За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 426
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Love!, как замразяваш спанак? Може ли да напишеш /дадеш линк/ рецептата за лютеницата. Изкушавам се да пробвам. Преди години опитах, но малко груба се получи. Може да не съм я направила добре.
И аз се присъединявам към молбата за рецептата за лютеница. От известно време гледам рецепти и съм се спряла на тази от блога "My Candi Kithen" , подобна е на тази на Рая-Никол от първа страница.
Alys, ти по коя рецепта прави?

# 196
Още не съм почнала с лютеницата. При нас е студено през пролетта и началото на лятото, чакам от градината, не купувам. Simple Smile Иначе правя лютеница както Пеп-4о - печени чушки, сгъстени домати, варени моркови, печени патладжани, сол, захар, олио, чесън и черен пипер мъничко. Стерилизирам, защото затварям в големи буркани и съм си патила от "тръгнала да си ходи" лютеница  Grinning, едвам я спрях.

# 197
Точно по рецептата на Рая-Никол я правя.
Първата година спазвах пропорции, после малко на око.    Laughing Не слагам вече ябълки и вино.
А преди да я пасирам, я подправям на вкус с магданоз, черен пипер и мааалко кимион.
У дома много я харесват.
Цитирам поста на Рая-Никол:
Цитат
Обещаната мързелива лютеница:

Докладвам: 3 кг домати, 2 кг пипер, 1/2 кг обелен, нарязан, осолен и отцеден патладжан, 1/2 кг моркови, 1 глава чесън, 2 средни глави лук,  2 ябълки, от малките кафени чаши: 1 чашка оцет, 1 чашка бяло вино, 1 чашка олио, 1 чашка захар, 3 ч.л. сол.

Всичко се реже на едри парчета, пече се във фурната, около час не се бърка, после от време на време. Пече се 3-4 часа. Като поизстине се пасира. Вари се около 15 мин. за капачката.
 Peace

Излизали около 9 пюрени бурканчета

alys , спанака, измит, отцеден, нарязан, в найлонови пликчета или кутийки.

# 198
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Точно по рецептата на Рая-Никол я правя.
Първата година спазвах пропорции, после малко на око.    Laughing Не слагам вече ябълки и вино.
А преди да я пасирам, я подправям на вкус с магданоз, черен пипер и мааалко кимион.
У дома много я харесват.
Цитирам поста на Рая-Никол:
Цитат
Обещаната мързелива лютеница:

Докладвам: 3 кг домати, 2 кг пипер, 1/2 кг обелен, нарязан, осолен и отцеден патладжан, 1/2 кг моркови, 1 глава чесън, 2 средни глави лук,  2 ябълки, от малките кафени чаши: 1 чашка оцет, 1 чашка бяло вино, 1 чашка олио, 1 чашка захар, 3 ч.л. сол.

Всичко се реже на едри парчета, пече се във фурната, около час не се бърка, после от време на време. Пече се 3-4 часа. Като поизстине се пасира. Вари се около 15 мин. за капачката.
 Peace

Излизали около 9 пюрени бурканчета

alys , спанака, измит, отцеден, нарязан, в найлонови пликчета или кутийки.

ако леко се попари в подсолена вода ще заема по-малко място  Blush
изцежда се в гевгир и се нарязва на ситно
помага разделянето на по-малки дози, за да не се мъчите да го чупите замръзнал  Blush

# 199
А колко време да стерилизирам буркани с листно цвекло, което е бланширано? В камерата нямам много място, но може да сложа някое пакетче замразено.
За лютеницата - как пасирате - с пасатор ли? Питам, защото имам преса към робота, която отделя разни люспи и семки.

# 200
Момичета,на меките и нежни плодове никога не слагайте вода.Само захар и плод.Аз сипвам плодовете в тавата на фурната,посипвам ги със захар,изчаквам
час-два да пуснат малко сок и пускам само на долен реотан.Като заври намалявам на 150 градус и от време на време бъркам.Когато се сгъсти,слагам тавата
върху включен котлон,слагам бурканчетата във фурната да се затоплят,пълня,завъртам капачката и обръщам.До сега фал не съм имала.
Що се отнася до бъза:сега се бере черния храстовиден  бъз.От него се прави сироп за прочистване на организма,за лечение на сепсис,за лечение на рак на кръвта
в начална фаза.Преди години спасихме детето на наша колежка от сепсис.Майката започна да му дава от сиропа в петък,събота и неделя и в понеделник
изследванията бях перфектни.Момчето е живо и здраво и е баща на 2 близнака.Този случай ще го помня докато съм жива-бях част от него.За мен,този бъз е
вълшебен.Утре и аз ще бера.Другият бъз-свирчовината: от цветовете се прави много хубав,ароматен сироп.Много е полезен за хора с проблеми на дихателните
пътища най-вече за децата.Пият го с удоволствие..

# 201
sisitons и всички които знаят ...плодчетата на бъза когато са с черен цвят гаранция ли е ,че са узрели?Защото когато ги отронвах от китката някои много лесно падаха ,а други по трудно.Всички си бяха черни,но се притеснявам ,че на детенце смятам да давам.
Освен това моя бъз слегна и не се е надигнал както пише в линка който Пепчо пусна.....Ей така си стои отгоре с дебел слой захар ,но слегнал.Бурканите са в е дна стая с пуснат климатик newsm78 да не би да им е студено?
А дали ще се престраша да дам на детето ,знам ли  Rolling Eyes

давай, имам приятелки, които дават на 3-4 годишни деца.  По 1 кафяна лъжичка, до чаена след 6 години.
За захарта - мъжа каза, на стайна Т* се държи, захарта почти се разтапя, разбърква се последния ден, може и 2-3 часа преди прецеждането, но каза, че почти нищо не остава от нея.

Зрънцата - черните са узрели, но трябва да са и меки. Пак по него, тъй като той го прави - при нас сега е черен, но не са достатъчно омекнали - не ползва ръкавици , като ги рони, с вилица ги рони над тава, те са уззрели и много лесно падат. Нищо не цапат.

# 202
Понеже сте на вълна черен бъз, та да попитам.
Преди време бях попаднала на коментари, че може зрънцата да се изсушат и по определена бройка да се вземат. Някой запознат ли е с това? newsm78

# 203
sisitons и всички които знаят ...плодчетата на бъза когато са с черен цвят гаранция ли е ,че са узрели?Защото когато ги отронвах от китката някои много лесно падаха ,а други по трудно.Всички си бяха черни,но се притеснявам ,че на детенце смятам да давам.
Освен това моя бъз слегна и не се е надигнал както пише в линка който Пепчо пусна.....Ей така си стои отгоре с дебел слой захар ,но слегнал.Бурканите са в е дна стая с пуснат климатик newsm78 да не би да им е студено?
А дали ще се престраша да дам на детето ,знам ли  Rolling Eyes

давай, имам приятелки, които дават на 3-4 годишни деца.  По 1 кафяна лъжичка, до чаена след 6 години.
За захарта - мъжа каза, на стайна Т* се държи, захарта почти се разтапя, разбърква се последния ден, може и 2-3 часа преди прецеждането, но каза, че почти нищо не остава от нея.

Зрънцата - черните са узрели, но трябва да са и меки. Пак по него, тъй като той го прави - при нас сега е черен, но не са достатъчно омекнали - не ползва ръкавици , като ги рони, с вилица ги рони над тава, те са уззрели и много лесно падат. Нищо не цапат.

А сега де,дали бяха меки..... newsm78 ами имаше меки,обаче като ,че ли имаше и такива не толкова меки.Аз ги махах с ръка,бях с ръкавица.А бе за да ми направи впечатление ,че някои падат по трудно сигурно има причина.Та точно заради това по трудно падане ме е страх.

# 204
Стига си се притеснявала, повечето лекарства са от змийска отрова и от отровни растения. Ако много се притесняваш иди си набери друг за детето и сега гледай да е узрял много, този за вас, той стои много време. аз даже мисля да почна да пия този от миналата година, много раздадох, но имам едно шише Hug

# 205
вярно, поне бъз има, направи си още една доза, от която ще пие детенцето ти.
и аз сега пия лАнския  Peace
 skela, по обяснения на мъжЪт, затова не ти е разтворена захарта - не били достатъчно узрели, но каза, че няма проблеми да си я разбъркаш последните дни. Когато били меки, сами разтваряли захарта, затова меки се беряли.

# 206
Понеже сте на вълна черен бъз, та да попитам.
Преди време бях попаднала на коментари, че може зрънцата да се изсушат и по определена бройка да се вземат. Някой запознат ли е с това? newsm78

да, такива изсушени татко вземаше по 1 ч.л. , но не помня как... за хемороиди. Не знам дали му е помогнало обаче

# 207
И моят не се ронеше много лесно, но което съвсем се запъваше, не го роних. Между другото, този, който набрах от дървото, падаше лесно, а брах и от по-ниските единични растения - от тях по-трудно се ронеше. Гледам, че при нас са минали някакви овце и са опасли всичките черни зрънца на една полянка. А моите овце май не го щат бъза. Ама те са глезени примадони (и един господинчо). Предпочитат да ми опасат малините, касиса, лозето. Изобщо има какво и когато се докопат, не прощават. Simple Smile

Защо сега пиете ланския?

Последна редакция: сб, 05 сеп 2015, 23:53 от Анонимен

# 208
О това за ново бране ми се върти отдавна Laughing Надявам се  докато намеря време да отида да има бъз ,че е на мода и много се харчи. Grinning А този ние ще си го пием.

На мен ми остана само лютеницата и малко зелен пипер искам да прибере още и приключвам със зимнината.О не и цветно зеле за трушйка с морковчета и доматчета по нататък.

# 209
Преди  два дни си направих ябълков оцет, дали не закъснях, навсякъде пише че му трябват високи температури... Thinking, сега го бъркам две седмици пък да видим  Wink

Общи условия

Активация на акаунт