Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 2 464
"Сканиране, конвертиране, корекция и форматиране на електронни книги"
Ама дълго ми се вижда.
А бе да има "книги" и по-малко други думи, че да не се объркват горките модератори къде й е мястото.

# 16
 • Мнения: X
Може би Как се създават електронни книги, или Всичко за електронните книги, като така могат да се обсъждат и общи неща.
Споделям мнението темата да е в литературния. Peace


Мога да съставя едно кратко описание, как се структурира и редактира книга с FuctionBook editor - fb2, от който много лесно се конвертира в моби, епъб, пдф.
Работи се лесно и не е необходимо слагането на маркери, като тези за sfb.

# 17
 • Euskal Herria
 • Мнения: 13 795
Всеки съвет или споделен опит е от полза.

# 18
 • Мнения: 159
pdf се прави четим през Абби. После запазваш в doc. И форматираш ръчно - триеш разстояния, правопис и т.н. Чист уърдовски документ. После го запазиш на txt формат (с Notepad) в Unicode. После го прочиташ с Калибре програмата на epub, например, има една функция да инсъртнеш уърдовски файл и да запази формата от него. И това е. Най-много е ръчното форматиране. Аз поне така ги правя, някой ако знае по-лесен вариант... Например "Заветът на Нострадамус" я форматирах по-трудно - с Дриймуивър и една друга програма, защото имаше и изображения, които пък бяха и разместени  Crazy
Къде се намира тази опция?
Благодаря!  Grinning

# 19
 • Мнения: 265
Може би, трябва и да уеднаквим терминологията, защото съм чувал всякакви термини - конвертиране, преформатиране, форматиране...
Конвертирането си е ясно: преминаване от един формат към друг, но ако книгата не е форматирана, резултатът ще е същият, така че първо е форматиране и корекция, а след това конвертиране...
Вярно е, че можеш да минеш един PDF през Аби-то и да го запишеш като Ebup или Fb2, но той е по-скоро за домашна употреба и за по непритенциозни потребители...

За структурата добре, но самото форматиране на текст, аз по-лесен начин не съм намерила. Пробвах през Notepad++, но не става, това, което искам. После намерих функцията на Калибре да ми вземе всичко от уърд файл и да запази форматирането, за сега така ми е най-лесно.

Мъ℘♥Мяɣ SFB форматирането не определя как ще изглежда текста в книгата... маркерите, примерно за цитат, указват, че ограденият текст е цитат, а как този текст ще се визуализира, зависи от конкретното устройство за четене и неговите настройки... повечето го вадят с по-голям отстъп и italic стил, но всеки може да си избере различни настройки, как да му се показва всеки елемент от електронната книга... Та SFB форматирането указва структурата на книгата, а не как ще изглежда тя визуално...

@ventcis, и аз мисля, че едва ли се намира по-добро форматиране, поне за момента, от SFB. С какъв конвертор работиш? Защото аз конвертора от читанка така и не успях да го намеря.

Подкрепям, че темата тук ще се изгуби и по-добрият вариянт е да бъде преместена в литературния.

n.y.x работя с конвертора на Mandor - той се е използвал преди, - но този конвертор изисква изряден SFB форматиран файл, дори е нещо като проверител, за да го конвертира в FB2 формат... Ако искаш пиши ми на лични, че сега не мога да ти дам линк към него.

Цитат
Анонимен

Мога да съставя едно кратко описание, как се структурира и редактира книга с FuctionBook editor - fb2, от който много лесно се конвертира в моби, епъб, пдф.
Работи се лесно и не е необходимо слагането на маркери, като тези за sfb.

Анонимен имам няколко клипчета за работа с въпросната програма. Те са създадени от PanJoro, но не обхващат целият процес, мисля липсваха препратките към бележки по линия, вмъкване на изображения...
Ако искаш, на лични, ще ти ги пратя, за да ги доразвиеш, щом си на "ти" с програмата...


Аз също съм за, темата да се прехвърли към Литературният клуб...  Peace


И не на последно място, искам да кажа, че няма лесен начин да се направи
читава електронна книга... който и начин от изброените да използвате, задължително обработката минава през внимателното изчитане и коригиране на целият текст... т.е. изисква се свободно време и голямо желание...  Peace

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 21:25 от ventcis

# 20
 • Мнения: 4 641
Утре, стига да успея, ще ви дам форматираната книга, от която започна дикусията, за да преценим дали е добре форматирана. Ако да - ще обясня и как. Вече форматирах една книга по този начин и мисля, че стана много добре, но ще видим тази  Peace

# 21
 • Мнения: X
Благодаря, ventcis, изгледала съм ги, а на Diltea и PanJoro коствах сигурно доста време и търпение, да ме въведат в настройките и работата с програмата. Благодаря им за което!   bouquet  Simple Smile
Надявам се да предам правилно информацията, която научих и която вече доста ме улеснява, а и спестява време за подготвяне на една книга.

Първоначално може да ви се стори объркващо и хаотично, но след като свикнете, изглежда доста лесно!

И не на последно място - това е готов форматиран текст(fb2) за електронен четец и лесен за конвертиране в търсените формати - mobi, epub, pdf  и др.
В този сайт може да конвертирате в пдф: http://www.convertfiles.com/, а останалите с calibre.

Изтегляте програмата от тези линкове:
http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Other-Office-Tools/Fic … Book-Editor.shtml
http://dox.bg/files/dw?a=506888fe09

Инсталирате, намирате инсталационната папка на програмата и в папка Dict замествате този файл custom.dic - http://dox.bg/files/dw?a=18b9b0c0af със съществуващият.
Custom.dic съдържа речник със запас от думи, които са добавени в процеса на редакция(с десен бутон върху думата и клик на Add to dictionary). По този начин може да видите по-лесно сгрешените думи и да ги коригирате.
Не добавяйте излишни думи, като имената на главните герои, примерно.

Отваряте програмата и правите следните настройки от Tools/Settings:Като долу Custom dictionary избирате файла custom.dic, който е в инсталационната папка. C:Program FilesFictionBook EditorDictcustom.dicОт View избирате този изглед:Разпознавате пдф файла, като го заредите в Аби така:Готовият fb2 го запаметявате, като обикновен текст.
Отваряте го и първата ви работа е да промените параметрите на книгата от бутона D.
Бутоните горе означават:
D – описание на книгата, B – тяло или самият текст, S – кодовете или как е изградена.От описанието, три неща са задължителни и те са в червено: Genre – жанр, Title - име, Language – език(от падащото меню избирате български).

Нанасяте и имената на автора.

Отивате в текста от B и започвате редакцията.

Изчиствате излишните символи и интервали:Зачиствате първите няколко реда и слагате заглавие и автор, след това го копирате и от менюто Scripts/ Структура/ Разбиение на секции поставяте заглавието и автора. По този начин се съставят и главите, като внимавате с наименованията им. Понякога,  ако главите са цифри и в текста също има цифри се създават няколко секции, оцветени в зелено, които излизат като грешка. Проверката за грешки става от отметката(http://prikachi.com/images/712/7866712d.jpg)Затова слагайте като заглавие микс от букви и числа (примерно  вместо 1 глава –  пишете хгй1й и след това променяте на 1 глава)

 И сложено резюме:Ако все пак, в текста има такива грешки със заглавията, то може да ги изчистите, като сложите курсора на мишката до тях, изтривате мястото пред заглавието и натиснете бутона S. Той ще ви отведе до мястото на създадената секция, която изтривате. Оставяте текста, както си е.

Така изглежда текста със заглавието.Като следите горе вляво body, дали е подредено добре.
Така изглежда с нанесена глава 1 .Ако има посвещение, слагате го под заглавието, маркирате и от менюто Add избирате Epigraph.
Така може да оформите и стихотворение, писма и т.н като изберете по-долу Poem, Cite, Table

Ако искате да сложите бележка под линията, слагате курсора на мишката непосредствено зад думата и от менюто Scripts избирате Добавления примечания/ Добавление сноски со вводом и пишете бележката.

Слагане на изображение в текста: от менюто горе кликате на по-малкото изображение, излиза диалогов прозорец, на който натискате Cancel и излиза друг, от който зареждате картинката.От трите звездички в менюто центрирате изображението.По този сходен начин се добавя и корицата, но натискате синият кламер, зареждате изображението и от бутона D/ Coverpage/ Image избирате корицата.

Може да сложите главите под заглавието, като натиснете синята стрела, сочеща надясно.Това е общо взето.

Накрая слагате секция с Информация за текста, а Примечанията - преименувате на Бележки.

За допълнителна проверка, може да копирате текста(Select body) и да го сложите в Проверителя(или спелчекъра) на Читанка и да видите за някакви грешки, излишни тирета, малки букви и др., които сте пропуснали.

Може да коригирате текста и в уърд, примерно, и след това да го сложите в програмата и само да го структурирате.

Варианти много.
Надявам се да не пропускам нещо. Simple Smile


Важно!
Необходимо е пълно изчитане на текста!
Запазване на един резервен файл с текста!

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 12:31 от Анонимен

# 22
 • София
 • Мнения: 4 555
Темата отново е в Литературния, благодарение на bubankabouquet
Вижте заглавието дали е добре така, можем да направим и корекции по първия пост, нищо, че е на друг..

Анонимен, благодаря за труда, със сигурност ще е много полезно! Peace
ventcis, прав си за терминологията, нужно е да дефинираме операциите и може също да сложим на 1 стр. с всеки термин какво точно се има предвид, за да не стават обърквания..

# 23
 • Мнения: 265
Темата отново е в Литературния, благодарение на bubanka!  bouquet
Вижте заглавието дали е добре така, можем да направим и корекции по първия пост, нищо, че е на друг..

Анонимен, благодаря за труда, със сигурност ще е много полезно! Peace
ventcis, прав си за терминологията, нужно е да дефинираме операциите и може също да сложим на 1 стр. с всеки термин какво точно се има предвид, за да не стават обърквания..

За конвертирането, мисля, е ясно: преминаване от един формат към друг, като това не променя съдържанието на файла.
Форматиране:
По принцип, да се форматира текст означава да се определят неговите характеристики като размер, вид на шрифта, стил, подравняване, цвят. Това се прави обикновено с word-ските програми. Дори докато пиша този текст, има такива инструменти и мога да форматирам част от текста.
Докато, при SFB  форматирането ние се занимаваме със структурата на книгата и оставяме на конкретният четец да дефинира характеристиките на самият текст.  В това се корени "простотата" и красотата на това решение...

Лично аз срещнах доста трудности, докато се сдобия с програмата ABBYY FineReader 11.
Не мога да дам линк, защото не се индексира правилно...
Изтеглих програмата от торент сайта Novaset... изисква се регистрация, а точното наименование, което трябва да сложите в търсачката на сайта е: ABBYY FineReader 11 Corporate Edition v11.0.102.481 Build 975.7 Multilanguage / Интелигентна OCR система НА БЪЛГАРСКИ
В торента има инструкции, как се инсталира програмата... една от малкото читаво кракнати програми...
В самата програма, в "Помощ", има инструкции на български, как се работи с нея...

Е, темата е отново "у дома си"... Благодаря на всички, които допринесоха за това...   bouquet

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 11:15 от ventcis

# 24
 • Мнения: 7 831
Когато се учех как и какво много ми помогна тази тема от форума на Калдата. Както и този раздел от форума на Читанка.

Не малко книги съм "оправила", извода до който стигнах е (не че други не са стигали до него Wink), че всичко започва с качествения скан. Ако е добър работата после е песен, ако е лош е ад ... има книги, които съм опитвала да редактирам и съм се отказвала след дни усилена работа. По този повод винаги съм благодаряла на тези, които сканират добре   bouquet .

Няколко съвета от мен - винаги преглеждайте сканираното копие от което ще работите. Отваряйте средни и крайни страници, гледайте да няма размазване, да е контрастно, чисто, след като се уверите, че е добро, чак тогава се захващайте иначе е губи време и болки в очите.  Peace

# 25
 • Мнения: 4 641
Аз мисля, че "Венецианският договор" е форматиран. Довечера ще го погледна как е през четец, защото през Калибре е ок и после ще го пусна тук, може да обсъдим как ви се струва формата и ако е добре ще опиша подробно схемата на работа, защото аз явно форматирам по друг начин  Peace

# 26
 • Мнения: 700
... ще опиша подробно схемата на работа, защото аз явно форматирам по друг начин  Peace

Хубаво е да се покажат/напишат/ и други начини, защото е ясно, че не всичко го правим по един и същи начин. От една страна обмяна на информация, от друга всеки от начинаещите да си избере кой е най-удобния за него.
Това преформатиране от един, през втори, та в пети формат след разпознаването ме изгуби като читател. Визирам препратките през .тхт най-вече, които "убиват" ясно ви е какво, че тепърва после да го изграждате наново. За мене е излишно губене на време и нерви, след като има програми редактори бол за целта. Отделно пък, винаги когато съм получава книги направени чрез FuctionBook после се налага да пооправям кода, докато си я доизкусуря. И по-назад написах, че това отнемане на разстоянията м/у параграфите не мога да го приема и чета така.

# 27
 • Мнения: 4 641
Значи за моя стандарт форматирането на книгата стана много добре и за мен това е най-лесният начин. Опитах се само да направя една врътка за бележките под линия, но не стана това, което исках и сега само ще ги направя на всяка глава най-отзад. И тогава ще я пусна в МБ  Peace

Давам линк да погледнете за какво става и ако това форматиране е ок, ще напиша как го постигнах  Peace Ще съм благодарна за коментари, защото и аз сега се уча, тъй като виждам, че много малко хора се занимават и е трудно да се форматират толкова много книги. Но и всичко зависи от качеството на скена  Wink

Линк - epub/mobi (имената на файловете за зададени от Калибре, но не ми се сменяха, да ме извините за постигнатия ефект Grinning)

evencee, не разбрах между параграфите - харесваш да има или да няма разстояние?

# 28
 • Мнения: 265
Значи за моя стандарт форматирането на книгата стана много добре и за мен това е най-лесният начин. Опитах се само да направя една врътка за бележките под линия, но не стана това, което исках и сега само ще ги направя на всяка глава най-отзад. И тогава ще я пусна в МБ  Peace

Давам линк да погледнете за какво става и ако това форматиране е ок, ще напиша как го постигнах  Peace Ще съм благодарна за коментари, защото и аз сега се уча, тъй като виждам, че много малко хора се занимават и е трудно да се форматират толкова много книги. Но и всичко зависи от качеството на скена  Wink

Линк - epub/mobi (имената на файловете за зададени от Калибре, но не ми се сменяха, да ме извините за постигнатия ефект Grinning)

evencee, не разбрах между параграфите - харесваш да има или да няма разстояние?

Две забележки имам...
Първата съвпада със твоите притеснения, относно препратките към бележки под линия.
Втората е, че на някой устройства Epub формата не ми генерира съдържание... Вярно е, че в началото на книгата има такова с активни линкове към всяка глава от книгата, но съгласи се, че ако си по-средата няма как да се върнеш в началото, за да ползваш тези линкове...
На компа, CoolReader-а не извади съдържание, докато на телефона съшият четец го извади, с изключение на няколко глави, които вероятно си пропуснала... Подчертавам, че не говоря за липсващ текст, а за съдържание (части, глави, подглави и линкове към тях)... Всеки четец си има такава опция "Съдържание" и независимо на коя страница си, можеш да го активираш...  Mobi файла, пък ми генерира съдържание на компютъра... нямам Киндъл, за да пробвам как ще изглежда там... Кой ти е изходящият файл - Epub или Mobi? Това ме обърква, защото една коректно форматирана книга, трябва да извежда съдържанието еднакво на всички устройства... Иначе, книгата си е коригирана и става за четене...
Далеко съм от мисълта да подценявам този начин на правене на ел. книга или труда ти... по-скоро си мисля, че все още не си го усъвършенствала, така че давай, обясни, как точно го правиш и евентуално, бихме могли заедно да стигнем до по-добро решение на проблемите...

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 23:17 от ventcis

# 29
 • Раднево
 • Мнения: 58
Имах идея да отворя подобна тема на по-късен етап, но явно е назрял момента да се обсъждат наболели въпроси. Ще се опитам накратко да споделя скромния си опит по създаването на електронни книги...

Първо някои бележки върху форматите, и по-точно ЗА и ПРОТИВ PDF-формата:

PDF не е формат за електронни книги. Много ми става смешно като прочета искане от типа "Ама моля задължително да ми пратите книгата във формат PDF.". Този формат не се чете нормално на никакъв електронен четец, а и на компютър понякога не става.

Не е много удачна идея да се чете е-книга в PDF, ако е налична в други формати. Проблемът идва от това, че на всеки компютър с инсталацията на Windows се качва и "Adobe Acrobat Reader" (междуфирмено споразумение) и готово – можете да четете PDF-и. В същото време съществуват достатъчно много четци, които освен PDF, четат и стандартните формати за електронни книги като FB2, EPUB, MOBI и т.н. Разликата в качеството, с което четете е драстична, просто трябва да го видите веднъж и завинаги ще забравите PDF. Има достатъчно много софтуерни четци, които могат да се използват както на настолният ви компютър под Windows, така и на мобилни устройства под Андроид. Аз лично ползвам CoolReader както на стационарните си машини, така и на мобилните – мога да кажа само едно: ПРЕВЪЗХОДЕН четец. Няма нужда от инсталация – за Windows потърсете в Google, за Андроид – в GooglePlay.

Няколко думи за предпочитанията към различните формати. След като дълго време "разследвах" различните формати, моите предпочитания отидоха към FB2. Това е формат, който позволява в една електронна книга да се отрази всичко необходимо – заглавия, подзаглавия, глави, епиграфи, мото, анотации, бележки под линия, снимка на корицата, снимки и карти в текста и не на последно място – пълно съдържание по глави. Форматирането на текста е безупречно - удебелен, курсив, удебелен курсив и нормален текст. Форматът се разпознава от всички четци, с изключение на Киндъл (какво да се прави, конкуренция). Също така форматът се конвертира напълно коректно към другите формати (например с Calibre), като се запазват съдържанието и бележките под линия. Обратното не е вярно – например при конвертиране от EPUB към FB2 съдържанието изчезва (не съм проверявал за бележките под линия).

За стандартния текстови формат (ТХТ) не мисля, че може да се каже нещо добро – не е добра идея от ABBYY да се записва директно в него, даже бих казал, че е изключително лоша идея. ТХТ е универсален формат, доколкото ползва стандарта ANSII – един крайно ограничен набор от символи, в който липсва българското ударено И (дори издателствата страдат от някои заблуди, защото в много от книгите ще видите "й" вместо "ѝ"). За да се провери правописа се налага ТХТ да се преобразува в друг формат или да се ползва външна програма и играта става дълга и широка.

За майкрософтските формати дори няма да отварям дума – те са колкото добри, толкова и лоши. Макар че в Office 2010 има доста възможности за обработка на електронни книги, нещата са толкова замъглени и неинтуитивни, че не ви препоръчвам да ползвате майкрософтските продукти.

Просто ми е любопитна следната постановка – от ABBYY се записва ТХТ-файл, който за нищо не става; за да се провери и редактира текста се преминава към DOC или RTF (Office); оттам следва преобразуване към свестните формати (FB2, EPUB, MOBI). Не мога да разбера защо е необходима тая гимнастика и това пилеене на време – просто прочетете по-надолу и ще ви стане ясно какво имам предвид.

Няколко думи и за създаването на електронна книга. Няма да скрия, че подготвям пространно ръководство по темата с работно заглавие "Как се прави електронна книга от А до Я". На този етап ме ограничава времето, което трябва да отделям на реалния си бизнес, но... "когато му дойде времето", както казваше един известен цар...

Все пак ще споделя по няколко думи върху отделните етапи по създаването на е-книгите:

1. СКАНИРАНЕ
Понятието е условно, доколкото аз съм почитател на фотографирането, а не на сканирането със скенер, пък бил той и много качествен. Фотографирането е много по-бързо (до 3 пъти) в сравнение със сканирането. Работя с едно просто фотоапаратче Canon за 150 лв. и след това почти нямам грешки от неразпознаване на символи. Всичко това е така, защото съм си направил една елементарна стойка, на която стои книгата и снемам със статив (идеята взех ОТТУК). Няма криви редове, а контрастът е перфектен. Доколкото при фотографиране първо се снемат нечетните, а после четните страници на книгата, правилното подреждане на страниците е проблематично. За целта съм разработил специална програмка (PhotoRen), която позволява много гъвкаво подреждане на снимките, за да могат да се обработят правилно от OCR-програмата. Повече подробности за технологията ще има в предстоящото ръководство.

2. ОПТИЧЕСКО РАЗПОЗНАВАНЕ (OCR)
Тук има само един лидер, и той се нарича ABBYY FineReader. Избират се снимките на сканираната/фотографирана книга и програмата изгражда PDF-файл. Това е оригиналния PDF – той не е за четене, но е задължителен за запазване, защото по него се правят корекциите (освен ако не искате да разлиствате самата книга). Работата с ABBYY е тема на отделно ръководство, мога да кажа само, че програмата е изключително добра и дава много възможности за настройки на обработките. След като се направят необходимите обработки директно от ABBYY книгата се записва във FB2 (може и в други формати, но ще се убедите, че няма смисъл).

Защо точно FB2? По една проста причина – никой от другите официални формати (визирам EPUB и MOBI) не предлага редактор за обработка на съдържанието на книгата. Това е възможно единствено за FB2, защото налице е превъзходния редактор FBE (Fiction Book Editor). Това е наистина специализиран редактор, който предлага изключително много възможности за редакция, някои от които са напълно автоматизирани. За работата с този редактор съм публикувал специални видеоуроци, които са достъпни в нета, а и Анонимен е публикувал по-напред доста скрийншоти...

3. ПРЕДВАРИТЕЛНА ОБРАБОТКА на FB2-файла
ABBYY прави много неща, но много други не прави. Най-често срещаните грешки са разкъсването на абзаци, оставянето на тирета от пренасянията на думи, объркването на някои символи и... всъщност още доста неща.

С течение на времето разработих специализираната програмка RepairFB2, която поправя на 95% пропуските на ABBYY. Скромната на пръв поглед програмка има доста мощни (и избираеми) възможности за предварителна обработка на FB2-файла. След нейното действие е нормално да получите един напълно готов за четене файл. Най-важните възможности на програмката са: обединяване на разкъсани абзаци, премахване на тирета от пренесени думи, промяна на кавички и тирета по избор, заместване на "й" с "ѝ", поправяне на типично грешни разпознавания от ABBYY – много често се бъркат символите "ш" и "щ", "ь" и "ъ", както и доста други (пълните възможности на RepairFB2 можете да видите ОТТУК). След предварителния ремонт с RepairFB2 книгата може да се зареди във FBE за редакция.

4. РЕДАКТИРАНЕ И ФОРМАТИРАНЕ
Каквото и да говорим, истината е, че редактирането прави книгата. За целта тя задължително трябва да бъде прочетена внимателно и да бъдат оправени всички забелязани грешки. Ако има софтуер, който да помага, толкова по-добре. В случай, че изберете да работите с FB2, имате всички плюсове на ваша страна. Редакторът FBE поддържа проверка на правописа (грешните думи са подчертани с червена линия) и притежава всички останали характеристики на един текстов процесор като MS Word. Най-доброто е, че при всички предварителни обработки, получавате книга, която хем уж ще редактирате, хем ще си я четете направо в редактора (чете се доста по-добре отколкото PDF).

Като допълнение – потребителският речник за проверка на правописа на български непрекъснато се актуализира и ще бъде предоставен на всеки, който прояви желание да работи с FBE.

5. КОНВЕРТИРАНЕ
След като книгата е напълно готова във формат FB2, няма никакъв проблем да бъде конвертирана в други формати – те го те Calibre... Без да искам да обидя някой, ще спомена, че ми се вижда много смешна идеята от така форматирания файл да се прави нов PDF и да се предлага на хората.

6. ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Искам предварително да се извиня, ако несъзнателно съм обидил някой заради избора му да обработва електронни книги по някакъв начин. Не принуждавам никой да ползва моята технология, но си мисля, че не виждам по-добри предложения от нея. Вижте колко е прост пътя:

СКАН/ФОТО –> ABBYY –> FB2 –> РЕМОНТ –> РЕДАКЦИЯ –> ДРУГИ ФОРМАТИ

Няма нужда да имате специализирани знания, не е необходимо да ползвате Проверителя на Читанката, защото просто не ви е нужен, няма нужда да познавате спецификациите на SFB (Читанка), за да форматирате текста – просто за всяко нещо си има бутон и няма нужда да помните излишни неща – работите си както в обикновен текстов редактор, например MS Word. Много лесно се създава съдържание с вложени части, глави, раздели и т.н. Бележките под линия се създават елементарно и работят на всички четци, на които съм ги пробвал – хардуерни и софтуерни.В заключение ще коментирам някои текстове в темата. За липсващите видеоуроци – обещавам да ги допълня с темите за бележки под линия и вмъкване на изображения, касаещи FBE. Съвсем скоро ще публикувам нови линкове за достъп до всички основни неща, касаещи създаването на електронна книга – просто в момента си реорганизирам сървъра и не искам да публикувам грешни адреси.

@evencee, не виждам какъв код се налага да оправяш след запис на книга с FBE. Да не би да става дума за Fiction Book Designer?

И последно, доколкото мога ще оказвам помощ на всеки ентусиаст, решил да се занимава с абсолютно гламавата и неблагодарна задача да прави електронна книга.

Успех на всички!!!

Общи условия

Активация на акаунт