Шеф, мултиварка или както ние го наричаме Кукър 3

• 341 195
  • 2 076
  •   1
Отговори
# 900
Ако мултикукърът се използва предимно под налягане, както се коментираше по-горе, то тогава какви са предимствата му пред обикновена тенджера под налягане? Има ли нещо във функцията му под налягане, което е по-различно?

Обяснено е доста добре на английски тук:

http://www.hippressurecooking.com/the-difference-between-stove-t … pressure-cookers/

ИМА предимства има и недостатъци. За мене огромните предимства са:

1) От кукъра, след като си извади сам въздуха, не излиза по4ти никаква пара и мога да готвя на затворен прозорец без да ми става кухнята на баня.

2) Нямам грижи по намаляване и увели4аване на степени на котлона. Той сам си регулира работата за да подържа избраното налягане.

3) Като свър6и програмата си вади налягането сам и не си горя пръстите да вдигам валва, но моят е с електро магнитно регулиране и не вси4ки кукъри  са такива.

4) и най-важно за мене. Понеже съда е затворен вътре е горещ доста дълго време и няма зна4ение дали ще сервирам веднага или след 4ас, вътре храната е гореща, но не преварена. Това се отнася за по-грубите храни като месо, картофи, гъби и подобни, разбира се. У нас 4ест някой все го няма или се мотка и това позволява гъвкавост. Също мога да вдигна налягането, да изклю4а програмата и докато спада да идем някъде навън. И като стигнем след 20-30 минути все още има налягане. Ходили сме да ядем шкембе 4орба в Булонския лес и Мусака в парка до Арката на Дефанс. В него мога да занеса гореща храна за пикник. Мога в 10 сутринта да сложа бял боб с вода, доматено пюре, моркови, целина, магданоз, лук, 4есън, сол, 4ерен пипер, куркума, да вдигна налягането бавно (за да не се излюпи боба) за 15 минути, да изклю4а кукъра даже от контакта и да си изляза спокойно. В 12 и половина децата имат горещ, но не врял боб като отворят капака. А аз не се притеснявам 4е имам вклю4ен уред.

5) мога да готвя с много малко или никаква вода без да ми загори яденето. Омазвам нарязания лук, месо ако слагам, зелен4уците, хлопвам капака и в на4алото то се позапържжа на сухо и после се готви с сока пуснат от зелен4уците и не плува във вода. Кило картофи на пара с 50-100 мл вода, която даже не покрива дъното (моето е грапаво).

6) Жилаво месо с картофи и моркови и целина магданоз, кориандър лук отдолу, ориз в сито на поставката и една 4а6а вода, месото се сварява добре в на4алото във водата но после оризът я изпива и с един куршум два заека. Оризът не може да се развари, защото водата е малко и си поема само нужното а месото не може да загори защото има защита.

Недостатъците са 4е за по-фини не изискващи дълго готвене неща като спанак в масло с лук е пипкава и съответно не я ползувам. Също за пържене площта на дъното е малка.

миме555 4естит кукър и със здраве да си го ползуваш и дълго да ти служи! Насреща съм ако има нещо. И аз искам още един ама ще ме изгонят барабар с кукърите. Пи6и после отзиви. Интересно ми е дали е достоен съперник на Филипса. Сложи в ютюб марката и модела. Има много хубаво видео с рецепти. Само купата ми се вижда тънка и паянтова ама за цената си е направо убиец.

4естито и на Ван4ето и само вкусотии да хапвате

Благодаря Невена за обяснението и линка. Беше ми полезно.

# 901
  • sofia
Аз не бих си взела херметик единствено защото според мен храната на високо налягане вече не носи същата полза.  Какво става с витамините? С протеините? Ако някой разбира повече да ме поправи

# 902
За мен най-важната е функцията, която е задушаване без кипене. Когато готвя винаги готвя на таймер дори и да включа фурната за 2 минути, понеже както може да се съди по лентичките ми, бързо и лесно се разсейвам с другите задачи около дребните. Преди кукъра колко мляко със ориз съм чистила от пода...не е истина сега не се притеснявам.Моят няма под налягане, но всичко готвя в него, освен нещата, които искат запичане. Котлоните включвам много рядко.

# 903
Васе, ми то и запичане става, пържолките ги правя на стю и после запичам за тен за десет минути...ставаъ мозък Simple Smile

# 904
А освен горението и кукъра по-горе, друг с функция под налягане? Дали запичащия капак на Редмънд би станал на Горението? И последно, Олята има ли под налягане? Искам един уред хем с капак, хен с дункция под налягане и ако може и бавно готвене да има.

Ето тази Оля си бях харесала http://www.hogarium.es/olla-gm/1173-olla-programable-gm-modelo-e … horno-multifuncio , но няма как да я поръчам от Испания , херметик е , има и халогенен капак , и функция за бавно готвене .
Линкът не работи. Дали е това http://www.hogarium.es/ollas-y-robots-de-cocina/1991-olla-progra … -de-horno-gm.html

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 16:03 от ioana_g

# 905
# 906
  • Ст.Загора
   Благодаря Невенка , гледах в видеото отдавна . Ще пиша отзиви непременно .

# 907
  • Paris, France
Аз не бих си взела херметик единствено защото според мен храната на високо налягане вече не носи същата полза.  Какво става с витамините? С протеините? Ако някой разбира повече да ме поправи

Преди да си купя херметик из4етох де що намерих в нета. Въпросът с витаминоте и протеините е доста сложен и с много зависимости. За разли4ните зелен4уци е разли4но. За да омекне зелен4укът е необходима или по-висока температура или пове4е време. Вярно е, 4е се губят витамини но пък разграждането на обвивката на клетките правят малкото останали витамини по-лесно усвоими. Максимално коли4ество витамини и минерали има в пресните, добре узрели и току що набрани плодове и зелен4уци. Зависи и на каква по4ва са гледани и дали са торени и поени.

Бързото готвене на пара под налягане и с много малко вода запазва много по-добре витамините. Ето тук е обяснено подробно на английски:

http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/le … /article23900957/

Готвенето под налягане никога не вдига температура като при пържене или фурна и съответно не създава канцерогени. В най-мощните тенджери под налягане температурата рядко надвишава 120 градуса по Целзиус. Сравнете с фритюрника в който се пържи на 190 или фурната на 220-240. А и в условията на пара и вода такива вредни вещества не се създават.

Признавам си без бой, 4е пържа и пека на фурна. Дома6ните оби4ат кори4ка. Зелен4уците, които слагам в манджата изобщо не ги броя. Гледам да ядем пресни салати и плодове. Поне по 5 пресни плода и зелен4ука на ден. Така мога и да си похапна готвено. И то4но опцията налягане ми позволява да ям полезни и трудни за набавяне витамини като В6, В12, К2 итн. Най-богати на витамини са органите на животните като сърце, 4ерен дроб и бъбреци. А сърцето е жилаво и трудно за приготвяне. Също бульон от кости и жилави меса с много желатин. Боб, леща, нахут, бакла и подобни са задължителни за вегетарианци. И много, много полезни. Кисненето им, ферментирането, покълването и готвенето под налягане запазват и понякога увели4ават нали4ните витамини и минерали.

Готвенето под налягане ни отърва от някои паразити и опасни бактерии, което си е огромен плюс.

За това се сещам сега.

Hug

# 908
  • Varna
Невенче,
С кеф те чета бе душа Hug

# 909
  • sofia
Благодаря научих и аз нещо ново. Всъщност ей това е хубава статия по въпроса : http://www.foodrenegade.com/pressure-cooking-healthy/ . Значи херметика е и полезен... Да питам тогава как се ориентирате за времето и програмата на различните гозби? Явно опира до минута разлика?

# 910
  • sofia
Вчера разглеждах Olla GM Model F - според това което знам от вашите коментари Горението има някаква система за автоматично отваряне и затваряне на клапана за парата, докато това което виждам на Олята е че това се прави ръчно. Дали е така, имаме ли тук ползватели на Оля?

Иначе цената с намаление на 20% на Оля този петък беше 125евро за новия модел Ф с налягане -  с 2 керамични купи (6литра) и халогенен капак - т.е. перфектна цена за керамика и много опции. Този модел е с темп. до 200 градуса.

# 911
  • Paris, France
Вчера разглеждах Olla GM Model F - според това което знам от вашите коментари Горението има някаква система за автоматично отваряне и затваряне на клапана за парата, докато това което виждам на Олята е че това се прави ръчно. Дали е така, имаме ли тук ползватели на Оля?

Иначе цената с намаление на 20% на Оля този петък беше 125евро за новия модел Ф с налягане -  с 2 керамични купи (6литра) и халогенен капак - т.е. перфектна цена за керамика и много опции. Този модел е с темп. до 200 градуса.

Привет,

Ох, и аз видях офертата и си ме4тая за нея ама до Франция няма доставка Cry. И е с цели 3 керами4ни купи. Една вътре по-обикновена и две с каменно покритие, които, ако са като купата на моя кукър са супер. Даже не мажа с мазнина като пе4а сладкиш а излиза като тапа. Ееееех, ме4ти .

На Олите, които съм виждала налягането се вади ръ4но. На тази също като гледам в ютюб. За мене не е болка за умиралка, защото не е задължително да се отваря клапата. То си пада и само, но отнема време. Само за крехки зелен4уци и риба примерно, но аз тогава избирам по-ниско налягане или никакво. Не виждам смисъл да загрявам вода, слагам решетка, да дебна кога е завряла, но все още няма налягане, защото ако има, трябва да го извадя с бутона ина4е не се отваря, да слагам броколите или спанака и да 4акам да минат 3-4 минути за да си извади налягането. Тези храни си ги правя на котлона или в сито над оризоварката докато варя ориз.

Има4е просто задавам по-малко време или направо я спирам като набере желаното налягане и 4акам то само да си падне, което, в зависимост от програмата и коли4еството вряла храна е между 2 и 30 минути. За мусака, сърми с кисело зеле или лозови листа, говежди рулца с кисели краставици и подобни ползувам програма, която вдига бавно за 15 мин до максималното налягане, което при Оята е 3та степен (4та степен или максималното при Оята е по-високо от моето максимално) и като го вдигне и по4не да отброява минутите я спирам. Така налягането пада бавно и продуктите си поемат подправките и соса, ако има такъв се сгъстява. Също на бобовите не им се отделя обелката както ако бързо се намали температурата 4рез изпускане на парата. За леща, бързо сваряващи се сортове картофи, ямс, сух грах, кафяв киснат ориз,пене и други по-груби макаронени изделия вдигам до 3та степен, за басмати, бамя, 4у6ки, патладжан до 2ра, спанак, листа от цвекло, калалу (вид зелени листа с клони, не знам кака се казва на бг), ситно нарязани гъби до първа и задавам само минута и оставям веднага да си извади парата.

......Да питам тогава как се ориентирате за времето и програмата на различните гозби? Явно опира до минута разлика?

Минута или даже 10 нямат зна4ение за пове4ето супи, боб, меса итн. Ако в манджата няма много вода, а аз за ястия без бобови или ориз вода изобщо не доливам, крехки и по-жилави продукто могат да преседят без да се разка6кат, но зависи и от сорта. За мусака и супи ползувам 4ервени картофи за салата, които нямат много нишесте и стоят по-твърди. За супа наливам водата, вклю4вам програмата и запо4вам да режа, беля и слагам последователно от най-жилавото до най-крехкото и то докато зае загрява водата жилавото се готви. Също режа твърдите продукти на по-малки пар4енца а крехките на -по-големи. В на4алото огледах рецепти за кукъри с подобно на моя налягане, защпто моя нямаше книжка с рецепти а после ве4е се ориентирах по тях. А и на моя програмите си имат диапазон на налягане и време и не мога да задам по-дълго или късо от предложените. Примерно за боб програмата ми е от 15 до 30 мин и налягането от 3 до 5. За месо е от 1 до 5 и максимум 45 мин май бе6е, пе4ене 4ас и така се ориентирам и до сега само веднъж се издъних с един ориз. Оттогава на ориза му слагам пове4е вода и внимавам  Laughing

Делтаааааааааа,  bouquet, помня те от магребската и ми е приятно да те засе4а тук. 4ела съм те и в темите за халогенката hahaha

# 912
  • Varna

Делтаааааааааа,  bouquet, помня те от магребската и ми е приятно да те засе4а тук. 4ела съм те и в темите за халогенката hahaha

Невенче,
И аз те помня бе душа Hug Много се радвам, че пишеш тук. Винаги даваш добри съвети, че и подробни. А освен това си и много сладкодумна. Само печелим, че си тука Hug

# 913
Аз да се ... оплача... похваля... знам ли и аз... че другари украинци  ме озариха с още един аерогрил: като няма е суша, като вали е порой. А не иде да речеш на хората, домъкнали го от оня край на света със 101 неприятности "ми имам си вече... няма да го взема".
Така че - може да е малко смешно, но още един RAG-240 си търси нова къщурка...

# 914
  • София
 И от колко тухли bgn трябва да е къщурката Simple Smile?

Общи условия

Активация на акаунт