За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 644
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: X
Не зная, Добри. Аз слагам аспирин, защото не варя бурканите с чушките, а слагам горещи чушки в затоплен компотен буркан с 1 аспирин и на върха на лъжичката сол, бързо запечатвам капачката и обръщам с дъното нагоре. Досега не са ми гръмвали.
Това е за небелени чушки обаче.
О, да. Задължително небелени. Така се запазват все едно са току-що опечени.

# 496
  • Мнения: 2 208
Печени чушки само във фризера, иначе не рискувам. Слагала съм печени и топли, но с обелки, казват им пукани, но до там, капия само във фризер. Една година и на мен ми се развалиха и вече не рискувам Peace

# 497
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Здравейте на всички. С мъжа ми за първа година решихме да се опитаме да направим зимнина сами. До сега все баби и дядовци ни я правеха, но решихме, че е време сами да си правим. Решихме да пробваме с няколко буркана и ето какво се случи. Опекохме чушките на чушкопека, обелихме ги, изчистихме ги и ги сложихме в буркани, но без аспирин, понеже четохме, че не е задължителен за стерилизацията. Та затворихме бурканите, сложихме ги в тенджера с вода и варихме 20 мин, покрити с водата. Резултат: от 3 буркана един изобщо не се беше вакумирал, другите два бяха, но 3 дни по-късно установих, че са се развакумирали и те и чушките заминаха в кофата Sad(( Моля за съвет и съдействие. Какво сме объркали... Много сме разочаровани, че първият ни опит беше неуспешен, но мислим да не се предаваме и да пробваме отново Simple Smile

Хайде и аз да споделя опит. Печените чушки са капризни за зимнина.
След като ги изпека, обелвам и нареждам в буркан, между тях скилидки чесън и магданоз, заливам веднага с подсолен доматен сок. Внимавам да няма останал въздух. Стерилизирам 25-30 мин. след завиране на водата. Използвам месести /"шабленски"/ чушки. Нямал съм провали досега.

# 498
  • Мнения: 4 007
Здравейте!
Не знам дали задавам въпроса си на правилного място,  но ще ми докарат много хубави домати и искам да направя на мъничето истински кетчуп,  за да му овкусявам пастата. Бихте ли ми обяснили как се прави? 

# 499
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Здравейте!
Не знам дали задавам въпроса си на правилного място,  но ще ми докарат много хубави домати и искам да направя на мъничето истински кетчуп,  за да му овкусявам пастата. Бихте ли ми обяснили как се прави? 

http://pep-4o.blogspot.bg/2010/08/blog-post.html

# 500
  • Мнения: 4 007
Здравейте!
Не знам дали задавам въпроса си на правилного място,  но ще ми докарат много хубави домати и искам да направя на мъничето истински кетчуп,  за да му овкусявам пастата. Бихте ли ми обяснили как се прави? 

http://pep-4o.blogspot.bg/2010/08/blog-post.html
Благодаря ви!Само едно не разбрах от рецептата-какво ще рече:" Останалия сок през това време ври "с ключ"

# 501
  • Мнения: 9 451
че ври силно, " с ключ" - т.е. яко бълбука, за да изври водното съдържание от него.

За печените червени чушки в буркани - личен опит, от който една година имахме брак само ,но го отдавам на купените тогава чушки - не се знае колко са били наторени. Но над 20 години си стават ок и някои буркани държат по две години дори.
Почистени от семето, изпечени, обелени. Посолявам и нареждам със застъпване в тави, които мога да поставя някъде под наклон - така, че водата , която се отцежда от тях да я обирам. Така 12 часа. Доста вода се оттича. Едва тогава затварям в буркани и стерилизирам 15-20 мин. После стават за пълнене, за салата, за паниране........
За тези мариновани да напомня http://pep-4o.blogspot.bg/2014/09/blog-post.html познати тук тамкато "100 те чушки"

# 502
  • Мнения: 4 007
Благодаря за разяснението! Hug
Рецептата за чушките също много ми допада:)

# 503
  • Мнения: 17
Не зная, Добри. Аз слагам аспирин, защото не варя бурканите с чушките, а слагам горещи чушки в затоплен компотен буркан с 1 аспирин и на върха на лъжичката сол, бързо запечатвам капачката и обръщам с дъното нагоре. Досега не са ми гръмвали.
Това е за небелени чушки обаче.

Lilly_03, аз да попитам тези буркани сигурно са винтови от около 700мл?
Аз се отказах от тях, защото имах точно този проблем. По малките пак винтови не ми създават проблеми, но тези една жена ми обясни, че имало различни винтове по буркана, а капачките стандартни.
Запечатвам с капачки тип "Омния" и нямам проблем с тези буркани.
Не видях сол сложихте ли? Ако не е достатъчно, може и от това да е.
Жалко за трудът ви. Пробвайте с домати, нещо по нетрудоемко. Успех!
Да, 700 мл, с винт, не знам дали е омния, купихме капачките от Кауфланд, едни златни са Simple Smile Сол изобщо не сложихме, ужас 😄 А може ли без аспирин да се правят по принцип? То странното е, че те се бяха вакумирали и за 3 дни изпуснаха...

# 504
  • Мнения: 17
Здравейте на всички. С мъжа ми за първа година решихме да се опитаме да направим зимнина сами. До сега все баби и дядовци ни я правеха, но решихме, че е време сами да си правим. Решихме да пробваме с няколко буркана и ето какво се случи. Опекохме чушките на чушкопека, обелихме ги, изчистихме ги и ги сложихме в буркани, но без аспирин, понеже четохме, че не е задължителен за стерилизацията. Та затворихме бурканите, сложихме ги в тенджера с вода и варихме 20 мин, покрити с водата. Резултат: от 3 буркана един изобщо не се беше вакумирал, другите два бяха, но 3 дни по-късно установих, че са се развакумирали и те и чушките заминаха в кофата Sad(( Моля за съвет и съдействие. Какво сме объркали... Много сме разочаровани, че първият ни опит беше неуспешен, но мислим да не се предаваме и да пробваме отново Simple Smile

Хайде и аз да споделя опит. Печените чушки са капризни за зимнина.
След като ги изпека, обелвам и нареждам в буркан, между тях скилидки чесън и магданоз, заливам веднага с подсолен доматен сок. Внимавам да няма останал въздух. Стерилизирам 25-30 мин. след завиране на водата. Използвам месести /"шабленски"/ чушки. Нямал съм провали досега.

Това с доматения сок е идея Simple Smile А доматения сок сам ли си го правите? И без аспирин предполагам? Simple Smile

# 505
  • Мнения: X
Lilly_03, капачките от Кауфланд са ужасен боклук. Ако са за буркани тип "Омния" купувай едни, на които пише Етрополе. Бурканите с винт са добри за метода без изваряване, т.е. сипваш горещото нещо в топъл буркан, завинтваш и обръщаш върху капачката. Но никак не са добри за изваряване. За изваряване- омния. Даже има едни скоби, които се поставят върху капачките и с тях се изварява за по-сигурно вакуумиране. Ето такива:

# 506
  • Мнения: 17
Lilly_03, капачките от Кауфланд са ужасен боклук. Ако са за буркани тип "Омния" купувай едни, на които пише Етрополе. Бурканите с винт са добри за метода без изваряване, т.е. сипваш горещото нещо в топъл буркан, завинтваш и обръщаш върху капачката. Но никак не са добри за изваряване. За изваряване- омния. Даже има едни скоби, които се поставят върху капачките и с тях се изварява за по-сигурно вакуумиране. Ето такива:
Сетих се кои са, да, имаме такова устройство Simple Smile Супер, мисля, че ми стана ясно, ще пробваме пак значи Simple Smile

# 507
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Здравейте на всички. С мъжа ми за първа година решихме да се опитаме да направим зимнина сами. До сега все баби и дядовци ни я правеха, но решихме, че е време сами да си правим. Решихме да пробваме с няколко буркана и ето какво се случи. Опекохме чушките на чушкопека, обелихме ги, изчистихме ги и ги сложихме в буркани, но без аспирин, понеже четохме, че не е задължителен за стерилизацията. Та затворихме бурканите, сложихме ги в тенджера с вода и варихме 20 мин, покрити с водата. Резултат: от 3 буркана един изобщо не се беше вакумирал, другите два бяха, но 3 дни по-късно установих, че са се развакумирали и те и чушките заминаха в кофата Sad(( Моля за съвет и съдействие. Какво сме объркали... Много сме разочаровани, че първият ни опит беше неуспешен, но мислим да не се предаваме и да пробваме отново Simple Smile

Хайде и аз да споделя опит. Печените чушки са капризни за зимнина.
След като ги изпека, обелвам и нареждам в буркан, между тях скилидки чесън и магданоз, заливам веднага с подсолен доматен сок. Внимавам да няма останал въздух. Стерилизирам 25-30 мин. след завиране на водата. Използвам месести /"шабленски"/ чушки. Нямал съм провали досега.

Това с доматения сок е идея Simple Smile А доматения сок сам ли си го правите? И без аспирин предполагам? Simple Smile

Здравей! Не се слага аспирин.
Смилам доматите с такава машинка - https://vsichkioferti.bg/oferta/napravi-si-lyutenica-mashinka-za … -za-995-lv/178092, слагам сол, пресен магданоз и веднага заливам подредените в буркана чушки. После стерилизирам. Чушките са годни за пълнене, бюреци, на манджичка.

# 508
  • Варна
  • Мнения: 1 190
Може ли за съвет откъде да си купя бурканчета за сладко във Варна?

# 509
  • sofia
  • Мнения: 9 235

За печените червени чушки в буркани - личен опит, от който една година имахме брак само ,но го отдавам на купените тогава чушки - не се знае колко са били наторени. Но над 20 години си стават ок и някои буркани държат по две години дори.
Почистени от семето, изпечени, обелени. Посолявам и нареждам със застъпване в тави, които мога да поставя някъде под наклон - така, че водата , която се отцежда от тях да я обирам. Така 12 часа. Доста вода се оттича. Едва тогава затварям в буркани и стерилизирам 15-20 мин. После стават за пълнене, за салата, за паниране........
Никога не съм ги отцеждала толкова дълго време.
Пека ги с вече махнати семки. Почти изстинали почвам да ги беля. Докато изстинат и ги обелим доста вода е изтекла. Осолявам и слагам в буркани. Варя 15-20 мин. Никога не са ми се разваляли.
Последните години не съм правила, защото нещо не ги ядем.
Моят мъж сега мрънка да му правя сладкото от червени чушки. Вчера намери едно изостанало в хладилника на дъното на бурканче и се присети.

Буркани, всякакви, има в големите вериги - Кауфланд, Лидл, Метро.

Общи условия

Активация на акаунт