За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 106 587
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
За първи път ще затварям корнишони, дали е рано ?
Не е рано.

# 556
  • София
За първи път ще затварям корнишони, дали е рано ?
Не е рано.

Благодаря.

# 557
# 558
Момичета в градината има много плодове и зеленчуци и реших да направя на бебчо пюрета. Ще го зхранвам след 2 месеца. Сварих ги на пара, после пасирах и в бурканчета варих 10-15 мин за капачките. Въпроса ми е дали ако е само плод/зеленчук без абсолютно нищо вътре ще издържи?

# 559
  • гр.Пловдив
Да ще издържи без проблем. Но те съветвам да си направиш и непасирани бурканчета само варени предварително. После можеш да ги ползваш за супи и манджички. А плодовете съм ги правила на компот. Без да ги варя предварително ( само дюлите варих че са по-твърди). Пълня бурканче от детски храни или др. с плод хубаво до горе, наливам вода и стерилизирам без захар. Така става и за пюре и за нектар и като добавка на крем.

# 560
Плодове и зеленчуци съм готвила за захранване на пара, после съм пасирала и накрая - замрзих във форми за лед. После се прехвърлят в торбички и се съхраняват във фризера. Може да се добавят към супи, към макарони, към каши, овесени ядки, елда и каквото се сетите. Много е удобно.

# 561
Благодаря момичета!

# 562
Здравейте!Моля за съвети.Искам да си направя кисели краставички с аспирин.Харесах тази рецепта от форума:
"Кисели краставички (бурканите са от тези стандартни компотени)
от 5 кг корнишони стават около 11-12 буркана. 
за един буркан:
оцет (до резката на буркана)
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 аспирина
половин глава лук
чер пипер на зърна (5-6 зърна)"
Но понеже никога те съм правила имам много въпроси:
Може ли да прибавя и копър?
Бурканите почистват ли се по-спициално преди това?Оцета винен или ябълков?И с каква вода да долея-ако е гореща няма ли да се спука буркана?
Благодаря предварително Simple Smile

# 563
С тази марината правя буркани със смесена туршия, има и краставички в нея. Изобщо  каквото се сетя слагам.
Аз ползвам оцет Кулинар и захарта ми е 1/2 от солта.
Копър може да сложиш, ако намериш на цветове - екстра.
Бурканите си ги измивам, нищо специално. Не е нужно да са сухи - нали наливаш вода после.
Водата ми е хладка. Може би от горещата краставичките ще омекнат, но не знам.
Дано и друг по-компетентен се включи.

# 564
На краставичките може и синапено семе да сложиш - стават хрупкави, иначе съцветие или семена от копър. От топлата вода няма да омекнат, нама и да се спука буркана, защото вътре ще има зеленчуци. Можеш да си направиш няколко буркана с гореща и няколко със студена вода, за да видиш кои ще харесаш повече, въпреки че не вярвам да има съществена разлика във вкуса.

# 565
  • out of space
Направих мариновани краставички с водка без стерлизация и люти чушлета със сладко-кисел сос отново без стерлизация.
Ако на някой му е интересно- ще напиша рецептите.

# 566
Направих мариновани краставички с водка без стерлизация и люти чушлета със сладко-кисел сос отново без стерлизация.
Ако на някой му е интересно- ще напиша рецептите.

С удоволствие ще ги пробвам и двете. А ти правила ли си тези краставички или е за пръв път? Интересуват ме отзивите за хрупкавостта и трайността им.

# 567
Благодаря много за съветите!И синап ще сложа Simple Smile
Emi Daniel,може ли да споделиш повече за туршията? Без варене ли е?Става ли за буркани?И някакви примерни количества и какво слагаш....Звучи смешно,но нямам опит Sad

# 568
Лейди, във всеки буркан слагам от маринатата, която си написала. Но моята е с по-малко захар.
След това тъпча - нарязани чушки, карфиол, морков, краставички. Изобщо каквото има купено.
Слагала съм и нарязана на дълго тиквичка, може и 1 -2 люти чушки.
Отгоре завивам по 1 стрък целина като венче, заливам с хладка вода и обръщам с дъното нагоре.
Няколко дни ги въртя дъно-капачка, докато се разтопи маринатата.
Цяла зима си седят хрупкави от аспирина. Не се варят.

# 569
Нещо греша при консервиране на доматен сок. При стерилизирането се отвориха някои капачки сами, други се въртят. Моля, който е наясно, да сподели тънкости. И дали да ги правя на лютеница или да стерилизирам отново и колко минути?

Общи условия

Активация на акаунт