НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

• 50 806
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Аз обожавам марципан, но наистина е въпрос на вкус. Peace

Почивки не правя - не и редовно. То и самата представа за "почивка" означава, че това хранене ме натоварва, тормози, тежи ми - това е неправилна нагласа. Wink Аз съм видяла ползите от НВ-ВМХ и съм наясно, че е най-правилният начин на хранене, затова не ми тежи да го спазвам. Правя го за себе си и не с нагласата "Ох, кога най-после ще мога да се наям с пица/паста/торта и т.н.". Но се случва от време на време да хапна нещо високовъглехидратно, например сега в Швеция ми се случи. Wink Но гледам да не е голямо количество и да не ми става навик. Тези случаи са най-вече в чужбина или изобщо когато не мога добре да контролирам и подбирам храненето си, а също и понякога по празници, но не на всеки празник. Но всеки отговаря за себе си. Peace

"Прецакването" на цикъла се е получило не от липсата на въглехидрати, а от съчетанието на много спорт и много големи ограничения (вероятно нисък калориен прием). Освен това за 3 седмици организмът не е успял да свикне, необходимо е повече време. Така че не може да се приеме за показателно такова нещо. Но класическата причина за спиране на цикъла е прекалено малко разполагаема енергия за тялото, което пък идва или от претрениране, или от прекалено малко храна, или от двете заедно. Друг вариант е процентът мазнини в тялото да е спаднал прекалено много. Разбира се, какво означава прекалено в случая не може да се прецени субективно от жената - обикновено на нея й се струва, че яде прекалено много и е много дебела. Но тялото регистрира недостиг и следователно опасност, затова минава на икономичен режим, а той предполага спиране на цикъла, защото една бременност би била опасна и за майката, и за детето при тези условия.

Последна редакция: сб, 06 дек 2014, 08:43 от Cioccolata

# 406
Аз лично зареждам с въглехидрати, но качествени - тиква, ориз, оризовки, плодове... Тук-там нещо шоколадово, когато има повод. Така просто не ми пада силата по време на тренировки. Установила съм, за себе си, че дълъг период на съвсем ниски ВХ ми се отразява на възстановяването. Но дори в зареждащите дни, наблягам на качествената храна Peace

# 407
Да, зареждането е оправдано точно по този начин и по тази причина - при редовни интензивни тренировки, особено вдигане на тежести, а не кардио, и с качествена храна, а не паста и пица. Разбира се, тук уговорката е, че пастата и пицата са неподходящи заради съдържанието на брашно (и глутен) - това е един от най-неблагоприятните за организма въглехидрати. Картофите и оризът са по-добър избор.

# 408
  • В Балкана
Шоки, благодаря ти за идеите!!   bouquet
Но като знам, колко са ми слаби ангелите, хич не искам да рискувам с марципан или с някакъв стандартно шоколадов и въглехидратен десерт.  ooooh!
По-добре без нищо, отколкото пак да вляза в колелото на хамстера.

От Унгария ми донесоха някакъв техен, традиционен салам. Най-вероятно е имало някаква захар, но това не го приемам за голям проблем. А и се оказа, че тези салами ги продават и в Метро на висока цена, но ги продават (аз не съм ги виждала, но така казаха познати).

Почивки не правя - не и редовно. То и самата представа за "почивка" означава, че това хранене ме натоварва, тормози, тежи ми - това е неправилна нагласа. Wink Аз съм видяла ползите от НВ-ВМХ и съм наясно, че е най-правилният начин на хранене, затова не ми тежи да го спазвам.
newsm10

# 409
Добър ден и честит Никулден на всички   bouquet
Зачетох се преди малко в това http://authoritynutrition.com/low-carb-diet-meal-plan-and-menu/ и ми изникнаха въпроси веднага  newsm78 за киселото млякото знам,вземам от това което са ми казвали и е проверявано и горе долу е уж мляко,но го обичам и не мога без него,но от тук насетне :яйца:когато имам домашни ок,но иначе от къде да знам от какви кокошчици са ,пилешкото също,ако не  е домашно,за сиренето същата работа,маслото ,рибата и тя не гледана както трябва ,в крайна сметка какво ми остава да ям  ooooh! newsm78

# 410
  • SA
Марципан сьм купувала в БГ, мисля че в Пени бяха пускали по Коледа. Харесва ми аромата му. Но действително, има неща, които не на всеки допадат. Като малка си спомням, че ликьриша ми се струваше отвратителен, а сега направо ми е любим като вкус и си купувам от време на време, макар че е доста сладьк. Явно се променя вкуса.
Рейн, аз бих порьчала да ми донесат нещо традиционно за тази дьржава, което не се намира в БГ, без значение дали е режимно, полезно и т.н. Винаги ми е любопитно да опитвам подобни неща.  Simple Smile
За зареждания с вьглехидрати, и аз не правя такива целенасочено. Ако от време на време се случи да ям нещо по-вьглехидратно, е ОК. Но тестени целенасочено не ям, де, както и млечни.
За нарушенията в цикьла, сьм на сьщото мнение като Шоки. Даже понякога си мисля, че едновременното започване на нова диета с ежедневни физически натоварвания не е много уместна комбинация в това отношение. Повечето момичета като решат, че са на диета, малко или много намаляват и храната , а тренировките се смятат за задьлжителен сьпровождащ фактор и в един момент стреса за организма може да се окаже по-голям и сьчетан с недостатьчно енергия, да вьздейства зле вьрху цикьла при жените. А нисковьглехидратните режими по принцип подтискат и апетита, та още повече може да се залитне.
Виляна, за качеството на храните много пьти сме говорили в темата. Аз си оставам на мнение, че човек е добре да се стреми кьм по-качествена храна, в смисьл - месо, яйца, мляко от свободно отглеждани животни; зеленчуци и плодове, отглеждани без торове и химикали и не ГМО; диви животни и риби и т.н. Но все пак всичко опира и до вьзможности и финанси. Това, че не мога да си купя органични зеленчуци, не означава, че ще откажа зеленчуците и ще ги заместя с хляб. Като не мога да си позволя яйца от свободни кокошки, ще си купувам обикновени, но няма да ям вместо тях макарони например. Просто, наличието на по-малко средства изисква човек да бьде по-изобретателен и да тьрси повече, но не означава, че не може да се храни с хубави храни.

# 411
kameloth изчерпателна както винаги  Peace Благодаря   bouquet

# 412
  • Пловдив

"Прецакването" на цикъла се е получило не от липсата на въглехидрати, а от съчетанието на много спорт и много големи ограничения (вероятно нисък калориен прием). Освен това за 3 седмици организмът не е успял да свикне, необходимо е повече време. Така че не може да се приеме за показателно такова нещо. Но класическата причина за спиране на цикъла е прекалено малко разполагаема енергия за тялото, което пък идва или от претрениране, или от прекалено малко храна, или от двете заедно.
Аз съм на 100% съгласна с това.Преди доста години и аз бях така,започнах да спортувам 5 дни в седмицата,намалих драстично храната и в резултат на това цикълът ми стана символичен.А тогава не бях и чувала за нашия режим и се хранех стандартно,така че едва ли има общо с режима.

# 413
Рейнчо, наистина може я някой кашкавал/сирене, я някакъв колбас, но аз избягвам колбаси заради алергията (макар че на шведските сигурно може да се вярва), затова не знам какво да ти кажа, а от кашкавалите не знам дали има нещо толкова типично. Обаче сега ми хрумва за сушено месо от лос или от северен елен - такова нещо определено е интересно и със сигурност е вкусно. Аз съм яла веднъж преди години, макар че не помня дали беше еленско или от лос, и много ми хареса.

Това е сушено месо от лос:

Това е от лос, обикновен и северен елен:

От северен елен:

Давам тези снимки за идея, но не знам какво може да се намери в магазините.

Освен това те имат едни типични курабийки (обаче ги имало и в българската ИКЕА, чувам) - pepparkakor се наричат и са много тънички, лекички, но изключително ароматни и вкусни. И се ядат точно в коледния сезон. Ето това са:

А друга идея е да поискаш да ти донесе пакетче с подправки за гльог: А аз ще ти дам рецепта. Wink Прави се от вино плюс тези подправки, като може да се сложи и водка, може и без нея.

Последна редакция: сб, 06 дек 2014, 18:27 от Cioccolata

# 414
Ау, тези курабийки са изключително вкусни. С вкус на канела са. Тази година се правя, че не ги виждам в супера. Добре, че само по Коледа ги пускат.

Камелот, лакриц ли имаш предвид? Онези черни бонбони(дъвчащи или смучещи) с ужасен вкус(тук вкусът е солено-сладък)  Laughing Ако става въпрос за тях, тук са гордостта на датчаните.

# 415
  • SA
Джия, да, точно тези черните лентички ( или нарязани като бонбони ) имам предвид. Тук се казват liquorish.
Ето такива:

Сьс солен вкус не сьм опитвала, сладки са по принцип. Доколкото знам са холандски специалитет, може и датски да са, не сьм сигурна.
Но харесват ми много кьм настоящия момент.  Simple Smile

А от предложенията на Шоки, определено бих си порьчала сушеното месо от лос и подправките за това вино.

Последна редакция: нд, 07 дек 2014, 07:30 от kameloth

# 416
Този лакриц (или лакрица, или женско биле) ми е ужасно противен, но всеки с вкуса си. Laughing Веднъж опитах и повече няма да повторя.

# 417
Много обичам марципан, но аз обичам и бадеми, все пак. Обаче не мога да изям голямо количество от него, тежко и става, а и го ям бавничко, за да му се насладя пълноценно  Laughing

Почивки от храненето не си правя, по-скоро имам моменти на изключение. Та се случва да си хапна пица, но не от тези на парче, които ги продават под път и над път, имам си едно-две места, където правят пици по моя вкус. Но аз цяла не мога да изям, по-скоро парче или две. Същото е и с пастата. Самата аз нямам проблем с глутена и не ми пука, че го има тук и там.

По отношение на тренировките - при силови тренировки не съм забелязала липса на въглехидрати, ноооо при дълги бягания определено да. Така че, когато бягам повече километри си хапвам предишната вечер нещо въгленово или преди тренировка.

# 418
По отношение на тренировките - при силови тренировки не съм забелязала липса на въглехидрати, ноооо при дълги бягания определено да. Така че, когато бягам повече километри си хапвам предишната вечер нещо въгленово или преди тренировка.

Да,и при мен се получава така. ooooh!А и след кардио-ден не спирам да меля целия ден. Laughing

Имам въпрос за магнезиевото олио.При условие ,че пия всеки ден магнезиеви таблетки,само веднъж ли мога да се мажа с олиото?
Малката ми дъщеря(6 г),има често растежни болки,най- вече краката...има ли смисъл да я мажа с магнезия,дали ще помогне?

# 419
  • В Балкана
Ееее, Шоки, много ти благодаря!!  Hug   bouquet

Отбелязах си пакетчето с подправки за гльог и смъкнах снимката, за да я пратя на когото трябва.  Laughing Не пия водка, но не ми пречи да я сложа (а и вкъщи има). Когато ми дойдат подаръците, ще ти пиша да ми кажеш рецептата.
И сушеното месо си го отбелязах - лос, елен, каквото ми вземат, няма да го върна.
Аз между другото много обичам сушено месо и се снабдявам с домашен еленски бут (прави се от свинско месо). От всички възможни сурово-сушени меса, това ми е най-, най- любимото.  Crazy

Курабийките ще ги пропусна, защото съм лабилна и зависима. Подозирам, че марципана (и бонбоните на Кам) също ще ми хареса (и аз обичам бадеми), но в никакъв случай не съм като Like_Smoke и не мога да си сложа спирачки или да ям бавно, в малко количество. На мен спокойно може да ми стане тежко ... и да продължа да ям.  ooooh!
Затова, за такива като мен, като не могат с едно, без нито едно!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт