АСТМА- тема 29

• 80 583
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
Вентолин сироп колко месеца след отваряне е годен за ползване?
не пише на кутията.
Моя е отворен от февруари,почти година значи,дадох една доза на детето,но дали ще му подейства ,или да купувам нов...
Ако е плътно затворен и в хладилник действа докато му е срока на годност  Peace

Изписаха ми Бронхолитин и кетотифен таблетки, някой пил ли е; че и аз с тези спастични кашлици май съм за редиците тук, не само детето  Whistling

# 151
  • Пловдив
Ами Вентолина не съм го държала в хладилника,на стайни температури е бил.
Дадох му в 15 ч,аз съм давала друг път когато кашлицата е била вече влажна.Сега обаче е суха и как трябва да се повлияе от Вентолина?да намалее да кашля ли?или да стане влажна,незнам как да разбера дали действа Sad

# 152
Ами Вентолина не съм го държала в хладилника,на стайни температури е бил.
Дадох му в 15 ч,аз съм давала друг път когато кашлицата е била вече влажна.Сега обаче е суха и как трябва да се повлияе от Вентолина?да намалее да кашля ли?или да стане влажна,незнам как да разбера дали действа Sad
щом не е бил в хладилник по-добре купете нов  Peace за сухата кашлица защо вентолин, той е при свиркане и спазъм, лекарката ли го изписа> за сухата много добре действа пулмикорта при нас, не знам вие на какво лечение сте>  Hug

# 153
  • Пловдив
меган той е със сухи свиркащи хрипове ,кашля много често сухо,лекаря каза че има спазъм.Освен Вентолина ,изписа Ериус и Флудитек.Той от пролетта не беше правел спазъм.И досега са били леки неговите и все на сироп го е изписвал.
Сега като се замислих и Ериуса ми е отворен от миналата Коледа.И него ли трябва да хвърлям.На опаковите им не пише да се държат в хладилник.

# 154
меган той е със сухи свиркащи хрипове ,кашля много често сухо,лекаря каза че има спазъм.Освен Вентолина ,изписа Ериус и Флудитек.Той от пролетта не беше правел спазъм.И досега са били леки неговите и все на сироп го е изписвал.
Сега като се замислих и Ериуса ми е отворен от миналата Коледа.И него ли трябва да хвърлям.На опаковите им не пише да се държат в хладилник.
наистина не пише, сега изчетох листовката, пише да се съхранява при Т под 30 градуса; аз знам от док, че трябва да го съхранявам в хладилник.
За Ериус не знам, ние не сме пили.
Бързо оздравяване!!! Hug

# 155
Здравейте мами,моя малкия от два дни е с варицела,а от днес и със спазъм.Някой сблъсквал ли се е с това?Варицелата я понася добре,не го сърби много и не протестира,въпреки че не са му никак малко пъпките,но с дишането не е добре работата.Отделно има и Т около 38.Та се чудя да му пръскам ли флексотида или не?Според джипката не бивало,а според пулмоложката трябва заради спазъма.Вие спирахте ли инхалаторните кортикостероиди заради варицелата?
Ели  Hug Моят изкара варицелата през цялото време с хрема и кашлица, която не се повлия от нищо! И невисока температура. Послушай пулмоложката, според мен. Точно седмица след варицелата ни приеха с двустранна пневмония и много тежък спазъм.  Tired Sad

Всички болнички да оздравяват бързо!  Hug Hug Hug

# 156
Момичета, сега се замислям, че като ходим на педиатър, той ме кара да се подписвам в долния край на бял лист, тоест не ми дава амбулаторен лист. Вероятно след прегледа го пише и после този лист се връща при личния лекар, но при всички положения ще си изисквам всички листи. За терапията - в  момента сме на Лекоклар-антибиотик, Ксизал, Димекс, Инхалации с физиологичен разтвор и проспан и Монтелукаст всяка вечер по едно хапче за дъвчене.

# 157
Как така се подписваш на бял лист, без думи съм!  #Crazy
Няма темп. моето вече, почна и да яде, има светлина в тунела сякаш.

# 158

В Свищов всички педиатри процедират по този начин, с оправданието, че малките деца мрънкат и се сърдят докато чакат да се оформи листа!

# 159

В Свищов всички педиатри процедират по този начин, с оправданието, че малките деца мрънкат и се сърдят докато чакат да се оформи листа!
Никога по никакъв повод не бих се подписала на бял лист  Naughty Хора, не го правете, може да напишат всичко, дето се вика не само медицинска експертиза, а всичко  Whistling Според мен трябва да им се прати проверка, това е недопустимо!!!

Аз кашлям ужасно и не се повлиявам от нищо, вече имам мускулна треска на корема, гърлото се раздра; дали мога да си направя пулмикорт, как мислите  Thinking

# 160

Никога по никакъв повод не бих се подписала на бял лист  Naughty Хора, не го правете, може да напишат всичко, дето се вика не само медицинска експертиза, а всичко  Whistling Според мен трябва да им се прати проверка, това е недопустимо!!!

Момичета, а къде мога да пусна жалба и съответно как да докажа, че се подписвам на бял лист? Смятам да Ви пейстна отговора на НЗОК относно казус с детето ми, мисля, че ще Ви е от полза:

Направление за детски пулмолог за дете на 4 години  от: Мария Борисова Дата: 01.12.2014 12:10:50
Здравейте, казуса за който искам да попитам е следния: на 27.11.2014 година взех направление от личен лекар за педиатър, тъй като детето ми е със съмнения за бронхиална астма. Отидох на педиатър, който ми изписа поредния антибиотик (антибиотика на детето ми не е спирам от 22.10.2014г. и няма подобрение). Въпросния педиатър ми каза, че трябва да направя консултация с пулмолог за което съответно аз поисках направление. След опита ми да получа такова направление, педиатъра ми заяви, цитирам: "Имам две направления до края на годината, които ги пазя за две бебета". Та, искам да попитам, кой решава и защо решава на кого ще даде направление и на кого не?! Защо се решава, че моето дете няма да посети специалист? Звъннах на съответния пулмолог, който ми каза, че без направление може само да осъществи преглед, но заверка на рецептурна книжка и диспансеризация без направление е невъзможна. Моля, помогнете и кажете какъв е начина да получа направление. Благодаря Ви!

Отговор от НЗОК Дата: 02.12.2014 16:42:34

Уважаема госпожо Борисова, в случай, че Вашето дете се нуждае от консултация с лекар със специалност „Детска пневмология и фтизиатрия“ следва да се обърнете към общопрактикуващия лекар, който има право да издаде необходимото направление (бланка МЗ-НЗОК №3), тип 1, съгласно обективното състояние на детето.
Съгласно чл.4, т.1а от Правилата за реда за определяне на броя на назначаваните СМД и стойността на назначаваните МДД към договорите с изпълнители на първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, тези направления са извън регулация.
При необходимост от диспансерно наблюдение на детето от лекар със специалност „Детска пневмология и фтизиатрия“, е необходимо общопрактикуващият(личният) лекар да издаде направление за избор на специалист, водещ диспансерно наблюдение (бланка МЗ-НЗОК №3), тип 3, с което детето Ви да бъде включено в програмата за диспансерно наблюдение.
Съгласно чл.4, т.1б от Правилата за реда за определяне на броя на назначаваните СМД и стойността на назначаваните МДД към договорите с изпълнители на ПИМП и СИМП, тези направления също са извън регулация.

Аз кашлям ужасно и не се повлиявам от нищо, вече имам мускулна треска на корема, гърлото се раздра; дали мога да си направя пулмикорт, как мислите  Thinking

# 161
И само да добавя относно казуса, че се сдобих с направление за пулмолог, но след звънене до НЗОК, след звънене до Асоциацията на пациентите и даже пуснах сигнал до Господари на ефира, та педиатъра се стресна и омекна като памук, докато му кажа как съм процедирала и ми акза да отида, че ще ми напише направление!

# 162
Митимама, подписването на бял лист е недопустимо  NaughtyМен обаче и друго ме притесни - защо ви е този сироп Димекс? Той е като Синекода - потиска кашлицата, а като чета и Проспан приема детето  #Crazy Двете са с коренно противоположно действие  Peace
Меган, що да не може да си направиш инхалация  Rolling Eyes Но може би дозата трябва да се увеличи  Thinking

# 163
Митимама, подписването на бял лист е недопустимо  NaughtyМен обаче и друго ме притесни - защо ви е този сироп Димекс? Той е като Синекода - потиска кашлицата, а като чета и Проспан приема детето  #Crazy Двете са с коренно противоположно действие  Peace
Меган, що да не може да си направиш инхалация  Rolling Eyes Но може би дозата трябва да се увеличи  Thinking

Раличка, уплашила съм се вече Sad незнам кое е правилно и кое не! В петък сме на пулмолог така или иначе и ще пиша какво е нейното мнение.

# 164
Искам да попитам и друго - моля кажете как протича първичен преглед при пулмолог и съответно предполагам, че трябва да издаде амбулаторен лист, който абсолютно задължително ще настоявам да получа? С този лист от пулмолога, както и епикризи за бронхити и пневмонии и другите амбулаторни листи мога ли да се явя на ТЕЛК? Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт