Отговори
# 1 935
99+ страници не мога да прочета, но по основното питане искам да кажа, че има определящо значение, да. Не случайно има по-добри квартали за живеене и по-лоши.
Това са обективни истини, които нормалните хора разбират и с които се съобразяват, ако са в не много желана среда и обстановка.

Имах една приятелка, която водеше децата си от Бъкстон в градинката на св. Георги, защото под блока им в Бъкстон децата имат неприличен език, родителите им ругаят и площадката е кочина. В градинката на св. Георги беше благодарна, че среща интелигентни хора и среда, в която ако не друго то поне се говори на правилен български и няма простотии. За Докторската изобщо не говоря, там пък хората и отношенията са на съвсем друго ниво.

# 1 936
По повод на другото, което се опитах да кажа, явно не ме разбирате, затова повече няма да коментирам.

Аз си мисля, че разликата между тук и там е огромна, затова стават такива недоразумения в темите. В Европа или по-скоро страните са една шепа в сравнение с Канада и Щатите. А и средната класа (в западните страни) е преобладаваща и трудно могат да се образуват такива специални островчета на привилегировани граждани.

Според мен, sophiemmaspencer искаше да каже точно обратното - че в Ню Единбърг има всякакви семейства и богатите не се различават от средните (щото бедни едва ли има). Тоест, не става въпрос за островчета. Доколкото имам информация за Канада, там делението на кварталите е по-скоро на етнически/верски признак, отколкото на доход. Поради склонността на различнитеимигрантски групи да се събират и живеят заедно.

Или пък е искала да каже, че те самите спадат към богатите, не знам. Тя се обиди и изчезна, и затова няма да разберем Simple Smile

# 1 937
Има си официални данни
http://m.btvnovinite.bg/article/kriminalno/mvr-bichuva-prestapno … rta-obnovena.html
" Картата сочи, че най-много престъпления стават на територията на Първо РПУ,  а най-малко на тази на Осмо РПУ.

МВР отчита, че най-опасните квартали в София са Младост, Дружба, Овча Купел и района на бул. Сливница."

# 1 938
Здравейте. Моето мнение е, че кварталът е определящ единствено и само когато родителите са абдикирали от възпитанието на детето.

Дойдохме си на думата.

Въпросът бе зададен "ДОКОЛКО е определящ", а не дали е определящ. Има разлика. "Определящ" може да се приложи за влияние, да речем, над 70 % във възпитанието, а това е само в случай, че родителите наистина ги няма. Но кварталът определено има значение, според мен. И ако средата не е добра, това значи, че родителите трябва да употребяват повече усилия, за да изградят навици и качества у  детето. Инче казано, добрата среда ще им помага, а лошата - ще им пречи във възпитанието.

# 1 939
  • София
Предлагам живеещите в Младост да не се дистанцира от милата родна картинка в цялата ни столица. И ДА, няма никаква разлика между Младост и Люлин поне по тази тема:

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mladezh-e-s-opasnost-za-z … v-mladost-6010488

Може би инфраструктурата на Люлин е по добра..., а в Младост имат претенции да живеят по "интелигентни". Като цяло е все тая. Еднакви са.

Цигански катуни има и съвсем близо до централни уж престижни квартали, а и Христо Ботев (махалата) е на един хвърлей все пак от Младостите, Гео Милев , Слатина....

за целите на доказването на собствените тези, да - можем да приемем, че:
- "Младост" е обобщено понятие (нищо, че обхваща територия и население колкото голям областен град и частите му са дори географски обособени)

- няма никаква разлика между масов побой на компактна циганска банда над пътниците в автобус и нападение на един лумпен над друг

- циганската махала е на "един хвърлей" от Младост (хвърлеят е силно разтегливо понятие, понякога е 1 км, друг път е 5, друг път е 10). няма значение, че маалата е на същия хвърлей и от парламента.

според моята скала на обобщение пък, цяла София е долна и мизерна дупка. без значение къде се намирате.

# 1 940
Предлагам живеещите в Младост да не се дистанцира от милата родна картинка в цялата ни столица. И ДА, няма никаква разлика между Младост и Люлин поне по тази тема:

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mladezh-e-s-opasnost-za-z … v-mladost-6010488

Може би инфраструктурата на Люлин е по добра..., а в Младост имат претенции да живеят по "интелигентни". Като цяло е все тая. Еднакви са.

Цигански катуни има и съвсем близо до централни уж престижни квартали, а и Христо Ботев (махалата) е на един хвърлей все пак от Младостите, Гео Милев , Слатина....

за целите на доказването на собствените тези, да - можем да приемем, че:
- "Младост" е обобщено понятие (нищо, че обхваща територия и население колкото голям областен град и частите му са дори географски обособени)

Както и Люлин междувпрочем. Така, че това само и още повече доказва тезата ми (в противовес на твоята), че между двата квартала няма разлика. А и по горе ти показаха какво отчита статистиката на МВР. Но отдавна битува заблуждението и мита, че Младост е най- сигурния и НЕпрестъпен от спалните на София. Всъщност не е нищо повече от Люлин, Надежда, Обеля, Дружба... и в този ред на мисли 2008 г. бях изумена когато ми поискаха еднаква цена за подобни жилища в относително централен и тих квартал, и за Младост - 1. Директно казах на брокера, че в болен.  В Люлин цените по това време бяха поне с 25% надолу. Сега нещата си дойдоха на мястото и именно тези жилища(в Младост) изгубиха огромна част от първоначалната си инвестиция(на купувачите) защото бяха силно надценени като местоположение и потенциал за развитие на района.

- циганската махала е на "един хвърлей" от Младост (хвърлеят е силно разтегливо понятие, понякога е 1 км, друг път е 5, друг път е 10). няма значение, че маалата е на същия хвърлей и от парламента.

Точно 5 км. за да бъдем абсолютно точни. Пренебрежимо малко за да оправдава опита на живеещите в Младост да се опитват да се дистанцират от общата действителност.  

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 10:38 от Анонимен

# 1 941
Много ми хареса това, което написа Блис.
И на мен винаги ми е било чудно как може да се говори за разлика между Люлин и Младост, като е едно и също, едното - на единия край, другото - на другия. А като разстояние до центъра Люлин е почти двойно по-близо.

Имах една приятелка, която водеше децата си от Бъкстон в градинката на св. Георги, защото под блока им в Бъкстон децата имат неприличен език, родителите им ругаят и площадката е кочина.
Бъкстон минава за елитен квартал.  Та написаното само потвърждава колко смехотворно е деленето по квартали, тъй като във всеки квартал има всякакви хора и това, че лумпените и "селяните" в някои квартали били 10%, а в други - 50%, са глупости и смешни градски легенди. Такива официални статистики няма.

# 1 942
Съгласна съм, че навсякъде живеят всякакви хора, но не съм съгласна, че са разпределни равномерно навсякъде. Частично на този ?с може да отговори цената на жилищата, която не се определя само от това има ли супер или спирка наблизо. Няма нужда от кой знае какви статистики.  Ето например моя близка живее в блока на президента Първанов в Красна поляна, хубаво им е строителството там, от соца,  качествени 'военни' блокове -  хубави са им, светли и просторни, топли апартаментите, Западния парк също е близо.  Да, ама в близост са виетнамските общежития, а по-нагоре започва самообразувалото се ромско гето Камбожата, а гората, която трябва да е парк да си правиш джогинга се сече. 72 часови сватби постоянно, кражби, пиянски истории, опасно е да се движиш след залез слънце. Това е на 5 км от Парламента.
Та, независимо, че по тези блокове живеят интелигентни хора, общо взето имотите им са непродаваеми, а децата не знам дали си ги пускат по площадките изобщо.

# 1 943
И на мен винаги ми е било чудно как може да се говори за разлика между Люлин и Младост, като е едно и също, едното - на единия край, другото - на другия. А като разстояние до центъра Люлин е почти двойно по-близо.
Защото едно време се заселваха хората по квартали "отгоре". В Младост имаше повече блокове на "интелектуалци", отколкото в Люлин. Не че нямаше и работнически блокове /на Кремиковци/ или милиционерски блокове, но не се водеше откровено "бачкаторски" като Люлин. Друг е въпроса, че доста народ се изнесе в последните 25 години и общо взето се посмениха хората, които го населяват. Това, че родителите ни навремето са нямали избор и в желанието си да живеят самостоятелно са се озовали в Младост, не означава, че и ние трябва да останем там.
Освен това чисто визуално Младост изглежда по-спретнато. Няма ги онези безкрайни, 20 етажни блокове, като канари. И Витоша е по-наблизо.

# 1 944
  • София
И аз така съм се озовала в Люлин,била съм на 2г.От Нотариата,та хайде в Люлин,точно за да се отделят Mr. Green.И да ви кажа си го харесвах,продадох апартамента през 2001г.,защото не исках детето ми да учи там(имаше доста наркомани)това за Люлин-4.Само в отделни района има високи блокове,но то и в Младост има такива...а за въздуха мисля,че в Люлин е по хубав Peace

# 1 945
Ако имам скъпа кола (и просто хората ме виждат какво паркирам), живея в скъп район (все пак не го пазя в тайна, някой ако те пита къде живееш.... не лъжеш, а си казваш истината), нося скъпи дрехи (не се виждат етикетите, но качествената дреха се познава), сядам в скъпи ресторанти (виждам се през витрината докато хапвам, не се дегизирам специално, за да не бъда разпознат), във ФБ-ука албумите ми са от скъпи и екзотични дестинации.....

това парадирдане ли е?

Само частта със Фейсбука.  Wink
T.e. ако през януари съм за 2 седмици на Хаваите, Малдивите, Сейшелите и т.н. и т.н. и т.н..... трябва специално да не си поствам албум.... за да не излезе, че парадирам?

Т.е. който ходи на палатки на Арапя, може да поства. Който ходи на сафари в Кения... не може?

# 1 946
Защото едно време се заселваха хората по квартали "отгоре". В Младост имаше повече блокове на "интелектуалци", отколкото в Люлин. Не че нямаше и работнически блокове /на Кремиковци/ или милиционерски блокове, но не се водеше откровено "бачкаторски" като Люлин. Друг е въпроса, че доста народ се изнесе в последните 25 години и общо взето се посмениха хората, които го населяват. Това, че родителите ни навремето са нямали избор и в желанието си да живеят самостоятелно са се озовали в Младост, не означава, че и ние трябва да останем там.
Освен това чисто визуално Младост изглежда по-спретнато. Няма ги онези безкрайни, 20 етажни блокове, като канари. И Витоша е по-наблизо.

Това важи и за Люлин. Например съученичка от съседен клас в основното ми училище ми беше голямата дъщеря на Петко Петков от Трамвай №5. В съседни блокове имаше множество учени от БАН. В първи микрорайон поне половината блокове са военните, при това не редовите. Редица актьори са ни били съседи. Един литературен критик...Ани Салич дори ....
Та района по соц. време си беше точно толкова шарен, колкото и сега и колкото визирате да са и другите райони. Да не говорим, че тогава всички предпочитаха Люлин пред Младост защото докато в Люлин вече имаше училища и поликлиники, то в Младост имаше разорани ниви.

# 1 947
Скрит текст:
Ако имам скъпа кола (и просто хората ме виждат какво паркирам), живея в скъп район (все пак не го пазя в тайна, някой ако те пита къде живееш.... не лъжеш, а си казваш истината), нося скъпи дрехи (не се виждат етикетите, но качествената дреха се познава), сядам в скъпи ресторанти (виждам се през витрината докато хапвам, не се дегизирам специално, за да не бъда разпознат), във ФБ-ука албумите ми са от скъпи и екзотични дестинации.....

това парадирдане ли е?

Само частта със Фейсбука.  Wink
T.e. ако през януари съм за 2 седмици на Хаваите, Малдивите, Сейшелите и т.н. и т.н. и т.н..... трябва специално да не си поствам албум.... за да не излезе, че парадирам?

Т.е. който ходи на палатки на Арапя, може да поства. Който ходи на сафари в Кения... не може?

Всичко може, но понеже питаш какво от изброеното е парадиране. Останалото са неща, които човек прави като част от живота, а не защото някой гледа.
Удоволствието от пускане на албуми е в това - някой да ги гледа.

Но аз съм от хората, които не смятат, че Фейсбука трябва да отрази всяка тяхна стъпка, иначе не се брои за направена.  Laughing

# 1 948
Понеже виждам, че още си мерите известните  Mr. Green да кажа, че не само вие, но и хората, от които бягате, тичат по тях. Първенюта и хора с комплекси от положението си се нанасят точно в тези квартали и парадират с адреса си. Сума ти е сврян в боксониери, само и само да там. Хората от подземния свят също.
Така че наличието на известни личности е нож с 2 остриета  Simple Smile

# 1 949

Всичко може, но понеже питаш какво от изброеното е парадиране. Останалото са неща, които човек прави като част от живота, а не защото някой гледа.
Удоволствието от пускане на албуми е в това - някой да ги гледа.

Но аз съм от хората, които не смятат, че Фейсбука трябва да отрази всяка тяхна стъпка, иначе не се брои за направена.  Laughing

Обтекаема си. Затова ще попитам съвсем ясно.

Иван и Петър обичат да си пускат семейни снимки във ФБ. От почивки, семейни занимания, пътувания, ваканции.... Навик им е. Хубаво им е. Така семейство и приятели споделят радостта им и техните прекрасни моменти.

Иван ходи на почивка в Доспат на почивната станция на енергото и си пуска снимка оттам с жената и децата как ловят риба на язовира. Иван е хванал пъстърва.
Петър ходи на почивка на Хаваите и си пуска снимка оттам как ловят риба с жената и децата. Петър е хванал риба тон.

Правилно ли разбирам, че според теб Петър парадира.
Правилно ли разбирам, че за да не изглежда един човек, че парадира, той задължително не трябва да разказва или поства снимки от пътешествието си до Хаваите?
Правилно ли разбирам, че хората, които почиват на Хаваите, трябва да пазят това в тайна?

Общи условия

Активация на акаунт