За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 627
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 1 741
Донесоха ми една торба домати от градината,но няма да можем да ги изядем,а ми е жал да ги хвърлям. Дайте идея как да си ги консервирам,въпреки малкото количество,защото до сега не съм правила нищо,освен сладко и нямам идея какво да ги правя.  Blush Благодаря предварително!  bouquet

# 481
  • Мнения: 337
Смилаш или режеш на парчета и в буркан/ допълваш празнината със сок от домати смлян/,заваряваш за капачка и готово,зимата готвиш с него,а ако е на резени домата става и на салатка с олио ,лук на кубчета ,чубрица и сол,но аз като я правя салатата предварително беля люспичката на домата

# 482
  • Мнения: X
Смилаш или режеш на парчета и в буркан/ допълваш празнината със сок от домати смлян/,заваряваш за капачка и готово,зимата готвиш с него,а ако е на резени домата става и на салатка с олио ,лук на кубчета ,чубрица и сол,но аз като я правя салатата предварително беля люспичката на домата
Това е много вкусно нещо. Ако обаче няма условия за заваряване на бурканите, предлагам следната рецепта- доматите се попарват с гореща вода, обелват се, нарязват се на 4 и се задушават с малко олио или зехтин докато се обемът им намалее наполовина. Добавя се малко захар, за да се неутрализира киселината и малко сол. Ако имате пресен босилек или други любими подправки, добавяте и тях. Приготвяте си буркани с капачки на винт като ги затопляте във фурната. Докато доматеният сос къкри съвсем слабо, пълните бурканите, завинтвате капачката и обръщате с капачката надолу. Завивате с някакво старо одеало и на следващия ден обръщате бурканите и проверявате дали са се вакуумирали. Така получавате сос за пици, спагети или за каквото още ви иска душата.  Laughing

# 483
  • Мнения: 337
Аз заварявам в тенекия от сирене също нямам нужните условия ,ама домашното си е домашно,имам и една изпробвана рецепта за домати в буркан без варене ,но сега пиша от работа и съм до 22ч. и не я помня ,може някой да я знае, смилат се домати ,доб . магданоз,аспирин и май това беше ,стой няколко часа в хладилник ,наливаме в бутилки и доливаме с 1 сантим олио,затваряме капачката и на хладно.Ако почакате до довечера ще напиша точната доза,изпробвано е и домата стой като пресен .

# 484
  • Мнения: 1 741
Може би ще пробвам първата рецепта. Заваряването всъщност е варене нали така? Имам голяма тенджера,в която се побират големите буркани от лютеница,аз мисля тях да ползвам,ще ги кипна на външния котлон да не правя сауна вътре.  Laughing
Много благодаря!  Hug

# 485
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Може би ще пробвам първата рецепта. Заваряването всъщност е варене нали така? Имам голяма тенджера,в която се побират големите буркани от лютеница,аз мисля тях да ползвам,ще ги кипна на външния котлон да не правя сауна вътре.  Laughing
Много благодаря!  Hug

Мога да ти предложа това, но за приготвяне на зимнината ще ти трябват и други зеленчуци.

Само от червени домати, ще ти бъде нужно да се стерилизират поне 20 мин. за да нямаш после проблеми със съхранението /бурканите "гърмят" както се казва по народно му Simple Smile/.

На дъното на тенджерата в която ще стерилизираш , сложи дървена скаричка и върху нея бурканите. Това се прави за да не се спукат от различната температура.

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 16:16 от i_peych

# 486
  • Мнения: 8 400
Аз да допълня Пейч  Wink , ако нямаш дървена скара, на дъното на тенджерата сложи сгъната кърпа.  Peace
Рецептата на Пейч ми харесва, ще я пробвам. После може да се ползва и като сос за спагети, нали?

А за домати съм решила да пробвам една рецепта от книгата" Пикник в Прованс" , доматите се режат на филийки. Застила се тава с хартия за печене и се редят доматите. Между тях се слагат стръкове мащерка, необелени скилидки чесън, полива се със зехтин, поръсва се със сол и захар. Пече се докато чесънът омекне, а доматите се набръчкат (около 1и1/2 до 2ч.) Доматите се прибират във фризера или в хладилник в покрит съд с още зехтин.

# 487
  • Варна
  • Мнения: 1 190
А аз беля доматите, режа на малки кубчета и в малки торбички слагам доза за едно готвене и замразявам във фризера. Заема малко място и е лесно.

# 488
  • Мнения: 5 284
Как правите сиропите толкова бистри?
Правих сироп от малини, прецеждах го няколко пъти, но не е бистър. Sad
Обяснете, като на блондинка процеса с прецеждането Praynig
Явно греша някъде и най-вероятно грешката е точно там.
Като сложите плодовете в цедката, натискате ли ги? През какво точно ги прецеждате? Как прецеждата?
Пробвах в цедката да сложа марля на няколко пласта, но нищо не мина през нея. Sad

Ползвам такива бутилки за сиропа и ги варя 10 минути, след като водата е завряла.

# 489
  • Мнения: 17
Здравейте на всички. С мъжа ми за първа година решихме да се опитаме да направим зимнина сами. До сега все баби и дядовци ни я правеха, но решихме, че е време сами да си правим. Решихме да пробваме с няколко буркана и ето какво се случи. Опекохме чушките на чушкопека, обелихме ги, изчистихме ги и ги сложихме в буркани, но без аспирин, понеже четохме, че не е задължителен за стерилизацията. Та затворихме бурканите, сложихме ги в тенджера с вода и варихме 20 мин, покрити с водата. Резултат: от 3 буркана един изобщо не се беше вакумирал, другите два бяха, но 3 дни по-късно установих, че са се развакумирали и те и чушките заминаха в кофата Sad(( Моля за съвет и съдействие. Какво сме объркали... Много сме разочаровани, че първият ни опит беше неуспешен, но мислим да не се предаваме и да пробваме отново Simple Smile

# 490
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
чушките се варят много.  оставя се един пръст празно място, ако са много месести може и повече...

хванали сте се с най-сложното  Blush

# 491
  • Мнения: X
По-добре сложи и по 1 аспирин във всеки буркан. Капризно нещо са печените чушки.

# 492
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
По-добре сложи и по 1 аспирин във всеки буркан. Капризно нещо са печените чушки.

аспиринът като консервант не се ли неутрализира от високи температури?
доматите, "пресечени" с аспирин не се варят Peace

# 493
  • Мнения: X
Не зная, Добри. Аз слагам аспирин, защото не варя бурканите с чушките, а слагам горещи чушки в затоплен компотен буркан с 1 аспирин и на върха на лъжичката сол, бързо запечатвам капачката и обръщам с дъното нагоре. Досега не са ми гръмвали.

# 494
  • Мнения: 4 304
Не зная, Добри. Аз слагам аспирин, защото не варя бурканите с чушките, а слагам горещи чушки в затоплен компотен буркан с 1 аспирин и на върха на лъжичката сол, бързо запечатвам капачката и обръщам с дъното нагоре. Досега не са ми гръмвали.
Това е за небелени чушки обаче.

Lilly_03, аз да попитам тези буркани сигурно са винтови от около 700мл?
Аз се отказах от тях, защото имах точно този проблем. По малките пак винтови не ми създават проблеми, но тези една жена ми обясни, че имало различни винтове по буркана, а капачките стандартни.
Запечатвам с капачки тип "Омния" и нямам проблем с тези буркани.
Не видях сол сложихте ли? Ако не е достатъчно, може и от това да е.
Жалко за трудът ви. Пробвайте с домати, нещо по нетрудоемко. Успех!

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 21:31 от vasq_5

Общи условия

Активация на акаунт