НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

• 50 806
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Искам да споделя нещо учудващо, което прочетох преди малко в една ФБ група: някаква жена там си намазала коленете, които много я болели, с течен вит. Д и веднага й минала болката. Не знам дали става въпрос за обикновена артроза, артрит или нещо друго, но ми се стори много впечатляващо. Доколкото разбрах, отворила 2 капсули по 10 000 единици и се намазала с течността. Така че това е една идея, която си струва да се пробва.

# 466
  • София
О, което ме подсети за въпроса ми от предната страница:

Да питам, тези, които взимат витамин Д на Now от 5000 IU, ето този-
Скрит текст:
всеки ден ли го взимат? Понеже на опаковката пише, че трябва да се взима през ден.

# 467
А, вярно, че имаше питане за вит. Д, на което пропуснах да отговоря. Simple Smile Ами, според мен няма никакъв проблем да взимаш по едно на ден, а не през ден, особено сега през есенно-зимния сезон.

# 468
  • В Балкана
Янче, много хубава новина! Честито!!   bouquet

Шоки, това което споделяш за мазане с вит. Д е добра идея.. и аз мисля да го приложа при нужда. Също благодаря, че сподели за английската сол и ваните на крака.  Peace Моите пети са ужасни и аз 2-3 пъти в седмицата се опитвам да ги кисна в горяща вода с морска сол и разни масла. Сега ще включа и магнезиевия сулфат.

Вит. Д пия няколко пъти в седмицата - по 2 таблетки по 5 000 ед., докато ми свърши опаковката. После пак минавам на вигантол (18-20 капки на един прием).
Според мен, за себе си не прекалявам, дори може да не е достатъчна тази доза.

# 469
Рейнчо, дано наистина вит. Д да действа и болкоуспокояващо при такова локално приложение. На мен ми прозвуча много преувеличено, но жената казва, че 6 часа по-късно още не се е възобновила болката.

# 470
  • Пловдив
Момичета, ние тук добре щедро си суплиментираме на своя глава с витамин Д. Обаче аз изкарах тези дни пиелонефрит и блеснах с 4-сантиметров камък в десния бъбрек (няма грешка, 4 СМ...), при това камъкът не е сам, а никога не съм имала индикации за каквито и да е проблеми с бъбреците....Още осмислям ситуацията.... Confused

# 471
Юле, в такъв случай ще е добре да прекратиш с вит. Д.  Peace Дано бързо ти мине и не те боли много! Hug

Рейнче, благодаря!  bouquet

Скрит текст:
Аз да ви се оплача от снощи имам едни болки в корема и съм се побъркала какво става. Дано не е нищо притеснително. За всеки случай отивам на лекар, защото до другата седмица няма да мога да издържа, когато съм на ЖК! Peace

# 472
Ох, Юле, много неприятно. Sad Не знам какво точно да кажа, но за камъни знам, че трябва магнезий, т.е. не може само вит. Д без магнезий. Също К2 е важен. И също да се пие много вода. А иначе за вит. Д специално учените, които го изследват, обясняват защо не причинява камъни в бъбреците, но трябва да намеря какво точно пишеше. Embarassed

Ето тук за магнезия като профилактика при бъбречни камъни: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6764473

По отношение на магнезия, както и за всякакви други хранителни добавки, а и лекарства, важи обаче правилото, че трябва да се намери подходящата индивидуална доза. Може на опаковката да пише да се приемат 2 таблетки на ден, но на теб да ти трябват 3-4 или повече. Зависи от много неща. Но магнезият е доста важен явно.

А също си спомням, че д-р Хийни казва, че е грешка да се изключи калцият от храната, защото той пък се свързвал с оксаловата киселина, а най-често срещаните камъни били оксалатните. Ще постна какво казва той за камъните, знам, че имаше няколко негови текстове.

По отношение на връзката с вит. Д и мита, че той води до образуване на камъни, това твърдение тръгва от The Women's Health Initiative, където жените, които приемали ежедневно 1000 мг калций (на таблетки, не просто от храната) + 400 единици вит. Д, имали повече камъни от другите, които приемали плацебо. Но това количество вит. Д е нищожно малко и е абсурд на него да се приписват камъните. От друга страна приемът на калций на таблетки се свързва с повишен риск за камъни.

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 16:40 от Cioccolata

# 473
  • София
Юле  Shocked Дано се оправиш бързо и безболезнено  Hug
А колко единици витамин Д приемаш обикновено?

И нещо за детоксикацията:

Детоксикацията е мит
(Lifecafe, по Guardian 08.12.2014, 09:19)

# 474
По повод на неправилно тълкуваните и неправилно замислени проучвания в медицината се сетих за нещо смешно от лекция на един шведски лекар за вит. Д. Той е психиатър и се интересува особено от въздействието на вит. Д върху депресивните състояния. Наскоро негови колеги ехидно му посочили проучване, в което било "доказано", че вит. Д не подобрява депресивните състояния. Да, но когато той погледнал по-подробно, видял, че преди началото на проучването хората с диагноза депресия били изключени, а останали само здравите. Laughing И при тях, разбира се, вит. Д не подобрил депресивните симптоми, защото те просто нямали такива. Rolling Eyes Та мисълта ми е, че понякога резултатите не се тълкуват правилно, но много лекари не се задълбочават да прочетат цялото проучване, а четат само заключението или дори не четат нищо, а само се позовават на косвени източници (примерно ако това проучване е реферирано в българско научно списание).

Юле, а пиелонефритът не е ли бактериална инфекция? Embarassed Или теб те притесняват повече камъните? Увеличи магнезия и се надявам да нямаш проблеми! Hug

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 17:02 от Cioccolata

# 475
  • SA
svetty1980, правилно постьпваш като пробваш различни варианти и преценяваш за себе си кое как ти се отразява.
Юле, дано бьрзо се оправяш!  Hug
Янче, дано не са нищо сериозно тези болки!
Асос, много правилни неща са написани в тая статия за детоксикацията.

# 476
Ето тук накратко за камъните, калция и вит. Д:
http://www.grassrootshealth.net/blog/kidney-stones-not-caused-by-vitamin-d/118

1. Трябва да се изследва камъкът, но най-често се срещат оксалатните.
2. Обикновено образуването на камъни се дължи на недостиг на стабилизиращо вещество, което да предотвратява образуването на камъни. Затова има 2 възможни подхода:
- да се пие много вода, за да бъде по-бистра урината и да не се образуват камъни;
- да се намали съдържанието в урината на образуващото камъни вещество. Ако е пикочна киселина, което е един възможен вариант, се взимат съответните мерки, вкл. медикаментозно лечение. Ако е оксалова киселина, се препоръчва прием на големи количества млечни храни заради калция, който ще блокира усвояването на оксаловата киселина и така в урината ще се отделя по-малко от нея. Това звучи нелогично, но е доказано успешен подход. Затова нискокалциевите диети имат обратния ефект - увеличават вероятността за образуване на нови камъни. (Тук д-р Хийни не уточнява, но явно има данни от други проучвания, че калцият на добавка, а не от храната, увеличава риска за камъни, може би защото по този начин се приемат големи количества накуп.)
3. Вит. Д не засяга нито един от компонентите на тази система.

Още по темата, но трябва да се намери пасажът с търсачката: http://www.grassrootshealth.net/drheaneyuspstfwebinar Статистиката показва, че образуващите бъбречни камъни по-често са с нисък вит. Д, а не с висок - тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23739765 - SUMMARY:
The effect of nutritional vitamin D use in stone formers is still not clear. As vitamin D deficiency is highly prevalent among stone formers, future prospective studies are needed to establish the biological effect, as well as the safety and efficacy of nutritional vitamin D therapy in this unique patient population.)

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 17:31 от Cioccolata

# 477
Юле  Hug, дано се възстановиш бързо .
Яна  Hug и на теб, стискам палци всичко да е наред.

# 478
Привет,

Моят експеримент с неяденето на млечни, върви много добре. Минаха 15-т дни, има още толкова.. Но може едномесечният експеримент да се удължи.
И тренировките си вървят и като гледам ми се струва, че ще посрещна новата година без риск, т.е. с талия под 80 см.

Шоки, сигурна съм, че много приятно сте си изкарали с WASP! Занесе ли й Линд 99%?  Laughing
Какво режимно би ми препоръчала от Швеция - сладко или солено няма значение? Искам да си поръчам нещо по един приятел.. обаче не знам какво точно.

Я, вие сте тук, а аз ви дебна оттатък
Рейн, супер си изкарахме, макар и за кратко
Аз бих си поръчала västerbottensost, невероятно вкусен кашкавал, зрял две години в едни пещери в сев. Швеция, става само там, бактериите са родолюбци ине виреели другаде

# 479
  • Пловдив
Шоки, благодаря за информацията, безценна си както винаги, ще чета, да видим.... Hug
Да, причина за пиелонефрита е бактерия, обаче пък за да се стигне до бактериална инфекция, първопричина се явяват пустите камъни, които са ми заели цялото легенче и оттам се задържа урина и се получават благоприятни условия за инфекции, тоест камъните създават предразположеност за подобни състояния....
Асос, през последната половин година съм по-редовна в приема на вит Д, пия Вигантол, по 5-8 капки всеки ден (а понякога вероятно и повече, понеже си капя директно в устата  Embarassed), не знам това колко единици е.... newsm78
Скрит текст:
Не смятам, разбира се, че вит Д е причина да имам камъни, обаче пък...кой знае кое как...Засега не мисля да пия нищо...Аз даже и АБ за пиелонефрита мисля да пропусна...Но иначе в голям филм се оказах изведнъж, понеже пък един лекар не видя камъните изобщо и ме филмира, че може да е нещо по-лошо, та чак на скенер ходих в друг град....Абе, филм, филм! За 2 дни толкова стрес преживявах, че.... ooooh! ooooh! ooooh!И операция ще трябва вероятно, ама не мога повече сега, след празниците пак ще ходя на консултация с друг лекар....
Аз обаче винаги съм имала чисто интуитивно вътрешна съпротива срещу приема на каквито и да е добавки, витамини и т.н. ей така...Понеже всичко е навързано с всички останали, или поне винаги с част, и кой знае кое как, по колко, дали....Уф! Споделих си, че даже и май се пооплаках леко.... Joy
А моите кг
Скрит текст:
след това боледуване, в което 2 дни бях много зле, на легло, и само на вода и плодови сокове (да!!!), най-сетне се размърдаха надолу (а иначе толкова време стриктна, пробвах и с повече В, и с по-малко В, и млечните понамалих, спортувам редовно, нищо, все на едни и същи кг и мерки си стоях през последната 1 година). Ама мерси съм от такова отслабване заради болест...Човек все не е доволен... Confused Детето коментира: мама пък не е доволна, иска да отслабне с труд и пот на челото.... Joy
Освен това аз съм от тези, на които им е трудно пиенето на вода - ако не си напомням, мога и с по 1-2 чаши на ден да изкарам. И съм имала доста периоди, в които така е и ставало...И все съм си казвала: ето, какво пък, добре съм си....Да, ама не.... Sad
Извинете, че толкова ви занимах със себе си!  Blush Обаче пък малко още внимание, загриженост и подкрепа точно сега действително не са ми излишни  hahaha, понеже усещам как леееко се сдухах покрай всичко това.... Tired
И за да не е само негативно, споделям с радост, че навих брат ми да следва нашия режим. Той е на лекарства, има биполярно разстройство, и има за сваляне към 25 кг, качени през последната 1 година основно. Не знам доколко правилно следва режима (живее в друг град и комуникираме само по интернет), обаче за няколко седмици в началото по-либерално, а вече и съвсем без хляб, е - 8 кг. Чувства се добре, надявам се да продължава все така!

Последна редакция: ср, 10 дек 2014, 13:56 от yulinga

Общи условия

Активация на акаунт