за какво ми бодохте детето тогава!

# 693
  • София, Люлин-8
Да и аз онзи ден говорих пак с Симеонов и ние чакаме резултатите, кръв дадохме май месец като вас. А той ми звънна края на юли да ми каже че имат реактивите и от тогава чакаме  Sad

# 694
  • София, Люлин-8
Освен ние да си влезнем на 2 да си вземем малко реактиви и да им ги качим на 14, кво ще кажеш. Само дай сигнал и веднага организирам взлома.  Laughing  Wink

# 695
Кажи ден и час и идвам да помагам Simple Smile

# 696
  • София, Люлин-8
CACNA1A variants as genetic modifiers in Dravet Syndrome
http://epilepsygenetics.net/2012/11/05/cacna1a-variants-as-genet … -dravet-syndrome/

Sporadic hemiplegic migraine and epilepsy associated with CACNA1A gene mutation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071244

# 697
Мами, можете ли да ми кажете дали депакина сироп тук е подсладен. Ние взимаме нашия от Турция и той има силно анасонов вкус и малката вече категорично го отказва, плюе и реве само като усети, че ще й го давам. Ако не е подсладен, моля за идеи как да й го дам.

CACNA1A variants as genetic modifiers in Dravet Syndrome
http://epilepsygenetics.net/2012/11/05/cacna1a-variants-as-genet … -dravet-syndrome/

Sporadic hemiplegic migraine and epilepsy associated with CACNA1A gene mutation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071244

То хубаво, ама как де сме сигурни с тази наша здравна система. Аз правих изследване на 2 етаж и там всичко било без мутации. Самата лекарка , която ми даде резултатите ми каза, че в моя случай е по- добре да се направят други изследвания( на 14 етаж), които те нямали възможност да направят.

# 698
  • София, Люлин-8
Депакина може да го разреждаш с малко мляко или вода.

Вие какво сте пускали на втория етаж? Мене и Симеонов онзи ден ме питаше дали сме дали материал на втория етаж, но той там не ни е пращал. Към момента чакаме за пълен секвенционен анализ на всички гени обвързани с мигрена и епи.

# 699
Здравейте, момичета! Аз не съм писала, но пък ви чета редовно. Сега обаче ми стана интересно, та да ви попитам какви генетични изследвания сте пуснали в Майчин дом и кой ви насочи? Понеже на мен Литвиненко ми каза, че трябва да си ги платим нашите в Геника, а те не са никак евтини....

# 700
Депакина може да го разреждаш с малко мляко или вода.

Вие какво сте пускали на втория етаж? Мене и Симеонов онзи ден ме питаше дали сме дали материал на втория етаж, но той там не ни е пращал. Към момента чакаме за пълен секвенционен анализ на всички гени обвързани с мигрена и епи.

Не става да го разреждам, аз даже стевия му добавям, но той променя вкуса на всичко  и в каквото и да го сложа тя го отказва, даже заради него взе да отказва млякото и започнах да го давам директно. Турския е много концентриран , само половин чаена лъжичка ни е дозата и пак пищи на заколение като го види.

На втория етаж пуснахме "микроделеционни синдроми". Там този ген, за който си писала го няма. На 14 за наследственост, то те са ни по- важните, ама ...
Иначе към Симеонов се самонасочих. То като ни поставиха диагноза Уест директно ни отписаха и никой на нищо не ни прати. Направо казаха да я давам в дом, добре, че не ги послушах, тъпаците щаха да съсипят живота на детето.

# 701
  • София, Люлин-8
Sivotopile незнам какво да те посъветвам, нека се включи някой който е на Депакин сироп, ние пием Конвулекс, но и той е бая сладичък, слава бого нямаме проблеми пие го, е от време на време се мръщи ама го пие.

Milena240413 Мани го какво ти говори Литвиненко, обаждаш се на Симеонов, записваш си час и той ще ви пусне изследванията по проект без да плащаш, тези които са необходими разбира се. Но имай предвид, че по проект много се чака за резултатите, чувала съм за срокове от по 2 години, но пък е без пари.  Peace

# 702
Лелеее, как две години ще се чака. Ужас!!! По-добре е май наистина да си го пуснем платено, само дано скоро успеем да съберем 2000 лв. Въпреки че едва ли резултата от изследването ще промени положението ни, единствено прогнозата ще ни се изясни.... Мерси за съветите, момичета! Все пак ще звънна да питам Симеонов за всеки случай!

И аз за Депакина не мога да помогна. Моето момиче е на Конвулекс и Репитенд. Пробутвам и ги с млякото, иначе не иска да ги пие. Голяма драма е....

# 703
Според мен би могло да се замени Депакина с Конвулекс щом детето не може да го понася.

# 704
В Депакин и Конвулекс активното вещество е едно и също - активното вещество в Депакин  е натриев валпроат. Активно действащото вещество в Конвулекс - натриев валпроат. Не знам по какво определят кое да изпишат. Вероятно - дали на таблетки, или сироп; не знам.
Не се предавай, че се тръшка и не иска да го пие. Ще свикне. Моят син в началото се дърпаше и беше  ooooh! Но разбра бързо, че няма искам-не искам - трябва и ще го пие. А беше само три годишен  Peace

Общи условия

Активация на акаунт