Децата и ските - сезон 2014/2015

• 20 472
  • 240
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Отразявам и аз темата.
С надеждата тази година да има сняг.
Прочетох с интерес и препоръките за Светла от Пампорово.
Моля и аз за координати и повече подробности.
Ако има и такъв инструктор и на Витоша, също бих се зарадвала на лични впечатления.

# 31
И аз бих искала координати на Светла, ако е удобно.
Направила съм резервация за Пампорово за празниците около 3 март (за всеки случай), но смятаме да отделим преди това поне седмица. Дъщеря ни вече е на 5 г. Имаме екип, ръкавици, но не и каска, обувки и ски. Каска ще купим. Но нали ще има варианти за наемане на другото оборудване?

# 32
  • Пловдив
блис, сигурно има вариант за наемане, но ако ходите за седмица, после за още - според мен си заслужава и ски обувки да й вземете, дори 1 сезон да ги ползва, те на росиньол са около 100 лв детските, а има и други фирми. Просто защото е обувка...същото и за каската де, а под каската чорап. Каската беше и тя около 100, мисля, че 120 дадохме ние на увекс детска.
Ние взехме всичко, прецених, че тази година ще караме активно, дай боже сняг и като се опитвам да сметна - ако наем на детски ски е да речем 10 лв на ден (което е евтино и сигурно е повече), а ние сме 1 седмица цяла и после още доста уикенди - еми то си отива точно сумата на едни ски да са си наши. После може да ги продам, а може и да ги кара още един сезон ските, зависи как расте и пак да ги продам.

п.п забравям и очилата - на децата според мен са им доста необходими, аз съм карала без и не е приятно! Очилата едва ли могат да се наемат, върти ми се цена около 50 лв-70 лв, че бяха.

# 33
  • на последния етаж
Да се присъединя и аз. Дъщеря ми вече е нетърпелива за ски училището през Януари. Дано има сняг.

# 34
  • София
Училищата дават ски, щеки и обувки. Другото е хубаво човек да си го набави според приоритетите и възможностите. Екип може да се "сглоби" и за 200 и за 2000 лева. Ще копирам едно мое обобщение на нужната екипировка, надявам се да ви е полезно.

# 35
  • София
Ето за екипировката:

Екипировка за начинаещи скиорчета
Често ни питат некаращите ски родители  на начинаещи  скиорчета  каква екипировка трябва да им приготвят за ските и как да са облечени.
Тук ще ви разкажем накратко за важните неща:

Долнище /грейка/ - важно е да е добро, непропускащо вода, защото децата са на снега в голяма част от времето Simple Smile В най-добрия случай - ново, но, разбира се, не е задължително. Можете  да го тествате предварително , като пуснете детето да се потъркаля час - два в снега в някой парк - ако след това дупето е сухо, значи всичко е наред!

Яке - същите изисквания, не толкова строги, въпреки, че ако се случи да вали мокър сняг, може доста да подгизне.

Ръкавици - за мен една от най-важните части от екипировката. Задължително скиорски, хубави, непропускащи влага. Ръцете лесно измръзват. Резервни също е добре да има,  те може и да са обикновени, за след ските.

Термо бельо - не е задължително, но е удобно. Може да бъде заменено с памучно клинче или чорапогащник. Може и без, ако детето не е зиморничаво и ако температурата не е под - 6 - 7 градуса. Една добра грейка обикновено топли достатъчно. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ повече от един кат под грейката - повярвайте, видели сме чудеса като например анцуг и чорапогащник или дънки. Многото дрехи, освен, че изпотяват, пречат и на движенията.

Под якето - в по - топлите дни ако има термобельо и якето е добро, е достатъчно. Иначе + тънък полар или друга удобна блуза. Импровизации много - зависят от якето, от температурата, и, разбира се, от възможностите. В магазините за екипировка биха ви посъветвали компетентно, ако сте тръгнали да купувате всичко наведнъж.

Чорапи - скиорски или други дълги чорапи. Важно е да са дълги, за да не се смъкват под ръба на обувката: много е неприятно и неудобно. И не повече от един чифт Wink

Шапка - зимна, по избор Simple Smile За много студено време върши добра работа маска с дупки за очите и за дишане. Можете да намерите такива по магазините за екипировка и на пазара на Юнак.

Каска - не е задължително, но е добре да свикват да карат с каски, защото на големите писти са  важни. Пък и децата им се радват обикновено Simple Smile

Шал - НЕ! Ски не се карат с шал по простата причина, че на влек или лифт може да предизвика големи бели. Така че, още от началото: без шал.

Очила -  ако детето има чувствителни очи, е хубаво да носи очила. Най-добре скиорка маска.

Крем за лице и балсам за устни - това е  "екипировката" на откритите части. Кремът трябва да е зимен, защото летните съдържат много вода, която замръзва в порите.

# 36
  • София
Здравейте,
Не знаех, че има нова тема и писах  в старата и затова ще се повторя и тук.  Ще пращам сина си на ски лагера тази година. Ще помоля за всякакви практични съвети за
- багажа ( как най-лесно да се оправя сам? )
- лекарства

До сега винаги сме били заедно  на ски и не е бил сам. Принципно  е бърз, но като знам за колко много неща трябва да мисли преди да тръгне - да облече термобельо, да облече екипа, да вземе шапка, ръкавици, очила, салфетки и т.н. сигурно все нещо забравено ще има.

Със същите притеснения съм и аз, мисля за първи път да я изпратя на ски училище за седмица, на 7 г. е в момента /тогава ще е почти на 8/. Според мен до голяма степен ще разчитаме на учителките, за да ги огледат преди тръгване - за ръкавици, каски, очила...
Мисля месец преди да тръгне, когато отиваме за 1-2 дни на ски, да я оставям сама да си събира багажа за тръгване на ски, да видя - ще си вземе ли ръкавици, каска... Уговорката ни е, че ще отиде само ако може сама да се оправя, а тя много иска, та това ще й е мотивацията. Багаж - всичко за ски, резервни ръкавици и чорапи задължително /че миналата година на Витоша ръкавиците още първия ден ги изгуби/, и резервно старото й долнище за ски, ако се намокри новото, поне докато поизсъхне.
Лекарства ще сложа всякакви в един надписан плик с нейното име, но ще помоля класната още при пристигането да ги прибере, че не ми се мисли, ако реши да опитва и нещо й се услади /тя например Ефизол обожава, и ако не го прибирам, може и цяла опаковка да изсмуче.../.
Друго не се сещам. Абе май ние повече ще им берем страха, а те ще изкарат прекрасно! Hug Твоя син на колко години е?

# 37
  • София
Olive, на 7 години е. Аз не мисля, че ще могат учителите да следят за всичко. Още повече, доколкото знам от нашето училище придружаващ учител ще есамо един и другите са ски-учителите от фирмата, която организира лагера. Най - добре ще е той сам да си следи нещата.
По същия начин и ние ще ходим семейно на ски преди неговия лагер - така че ще включа тренировка.  Simple Smile

# 38
  • София и Морето от време на време
Здравейте на всички!
Много хубава темичка сте заформили и се надявам, че приемате попълнения. Ще се радвам да съм полезна на някой с моя опит и затова ще си позволя да споделя и моята гледна точка.

Искам да допълня прекрасния списък на Луда-та Мара с неща, до които аз съм стигнала. Като ще дам примери с моите си синове.

Абсолютно и за мен ръкавиците са от изключителна важност.
Моя опит (а той е доста голям) показва, че е добре ръкавиците да са си 2 чифта скиорски ръкавици, защото децата имат страхотното умение да "подгизват" дори скиорки ръкавици. Дали ровейки в снега и влизайки в тях сняг или пък изпотявайки ги, но успяват в голям процент от случаите. Обикновено на обяд повечето са мокри и затова за следобеда е готино да имат втори чифт сухи скиорски ръкавици. Това при студено време е доста важно. При топло - само може да му е неприятно с мокри ръкавици, но поне няма да измръзнат ръчичките. На моите синковци съм им взела по 2 чифта от най-евтините ръкавици в Декатлон - по около 15лв на чифт и са ОК. Плетени или други ръкавички за прибиране нямат, но ние, а и повечето деца от автобуса на ски-училището се качват в кола и не им са особено нужни.

За чорапките - същата работа. Перфектен вариант е да има 3 чифта - един за сутрин, един за следобед и един за прибирането до дома. Разбира се това при по-тежка ситуация, в която се намокря. Ако не се мокри и с един чифт преминава деня от сутринта до вечерта и не е проблем - моите синове са така.

Ако долнището на грейката е истинско скиорско с допълнителен вътрешен ластик, то не би трябвало чорапите да се намокрят, освен от запотяване на крачето, но то е леко обикновено. Но има деца, които карат ски с долнища, които се вдигат над обувката (обикновено са им и по-къси) и при игра в снега или падане влиза сняг в обувката и тогава крачетата стигат до подгизване направо.

Определено за чорапите бих препоръчала да са си скиорски 2 от чифтовете (в Декатлон са около 7-8лв детксите), а не памучни, заради това, че памучните попиват потта и създават предпоставки за измръзване, защото кожата е мокра, а мократа кожа е добър проводник на топлина и студ. Същото и за бельото - при всички положения е по-добре да е термобельо - пак в Декатлон детското е под 20лв комплект.

И още нещо важно - термобельото се облича на голо, а не върху памучни потник или тениска (че и това сме го виждали) - губи си смисъла иначе.

Скиорските чорапи и термобельото са си от материи, които имат за цел при изпотяване да отвеждат влагата от кожата и да я държат суха.

И в крайна сметка всички тези дрехи могат да се ползват и в града, не само на ски. Тоест и в парка, когато играят през седмицата на снега и не са на ски.

Аз лично за моите синове имам по 2 чифта ски-екипи - единия екип е само за ски, за да се запазят качествата му максимално, а на следващия сезон - за парка, а втория екип, който предния сезон е бил за ски става резервен за ски и за парка, когато по някаква причина не са на ски.

Оказа се, че в Декатлон на изключително сносна цена може да се оборудва човек с прилично качество неща като говоря за най-евтините термобельо, ръкавици, маска, чорапи. Аз също си накупих за предния сезон от там термобельо от най-евтиното им и е ОК, а съм зиморничава. Единственото, което ми прави впечатление и при мен и при децата, като го сравнявам конкретно това с други марки е, че се омирисва. Тоест носиш 1 ден и вечерта переш блузата задължително. Но пък до сутринта изсъхва без проблеми при пране на ръка и хубаво изстискване пак на ръка. Не знам как са в това отношение по-скъпите им модели.

Слънчеви очила за децата не са особено подходящ вариант. Разместват им се, като падне падат и се намокрят и до там с очилата, иначе учителя трябва да бърше все очила, вместо да си гледа урока. Така че определено препоръчвам да се купи маска.

Каска - освен да свикват е важно дори и на малката писта, защото ги пази. Може да не падне Вашето дете, а някой друг да го "отнесе" и пак то да пострада поради липсата на каска.
Каски се продават и втора ръка за по 20 до 50лв и като се почисти отвътре с препарат и като се ползва маска/шлем за под каската всичко си е ОК.

Всичко това са препоръки, с които никой не може да Ви задължи да се съобразите, но не рискувайте заради някаква сума пари здравето на детето си.

Сега и за лагера да кажа, пак моето мнение и впечатления.

Ако децата ще си стоят в хотел, станция или хижа и няма да ходят някъде, необходимите дрехи се свеждат до 2, максимум 3 чифта за 5дни. Единствено бельо и чорапи за всеки ден - всяка вечер смяна с чисти, а мръсните в пликчето за пране. При смяната - зависи от условията - ако могат да се къпят е супер, но ако не е много подходящо за къпане всяка вечер може само да се измиват всяка вечер дори и да трябва да е с шише с вода.
Най-удобни са им анцузи сякаш - почти всички бяха с анцузи и 2-3 с дънки. И може освен тежките зимни обувки да имат по едни маратонки за там. Разбира се и джапанки.

Бельото и чорапите за ски - не е фатално, дори и да позамиришат за 4-5 дни - може да се изкара с едни и децата ще оцелеят, няма страшно (не че аз не им прах блузите по средата на лагера миналата зима, а на малкия ръкавите всяка вечер, че му бяха дълги и ги мърляше нетърпимо - тогава имаха по 1 чифт, сега вече по 2-3).
Ако имат 2 чифта - първите 2-3 дни с единия, после с другия.

Home raider, предполагам, че ски-учителите също ще имат за задача да подпомагат в грижите за децата и извън уроците по ски, особено ако пътуват с тях. Попитайте. Ако има някакви спицифики, свързани с детето Ви, не пропускайте да кажете или дори да напишете на някаква бележка.

Засега май за друго не се сещам.

Да си пожелаем една хубава снежна зима, ако може без ексцесии с температурите в която и да било посока.

# 39
  • София
Home raider, предполагам, че ски-учителите също ще имат за задача да подпомагат в грижите за децата и извън уроците по ски, особено ако пътуват с тях.

Дано да помагат. Ще бъдат  в хотел до Разлог и ще карат на Кулиното, така че няма да има прибиране в хотела най-вероятно. Затова се притеснявам, че ще е важно да си взема всичко.

Миналата година търсих детски ски чорапи в Декатлон и нямаше под 50 лв..  Sad Ръкавици сега се сдобих от Лидл за 10 лв. и не са лоши.

И дано  да навали скоро сняг.. Nature Snowman

# 40
  • София и Морето от време на време
Ето ги чорапите: http://www.decathlon.bg/1064-chorapi-chorapogashti-za-ski

Ето такива са ръкавиците на моите: http://www.decathlon.bg/detski-ski-rakavitsi-first-heat-id_8284508.html

Термобельото: http://www.decathlon.bg/1057-obleklo-za-ski#/kategoriya-izolirashto_obleklo

От Лидл и аз бях купувала ръкавици - добре изглеждат, но не съм ги ползвала аз за ски, а големия синковец. Не е мръзнал с тях, ама те моите (за разлика от мен) все врат. Ей го днес големият е тръгнал по тениска и памучен суичър на у-ще - якето си е у дома.  ooooh!
То не че миналата зима беше студена, та да мръзнат ...

Да, ще трябва да си взимат всичко сутрин в такъв случай. Надявам се учителите да имат грижата да проверяват преди тръгване.
Важно е и вечер да се слага всичко да се суши за следващия ден.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 15:51 от TINA.K

# 41
Здравейте и от мен Simple Smile  В петък заминаваме на ски и вече нямам търпение!  Вчера в последния момент се сетих, че не сме купили на малкия син маска, но вече е поръчана.  Аз също подкрепям карането с каска и очила.  Очила довечера отиваме да купим и мисля, че сме готови  Crazy  Тъкмо гледах прогнозата за сняг и изглежда обнадеждаваща  Praynig  С нас ще има още 3 деца (с техните си родители, разбира се), така че се надявам на малкия да му хареса  Peace

Моят съвет относно карането на ски с малки деца е, че трябва малко да им се угажда.  Когато големият син започна да кара ски (беше на 3 години) в джобчето си държах пакетче с бонбони М&М и го подкупвах от време на време.

Успешен и снежен сезон на всички!

# 42
  • София
Здравейте, моето 5 годишно момче е от зайовската група  Laughing, която почна в понеделник на Алеко.
Засега е много доволен и ходи с желание.
И аз съм доволна, че спортува и е на чист въздух  Grinning, да се надяваме, че и ще понаучи нещичко.

# 43
  • Пловдив
за Пловдив знаете ли дали има организирани такива групи за малки деца - да си ги карат на ски до пампорово, да ги връщат!? Така като си помисля не знам бих ли я пуснала, но ако знаете дали предлагат, ще помисля..

# 44
Josefin, ето няколко предложения, но не са за много малки деца ...
http://clubvertical.net/

Общи условия

Активация на акаунт