За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 562
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 1 464
Искам да напълня затоплени  буркани с топла лютеница, както приготвям сладкото,без стерилизация. Възможно ли е да издържи така, няма ли да се развали?? Препоръчай те ми практичен начин, как да сваря бурканите у дома.

# 571
  • Мнения: 2 681
Аз си варя бурканите в тенджера на котлона в кухнята. Правя си доматен сок в малки бурканчета.
През февруари ММ си свари няколко буркана с кисело зеле също в дълбока тенджера.
Бурканите ни са на винт, не можем да затваряме с другите капачки.
Но подозирам, че лютеницата ще се развали ако не се стерилизира.

# 572
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Аз правих маринован патладжан на скара по рецепта на пеп4о,разбира се. Само дето нейния не е печен.

# 573
  • София
  • Мнения: 1 832
За корнишоните - аз от години ги правя без да ги стерилизирам, със салицил. На дъното на буркан слагам оцет винен до резката после 1с.л. сол, 1 ч.л. захар, редя корнишоните, слагам черен пипер на зърна, чесън, копър цвят и понякога лук на кръгчета, отгоре или два аспирина или на пакета салицил има дозировка, май беше на килограм зеленчук грам салицил. Пълня с вряла вода, затварям и разтръсквам буркана, обикновено с ръкавици, защото ми пари до разтваряне на салицила. Предполагам, че може и предварително да се разтнори. Обръщам с капачките надолу и когато изстинат напълно ги прибирам. Последните два пъти може би преди 2-3 години корнишоните омекнаха и станаха кухи отвътре. Оказа се, че най-вероятно е от препаратите, с които са обработени и от тогава не съм купувала. Последния път първо купих от пазара и след това от голяма верига и резултата беше един и същ. Преди това години наред съм си ги затваряла така и не съм имала проблем.

# 574
  • Мнения: X
Искам да напълня затоплени  буркани с топла лютеница, както приготвям сладкото,без стерилизация. Възможно ли е да издържи така, няма ли да се развали?? Препоръчай те ми практичен начин, как да сваря бурканите у дома.
Не само че е възможно да се затваря така лютеница, но аз самата само така я затварям от години и нямам издънки. Използвай затоплени буркани на винт. Сипваш гореща лютеница, завинтваш капачката и обръщаш. Най-добре да работиш с ръкавици, че пари.

# 575
  • Мнения: 9 446
Аз правих маринован патладжан на скара по рецепта на пеп4о,разбира се. Само дето нейния не е печен.
 

да не го начена вече  Laughing

Алис, ти нали пробваш всички капаци на бурканите, преди варенето им, дали се въртят?  Ако е от бурканите тип Омния с обикновените капачки, след като ги запечатам, отгоре минавам ръба (силикона да уплътни) с гърба на ножа. Така и тези капачки, които са се завъртали вече се стягат.
И какви капаци ползваш - никакво доверие на винтовите нямам, ползвам в краен случай, но и стягам здраво аз, мъж ми все казва, че и затворен буркан ще завъртя. 
Можеш да направиш отворените домати на лютеница, не епроблем - пасирай ги и изварявай. А може да запечаташ пак. Peace

# 576
  • Мнения: X
Пеп-4о, заварИхме пак.  Heart Eyes

# 577
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 349
Миналата година за първи път правих сама доматен сок. Правих го в шишета от сок с винтова капачка. Първите два пъти почти нито един не се беше затворил. Следващите дози нямаха проблем, но преди да налея сока реших да го кипна с цел допълнителна стерилизация. Тази година вече съм затворила над 40 буркана на винт по този начин и няма проблем.

# 578
  • Мнения: X
Това е идея! Благодаря, sunny_shine. Но нали все бързаме... Simple Smile
При мене проблемите, грешките, бяха - затваряне със стари капачки (уж запазени) и повечко налят сок
в бурканите. Но ми се е случвало да се отвори буркан, запечатан с нова капачка и се замислих.

# 579
  • Мнения: 8 394
Да се похваля, че днес направих доматен сос за паста и спагети по рецептата на Пепчо. Имах малко домати (2,5 кг), мисля,че добре стана. Пепчо, благодаря за рецептата. Hug
Аз в къщи правя основно сладка, мармалади, сипвам в буркани с винт, заварявам в тенджера на котлона като обръщам бурканите с капака надолу за 10 минути, вадя от водата и оставям да изстинат пак с капака надолу.

# 580
  • Мнения: 9 446
Моля  Hug Този доматен сос тази година е голям хит около мен Simple Smile Голямата девойка занесе на работа и след това всеки ден правеха на всекиму по доза за в къщи  Laughing

# 581
  • Мнения: 335
DOROTY 3   Аз нямам толкова дълбоко тенджера ,нито място да държа толкова съдове с разни големини  и варя в тенекия от сирене,от тези високите,попитай и помоли за такава в някой млечен магазин,дори и срещу заплащане ще е символично,върши страхотна работа ,после в нея като изсъхне след поредната употреба си слагам чушкопека,да заема по малко място newsm03

# 582
  • Мнения: 4 859
Здравейте!Затворихме краставички без варене в компотени буркани,обаче капачките превъртат Sad Пробвахме с други,минаваме с опакото на ножа и пак същато нещо Sad Имате ли идея защо се получава?

# 583
  • София
  • Мнения: 624
Донесоха ми около 10 кг. грозде. Не познавам сортове, но има и бяло и червено. Чудя се какво да направя от него. Не може да изядем всичкото, а да се съсипе не ми се иска.  Имам и 5-6 кила ябълки.

# 584
  • Мнения: X
Донесоха ми около 10 кг. грозде. Не познавам сортове, но има и бяло и червено. Чудя се какво да направя от него. Не може да изядем всичкото, а да се съсипе не ми се иска.  Имам и 5-6 кила ябълки.
Ако обичаш сладко от грозде, може да пробваш тази рецепта:http://traianaskitchen.blogspot.bg/2011/10/blog-post_29.html

Общи условия

Активация на акаунт