За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 351
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Момичета тази година доматите дадоха толкова много, споделете рецепта за домашен кетчуп...това ми хрумна , вече почти 100кг домати консервирахме- повечето изварихме на пюре.  chef

Рецептата на Пеп-4о (има я и в списъка на първа страница) http://pep-4o.blogspot.de/2010/08/blog-post.html.

# 121
Подкрепям кетчупа на Пепчо! Нашите домати не бяха много водни и редуцирах нишестето. Подправките ги размешах на вкус.

# 122

с готово пиперково пюре,:hug:

От къде го купуваш?
от зеленчуковите магазини го купувам...

# 123

с готово пиперково пюре,:hug:

От къде го купуваш?
от зеленчуковите магазини го купувам...

Мерси, аз май не съм виждала.  newsm78

# 124
  • sofia
Здравейте,

Тъй като съвсем скоро ми предстои раждане, реших да опитам да консервирам някой пресни храни, които да консумираме през зимата. За първи път ми е и това, което съм си наумила да опитам е пюре от пъпеш.

Не намирам инфо по темата в интернет и затова реших преди да експериментирам да опитам тук.
Ако някой може да ми даде рецепта или съвет как да приготвя пюре от пъпеш, ще съм благодарна.
Преди години баба ми прави сладко от пъпеш. Страшно много се бяха родили. Това ми е единствения спомен за консервиране на пъпеш.
Лютеницата снощи я довършихме благополучно. Егати хамалогията. 30 буркана от 0,4 л. напълнихме. Сега ме чакат още домати, а тази седмица ми е последната от отпуската.
Рецептата е 5 кг чушки, 3 кг моркови, 1 ч.ч. олио, 3 буркана от 400 мл доматено пюре, сол на вкус. Чушките се пекат и мелят, морковие се варят и мелят, всичко се омесва. Олиото се препържва и сместа ври поне 20 мин.
Аз направих две дози, добре че имаме големи съдове и голям газов котлон.

# 125
Пиперково пюре имаше и в Кауфланд, сега не знам дали има  newsm78. Аз го купих от зеленчуков магазин Дибси се казва моето. Виждала съм и от Перущица. Използвах два буркана, 5 патладжана, около 4 кг домати, които извряха и станаха около 2 буркана, почти кг моркови, но доста сладни, друг път ще сложа по-малко, около 2 чаши олио и сол и захар на вкус, зърна черен пипер, за да мога да ги махам, защото ми дразнят стомаха, магданоз и глава чесън. Излязоха 20 бурканчета около 300 и 400гр. Много бързо я направих защото не се занимавах с чушки Grinning. Насипах топла , сложих в тава и във фурната на 100 гр с капачките надолу, не съм стерилизирала. Доматите изварих до пюре, морковите сварих, патладжана изпекох, смачках всичко и като сложих и смесих, пуснах пасатора,много хубава стана.

# 126
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
чушките в плик, отделно  Blush
зимата мога да си ги комбинирам както си искам  Blush

за "модерния" чушкопек прочели ли сте?

Скрит текст:
от форума е, но не помня кой е автора  Blush
закачвате чушките на скарата/решетката на фурната, използвате дръжките за закачалки.
слагате скарата на по-висок ред, така, че чупките да не опират в дъното. оставяте тавичката отдолу - да капе в нея и печете на макс, на вентилатор.
люспата "сама пада"  Blush
Идеята за модерния чушкопек ми допада много, ти пробвала ли си?

Момичета, дайте рецепта за парен патладжан. Миналата година правих два вида, но много мазен стана.

Blush половината ми чушки нямаха дръжки и ги пекох легнали направо на скарата.
пак с тавичка отдолу, за по-лесно почистване.

опекоха се добре, обелиха се лесно. щом легнали станаха, значи и увиснали ще станат  Peace

направих нещо от сливи. нещо, защото трябваше да е мармелад, ама май съм объркала кондиката  Blush

Peace сладко е, ще се яде. ако остане след пробите на половинката  Blush

отчет от миналата седмица:
сладко от пъпеш - на вкус беше като тиква, та да не го хвърлям  Blush стана 1:1 рачел от тикви  Blush
сладко от праскови - нямах малки бурканчета и го прибрах в голям. ще се озорят моичките  Blush
сладко от малини - 1 малко бурканче, мисля, че го карамелизирах прекалено Blush ;
сладко от смокини - моите си купиха, но не можаха да ги изядат и ... така
сладко от къпини - 2 средни бурканчета;
сладко от арония - две средни бурканчета;

всичките по една рецепта: вода със захар 2:1, да заври. плодовете във водата и варене до сгъстяване на сиропа. плодовете са цели, смокините набодени с вилица, само пъпеша нарязан на кубчета.

като цяло, толкова сладко не съм правила през целия си живот, а той не е малък  Blush
децата не са по сладкото, таткото е сладкоежко, но трябва да се ограничава  Blush

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 09:35 от st. Dobri

# 127
Джема, преди доста време беше споменала за Зеленчуци по Кубански с коментара че са ти я похвалили, ще я пробваш и ще дадеш отчет. Като рецепта ми се стори интересна (написала си я в 4-та тема).

Моля те да кажеш как ти се стори - ако си я правила.
Благодаря   chef  bouquet

# 128
  • Балчик
Да, правих я миналата година. Ето тук имам снимка и самата рецепта:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/08/blog-post_30.html

Не са лоши, харесаха ми като цяло, но салатата "Десятка" повече ми хареса, заради лука. Обичам лук в такива салати. Тук ми липсваше лука, а ми дойдоха в повече морковите. Тази година няма да я правя.

# 129
Джема благодаря че сподели   bouquet

# 130
  • Пловдив
Джема, въпросче Simple Smile Колко време се стерилизира салатата Десетка  newsm78

# 131
Много сушени доматки направих, но друга година ги правих със зехтин и чесън, сега си суша и във фризера, мисля в бурканче да си ги слагам преди консумация, защото иначе много ми зазидват хладилника, като направя десетина бурканчета Party. Сега мисля да ги накисвам със зехтин и малко чесън преди да ги хапваме.

# 132
  • Балчик
Джема, въпросче Simple Smile Колко време се стерилизира салатата Десетка  newsm78

20 минути я стерилизирам.

# 133
Аз със зимнината съм до тук  Laughing с чушките и маринования патладжан готова. Домати няма да затварям, стерилизиранте корнишони предстоят тази неделя, а най-важната зимнина лютеницата - чака чушките да зачервят. Иначе домати и патладжан изпечени/изварени и замразени чакат ред

люти чушлета в сладко  кисел сос -страхотна рецепта

пукани рибки  по т.2

маринования патладжан

моркови и пащърнак - едните изсушени и прибрани, други - замразени и във фризера. Май няма да правя универсална подправка-

# 134
Пеп-4о, правя ябълков оцет, но съм забравила как трябва да изглежда течността. Сега е след първата фаза на ферментация и прецеждам. Остава да добавя захар и да оставя да ферментира. Течността е мътна. Така ли трябва да е? Правих го по-миналата година и изобщо не помня как изглеждаше. Да не съм объркала нещо... На едната доза добавях суха мая. Да не би нещо с нея да не е станало както трябва?
П.П. Четох коментарите и май така трябва да е. И въпрос за черния хляб - ръжен ли се има предвид и ако изпека, мога да го ползвам, нали? 100% ръжен ще е трудно, но не невъзможно, макар в купешкия да има около 20% ръжено брашно. Понеже падат ябълки, та ще залагам още оцет.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 12:04 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт