Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако детето ми отказва да яде друга храна освен пасирана?
Как мога да науча детето си да дъвче правилно?
Какви храни са подходящи за бебе без зъби?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако детето ми отказва да яде друга храна освен пасирана?
Ако детето ви отказва да яде друг вид храна освен пасирана, важно е да не го насилвате и винаги предлагайте подходящи за възрастта му храни. Хранете се заедно като семейство и постепенно въвеждайте по-твърди храни като банан, попара, бисквити, сирене и кашкавал. Избягвайте да се фиксирате върху здравословното хранене и не се притеснявайте твърде много за яслата, тъй като там детето може да бъде по-отворено към нови видове храни.
-
Как мога да науча детето си да дъвче правилно?
Научаването на дете да дъвче правилно е естествен процес, който се наблюдава и имитира от възрастни. Важно е детето да се храни заедно с вас на маса, като гледа и имитира. Постепенно му предлагайте по-твърди храни като банан, попара, бисквити, сирене, кашкавал, варени картофи и супи. Избягвайте да се фиксирате върху здравословното хранене твърде много; вместо това се съсредоточете върху предоставянето на балансирана диета. Не се притеснявайте твърде много за яслата; там детето може да бъде по-отворено към нови видове храни.
-
Какви храни са подходящи за бебе без зъби?
Ако не го направиш ти, ще го направят в яслата, там никой няма да го гони, за да го нахрани
Моята дъщеря беше мн злоядо дете. Не отказваше нищо, но приключваше яденето на третата хапка. Какво ли не съм правила, за да хапне. На клоун съм се правила едва ли не. И ето я сега - на почти 6 години - на масата просто й е скучно, дори и да е гладна. Хапне малко и започне да се върти, да става, да пее.
Направо не е за вярване, че на тази възраст още си късам нервите с нея по време на хранене. За нашето злоядство аз отдавам голяма роля на кърменето ни.
Тайно се надявам дотогава да избият наведнъж зъбите и разбере за какво служат, че иначе ще си седи гладна в яслата.