За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 425
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Интересно, че и свирчовината има същия плод. От свирчовината правих тази година сироп от бъз (цвят), а сега ще ме карате да пробвам и от плодовете.
Скрит текст:
Понеже чета, че зелените плодове били токсични и малко ме е страх. Само по това, че са черни, ли се познава, че са узрели?
Имам и още един важен въпрос - ако нещо е с аспирин, стерилизира ли се? Аз пак с моя лук - зелени пера от праз. ММ ги обича задушени и накрая яйца (може и сирене). Та сега орязах праза, нарязах перата, задуших с малко олио и сол, после сложих в буркани с по 2 аспирина. Беше горещо и мисля, че са се вакуумирали, но понеже са доста бомбажни, се чудя дали да ги варя. Опитвала съм същото без аспирин със стерилизация 20 мин., на следващата година 2 часа (заедно със зеления фасул) и пак се развалят някои.

не разбрах, за това ще си кажа, че да не стане грешка  Blush пък ако съм сбъркала ще ми простите  Hug

на свирчовината, дървесен бъз, се използват цветовете. прави се сироп за кашлица.
имуностимуланта от плодове на бъз/бъзак, се прави от другия, ниския и много миризлив бъз. не от свирчовината  Blush

свирчовина/бял бъз и бъз/бъзак  Hug сигирно има и други имена, но аз тези знам  Hug

# 181
  • sofia
И от плодовете на дървесния също става сок. Дадоха ми да пробвам, направен по схемата ред плод, ред захар и стерилизиран. Сок, като сок, не е нещо кой знае какво.

Иначе правилно си разбрала. Имуностимулатора е от плодовете на храста, втората снимка.

# 182
Абе и аз така се бях объркала, но момичетата тук ми обясниха, да от първата картинка сок от цвета , а от втората сиропа, неговите зелени плодчета съдържат цианид мисля, но пак казвам, те не могат да се откъснат от китката.
vesi1 , благодаря, аз го правих по тази рецепта http://recepti.gotvach.bg/r-12205-%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA … D0%BD%D0%BA%D0%B8 , направете си , но без водата Hug

# 183
Така, де, така - имам и двата вида бъз и ми прави впечатление, че плодовете са едни и същи. Сигурно обаче съдържат различни неща. Докато не се появи до мрежата на двора ни свирчовина, не знаех дори какво се случва с нея след цъфтежа на ароматните цветове. Не, че бъза съм го заглеждала повече, де. Simple Smile))
Баба ми винаги пазеше козите да не пасат в бъза, защото млякото щяло да горчи. Сега овцете може и да похапват, но не се отразява на вкуса на млякото. Или пък не му налитат на бъза.

П.П. Хм..., ходих да мириша листата на бъза, разтърках, не мирише. Освен и това растение да е свирчовина, ама млада. Бъзът имаше гадна миризма. Сега ще снимам само това, което го мислех за бъз, а то май не е.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2015, 15:09 от Анонимен

# 184
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Така, де, така - имам и двата вида бъз и ми прави впечатление, че плодовете са едни и същи. Сигурно обаче съдържат различни неща. Докато не се появи до мрежата на двора ни свирчовина, не знаех дори какво се случва с нея след цъфтежа на ароматните цветове. Не, че бъза съм го заглеждала повече, де. Simple Smile))
Баба ми винаги пазеше козите да не пасат в бъза, защото млякото щяло да горчи. Сега овцете може и да похапват, но не се отразява на вкуса на млякото. Или пък не му налитат на бъза.

не да горчи, а да мирише на бъз 
овцете май не го пасат, но козите му налитаха Sunglasses сигурно са си укрепвали имунитета

# 185
Добре, не съм запомнила. Редактирах горе и добавих снимка.

# 186
Снимката за мен е на черен бъз, свекърва ми каза, че всички го ядат и кози и крави и овце също, най-много му налитат птичките, е няма да е случайно значи това с животните....

# 187
sisitons и всички които знаят ...плодчетата на бъза когато са с черен цвят гаранция ли е ,че са узрели?Защото когато ги отронвах от китката някои много лесно падаха ,а други по трудно.Всички си бяха черни,но се притеснявам ,че на детенце смятам да давам.
Освен това моя бъз слегна и не се е надигнал както пише в линка който Пепчо пусна.....Ей така си стои отгоре с дебел слой захар ,но слегнал.Бурканите са в е дна стая с пуснат климатик newsm78 да не би да им е студено?
А дали ще се престраша да дам на детето ,знам ли  Rolling Eyes

# 188
Бъза не бива да вкисва, ако е направен както трябва, въпреки, че ние си го пихме и леко вкиснал тази година писах защо, прецедих на 40 ден. Имам колежки дето го дават на децата си по една чаена лъжичка сутрин, мисля, че няма за какво да се притесняваш. Малко разхлабващо действа, количеството е толкова малко, че нищо няма да му стане. И в аптеката се продава на баснословна цена 25 лв 100 мл 20 малки лъжички. Така, че спокойно. Последните дни трябва да се разбърква , за да се стопи захарта и после го прецеждам през марля, държа в хладилник, малко е неудобно Cry, зазидва ми хладилника, сигурно може и в мазе , ама зимата Hug
Мисля , че щом са черни са узрели Hug, при мен зелените изобщо не падаха.

# 189
 sisitons благодаря  Hug

# 190
Ще набера малко за проба. Както писахте по-горе, някои предпочитат плодовете на свирчовината. Рових в нета. Simple Smile

# 191
Е това вече ме разби, аз не знам от кой бъз да правя сиропа, толкова е объркана тази статия, че съвсем се обърках и аз до сега си мислех, че се прави от бъзак, сега взех да се съмнявам....

# 192
Явно има различни мнения. Според мене, има полезни вещества и в бъза, и в бъзака. Направи си от двата вида, ако са ти подръка. Simple Smile
Сложих 1,3 кг плод с 1,6 кг захар - побра ми се в 4 непълни компотни буркана. Стимулатор или не, поне ще имаме разнообразие. Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 14:14 от Анонимен

# 193
В тая тема съм пропуснала да се разпиша....    Laughing
Правя го с едно уникално сладко от грозде, ябълки и нектарини.
2 ябълки, обелени, на дребни кубчета
2 нектарини, на дребни кубчета
грозде, до 1 кг плод  (без семки)
500 гр захар
ванилия
Коантро
Плодовете и захарта се слагат в тенджера на котлона.Като се разтопи захарта и заври, се добавят ванилията и ликьора.Вари се на слаб огън около 30-40 минути, като често се разбърква.
Когато се посгъсти, се маха от котлона, пасира се леко, насипва се в бурканчета и се обръща на капачка.

Рецептата е от тук, малко модифицирана.

Аз тепърва започвам със зимнините.До тук само 10 буркана кисели краставички, доза сладко от боровинки и сладкото от грозде.
писала съм в стари теми, че правя лютеница по рецепта пак от тук, на фурна, нищо не се пече/бели/вари предварително.А става уникално вкусна и в пъти по-хубава от стандартната, поне за мен и домашните.
А фризера не си го давам.     Laughing   Замразени:грах, зелен боб, броколи, чушки, целина, пащърнак, спанак, листа за сърми ....са като пресни.

# 194
Love!, как замразяваш спанак? Може ли да напишеш /дадеш линк/ рецептата за лютеницата. Изкушавам се да пробвам. Преди години опитах, но малко груба се получи. Може да не съм я направила добре.

Общи условия

Активация на акаунт