ПЪРВИ клас - 4 тема

• 55 135
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
  • София
При нас също са на буква Л, но на цифрата 8. Даже мисля, че днес ще вземат 9.
И при моя син го има тръшкането. Той пък не ми позволява да му кажа, че нещо не му е красиво. Веднага се засяга. Confused

Донси, и моя ми вика "маце". Явно е модерно. ooooh!

# 106
  • Sofia
Нямаме ние жаргон и разни такива "модерни". Има време, много е рано още.  Laughing
Много съм говорила, че не понасям такива, освен дето думи, които не ползваме в смейството да се коментират първо преди да влязат в речника ѝ евентуално.
И "пубертет" не я е гепил.  Wink

И като финал няма никакво значение кои точно Народни приказки ще прочете, както и кое на Ангел Каралийчев, всичките са хубави и е важно нещо да успее да прочете, да иска да чете, пък било то и извън списъка.
Това имах предвид и аз, като казвам, че не се вълнувам много от списъци с книги за четене.  Grinning
Но не е съсвсем тая кои точно приказки, то затова и са различни списъците, защото са различни учебниците. Пък на списъка главната му идея е да се запознаят с произведения, които ще учат после през годината. И после и конкретната учителка добавя и някое заглавие от себе си и те така.  Simple Smile

# 107
  • София
Точно това щях и аз да кажа. Не може да не се съобразим със списъка, защото след това ще изучават произведенията, ще ги обсъждат, ще им се задават конкретни въпроси за тях. Така че, хубаво е децата да избират какво да четат, но някои произведения просто трябва да се прочетат. Peace

# 108
  • В офиса
Музика за очите  Sunglasses Значи не е само моя с пуберското поведение.
За сметка на това сестра му, истинският пубер вкъщи, сега е злато. Гледа го и вика: Ама и аз ли съм такава, олеле колко е гадно  Laughing
В речника му няма промяна, слава Богу - едни дупЕнца се прокраднаха веднъж, ама го скълцах. Знае колко мразя този жаргон - тарикатско-софийския и поне вкъщи не го употребява. Само да почне да ми мЕ-ка, че  ooooh! Мярнах някаква реклама, където ме-каха и в писмена форма. След 5 години ще го направят правоговорно това и ще коригират граматиката, бас ловя.

# 109
  • Sofia
Така си е у наш абсурдистан... като не можем с нещо да се преборим - узаконяваме го.  ooooh! Close ooooh! Close

# 110
  • София
По отношение на изучаваните през следващата година произведения. Та те на следващата година ще сменят учебника, учителя или програмата и пак ще има непрочетени такива. Което никак няма да е фатално.  А като прочете вярната приказка по време на учебната година, а не през лятото, точно и ще я помни. Peace
Иначе разбира се, че се събразяваме с хилядите идиотии в училище, че с един невинен списък ли няма да се съобразим. Peace

Така си е у наш абсурдистан... като не можем с нещо да се преборим - узаконяваме го.  ooooh! Close ooooh! Close
Joy От отдавна я очаквам тази езикова реформа. Joy :35

П.П. Нали знаете, че през следващия програмен период на Европейския парламент - образонавението е с приоритет. Очаквай неочакваното, щом и Европейските чиновници ще се месят.

# 111
  • София
Ох, изчетох ви и аз Simple Smile

Относно математическото състезание, това са еднороден тип задачи, които, ако детето е решавало и преди, лесно ще се справи. Пример - броенето на геометрични фигури. Моят син е решавал подобни, в семейството ми има много добри математици и баща ми постоянно му дава да се занимава с нещо. Иначе, относно последната задача с триъгълниците, не вярвах да се справи. Но после ми каза, че в училище са решавали подобни, казвали им Занимателни рамки.  newsm78

Много вируси плъзнаха, да се оправят бързо болничките. Има някакви нови таблетки за смучене, Тенорос. Много ги хвалят, спирали моментално хремата. Аз не съм ги пробвала още, но на който му е интересно Simple Smile

Моят син е напълно незаинтересован от представителките на противоположния пол. Засега само го дразнят, не може да си прежали още т.нар. гажде от детската градина.  Joy Иначе от класа едно момченце му казало, че е влюбено в мен  hahaha Разкъсвам се сега - да отвърна ли на чувствата му или да го изчакам да порасне още малко. хахахахха

Появил се е най-накрая учителят по шах. Голяма радост настана, всяка вечер иска да си изпробва новите стратегии. Вчера успя да победи баща си веднъж и мен веднъж. Ще видим утре вечер, трябва да се стягаме с мъжа ми, че ставаме за резил  Laughing

Относно списъка с книги за четене, мисля, че всяко училище дава различен, ако не и всяка учителка. Аз лично намирам част от приказките на Братя Грим за леко мрачни. Чели ли сте на децата си от приказките за 1001 нощ?

Сънят е болна тема при нас. Синът ми е тотално безсънен, още във втора група спря да спи на обяд и оттогава си е все така. Ляга си в 22:30 през седмицата, уикенда му давам да стои и до по-късно. Сутрин става 6:50ч без проблем  Shocked Какво е това дете, не знам.

Поздрави на всички!   bouquet

# 112
# 113
  • София
Чели ли сте на децата си от приказките за 1001 нощ?
Ако имаш предвид в оригиналния вид, не бих си и помислила. Но някои адаптирани - стават. Но от толкова много адаптации... Нашите са от моето детство.

# 114
  • Sofia
Моето като сложи глава на възглавКАта и заспива... и едвам се събужда сутрин.  

feel_the_rush, 1001 нощи не, Приказки на Шехерезада не, Грим  също не.
Едва сега започнахме класическите приказки - Перо четем  в момента (ту аз, ту щерката, затова ползвам множ. число), след това Андерсен...

Гушкан ляга, отивам да прочета  приказка - Магарешката кожа и свършваме Перо. Simple Smile
И ние четем старите издания.

# 115
Моето става в 7.40. За 20мин се оправя и се изстрелваме долу. Уикендите я оставям да ляга по-късно и отива към 23ч  ooooh!

Жаргон не е придобила. Само някаква песен за смокиня чула в бусчето.

Оставихме Мумините до среда и започнахме Шум под върбите. Мен ми харесва. Стилът е по-богат и увлекателен, но сякаш е малка още за толкова описания.
Тази книга-игра я четем вече втори път http://www.fiut.bg/book/muzei_zagadki Много ѝ хареса, въпреки че много от математиката вътре е за по-нататък. Мисля да взема и останалите части.

# 116
  • Бургас
Да споделя и аз за книгите.
Пазя едни скрин с книги от моето детство. В последната група в ДГ реших да му прочета от любимите си приказки - лоша идея.
Оказа се че са на доста непривлекателен и малко неразбираем език за съвременните деца (в смисъл че съдържат непознати за тях думи). Определено ударих на камък.
След известно време сам си изнамери някаква книжка, която беше много забавно написана и се търкаляше от смях.
Мисля че сега е времето да ги научим да обичат да четат, а за задължителните има още малко време.
Мога да препоръчам тази книга: http://hermesbooks.com/ne-mozhe-da-b-de.html
Вкъщи се радва на голям интерес. Една тема е 2 страници и идва точно преди заспиване. Предвид че снощи си легна в 23:30

# 117
Да се запиша и аз. И моят младеж е болен. Много страшно кашля. Тази седмица ще си е вкъщи.

За книжките- от моето детство неадаптирани четем само Братя Грим. Преди около година успяхме да прочетем неадаптирани  "Магьосникът от Оз" и "101 Далматинци", но на моменти губеше интерес. Адаптирани сме чели Андресен, Приказките на Шехерезада и други малко "по-тежки". Българските като че ли сме ги попропуснали, но тъкмо за другата учебна година ще наваксаме.

# 118
  • София
mmm_ , точно за адаптираните варианти става въпрос. Например Али Баба и 40те разбойници или Синбад. Аз мисля да ги почвам вече, като малко много ги харесвах Simple Smile

Morena, Шарл Перо също ми се струва малко тежък. Надявам се, че сте пропуснали Синята брада Wink

Иначе аз току-що приключих Децата на капитан Грант на Жул Верн. Изключително много му хареса, много е приключенска, забавна, а и поражда любов към флората, фауната и географията.

# 119
  • Sofia
Къде ги четете такива неадаптирани? 

feel_the_rush, четохме това издание, но в нашата книжка (изд. 1972г.) няма "Синята брада". От тези, само "Малечко" е 'доста твърда'  Wink, но Гушкан е стабилна, добре ги приема.
Не си я спомням добре "Децата на Капитан Грант", кажи моля те колко са годишни (големи) децата!
За Али Баба имаме тази:

Скрит текст:

А Синбад ще четем първо тук:

Пък и двете по-разширено тук:

Общи условия

Активация на акаунт