Отговори
# 1 005
Пожелавам ти тогава да ти се случи. На мен в началото ми беше интересно това махане в петък и идване в събота, обаче сега предпочитам да си стоя тук, да си оправя, да изляза на кратка разходка, да поканя гости, които да могат да си пийнат и да си хванат такси след това, а не да се чудят как ще се прибират, та ей такива ми ти работи.

# 1 006
Абсолютно. Това иди ми дойди ми е убийствено. Багаж, чистене за два дена. Абсурд.

# 1 007
Абсолютно. Това иди ми дойди ми е убийствено. Багаж, чистене за два дена. Абсурд.
Да, многокъщието (както го наричам аз), направо ме побърква.

# 1 008

[/quot
  А като малка едвам дочаквах петък да отидем с нашите на вилата - и там игра два дни,все с рев се прибирахме.Сега и мен ме мързи, а е само на 30мин. път.Горкото дете и от това ще го лиша!

# 1 009
Първо не се оплаквам, а питам за мнение различни хора, каквито има в този форум.
Второ ако нямаше разлика между хората с различни професии, то тогава всички щяха да станат професори и учени.
И на трето място никога не съм забранявала на детето ми да играе с дадено дете. По ме притесни факта, че разбрах, че едно от децата на такова семейство говори на "копеле"  и на " майка ти ..п..та"
Ето това ме притеснява!

Моля не изкривявайте темата - кой каква професия има.
Въпросът е в заглавието на темата!

Наистина има значение. Колко е голямо, зависи най-вече от вас - в смисъл, да съумеете да предотвратите/неутрализирате влиянието. Лично аз също минах по подобен път и мога спокойно да го кажа. Има и снобизъм в избора на квартал, така е, но моето лично наблюдение е, че наистина има разлика в средата и нея обикновено човек я забелязва само след като му се случи.

А дали да продавате и да се местите - това вече е сериозно решение и не бих могла да ву съветвам. Няма да влизам в спорове, само ще кажа, че от личен опит смятам, че цените на жилищата в районите на софия наистина се определят от качеството на живот там - в голяма степен, макар и да има и снобизъм.

# 1 010
[/quot
  А като малка едвам дочаквах петък да отидем с нашите на вилата - и там игра два дни,все с рев се прибирахме.Сега и мен ме мързи, а е само на 30мин. път.Горкото дете и от това ще го лиша!

Айде сега, всеки с драмата си.
Аз пък мразех да ме мъкнат. Мъкнеха се и учебници, все пак събота, неделя, бяха дни за писане на домашни.

# 1 011
Счетоводителката /поне да беше главна  Grinning/ възмутена, че 5 годишните говорят на "копеле" и споменават майката. Те едва ли разбират какво казват. Така си говорят повечето деца, независимо от квартала. Сутрин за работа пътувам с ученици в НПМГ и студенти по медицина., без да искам им слушам разговорите.  Предполага се, че и двата вида са културни и образовани. Ами като ги чуете в рейса - копеле, кучко, батка и подобни обръщения. Майки, каки и лели също се пожелават във всяко второ изречение.

Аз пък работя съвсем близо до НПМГ и редовно се разминавам с ученици от нея - и вогани съм се радвала да ги слушам - обсъждат се задачи по химия, по математика, философски въпроси от сорта "какво е любовта и какво секса". Никога не съм ги чула да се псуват или да си крещят. Сам споделям наблюдения.

# 1 012
Аз, като родена и израснала в София, не бих живяла в нито един от отдалечените квартали. Причините ми обаче са по-скоро носталгични. Свикнала съм с районът в който съм живяла и не бих се преместила.
Не мисля, че вече някъде има компактна среда - било тя добра или лоша. Във всеки квартал има приемливи основни училища, а след седми клас си зависи от нагласата и възможностите на децата. Така или иначе болшинството ходят на уроци, а до тази възраст влиянието на семейството в пъти надскача това на средата.
Между другото познавам софиянци, които си закупиха жилище в Перник. Купиха много голямо жилище, каквото в София щеше да им е непосилно.
Въпрос на приоритети е, когато финансите са ограничени, а за съжаление на повечето хора са такива.
А за Надежда, това което Човечето не каза е, че кварталът е строен на свлачищен район.

# 1 013
Прочетох, че някои предпочитат да им се говори на мек диалект. Доколкото зависи от мен, детето ми нито ще "пазари", нищо ще "преценя" и "оценя", нищо ще ползва "простир". Смятам, че да се говори правилно също е свързано с възпитанието.
За съжаление, в последните години диалектите толкова здраво са се насадили в София, че използването им не само не се критикува, а дори се поощрява. Виждам и чувам хора, които оценяват събеседниците си високо, защото говорят на софийски, на варненски, на бургаски... Да чуеш младеж, който е роден и изкарал детството си в СЗ България и понастоящем живее в София, как използва думи като "намалям" е най-скорошното доказателство, което имам.
Все пак всеки си преценява и за себе си е прав. Няма нужда един тип хора да критикуват друг тип, при условие че понякога наистина е въпрос на предпочитание. Финансите винаги са ограничени и човек прави избор от какво да се лиши.
Примерно аз никога не бих избрала да си напълня хола с всевъзможна техника - за предпочитане Sony, половината от която ползвам само като имам гости, а в същото време децата ми да ядат кренвирши. Но има хора, които точно това правят, това си е техният избор. Едни предпочитат гарсониера в центъра, други са избрали тристаен в Люлин, хора всякакви. Всеки има право да реши къде му е комфортно да живее и кои неща са важни за възпитанието на децата му. Важно е да се чувстваме уверени и спокойни, защото децата именно това най-добре усещат.

# 1 014
Мен мисълта ми по-скоро бе, че има хора, които робуват на хорското мнение. Какво ще кажат всички, че сме си купили жилище в Люлин/Надежда/западен квартал.
Разбира се, всеки има право на избор и мнение. Аз не бих взела друго решение дори и сега.
Къщата ми дава простора и свободата, която няма как да получа в апартамен, освен ако не е в семейна кооперация (на другите етажи да са родители,братя, сестри). Прекарвам си топлите уикенди на верандата, вечерите правим барбекю, имам място за всичко. Това са си моите приоритети, но съм се лишила от други неща.

# 1 015
С удоволствие бих си купила къщичка във всяко едно от оплютите тук села, стига да имам прилично жилище в приличен квартал.

tonkabonka bouquet

Скрит текст:
Скривам текста, защото по принцип не ми допада хората да се самоизтъкват и да говорят предимно за себе си. В случая ще споделя, защото е по темата. Преди няколко месеца се преместихме от София в Своге и с удоволствие установявам, че ни е в пъти по-добре. Хората тук са възпитани, положителни, спокойни и приветливи, а градът е чист и поддържан. С влак и метро се стига до центъра на София за един час, точно както и от някои столични квартали.
Обичам си столицата, а голяма част от живеещите в нея я третират като чуждо място, защото за тях е именно такова. Не казвам, че няма столичани, които си изхвърлят чашките от кафе на улицата, но съм виждала и чувала много хора, които не са местни, с каква неприязън говорят за София. И преди да извадите камъните, да уточня, че и аз не съм родом от София, но всичко това ми прави силно впечатление. Като си избрал един град за живеене, е много грозно и невъзпитано да нехаеш за него.

# 1 016
Мен мисълта ми по-скоро бе, че има хора, които робуват на хорското мнение. Какво ще кажат всички, че сме си купили жилище в Люлин/Надежда/западен квартал.
Разбира се, всеки има право на избор и мнение. Аз не бих взела друго решение дори и сега.
Къщата ми дава простора и свободата, която няма как да получа в апартамен, освен ако не е в семейна кооперация (на другите етажи да са родители,братя, сестри). Прекарвам си топлите уикенди на верандата, вечерите правим барбекю, имам място за всичко. Това са си моите приоритети, но съм се лишила от други неща.

Ей затова ме е най-яд, че бутнаха хубавата ни голяма къща навремето /отчуждиха ни, била съм мнооого малка, но имам много мили спомени  Heart Eyes/, за да построят кооперации и блокове, за да дойдат и да има място за повече хора  Twisted Evil
И така, на "моята" улица преди имахме 10 къщи и толкова съседи, а сега са ......
Защото едно е да имаш къща с голям двор в София, друго е да те принудят и да ти я вземат, за да може да има място за новодошлите провинциалисти.  Crossing Arms
Това ми е много болна тема, защото мечтая пак да сме в къща и това беше реалността, но не и сега.  Confused

# 1 017
  • София
Тонка, споделяме еднаква мечта за къща  Hug

Велвет, никой не си купува дом заради хорското мнение. Много различни са причините амбициозните провинциалистчета да предпочетем Младост пред Люлин (казвам като живяла в Люлин над 10г).

# 1 018
  • Сф

Ей затова ме е най-яд, че бутнаха хубавата ни голяма къща навремето /отчуждиха ни, била съм мнооого малка, но имам много мили спомени  Heart Eyes/, за да построят кооперации и блокове, за да дойдат и да има място за повече хора  Twisted Evil
И така, на "моята" улица преди имахме 10 къщи и толкова съседи, а сега са ......
Защото едно е да имаш къща с голям двор в София, друго е да те принудят и да ти я вземат, за да може да има място за новодошлите провинциалисти.  Crossing Arms
Това ми е много болна тема, защото мечтая пак да сме в къща и това беше реалността, но не и сега.  Confused
Ами аз доколкото си спомням, много от отчуждените се радваха, че отиват в апартаменти в блок- то си беше лукс панела едно време  Grinning
п.п. Това ли беше тайната на ж.к. Надежда - свлачище? В смисъл, че е доста равно като гледам, знам само за няколко блока в 4та, че потъват...

# 1 019
А ако е свачищен район, метрото ooooh!?

Не съдя никой, всеки да си решава сам, но и аз много се дразня на хора, които са дошли тук и нехаят, приемат София като място, където спят и работят, и си "ходят" всяка седмица. Като чуя от някой, който е над 10 години, че си "ходи" направо ми става лошо. И аз не съм оттук, но и не стъпвам повече от 2 пъти в годината в родния град. Просто всичко вече ми е тук. Не може да си само паразит, да работиш тук и да нехаеш за всичко около теб.
В този ред на мисли,има много софианци, които не си чистят даже около блока. Така,че тук не става дума за това, просто искам децата ми да имат добър пример, пък каквити ще да са ми съседите, не съм видяла занемарен двор, или непреметена и непочистена зимата улица.

Общи условия

Активация на акаунт