За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 461
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, харесах си маринованите пукани рибки на midkoo, но имам два въпроса:

1. Ако не сложа захар, ще има ли проблем с издържливостта на чушлетата?
2. Бурканите, които съм взела са тези
Уж имат уплътнителна гума в тях, но все пак не е като да го завинтиш. Дали са подходящи?

# 451
Не знам каква е въпросната рецепта.
Но за пукани чушки бих препоръчала малки  бурканчета.
Все пак рибките са леко лютички и не се хапват наведнъж като компот.
Подозирам, че в големия буркан след отварянето може и да се развалят преди да го свършите.

# 452
И аз предпочитам по малки бурканчета, но пък и зависи колко хора се събират около трапезата.Има си големи семейства, има ящни малки, та  newsm78?

# 453
Буркана от линка е 1,800 гр. То си е обем направо за ресторант.
Разсъждавам си, не се налагам.

# 454
Еми, точно така. Буркана е 1,8, че и 3 такива съм взела съвсем умишлено. У дома много се хапват и едва ли ще остане повече от 3 дни отворен, но знам ли... за пръв път ще правя, ММ е на мнение, че няма да ги чака да се развалят. Ще го видя как ще се справи. За съжаление нямам място за 20-тина бурканчета, затова реших да ги правя в тези. До миналата година ги замразявах в камерата в пликчета, но тя и камерата не е разтеглива  Crazy Рецептата на midkoo е от първа страница

За един буркан 0,8л.
1с.л равна сол
1с.л с връх захар
1с.л олио
80мл. оцет
5-6 зърна ч.пипер( аз сложих бял)
3-4 скилид. чесън
щипка магданоз
Всичко това се слага в бурканите,  пълнят се с опукани топли чушлета и се доливат до горе с гореща вода.
Затварят се и се обръщат с капачката на долу до като изстинат

Midkooo, къде си да кажеш ще им стане ли нещо на рибките без захар? Сега, когато правя за 1 ядене, ги заливам със същата марина, но без захар, ама като е за буркан...  newsm78

# 455
С тази марината от години си правим всякакви зеленчуци.
Остават си хрупкави до пролетта.
Може да намалиш захарта малко, но съвсем без не знам.
Може би и вкуса ще се измени.
ММ си прави пукани люти чушки за директна консумация и седят в стъклен съд в хладилника 2 -3 седмици.
Без захар са, не се развалят.

# 456
Еми, благодаря ти  bouquet
Ще я намаля наполовина тогава, няма да я изключвам съвсем  Hug

# 457
По-напред сте писали за компот от дренки и се сетих че ми останаха няколко буркана който правих миналото лято.Зная,че компоти от плодове с костилки не е желателно да остават за следващата година.Баща ми ги слагаше при сместа за ракия дето се вари.Та да ги хвърлям ли миналогодишните компоти от дренки?

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 12:26 от qvili

# 458
Аз само за вишни съм чела, че не е желателно да се консумират, за други не.
Редовно ни остават по някой друг буркан с череши или сливи, даже и дренки. Лично аз не изхвърлям, имат си място от предната година останалите и се почва от тях.

# 459
  • Русе

Уж имат уплътнителна гума в тях, но все пак не е като да го завинтиш. Дали са подходящи?

Погледни и тази рецепта. Без захар няма да стане.
Захарта можеш да замениш с мед. По 1 с.л. на 1 л буркан.

Сладко от зрели смокини

# 460
  • SHOOT ME 10 $
Тук съм. Ако не забележа нещо ,пишете ми на ЛС. Мисля ,че без захар пак ще станат и няма да се развалят ,но вече вкусът няма да е същия.Това е класическата марината за не лютиви или леко люти

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 22:59 от midkoo

# 461
Благодаря на всички, в понеделник ще показвам снимки  Hug

# 462
Еми, благодаря ти  bouquet
Ще я намаля наполовина тогава, няма да я изключвам съвсем  Hug

рибките ги правя така над 25 години, целта на  захарта е да придаде лека сладникавост на чушлетата.  С тези пропорции е вкус, който се харесва у нас  и няма  нищо общо с консервирането.  Не стабилизира - прекалено малко е.  Но щом ви е си ги правите за бърза консумация, без захар, значи си ги направете без захар и в бурканите /като сметнеш пропорции за твоите буркани, естествено/. Но може да опиташ и така с малко захар - може пък да ви харесат.

# 463
Пепчо, аз именно за стабилизирането не бях сигурна, сега вече ми е ясно. Ще сложа само в един от бурканите захар, за да видя дали ще го харесаме и да знам за следващите години.
Безценни сте, благодаря отново  Hug

# 464
Как стерилизирате тиквички в буркани?

Общи условия

Активация на акаунт