За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 106 615
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
и в Джъмбо.

и ние с почистени семки печем. Но свеки държи, че доброто отцеждане на чушките е важно да не бомбират, защото мазетата ни са топли, че и слънчеви и слушам  Laughing

# 511
Буркани с винт не се ползват за стерилизиране, не са надеждни, затова са ти се развалили чушките. Аз тях ги ползвам за нещо по непретенциозно, например сурова туршия с вряла марината и т н...

# 512
  • sofia
Всичките ми компоти, краставици, домати, сладка, сиропи, гъби са в буркани с винт (и малки, и големи). Винаги стерилизирам (варя).
Тези другите ми е досадно затварянето и ги ползвам в краен случай.
И от двата вида буркани се случва да има по 1-2, които да не са се затворили, но това го установявам още при обръщането след ваденето от врялата вода.
Ако е компот и му паднат плодовете или е запенен след като е изстинал - значи не се е затворил. Слагам в хладилника да се изяде сравнително скоро.

# 513
И ние използваме основно буркани на винт при стерилизация, защото имаме много малко от другите. В този смисъл подкрепям думите на vesi1:
И от двата вида буркани се случва да има по 1-2, които да не са се затворили, но това го установявам още при обръщането след ваденето от врялата вода.

# 514
  • Русе
Всичките ми компоти, краставици, домати, сладка, сиропи, гъби са в буркани с винт (и малки, и големи). Винаги стерилизирам (варя).
Тези другите ми е досадно затварянето и ги ползвам в краен случай.
Ако е компот и му паднат плодовете или е запенен след като е изстинал - значи не се е затворил. Слагам в хладилника да се изяде сравнително скоро.

И при тези с капачките без винт също се случват такива истории- обикновено 1-2 дават фира. Недобре затворени или уплътнени.

# 515
Малко хумор:  Party

# 516
Скрит текст:
Не зная, Добри. Аз слагам аспирин, защото не варя бурканите с чушките, а слагам горещи чушки в затоплен компотен буркан с 1 аспирин и на върха на лъжичката сол, бързо запечатвам капачката и обръщам с дъното нагоре. Досега не са ми гръмвали.
Това е за небелени чушки обаче.

Lilly_03, аз да попитам тези буркани сигурно са винтови от около 700мл?
Аз се отказах от тях, защото имах точно този проблем. По малките пак винтови не ми създават проблеми, но тези една жена ми обясни, че имало различни винтове по буркана, а капачките стандартни.
Запечатвам с капачки тип "Омния" и нямам проблем с тези буркани.
Не видях сол сложихте ли? Ако не е достатъчно, може и от това да е.
Жалко за трудът ви. Пробвайте с домати, нещо по нетрудоемко. Успех!
Да, 700 мл, с винт, не знам дали е омния, купихме капачките от Кауфланд, едни златни са Simple Smile Сол изобщо не сложихме, ужас 😄 А може ли без аспирин да се правят по принцип? То странното е, че те се бяха вакумирали и за 3 дни изпуснаха...
Това е причината, не капачките! С аспирин само небелени и неварени!/лично на мен не ми допадат, но всеки има различен вкус/.

# 517
  • Пловдив
Здравейте, искам да направя "пиле в буркан", но за консумация за след около 10-15 дни в условия в които няма да мога да готвя. Искам да попитам как да го приготвя? Никога до сега не съм правила. Глупав въпрос вероятно, но първо се пече във фурна, а после се вари за капачката ли? Колго дълго?
Благодаря ви!

# 518
Здравейте.
Може ли да попитам как приготвяте сладко от смокини? Вече 2 години правя и винаги ама винаги сиропа се втвърдява на камък и неможе да се яде, а го обожаваме. Прекалено много го варя ли незнам.

# 519
Таралежче, по-добре опиши ти какво правиш, за да се стигне до този резултат. В какво съотношени плод-вода-захар гоправиш, колко време вариш и т.н. Така по-лесно бихме открили къде грешиш.

# 520
Записвам се и за за идеи   Peace
За чушките- обичам ги белени, в буркани, готови за употреба. Една година правих небелени- никога повече, миришат ми на пушек. Просто навик явно, винаги белени сме ги правили  Peace

# 521
the wishmaster пробвах различни рецепти, последната година го приготвих така:
сварих сироп от 1 кг захар и 3 ч.ч. вода, след което сложих 50 броя смокини вътре, доварих на слаб огън. Оставих го да престои една нощ и след това отново на котлона за досгъстяване, нямам представа колко, все ми се струваше рядко. Накрая добавих лимонената киселина. Оставих го да престои пак една нощ, напълних го в бурканчета и стерилизирах. И когато решихме да го пробваме- тц не излиза от буркана   Embarassed

А имам 2 смокинови дръвчета в двора и много ми се иска тази година да се получи.

# 522
  • Русе
the wishmaster пробвах различни рецепти, последната година го приготвих така:
сварих сироп от 1 кг захар и 3 ч.ч. вода, след което сложих 50 броя смокини вътре, доварих на слаб огън. Оставих го да престои една нощ и след това отново на котлона за досгъстяване, нямам представа колко, все ми се струваше рядко. Накрая добавих лимонената киселина. Оставих го да престои пак една нощ, напълних го в бурканчета и стерилизирах. И когато решихме да го пробваме- тц не излиза от буркана   Embarassed

А имам 2 смокинови дръвчета в двора и много ми се иска тази година да се получи.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_3.html

# 523
Аз чушки правя така : пека, беля, смилам и после ги натъпквам във формички за лед (имам си няколко специално за зеленчуци). Като замръзнат - прехвърлям в торбички и във фризера. Много ми е удобно, като потрябва за готвене, вадя и мятам в кукъра/тенджерата.

# 524
  • София
Здравейте,миналата години сложих пържени чорбаджийски чушки,затворих ги топли и си бяха ок,но ни останаха три буркана,сега ги гледам изглеждат си супер с хлътнали капачки,дали стават за ядене или да хвърлям?
Същия въпрос за сладка и компоти от свеки,които не сме яли,не знам как ги прави и какво им слага,аз не слагам нито,едното,нито другото,защото не обичаме,но тя все ни дава и сега ми е пълен шкафа с миналогодишни сладка и компоти да ги хвърлям ли?

Общи условия

Активация на акаунт