Немски език 4

• 140 543
  • 1 068
  •   1
Отговори
# 345
Според мен е съвършено вярно това, което е написала Ондине.

Ето тук нещо по темата.

Мисля, че не е само от икономическата насоченост на изречението.

# 346
Благодаря и на двете!
Хвърлих се в непознати води, без да съм си погледнала граматиката.  ooooh!
Междувременно ми хрумна друг начин, става ли с man ? (..., dass man das Umgangsrecht im deutschen Gesetz schaerfer festschreibt) И последно, какво е това Umgangsrecht, по-отделно ги знам думите, но в комбинация... newsm78

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 21:39 от NValdez

# 347
Да, правилно е преобразувала изречението Ондине.

Като пояснение ще кажа, че тук става дума за преобрзуване на съществително в глагол, тоест Festschreibung - festschreiben. Това се нарича Nominalisierung. В обратната посока също е възможно, тоест от съществително правиш глагол и тогава се говори за Verbaslisierung.
Тези преобразувания са възможни във всякаква тип тематика, така че, не е задължително да е само икономическа.

За Umgangsrecht има статия в Уикипедия. Как се превежда точно на български обаче, не мога да кажа. Simple Smile

# 348
  • Street of Dreams
Да, с dass също става. Peace

Umgangsrecht е израз от Sozialgesetzbuch, който определя правото на бащата примерно да вижда децата си след развод или раздяла с майката.

# 349
Здравейте!
И аз имам нужда от помощ с тия номинални конструкции, ужасни са ми.

Immer weniger Frauen finden sich damit ab, deswegen auf Familie und Kinder zu verzichten.
Eine mögliche Lösung besteht darin, die Krippenplätze für Kinder auszubauen.
Der Mangel an Krippenplätzen zwingt mache Frauen jedoch, vorübergehend aus dem Berufsleben auszusteigen.
In der Diskussion um den Ausbau der Kinderkrippen plädieren einige konservative Kräfte dafür, sich auf das traditionelle Familienbild zurückzubesinnen.
An alten Rollenbildern festzuhalten, wird jedoch von verschiedenen Seiten als nicht zeitgemäß diskutiert.

Подчертаните глаголи трябва да бъдат превърнати в съществителни и  по този начин да се номинализират изреченията. От няколко дни се мъча, имах някакви идеи за някои изречения, ама като цяло ми е много трудно и няма кой да ми погне, така че бих ви била много благодарна!  bouquet

# 350
Здравейте!
Immer weniger Frauen finden sich damit ab, deswegen auf Familie und Kinder zu verzichten.
Der Mangel an Krippenplätzen zwingt mache Frauen jedoch, vorübergehend aus dem Berufsleben auszusteigen.
In der Diskussion um den Ausbau der Kinderkrippen plädieren einige konservative Kräfte dafür, sich auf das traditionelle Familienbild zurückzubesinnen.
An alten Rollenbildern festzuhalten, wird jedoch von verschiedenen Seiten als nicht zeitgemäß diskutiert.

Аз бих ги написала ето така:

Immer weniger Frauen finden sich deswegen mit dem Verzicht auf Familie und Kinder ab. (Deswegen finden sich immer weniger Frauen mit dem Verzicht suf Familien und Kinder ab.)
Eine mögliche Lösung besteht in dem Ausbau der Krippenplätze für Kinder.
Der Mangel an Krippenplätzen zwingt manche Frauen jedoch zum Ausstieg aus dem Berufsleben.
In der Diskussion um den Ausbau der Kinderkrippen plädieren einige konservative Kräfte für die Rückbesinnung auf das traditionelle Familienbild.
Das Festhalten an alten Rollenbildern wird jedoch von verschiedenen Seiten als nicht zeitgemäß diskutiert.

Имаш ли нужда от допълнителни обяснения на граматиката и още упражнения? Ако не можеш да ги направиш, значи има нещо, което не са ти обяснили за Nominalisierung.

# 351
  • Street of Dreams
Здравейте!

Аз бих ги написала ето така:

Immer weniger Frauen finden sich deswegen mit dem Verzicht auf Familie und Kinder ab. (Deswegen finden sich immer weniger Frauen mit dem Verzicht suf Familien und Kinder ab.)
Eine mögliche Lösung besteht in dem Ausbau der Krippenplätze für Kinder.
Der Mangel an Krippenplätzen zwingt manche Frauen jedoch zum Ausstieg aus dem Berufsleben.
In der Diskussion um den Ausbau der Kinderkrippen plädieren einige konservative Kräfte für die Rückbesinnung auf das traditionelle Familienbild.
Das Festhalten an alten Rollenbildern wird jedoch von verschiedenen Seiten als nicht zeitgemäß diskutiert.

Имаш ли нужда от допълнителни обяснения на граматиката и още упражнения? Ако не можеш да ги направиш, значи има нещо, което не са ти обяснили за Nominalisierung.

202uu

# 352
Чудя се що за болен мозък е измислил горните упражнения!  newsm78
Много комплициерт да му се не види.

Михаела, да не би да става дума за "немски език за професори и научни сътрудници"? Joy

# 353
  • Street of Dreams
Чудя се що за болен мозък е измислил горните упражнения!  newsm78
Много комплициерт да му се не види.

Михаела, да не би да става дума за "немски език за професори и научни сътрудници"? Joy

Предполагам, задачата проверява дали владееш езика, не че те учи на нещо. Бих могла да си представя това да се падне на изпит примерно.

# 354
Горните фрази звучат странно и нетипично. Особено първото изречение.
Не виждам как може точно с тези не по немски съставени фрази да се докаже, че се владее немски език.

Написани са според мен от Bulgarisch Muttersprachler, който явно си няма много досег с живия говорим и писмен немски.
Граматически погледнато grannypants е направила съвсем правилно Nominalisierung -а на изходното изречение, но проблемът е, че и двете изречения са както написах странни и нетипични.
Немец няма да изрази по този начин, с такъв словесен подбор мисълта, която се изказва.

За времето, през което Михаела се мъчи с горните примери, може да се научат къде по-полезни и практични неща.

# 355
  • Street of Dreams
Напротив, типични са в ежедневието. Явно не гледаш/слушаш/четеш новини и репортажи. Както и да е.

# 356
Колко си дребнава и елементарна Ондине!

# 357
Идвам със странен въпрос, но ми поставиха задачата да намеря отговор и съм се заела сериозно.   Thinking
Има ли израз на немски, подобен на българския гъди-гъди.  hahaha  Открих само, че гъделичкам е kitzeln, но дотам.

# 358
Идвам със странен въпрос, но ми поставиха задачата да намеря отговор и съм се заела сериозно.   Thinking
Има ли израз на немски, подобен на българския гъди-гъди.  hahaha  Открих само, че гъделичкам е kitzeln, но дотам.

killekille machen

от Тук

# 359
grannnypants, голямо благодаря за помощта! На всички други коментирали моите изречения също!
Уча С2 на курс в Германия и изреченията ми са дадени от доцентката (холандка по произход, но години наред тук).
По принцип знам каква е целта на номинализирането, принципите, правилата и съм правила упражения, но тези изречения са ми ужасни, както каза някой - твърде сложни. Наистина германците не се изразяват така докато пият кафе и си бърборят, но работата е там, че се подготвяме за следване в университет, т.е. писане на научни работи.  Mr. Green А там за жалост такъв забатачен език намира място..

Общи условия

Активация на акаунт