НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

• 50 805
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
z.2012 Heart Eyes на кое викаш чернодробни ензими на AST и на АLT? Да пуска ми и тях. Наред са (АСТ 15IU/L, ALT 12IU/L), така както и тези на панкреаса. Хепатитни маркери не са ми пускали.

# 166
Да, тези са ти супер. Писах ти на лични Heart Eyes

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 23:10 от z.2012

# 167
Да, магнезият помага за подобряване на съня. И за още куп неща се оказва, че може да помогне:
- отпуска мускулите и така води до намаляване на мускулната треска
- подобрява инсулиновата чувствителност
- отпуска кръвоносните съдове, а така може да помогне за главоболие, мигрена, менструални болки
- участва в синтеза на енергия и може да увеличи издръжливостта на спортуващите.

Вики, а дали е възможно да си изкарала някакъв вирус? Thinking Стомашните (а и не само те) понякога са много странни и могат да ти разбъркат организма за месеци след това. Дано да е само нещо такова! Hug

Скрит текст:
Аз подхванах и трета книга, че не ми стигат двете в момента. ooooh! Тя е една малка книжка от един шведски автор, когото харесвам - много добър стилист, Торгни Линдгрен се казва. Излязла е преди доста години - 1995 г., но аз сега стигнах до нея. Какво обаче ме втрещи? Става въпрос за двама братя в северна Швеция - вече доста възрастни и болни и двамата - единият от рак, а другият от сърце. Живеят в съседни къщи и се надпреварват помежду си кой ще остане жив по-дълго. Rolling Eyes Братът със сърдечното заболяване, което не е засега уточнено, се оказва, че е много пълен. А къщата му е пълна със сладки неща - всевъзможни бонбони и сладкиши, но също и различни форми на чиста захар - на бучки, на сироп, мед. И непрекъснато този човек яде бучки захар. Shocked И казва, че захарта е нещото, което му помага да живее и му дава енергия, за да успее все пак да свърши нещо, защото иначе е много отпаднал. ooooh! И явно в нея намира единствената си утеха. Много ме впечатли тази история. Cry

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 08:29 от Cioccolata

# 168
  • София
Здравейте и от мен  Hug
Викче, радвам се да те видя и дано  вече нещата при теб се оправят Hug

# 169
Става въпрос за двама братя в северна Швеция - вече доста възрастни и болни и двамата - единият от рак, а другият от сърце. Живеят в съседни къщи и се надпреварват помежду си кой ще остане жив по-дълго. Rolling Eyes Братът със сърдечното заболяване, което не е засега уточнено, се оказва, че е много пълен. А къщата му е пълна със сладки неща - всевъзможни бонбони и сладкиши, но също и различни форми на чиста захар - на бучки, на сироп, мед. И непрекъснато този човек яде бучки захар. Shocked И казва, че захарта е нещото, което му помага да живее и му дава енергия, за да успее все пак да свърши нещо, защото иначе е много отпаднал. ooooh! И явно в нея намира единствената си утеха.

А през кои години се развива историята ? Разказвала ли съм ви за братята Шмид - първите изкачили северната стена на Матерхорн 1931 г. Дошли от Мюнхен до Цермат с колела и 2 кг сланина - единствената им храна  Sunglasses

Преди малко слушах емисия за храненето при нас, на хамериканския континенент по време на ПСВ и после. Налагали им ограничение /в заводите, но и в домовете/ на захарта и ги следели с полиция - не можело да се слага повече от 10 гр захар/вкл. кленов сироп, фруктоза и сие/ на 1 либра /около половин кг/, когато правели конфитюри и сладко. И това било стандарт чак докато феминист/ките края на 50-те години не наложили полуфабрикатите по супермаркетите.

# 170
Историята се развива вероятно в края на 20-и век, когато е написана книгата. Не изглежда да е много по-рано.

Да, през войната захарта е била кът и статистиката показва намаляване на заболеваемостта от диабет и ССЗ.

# 171
  • SA
Като стана вьпрос за храненето през войната, аз пьк тези дни четох как е открито, че глутен-сьдьржащите зьрнени храни причиняват цьолиакия. Преди Втората световна война не се е знаело много по вьпроса и някои лекари прилагали на малките си пациенти, страдащи от това заболяване, т.нар. "бананова диета" , защото наблюденията показвали, че болните могат да толерират нишестето, сьдьржащо се в банан, наред разбира се и с други храни - телешко, яйца, зеленчуци и др. Но смьртността от цьолиакия била висока - 30-40% от боледуващите деца загивали.
Един холандски гастроентеролог обаче забелязал, че по време на войната, смьртността от точно това заболяване спаднала почти до нула и отново се вьзвьрнала в предишните стойности след нея. Това му дало повод да анализира промяната в храненето на населението и така той стигнал до извода, че вероятно зьрнените храни, сьдьржащи глутен са замесени, тьй като вьв военното време пшеницата била крайно недостатьчна и за приготвянето на хляб се използвало основно картофено и царевично нишесте.
Вивче, кьде се изгуби ти?  Hug

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 20:49 от kameloth

# 172
# 173
Кам,
Скрит текст:
Казах че ще пиша, като пусна пак изследвания за хемоглобина. Този път е 155 при норма 160 за жени. Както споделих, последните 2 години се движех в тези цифри 145-155, като по-често беше над 150 хемоглобинът. Еритроцитите и те са в норма (явно се движат с нивата на хемоглобина)
Пих 1 чаша вода този път в 7 часа и дадох кръв в 8 часа. Вчера не съм увеличавала количеството вода за деня, мисля че съм изпила около литър и половина вода, но и често ходих до тоалетна. Казах на лаборантката, че съм пила чаша вода - каза че няма значение. Нямах проблем този път с даването на кръв, за сметка на предния път и сега си ми взеха три епруветки.
И друго да попитам, понеже преди като пиех антидиабетни лекарства по-често посещавах тоалетната, а сега пия само бетаблокер и то слаб. Възможно ли е такъв вид лекарства да водят до дехидратиране?
Честно казано, макар стойността да е в норма, притеснително ми е и се чудя дали да не се консултирам с хематолог. И с кардиолог, естествено.
Всъщност, ето ПКК. Суе, чернодробните и ТСХ още не са готови. Мислех да пускам и липиден профил, като чух една дама да го споменава, но се отказах на този етап. Някакъв спомен ми излезе, че бяхте коментирали тук някакво хранене преди изследването, ама не помня какво беше, затова реших да не го пускам днес.

WBC (левкоцити)   8.82   x10^9/L   4.0 - 11.0
NEU% (гранулоцити)   58.0   %   30.0 - 70.0
LYM%(лимфоцити )   27.1   %   20.0 - 50.0
MONO%   9.6   %   0.1 - 12.0
EOS%   5.2   %   0.01-7.0
BASO%   0.1   %   0.01 - 2.0
NEU# (гранулоцити - бр.)   5.11   x10^9/L   1.3 - 7.4
LYM# (лимфоцити - бр.)   2.39   x10^9/L   0.9 - 5.3
MONO#   0.85   x10^9/L   0.05 - 0.90
EOS#   0.46   x10^9/L   0.01 - 0.77
BASO#   0.01   x10^9/L   0.01 - 0.20
RBC (еритроцити - бр.)   5.12   x10^12/L   M(4.6 - 6.2) Ж(4.0 -5.5)
Hgb (хемоглобин)   155.0   g/L   М(140 - 180) Ж(120 - 160)
Hct (хематокрит)   0.471   L/L   0.35 - 0.55
MCV (ср. обем на еритроцита)   92.0   fL   82.0 - 98.0
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )   30.3   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   329   g/ L   320 - 350
RDW (девиация на ерит. р-ие)   13.1   %   11.6 - 15.7
Plt (трoмбоцити)   258   x10^9/L   140 - 440
MPV (ср обем на тромбоцита)   10.8   fL   7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем)   2.80   %   1.2 - 4.0
PDW (девиация на тромбоцити)   12.40      0.0 - 99.9

# 174
  • SA
Мер,
Скрит текст:
В норми са ти всички показатели и ми се струва, че нямаш много сериозни причини да се притесняваш за този хемоглобин.
Само от бетаблокер ( ако не е сьчетан с някакьв диуретик), не би трябвало да се дехидратираш.
Все пак, ако ти е притеснено, консултирай се с хематолог, който да реши дали наистина има смисьл да ти се правят други изследвания и да се тьрсят причини, които повишават хемоглобина. По принцип, по-голяма част от случаите с висок хемоглобин са следствие на други причини, които водят до намалено доставяне на кислород кьм клетките - било сьрдечни, белодробни заболявания, пребиваване на голяма надморска височина, сериозно пушене и т.н.
За липидния профил - 12 часа преди изследването трябва да се гладува, иначе не е нужна специална диета преди него.
А това, че миналия пьт много трудно са ти взели крьв, наистина може да означава, че крьвта ти е била по-концентрирана заради леко обезводняване, а това да е довело до малко по-високи стойности на хемоглобина.

# 175
Мерси, Кам  Hug

# 176
  • In transit
Какъв магнезий пиете? Аз досега пиех магнезиев оксид по 500мг, но не прочетох някой да го ползва, та взех да се чудя дали е правилният  newsm78
За магнезиевото олио видях, че сте писали, аз си бях взела гел и наистина ми помогна, от миналата зима имам един проблем с лакътя, дето и на физиотерапия ходех и какво ли не и все още като ми поседи свита ръката и ме боли. С няколко намазвания и се оправи, но е временно. Като спрях и пак почва да боли.

# 177
Ето тук съм писала за магнезия, който съм поръчвала:
http://www.bg-mamma.comwww.bg-mamma.com/index.php?topic=799730.m … 68414#msg29368414

# 178
За усвоимостта на различните соли на магнезия от човешкия организъм:

Вид сол     съдържание  усвоимост   разтворимост
                 на елем. Маг.

Chlorure - 12 % - Добра - Много добра
Citrate - 16,2 % - Добра - Добра
Gluconate - 5,4 % - Добра - Средна
Carbonate - 40 % - Лоша - Нулева
Hydroxyde - 41,5 % - Лоша - Слаба
Oxydе - 60,3 % - Лоша - Средна

Колкото по-малко един вид магнезиева сол е усвоима, толкова по-малко ще бъде използвана от организма и разхлабващият ефект ще бъде много голям. Ако целта е да се запълни липса от магнезий в организмът, трябва да се търси по-скоро лесно усвоима сол, с добра разтворимост и която има най-слаб разслабващ ефект.

# 179
А с оротата как седят нещата? Иначе за разхлабващото действие на оксида съм съгласна.  Laughing

Мер, мислила ли си да пуснеш изследвания в друга лаборатория? Да не би тук да е грешка? newsm78

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 19:25 от Jana Ina

Общи условия

Активация на акаунт