За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 424
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
От него и аз съм правила, тя свекърва ми каза, че животните го ядат и птичките също го кълват, та така разбрах, че няма да се тровя Joy. Иначе по принцип се бере след 20 септември, за да узрее добре, но тази година беше много топло, та се чудя дали не трябва по-рано да е. Благодаря пеп-4o  Hug
Днес правих сладко от боровинки, по рецепта килограм плод, кг захар и чаша вода, е отрових се , не иска да се сгъстява, ама хеле направих го малко е рядко, като че ли , но не мога повече. Първо сложих по-малко захар, ама после добавих още много сок, много нещо. Сега ще правя сладко от смокини. Една приятелка ми каза в тава, ще пробвам така, че е по-лесно Crazy

# 166
Да не би от захарта да не се е сгъстило сладкото?

# 167
  • Балчик
Да не би от захарта да не се е сгъстило сладкото?
Защо да е от захарта?

# 168
Ами има някаква фалшива с която не се получават нещата. На село и за ферментацията на ракията знам, че трябва да е българска  а не внос. Със Захира не ми се получава и карамел за крем карамела.

# 169
  • Балчик
Странно, аз пък най-често Захира ползвам. newsm78

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 22:51 от Джемма

# 170
Ами не знам , може  и съвпадение да е , но вече предпочитам Сладея.

# 171
Странно, аз пък май-често Захира ползвам. newsm78

аз също, но приятелче на мъж ми заложи заедно с него за ракия от едни и същи продукти, със Захира  и изкара с 1/4 по-малко литри от него и сега са врагове на Захира-та  Mr. Green

# 172
Чела съм, че проверяват захарта по два начина. Залива се малко захар с оцет и ако шупне, значи захарта не става. Втори начин - прави се 25% разтвор на захар и вода и в него се слага мая. Ако ферментира, значи всичко е ОК. За всеки случай правя и двете проби, когато искам да съм сигурна.

# 173
благодаря, Алиске, ще го споделя   bouquet

# 174
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush и аз съм чувала, че някои захари "не стават", но нямам идея какво са добавили за да е така.
може ли някой да каже?  Hug

# 175
  • sofia
Днес правих сладко от боровинки, по рецепта килограм плод, кг захар и чаша вода.....
Водата е проблема. Боровинките са достатъчно "воднист" плод, че и вода да им се добавя.
Сладко от всичко правя по следния начин. Плод-захар 1:1, ако по-кисел плода може и 1,5 захар. Престоява нощ, ден, няколко часа, както дойде и го варя. Ако не преседи ми се захаросва.

Захарта на сладкото не би трябвало да влияе, защото няма ферментация (за разлика от ракия, вино и пр.)

# 176
  • Балчик
Да, точно течността е проблема, не захарта.

# 177
Интересно, че и свирчовината има същия плод. От свирчовината правих тази година сироп от бъз (цвят), а сега ще ме карате да пробвам и от плодовете. Понеже чета, че зелените плодове били токсични и малко ме е страх. Само по това, че са черни, ли се познава, че са узрели?
Имам и още един важен въпрос - ако нещо е с аспирин, стерилизира ли се? Аз пак с моя лук - зелени пера от праз. ММ ги обича задушени и накрая яйца (може и сирене). Та сега орязах праза, нарязах перата, задуших с малко олио и сол, после сложих в буркани с по 2 аспирина. Беше горещо и мисля, че са се вакуумирали, но понеже са доста бомбажни, се чудя дали да ги варя. Опитвала съм същото без аспирин със стерилизация 20 мин., на следващата година 2 часа (заедно със зеления фасул) и пак се развалят някои.

# 178
Прочетох рецептата за една чаша вода в нета и понеже правя за първи път се доверих и сбърках, и аз мисля , че проблема ми е водата. Но не знаех дали е воднист плод боровинката и колко сок пуска. Захарта е българска, не знам точно каква е.
alys . не се страхувай, за да сложиш зелени плодчета трябва голям зор да ги откъснеш, те не падат лесно за разлика от узрелите, тях като ги пипнеш и падат, но ползвам няколко чифта ръкавици, имат нещо лепкаво по плодовете и ръкавиците трябва да се сменят. Като филм от восък все едно е.

# 179
  • sofia
Сиситонс, всички плодове, като ги посипеш със захар и постоят пускат вода (сок). Някои повече, някои по-малко, но пускат. Просто едните се варят повече, другите по-малко, докато достигне желаната гъстота.
Бях варила едни череши по-дълго и сладкото едва го набутах в бурканчетата, гъсто, гъсто Laughing Ще го мешам с едни редки ягоди от миналата година.

С аспирина нямам никакъв опит. Свеки е по туршиите, аз само купувам продуктите.

Общи условия

Активация на акаунт