Епилепсия - ТЕМА 21

• 108 524
  • 717
  •   1
Отговори
# 600
 Момичета колко време се чака писмо от ТЕЛК аз чакам вече две седмици

# 601
Обикновено писмата от ТЕЛК поне при нас идват 2-3 месеца след изтичане на старият .

# 602
  • София
Здравейте, въпросът ми е към тези, чиито деца ходят на детска градина.
Искали ли са ви някакъв протокол от лекар относно поведението на персонала в градината, ако се случи гърч? И изобщо с какви проблеми сте се сблъсквали и как сте ги разрешавали?
Моето дете е с два фебрилни гърча миналата година /януари и март/, не пие лекарства и според лекарите ЕЕГ-тата са без огнище и пароксизми. Т.е. няма диагноза "епилепсия", но усещам, че в градината са доста напрегнати заради нашия случай. Представила съм амбулаторния лист от невролога, в който е описано, че трябва при гърч да се приложи ректален диазепам в съответна доза, а при температура, наред с антипиретика, да се даде четвъртинка диазепам орално.
А там наясно ли са как се прилага ректално диазепам, защото нас са ни гледали с широко отворени очи когато съм споменавала? Нали знаете, че свещички в България няма и трябва да се прилага чрез така наречената бътерфлайка. А ако има сестра, не може ли мускулно диазепама?

# 603
  • София

При подаване казаха да чакам месец и после да се обадя при тях, ако нямам писмо. Чаках точно месец и отидох. Рано било, писмото  обикаляло институции. Получих го 2 дни по-късно, т.е. чакала съм общо месец и 2-3 дни.

Ние поръчваме ректалния Диазепам от Македония и е на свещички, точно като ефералган например. Един комплект стои в класната на детето, и един се движи с детето, където и да е то.

# 604
  • София

При подаване казаха да чакам месец и после да се обадя при тях, ако нямам писмо. Чаках точно месец и отидох. Рано било, писмото  обикаляло институции. Получих го 2 дни по-късно, т.е. чакала съм общо месец и 2-3 дни.

Ние поръчваме ректалния Диазепам от Македония и е на свещички, точно като ефералган например. Един комплект стои в класната на детето, и един се движи с детето, където и да е то.
Това е решение за диазепама. А той на свободна продажба ли е в Македония или чрез рецепта?
И нашите рецепти важат ли? Може на лични , ако искаш , за да не занимаваме аудиторията.

# 605
Имам питане за Конвулекса  как го купувате с рецептурна   книжка или свободно Защото личната на детето каза че неговата епилепсия е код G40.0 Локализирана (фокална) (парциална) идиопатична епилепсия и епилептични синдроми с тонично-клонични припадъци с фокално начало   и не може да се взима с намаление

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 15:07 от bubabuba

# 606
Глупости. За всички видове епилепсия се полага с намаление. С епикриза можеш да го взимаш с намаление от личния лекар в продължение на 6 месеца. И с рецептурна книжка, разбира се. Или с амбулаторен лист, вместо епикриза -

амбулаторен лист от невролог + рецептурна кн. = лекарства с намаление.

За Конвулекс дори не се изисква протокол, за да го вземаш. Доплащането е символично.

# 607
За Конвулекс хроно 300 плащам 8лв., а без рецептурна книжка е 16лв.

# 608
За шишето се доплаща лев и нещо на шише.
А Конвулекс съм виждала в свободна продажба и по 6 и нещо, и по 8 и нещо.

# 609
Нашето е на таблетки и струва 16лв. Има и други видове, защото вече два пъти в аптеката ми дават Конвулекс в по-голяма кутия, който се оказа друг, а не изписания.

# 610
Нашия конвулекс го взимаме без рецептурна книжка свободно на 6,50 е най скъпото което сме го взимали.
Не сме вадили рецептурна книжка .Не мисля ,че има особено голям смисъл в случая.Конвулекса е на сироп който взимаме  .

# 611
  • София, Люлин-8
За Конвулекса може и на свободно, ако не ви е много висока дозата, защото не е скъп. Ние взимаме всичко с рецептурна книжка, но едното лекарство ни е скъпичко. Малката сега пие месечно по  флакон Репитенд=90 лв. и 4 флакона Конвулекс=4*6,85=27.40 лв. ако го взимаме на свободно това идва по близо 120 лв. на месец. А с рецептурна книжка доплащам само 10 лв. за Репитенда и 7 за Конвулекса или общо около 17 лв. на месец.  Peace
За мойто въобще не ми се приказва, ако трябва да го взимам на свободно струва около 300 лв.  ooooh!

Ето това са диагнозите които покриват безплатно взимане на Конвулекс извадих ги от позитивният лекарствен списък- G40.6-Grand mal припадъци (с малки припадъци [petit mal] или без тях), неуточнени ; G40.7-Малки припадъци [petit mal], без припадъци grand mal, неуточнени.
Това което трябва да направиш е да отидеш при диспансерния невролог и да му кажеш да ти пусне един амбулаторен лист с G40.6 с който да може личен лекар да обоснове изписването на рецептите. И без това най-вероятно сте диспансеризирани по G40.6.  Peace

# 612
Да във вашия случай има смисъл определено .
Много са скъпи тези лекарства.
Малката е с доза 3*3*4 мл три пъти дневно.Конвулекса стига за седмица и ден отгоре.
Диагнозата ни е 40.3 .

# 613
За Конвулекса може и на свободно, ако не ви е много висока дозата, защото не е скъп. Ние взимаме всичко с рецептурна книжка, но едното лекарство ни е скъпичко. Малката сега пие месечно по  флакон Репитенд=90 лв. и 4 флакона Конвулекс=4*6,85=27.40 лв. ако го взимаме на свободно това идва по близо 120 лв. на месец. А с рецептурна книжка доплащам само 10 лв. за Репитенда и 7 за Конвулекса или общо около 17 лв. на месец.  Peace
За мойто въобще не ми се приказва, ако трябва да го взимам на свободно струва около 300 лв.  ooooh!

Ето това са диагнозите които покриват безплатно взимане на Конвулекс извадих ги от позитивният лекарствен списък- G40.6-Grand mal припадъци (с малки припадъци [petit mal] или без тях), неуточнени ; G40.7-Малки припадъци [petit mal], без припадъци grand mal, неуточнени.
Това което трябва да направиш е да отидеш при диспансерния невролог и да му кажеш да ти пусне един амбулаторен лист с G40.6 с който да може личен лекар да обоснове изписването на рецептите. И без това най-вероятно сте диспансеризирани по G40.6.  Peace
Не не ме и скъп но ми стана чудно че не може с книжка.Ние не сме диспансезирани при невролог защото във Враца нямаме детски невролог и личната щяла да си го наблюдава.Мога ли да го диспансеризирам при невролог за възрастни а на епикризата пише че сме с диагноза  G40.0 и системата не и позволява да се взема с намаление Конвулекса

# 614
  • София, Люлин-8
Не не може трябва да е детски невролог, т.е да преглежда по код.-54 детска неврология или по код 17-детски болести.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт