Казус с имот, придобит преди брака - какво се случва след развод

• 16 253
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте,

Омъжена съм от 3 години и половина. Имам дете на 3 годинки.
За жалост отношенията със съпруга ми се влошиха много и стигаме до развод (още не е факт, но той е подал иск). Не искам да обсъждам в детайли какви са причините. Само ще кажа, че още когато се почви детето, той заяви: "Аз съм млад човек и ми се живее" и от излизане на излизане започна да липсва по цели нощи, да не ми помага.. Когато тръгнах на работа и се наложи да наема детегледачка не пожела да поеме част от разходите.. и като цяло от началото на годината постоянно повтаря, че нямал пари и т.н. Да съм се оправяла..да не съм харчила много..това са репликите.

Един от големите ми проблеми е какво ще се случи с жилището - най-вече защото е възможно изхода от този казус ме срине тотално финансово.

Ситуацията е следната. Апартамента е закупен с банков кредит една година преди брака. Води се по 1/2 на мен и мъжа ми.  Кредита обаче е само на мое име и до момента всички вноски са взети от моята сметка директно.  Както при повечето банкови кредити, за 4 години сме изплащали само лихва и почти нищо от главницата. Кредита е за 30 години (вече 26). Вноската е 620 лв + 400 лв такси годишно.

При положение, че ще получавам такава издръжка, ще ми бъде много трудно да се справям с месечните разходи особено имаики предвид, че те ще растат непрестанно. Съпругът ми си прави сметките аз да изплащам жилището и да живея в него докато детето навърши 18 години, а той да си има 1/2. А за изплащане има още 198 000 лв. Което за мен ще е убийствено. Тпй може да сключи нов брак след време и аз ще съм се бъхтала цял живот за нещо, което ще трябва да деля с непознати хора.

Моля дайте съвет или споделете опит ако имате такъв как може да се излезе от такава ситуация.

Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 10:35 от Редактор*

# 1
нека и други по-запознати се включат, но според мен с исковата молба трябва да уредите и този въпрос. най-добре е да се разведете по взаимно съгласие като поискаш от съда жилището да остане за теб, като изплатиш 1/2 част от внесените вноски за тези четири години на съпруга ти. когато се разведете жилището ще си изплащаш сама, и в края на периода ще си е само твое. в споразумението трябва да е получено съгласието и от банката, понеже щом то е с ипотека, в момента реалния собственик е банката а не вие със съпруга ти. когато ви е отпуснат кредита е взето предвид материалното състояние на съпруга ти и сега ако след като погасиш кредита на месец ти остават по-малко от 310 лв. на член от семейството, т.е. по-малко от 620 лв. банката може би няма да се съгласи на този вариант. така че хубаво премисли финансовото си състояние и ако трябва говори си и с кредитния консултант, които ви е отпуснал кредита.
Аз не разбрах, как жилището е купено преди брака, а пък се СИО?

# 2
Аз правилно ли разбрах - преди да имате брак и дете, купуваш ти апартамент и ти го изплащаш, но пишеш 1/2 от него на името на друг човек?
Е то дето има една приказка, кой каквото пати, от главата си го пати.
Най-добре се разбери с него по човешки и не се развеждайте с искове и дела, а по взаимно споразумение. Кажи му така и така, аз съм плащала, ти не си, дай да се разделим справедливо. Все пак ще се гледате още 15 години поне покрай детето по празници, рождени дни, лични посещения и т.н. и е по-добре да не се намразвате, а да запазите нормални отношения. Ако въпреки това той си мисли, че ще получи апартамент без да плаща, вземи си и ти адвокат и оттам нататък той ще те съветва. Най-малкото ако апартамента ще е на името на двама ви то и кредита трябва да се изплаща от двама ви.
Успех!

# 3
Тъй като съм се сблъсквала в живото с реален такъв случай,съвета ми е да си намериш незабавно адвокат,дори само за съвет.Обстоятелствата са се променили и може би наистина банков консултант може да даде най-добър съвет.Отваряй си очите и приемай за истина само документи подписани пред нотариус.Деца се гледат трудно,а издръжката която ще получаваш е нищожна-80лв.

# 4
  • край голямата локва
Наеми си добър адвокат.

Или да ти прехвърли неговата част /казали са ти за банката/, или продавай. Не се съгласявай нито да има нещо на негово име нито да е на името на детето. Ако ти ще го плащащ трябва да е само на твое име. И в никакъв случай не връзвай на приказки че ще плаща половината и да остане на името на двамата.

Вярно е, една продажба е голям разход и ако можеш да я избегнеш е добре, но да плащаш цял живот  и да останеш на улицата е по- зле. По- добре излез на квартира и започни отначало, отколкото да се съсипеш финансово за нещо чуждо което утре или той или банката да ти вземат.

И искай по- висока издръжка.

# 5
Благодаря за отговорите.  Несъмнено твърде тъпа постъпка - да се съглася кредита да е само на мое име. Но аз като много хора израстнали със Пепеляшки и Спящата красавици и т.н имах недоразумението да гледам твърде романтично на човешките отношения.  Пък и нямах много избор - първоначално съпруга ми щеше да тегли кредита, но му предложиха по-високо платена позиция, която той прие. Банката разбра, че е на изпитателен срок въпреки, че процедурата беше почти към края си.. и отказа кредит.. а бяхме набутали 15 000 вече за капариране на жилището... и се наложи да се набутам аз..

# 6
Отиди на село и се моли на бог,  това мога да ти препоръчам като видях сумата 198000 това деноминации лева ли са? Подобна покупка е пълно фиаско но....

# 7
Отиди на село и се моли на бог,  това мога да ти препоръчам като видях сумата 198000 това деноминации лева ли са? Подобна покупка е пълно фиаско но....

без да искам да изземвам функциите на авторката, ще отбележа че посочената сума е главницата плюс лихвите ( поне по мои прости сметки) което ще рече че най-вероятно става дума за заем от около 60-70хил лева които за 30 години набъбват до невероятните близо 200 хил като сложиш лихвите.

За съжаление всеки един анюитетен заем за повече от 20 години изгелжда така...

# 8
Заема е 47000 евро.. които за 30 години с лихвата набъбва именно до 360 вноски по 310 евро... което в лева по днешен курс минус това което е изплатено - е толкова колкото съм написала.

Идеята като цяло беше да го изплатим предварително... Да събираме пари и да внасяме по главницата.. но минало бешело

# 9
а бяхме набутали 15 000 вече за капариране на жилището.

Е това е вече доста по-различен казус. Ако и той е дал първоначална вноска, и той има дял в жилището. А вноските, правени по време на брака, се зачитат все едно общо семейно сте ги правили, независимо от чия сметка са излезли. Това е ако сте в нормален режим на съпружеска общност, защото сега има вече и разделен от няколко години.
Така че разберете се там как ще си го делите. Все пак и мъжа ти би трябвало да се съгласи, че елементарната справедливост изисква ако ще остане на двама ви 50-50 би трябвало и той да плаща половината кредит.
Поздрави, успех!

# 10
И да не забравяме, че неговото дете ще живее в това жилище. Да не би като се разведат само майката да трябва да поеме отговорност?!?
А защо той сега не помага за кредита или за детето?

Моето мнение е: Апартаментът се прехвърля на името на детето, като майката има право да живее с него. Кредитът се плаща от двамата. Ако първоначалните разходи на направени само от единия, другият му връща половината. Също да се отчете кой е плащал за обзавеждането.

# 11
  • Бургас
Можеш ли да го убедиш да ти прехвърли имота?
В никакъв случай на детето. Всичко става. Може ли да те побъркат после ако им притрябва апартамента? Може. Хората се променят след развод.
Тези 15000лв. /капариране/минаха ли по банка? Ако да, на чие име мина превода.
Ако не можеш ли да им измислиш произход?
Трябва да може при развода да се реши проблема с жилището. Купено е с ипотека. Вноските се плащани от авторката. Все трябва да има начин.
Заедно ли живяхте когато купихте жилището?
Абе търси адвокат, няма какво да умуваш.

# 12
MeMyselfI , защо в никакъв случай на детето? Не могат да го продадат без нейно съгласие, след като тя е настойник на детето. Ако той помага за изплащането, редно е да е на детето, все пак ще се развежда с нея. Ако й го прехвърли, няма да има ангажимент да дава за вноската.

# 13
      Този имот не може да бъде прехвърлен на детето до изплащане на ипотеката, заради забраната за обезпечения на чужди задължения с имущество на детето. Има случаи, в които съдът може да даде разрешение, но не виждам нито очевидната полза за детето, нито извънредната нужда на семейството в тази ситуация. 

# 14
      Този имот не може да бъде прехвърлен на детето до изплащане на ипотеката, заради забраната за обезпечения на чужди задължения с имущество на детето. Има случаи, в които съдът може да даде разрешение, но не виждам нито очевидната полза за детето, нито извънредната нужда на семейството в тази ситуация. 

Ясно, не знаех тази подробност. Най-добре ще каже адвокат какво да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт