За заплатите, домашните помощници и персийските килими!

• 84 919
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 45

Това ясно. Обаче една бизнесменка с голяма печалба не се обади.  Mr. Green
Ей сега ще напъплят бизнесменки с десетцифрени печалби и ще ни обвинят в мързел и неинициативност..
Само гледай!

# 46
  • Blondeville
За прислужницата не прочетох подробности, но да не би да се има предвид, че жената работи в няколко къщи? Макар че и така да е, не ми се вижда реално.

Все си мисля, че ключовата дума за добри доходи е  е инициативност, а не квалифицираност.. newsm78

И какво ако си инициативен, но живееш в държава, в която няма пари? Каква част от инициативните ще успеят?

Държавата може да няма пари, но има международни частни фирми. Те осигуряват на реалните доходи, а  в нашия сектор това обикновено означава на максимален осигурителен праг. Дават и допълнителни здравни осигуровки/застраховки. Тоест, влизат едни пари в държавата доста добри по този начин.

Аз се преквалифицирах точно, защото това, което съм го учила, става основно за държавна работа, най-вече преподавателска. Там наистина парите са малко. Но за да има пари за държавните служители, трябва да дойдат отнякъде все пак - данъци, осигуровки и т.н. А за съжаление сивият сектор процъфтява все още. И аз донякъде разбирам хората, които се подписват на фиктивни ведомости за заплати, и се осигуряват на минимална заплата, защото нямат избор.

Но мислъта ми е, че щом в дадена сфера няма много хляб и човек не е доволен, може да се преквалифицира и ориентира там, където има търсене.

# 47

Има, има, въпросът е, че народа го мързи, при това зверски. Или няма нужната квалификация, но това пак е обвързано с мързела.

О, да, да!  Outta Joint

# 48

Държавата може да няма пари, но има международни частни фирми. Те осигуряват на реалните доходи,

Мерси, че ми каза, бях ги забравила международните фирми. Сигурно щото са страшно много, но народът го мързи да ги намери.  Tired

# 49
  • София
Защо не можете ли да смятате.
15 лв / час, 8 часа по 22 работни дни в месеца е равно на 2640 лева.
Сметката е проста.

А за бизнес е още по-проста.
Имам един познат ром, има малка баничарница на силно оживено място.
Почива в неделя само, дневния му оборот е около хилядарка, намемът е пак хиладарка, служителите са на не повече от 400-500 лева заплата, декларира вероятно не повече от една стотна от реалния си оборот, баниците са по левче, смятайте чистата месечна печалба, не е трудно.
Работи на повече от 300% надценка над себестойност.

# 50
Никой не искам да обиждам,но ми се струва нечестно на мен да ми късат ...от учене и изпити  5год. и накрая моя приятелка да ми заяви, че независимо от липсата и на образование, трябвало да взима поне колкото мен,защото тя оценявала сервитьорския труд високо. Защо да учим и да се усъвършенстваме ако всички ще взимаме еднакво?

# 51
Никой не искам да обиждам,но ми се струва нечестно на мен да ми късат ...от учене и изпити  5год. и накрая моя приятелка да ми заяви, че независимо от липсата и на образование, трябвало да взима поне колкото мен,защото тя оценявала сервитьорския труд високо. Защо да учим и да се усъвършенстваме ако всички ще взимаме еднакво?

Приятелката ти не разчита ли на бакшиши за високия си доход? Между другото и теб никой не те спира да станеш сервитьорка, докато на нея ще й е невъзможно да работи твоята работа без нужната квалификация.  Peace Относно последното изречение - взимаме толкова, колкото някой е готов да плати. Не може да кажеш на никого "Не й давайте 50 лева бакшиш, защото тя не е учила като мен.".

# 52
  • Blondeville

Държавата може да няма пари, но има международни частни фирми. Те осигуряват на реалните доходи,

Мерси, че ми каза, бях ги забравила международните фирми. Сигурно щото са страшно много, но народът го мързи да ги намери.  Tired

Ами да ти кажа доста са  Wink А най-вероятно знаеш какво търсене има в IT сектора, и че и заплатите са бая добри, но няма достатъчно кадри. А програмиране и дизайн може да се научат и абсолютно безплатно, от дома - имам няколко примера сред познати. Ама ако ти се знаимава наистина, а и ако си кадърен.

# 53
  • София
Значи, вижте сега, нали разбирате, че има качество на живот и труд.
Един строителен работник или майстор вади повече или поне колкото  един вишист, но привилегията да изкарваш същите пари с главата си и със скъп костюм в луксозен кабинет е едно, а съвсем друго на обекта с парцалите или мистрията.

Защото ако ви кажа колко изкарват разни хора с по-4-5 декара лозя от продажбата на ракия и вино, пак ще кажете- не е вярно.
не е вярно, ама някой друг път.
Ама що не идете вие да копате лозето. Или аз, примерно.

# 54

Вообще аз  оставам с впечатлението че всеки, който иска да взема голяма заплата в България може да го направи стига да не го мързи да стане от дивана.

# 55

Е, баш това се рекламираше в другата тема, как сервитьорки и прислужници-вълшебници, дето чистели персийски килими, взимали по 2500 лв

Напълно е възможно една чистачка да си докара такъв доход. Нашата чистачка взимаше по 100 лв на посещение като задълженията и бяха прахосмукачка,парцал и бърсане на прах + пролетно чистене на прозорци .

# 56
Стига с тези ИТ кадри и легенди.

# 57
  • София

Вообще аз  оставам с впечатлението че всеки, който иска да взема голяма заплата в България може да го направи стига да не го мързи да стане от дивана.

Да, аз го твърдя това съвсем отговорно.
Нека само да го наречем доход, а не заплата.
Защото ако се ограничим само в областта на работа на заплата, влизаме в доста по-ограничени параметри.

# 58

Приятелката ти не разчита ли на бакшиши за високия си доход? Между другото и теб никой не те спира да станеш сервитьорка, докато на нея ще й е невъзможно да работи твоята работа без нужната квалификация
[/quote]

Точно това се опитах и аз да обясня  Peace

# 59
  • Blondeville
Но мислъта ми е, че щом в дадена сфера няма много хляб и човек не е доволен, може да се преквалифицира и ориентира там, където има търсене.
Например ако е учил за архитект пък няма строителство да се преквалифицира в ракетен инженер и да вземе 2500 лв. заплата?
Или да стане президент? Там дават още по-голяма заплата.
Вообще оставам с впечатлението че всеки, който иска да взема голяма заплата в България може да го направи стига да не го мързи да стане от дивана.

Дадох пример със себе си - можех да остана учителка, и то в частна фирма, но нямаше да изкарвам достатъчно, ако ще да се сцепя от уроци. Преквалифицирах се.

Баща ми - също.

Един бивш колега майка му му казала малко след бала, "Маме тука в супер търсят касиер, ще те уредя". За 3 месеца научил  HTML човекът и започнал работа като дизайнер/интегратор. Сега е доста напред с материала вече.

А и да ти кажа, съмнявам се , че един добър архитект ще остане без работа  Wink

Общи условия

Активация на акаунт