Епилепсия - ТЕМА 21

• 106 962
  • 717
  •   1
Отговори
# 90
Лиде, проблемът е, че в нашия "голям" град няма избор на невролози, а детски такива нямаме. Диспансеризирахме се при най-известния в града (честно казано аз друг не знам, но със сигурност има вероятно. Чак пък с един да сме се оставили? newsm78) Иначе личната по епикризата видя (то и аз й казах как ги пием, де) каква е дозата, та да запише в рецептурната. Сега копие на ТЕЛК-а дадох само на нея, при невролога въобще не сме ходили. Ако недай Боже направи пристъп, педиатърката, при която го водя на частно като е настинал (работи в детско отделение на нашата болница) каза да го отведа в ДО да му направят инжекция диазепам. В Бърза помощ не правели, а в ДО вече нямали клинична пътека за Епи.  Но щели да му направят инжекция. ooooh! Само се моля да не направи пристъп, че идея си нямам какво да го правя и къде да го водя.
Романол, наистина можеше да се запознаем, но засега не е писано. И с Лидето се разминахме през август. Hug

# 91
  • Ямбол
Dara88, Обаждаш се на телефон 112.Обясняваш състоянието на детето и че е с епилепсия. Казваш града и адреса. Те докторите си знаят работата от тук нататък. Какво значи това да го закараш в детското отделение. Като изпадне в гърч, не трябва да се мести детето.При някой видове детето може и да спре да диша за определено време , ти на доктор ли ще се правиш, кислород ли ще му включваш, какво ще правиш? Какви са тия глупости, ти лекари съвсем са откачили вече. Нямам думи!

# 92
Дара, опитай се на си намериш свещички диазепам, които се поставят ректално. Лекуващата в Св. Наум ни каза, че ги има в Македония; ние успяхме да намерим чрез познат, който живее в Германия. И да не са близки, хората откликват, чувайки, че е за дете... От България можеш да си намериш ампули диазепам за инжекционно поставяне, и някоя друга спринцовка с игли, за да може, ако нямаш свещички и звъниш на Бърза помощ, директно като дойдат, да го бият. За ампулите ти трябва зелена рецепта. Те вероятно ще направят точно това - ще му бият диазепам и ще му включат кислород. Оф, не дай боже  Hug
Когато нещата минават през Бърза помощ, клинична пътека се намира; няма да изпъдят пациента от носилката, да си ходи у дома, я  Naughty

# 93
Благодаря ви момичета!  Hug Дано наистина не ни се случва повече, но Божа работа.

# 94
Здравейте, мами. По повод Кандида в чревните ни изследвания бяхме на преглед при гастроентеролог. Зная, че не е тема за гастроентерология, но... имаме съмнения за глутенова непоносимост, за която докторката каза, че може да има връзка с епилепсия или други неврологични симптоми  #Crazy
От снощи се ровя в нета и на места дори прочетох, че безглутеновата диета намалява проявите на епи симптоми, без да има диагностицирана глутенова непоносимост.  Съмнението за такава диагноза се появи у докторката след като й обясних, че малкия е с много влошен апетит, не пие и вода достатъчно, храни се много оскъдно, а има обилни изпражнения, отслабна доста. Това започна след намаляне на конвулекса. Между другото невролога докато пишеше схемата за спиране на конвулекса, два пъти ме попита дали малкия си хапва. Сега се чудя защо ми е задавал този въпрос.
Знам, че в темата има дечица, които имат проблем с растежа и развитието. Някой споменавал ли ви е да си направите изследване за глутена?
Стана много дълго, но не мога да не споделя. Много искам малкия да прекара шарките, докато е малък, но много се притеснявам от гърчове. Уж нашите са "само" фебрилни, но толкова се притеснявам, че ми иде да почна пак конвулекса пък каквото ще да става.  А от тези грипове, скарлатини и т.н. изпадам в ужас, само като слушам новините.

Последна редакция: вт, 25 ное 2014, 07:17 от a_hamdieva

# 95
Добро утро, момичета . Имам едно питане, моля ви помагайте ако можете!. От два дни се опитвам да се свържа с клиниката в Александровска болница на проф.Свинаров, но не успявам.  Дали  е нужно предварително да си вземем час или може и така да се отиде?. И друго има ли определено време за това ?. Знам, че не трябва да е приел лекарството и на гладно, но друго не си спомням, много отдавна сме ходили и съм забравила. А утре така и така ще ходим на контролен преглед и ми се искаше да го съчетаем.

# 96
  • София
Отивате сутринта, да речем към 9 и му взимат на детето кръв. Казвате какво искате да му изследват. Тегретол и Депакин може и по здравна каса. Иначе са по 18лв.  На следващия ден си взимате резултатите.
Само запомнете в колко часа е бил последния прием. Аз се омотах малко последния път. Не бях много сигурна и им казах 20:15, ама в толкова ли е било - идея нямам.
Няма нужда да се записвате предварително.
Simple Smile

# 97
Veronika* , благодаря много за отговорът. Когато ни правиха тези изследвания невроложката ни даде направление какво точно да ни правят. Мисля пак първо през нея да минем и да питам ,но по ме притесняваше да не би да е нужно  да вземем час.

# 98
Относно тегретола, обърнете се към лекуващият си лекар, с какво ще е полезно да се замени, защото се спира от внос. И то до 30.11. Sad

# 99
  • София
Има много карбамазепинови препарати и няма да е проблем да се замени тегретол с финлепсин например, но това ще го прецени лекуващия лекар.

Аз имам друга информация - спират от внос ривотрил, а той няма заместител. За тегретол не съм чула да се спира.

# 100
Цитат
Association of Parents with Children with Epilepsy Bulgaria

Скъпи приятели,
Съобщавам ви, че лекарството Тегретол вече няма да се внася в България.Обърнете се към лекуващите лекари да бъде заменено с подходящо. Рецептите издадени този месец ще са валидни до края му, 30.11.2014 г.

# 101
  • София
Здравейте, минаме на ЕЕГ, но докато дойде време за часа ще съм в неведение Sad Според вас какво би трябвало да означава това "Нормална за възрастта ЕЕГ активност с двустранна иснронизаия и генерализирана пароксизмална активност при ХВ"
  bouquet

# 102
  • София
 Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

Не го бях чела и чула. Не ги ли е срам???? Хиляди хора имат епилепсия. Защо ги спират от внос тия лекарства??? Аман!
И аз съм на тегретол. Добре, че съм в процес на намаляване и спиране. Спомням си, че през 2000г бях на тимонил ретард, тогава решиха да го спират от внос и ми дадоха тегретол на негово място. Явно от време на време си спират вноса на някое от лекарствата и въвеждат друго..

# 103
  • София, Люлин-8
Върнахме се от прегледа при проф.Божинова вдигна ни Репитенда почти двойно, а Конвулекса си остава на старата доза.

Освен епито се сдобихме и с още 3 диагнзи касаещи задръжката в говорното развитие на малката.

Другата седмица се юрвам да оправям документите за ЗК за новата доза.

# 104
Съжалявам за лошите новини, Романол. Все пак медицината се развива, да не губим надежда  Hug

Общи условия

Активация на акаунт