Отговори
# 1 110

В съседната тема и за заплатите е видно, че нямат особена връзка с образование и т.н.

E с това няма как да се съглася, съжалявам. Но в темата е по-лесно да се оправдават,да търсят виновни около тях,вместо да се замислят къде са проблемите.

# 1 111
Имам предвид, че хора без образование взимат заплати, колкото хора с професии, за които се иска такова. Обратното е ясно.
Но не мисля, че в нормална страна домашна помошница физически може да стигне заплатата на определени професии. Тук може. Не защото професията е срамна или лоша, просто класовото разделение, което имате предвид е реално и това е невъзможно.

# 1 112
Участвам и в двете теми и даже понякога се обърквам коя от двете съм отворила! И в двете се говори за разделение на класи по квартали,професии,доходи и т.н. Явно колкото и да не ни се иска такова разделение има-едните го приемат ако става дума за квартали,други ако става дума за професии.Според мен квартала често отговаря на класата ,както и професията, но претенциите рядко покриват класата! Като човек,който не живее в София съм ставала свидетел на това как самите софиянци гледат на кварталите си.Следната случка: седнали сме голяма компания от различни квартали,че и градове даже (моя милост-пловдивска).Случката се развива на едно голямо заведение в центъра на Люлин,преди години (Ескейп или нещо от рода) .Едно момиче се представя и го питат от кой квартал е и казва "от Бояна". Последва едно ахкане,едно охкане ...даже и тъпия въпрос "и как ти се вижда Люлин?" ooooh! Така,че дори самите вие знаете ,че в определени квартали живеят по-богати хора ,отколкото в Люлин! Peace

# 1 113
  • София
Това щях и аз да напиша, че Люлин е с една от най-добрите инфраструктури - особено за паркиране, магазини, хипермаркети, метро, широки улици, простор и т.н.
Да не говорим за Стрелбище, Борово, Иван Вазов, Бели Брези и други нагъчкани вече квартали...
Бели Брези и Иван Вазов се различават поне колкото Младост и Обеля.
Инфраструктурата на Люлин не е добра, а е типична за панелен квартал и човеконенавистна по същността си. Неуважителна към градската среда и грозна.

И никога не забравяй, че доста от живеещите в изброените от теб квартали имаме гаражи+личен автомобил за всеки възрастен. В нашето семейство това важи за всички активни шофьори+1 за децата. Струва пари, не е нужно мъдро да ми напомняте, нещо за което сме се погрижили. Живяла съм близо до Люлин и благодаря много за широките булеварди и метрото, не ме грабват на фона на цялостната градска среда и  newsm78 хипермаркети. Снощи на път за вкъщи напазарувах чудесно от кварталната месарница, от италианския деликатесен магазин, млекарницата и зарзаватчията на ъгъла. В хипермаркети влизам няколко пъти в годината и честно казано избягвам да купувам непакетирани храни, а набавям предимно препарати, тетрадки, масова козметика, някой и друг пакет бисквити, паста, чипс и т.н.

# 1 114
Аз не мисля, че говорим за едно и също, белла дона. Има места наистина с богати хора. Но това не са тези, за които е темата, а именно Младост-Надежда и подобни. В масовите квартали хората са смесени, има всякакви. При еднакви цени на имотите или разлика в цените от няколко хиляди е ясно, че не финансовите възможности са решаващия фактор.
Говоря за днес. Преди години е било друго, тогава някои квартали не са били развити, не са имали инфраструктура и е съвсем нормално там цените да са били ниски и затова населени само с хора с ниски възможности. Сега не всеки има предразсъдъци и благодарение на това нещата се променят.

Не става и дума за точно мерене, а за това, че м/у тях не е проспаст, както се представя в темата. Поне аз не съм я усетила при изпробването на кварталите. За мен беше важно да поживея преди да избера, именно за да мога да съм обективна.

bib.bib, физически няма как всички жители да си купят гаражи, това не зависи от квартала. И при нас няма места. Не са предвидени толкова бройки. Затова не винаги е възможно, дори човек да има желание.
За инфраструктурата - нали говорим за масовия софийски квартал, тя инфраструктурата е еднаква, просто някъде по-развита, другаде не. Далеч сме от малките кварталчета с бели оградки...

# 1 115
Разбрах те ,човече  Peace за масовите софийски квартали: живяла съм в Овча купел (стадион Славия не знам кой район е) Люлин 5 и Студентски град, обаче при едно преминаване покрай Флоримонт в Младост си казах "лелееее,как искам да живея тук!" всичко беше едни нови блокчета,едни джиджанки.Според мен тази част на Младост е по-добре за отглеждане на деца от Люлин 5 (за да се върнем на темата  Peace )

# 1 116
То всичко е по-добре от Люлин 5  Crazy

# 1 117
Имам предвид, че хора без образование взимат заплати, колкото хора с професии, за които се иска такова. Обратното е ясно.
Но не мисля, че в нормална страна домашна помошница физически може да стигне заплатата на определени професии. Тук може. Не защото професията е срамна или лоша, просто класовото разделение, което имате предвид е реално и това е невъзможно.

Това за хората без образование и заплащането е вярно. Правя ремонт в момента и имаме едно момче циганче. Без образование е, но много способно иначе. Не говоря за по-тежката работа, но например върза пералнята и взе 45 лв. Смени едно осветително тяло и взе 12 лв. Това за час работа, а вечерта отиде да лепи тапети другаде. И всеки ден ходи на няколко места, без да се отчита никъде, нито да плаща данъци. Радвам се, че има и такива работливи цигани, умее момчето, нека със здраве си харчи парите. Но ми става тъжнж понякога, толкова учих, че и платено образование и накрая някакво обидно жалко заплащане.

# 1 118
Аз само ще цитирам това:
"По-лошо от отявлен простак е отявлен простак с пари и претенции.".
  bouquet
Мое мнение е, но имам чувството, че в момента най-малко пари взимат хората с култура и ценности. Имам и приятели с хубав бизнес, но те (пак мое мнение) само потвърждават правилото.
Масовата липса на работа в провинцията и "статистиките" колко е хубаво в София, доведе до това, че вече е хубаво само за тези с пари. За жалост парите не вървят ръка за ръка с културата, тактичността и доброто възпитание...
Резултатът: Центърът, Изток и подобни квартали, които бяха сравнително хубави, вече са като жив пример за цитата на първия ред от поста ми.  Затова, където и да живеем с децата си, е въпрос на чист късмет каква ще е средата.
Живяла съм до 33 г. в центъра, после в Изток. Имам много приятели от провинцията, но там не дойдоха те, а най-агресивните (пробивните, няма лошо) провинциалисти. Нямаше да е лошо, ако имаха и ценности. Нямаше да е лошо, ако, преди да спрат водата на цялата кооперация или блок, предупреждаваха. Просто пример. Но, както казва жената на един приятел, родена в малко градче "да се оправят тия бе!" Такъв е манталитетът й - тя все още живее в къща, защо да се съобразява? Искрено го вярва.
От друга страна, такова е мисленето и на познати от София.
Та свършвам с този дълъг и леко обиден пост, но за мен това е в момента у нас.
И акцентирам - не деля хората на провинциалисти и столичани, а на такива с човещина и на такива без.На тия, които понякога се сещат за другите и на "Да се оправят!" типа.

Последна редакция: сб, 22 ное 2014, 15:10 от vasilenae

# 1 119
  • София
bib.bib, физически няма как всички жители да си купят гаражи, това не зависи от квартала. ...
Люлин - никога не е планирано да има гаражи. Има ново строителство, което се купува предимно заради ниските цени и със сигурност има гаражи.

Иван Вазов - стари блокове с гаражи на приземен етаж, семейни кооперации с дворове+гаражи, ново строителство с нормативни изисквания за брой гаражи, зелена зона, където е достъпно да паркираш през деня.

Може на мен да ми е по-лесно да паркирам в Люлин, ако дойда за зеле на Кооперативния, а на теб да ти е по-трудно, ако дойдеш на оглед около нас. Това не значи, че аз вечер или сутрин или през деня няма да имам къде да паркирам. Още повече, че лично аз умея и обичам да шофирам, но ще се чувствам щастлива да живея в град с уреден публичен транспорт, където данъците в/у автомобилите са достатъчно високи, за да се замислиш преди да се качиш на вреден и опасен таралясник с книжка, изкарана при бай Пешо, съученик на тате в н-ското СПТУ и бензин за 5 лева в резервоара.

Лично мен тесни улици не ме плашат. Плашат ме "шофьори", които се плашат да минат на сантиметър от нещо с кола с цена 500 лева, ако на някой комшия му трябва. Хайде стига сме изкарвали кривото - право и обратно. Има по-хубави и не толкова хубави квартали. И във всички тях живеят и свестни хора, и откровени простаци и престъпници от всякакъв калибър. Не одобрявам категоризирането на хората според квартала, където живеят. Но не мога да се съглася, че няма по-приятни и по-неприятни места. Ако ми се наложи ще живея в панелен квартал, така както ми се е наложило като дете и съм се справила.

# 1 120
  • София
Голямо значение има и сама си го усетила вече на собствен гръб. Аз, която в продължение на шест години ми се налага всекидневно да съм между два съседни квартала в единият живея, абе буквално спим и се храним, в другият водя децата на градина, там след градина играят, имат приятели, аз също създадох там по-бързо контакти и усещам разлика дори в нагласата на хората. Ето в Младост 1 живея, за който скърбиш, ами мразя го, ама за известно време тук ще живея. За мен тук си е като гараж на градският транспорт. През деня е тихо и пусто, към 18.00ч започва великата миграция да се нахранят и наспят и на другата сутрин беж да ги няма. Абе спален вагон отвсякъде, да не говорим, че събота и неделя няма къде а си разходиш децата, просто все едно кварталът не е предвиден за младо семейство с малки деца, детските площадки са от едно време, неподдържани, опасни и т.н.  Водя ги в Мусагеница на градина, там е друго нещо. Познати, приятни хора, всички се познават имат страхотни детски площадки, абе хората там са някак си по-добронамерени, докато в Младост са все едни изтрещели, забързани, изнервени. Сутрин, като тръгвам с колата едната улица е затворена от паркирали коли и не може да минеш и обикаляш  и който не е запознат с това изпада в много тъпа ситуация, да не говорим, че тези от новите кооперации са решили с блажна боя да си маркират паркомясто и ако проявиш неблагоразумието да спреш на тази маркирана зона рискуваш да търсиш гумаджия. Май, квартал с възрастно население е моят квартал за живеене.

# 1 121
В Люлин 10 изкарахме една година,малък блок,точно срещу парка,само възрастни хора във входа,градинки,пейки....оборки на зелените площи, абе оплаквания не съм имала. И хората бяха приятни,един път се случи на един съсед внука му да надуе чалга. На 3 минути от метрото.

Но сега на моя родителите живеят в 5-ти....ужасен вход,наематели, луди, перничани  Mr. Green, един бие жена си по цял ден,чалга бичи яко....а на толкова тихо и зелено място...

# 1 122
  • София
Токующо се връщам от Изток.
Посипвам си главата с пепел за всичките ми отрицателни мнения, но те важаха за улица Латинка.
Днес се разходих по Дарвин и Далчев.
Е, какво да ви кажа - направо се почуствах възпитана!
Ех, тия пари...

# 1 123
  • ... ъраунд, инсайд, снизу...

Ма къ бе, кво говориш?!  Joy Тук само гнием, не живеем. Едва избутваме до осми клас, после ровим в кофите на Драгалевци. Нормално, все пак сме от Люлин 5. Освен това сме престъпници. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Училището в микрорайона е ДЪНОТО! Освен псувни друго на български не знаем. Това, което виждате в момента е написано под моя диктовка от приятелка живееща в центъра. Аз съм неграмотна, работя на околовръстното, а децата просят пред халите... Да живее Люлин файв!

п.с. Честно ви казвам, ако има как да повърна пред някои от вас, ще го направя с удоволствие... Не знам къде сте расли и пасли, но сте уникални долнища...  Sick
Поздрави на модератора... от Люлин 5!  Hug

# 1 124

Ма къ бе, кво говориш?!  Joy Тук само гнием, не живеем. Едва избутваме до осми клас, после ровим в кофите на Драгалевци. Нормално, все пак сме от Люлин 5. Освен това сме престъпници. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Училището в микрорайона е ДЪНОТО! Освен псувни друго на български не знаем. Това, което виждате в момента е написано под моя диктовка от приятелка живееща в центъра. Аз съм неграмотна, работя на околовръстното, а децата просят пред халите... Да живее Люлин файв!

п.с. Честно ви казвам, ако има как да повърна пред някои от вас, ще го направя с удоволствие... Не знам къде сте расли и пасли, но сте уникални долнища...  Sick
Поздрави на модератора... от Люлин 5!  Hug

Не съм казала нещо такова, напротив. Не забравях,че аз живея при свине, не хора в Божурище  Hug

Както можеш да видиш,имам роднини там. Така де, кандидат роднини Mr. Green Казах го малко на шега,защото аз лично много харесвам Люлин, но много цигани са се заселили точно до апартамента ни там. Не,че са лоши,но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт