Правоговор

• 47 501
  • 645
  •   1
Отговори
# 105
  • Пазете Гор
Глупости. Твърдото "л" съществува от векове в някои краища, нищо, че ти го забелязваш от 15 години. Не е правоговорна норма, но не е и зъл заговор с цел дразнене на пуристите.

...А нещото, което ме изкарва от нерви - "уъ", вместо "л". Добре, по дяволите, толкова ли е трудно да кажеш "ла", вместо "уа"? Какво ти пречи?...

Не само е трудно, а в повечето случаи е практически невъзможно без навременна помощ от специалист. Освен в някои патологични състояния, явлението най-често не е следствие на простотия или инат, а трудно преодолим фонетичен атавизъм от някои западни говори.

Няма причина за "изкарване от нерви". Между другото, изразът в кавичките, макар и широко ползван, е смислов абсурд. Според мен получен от небрежна, характерна за другоезичници  хибридизация на "излизам от кожата си" и "кипвам от нерви". Нещо като "доматито е на 1 лев".

# 106
  • В градината...
Че кво му  е на доматито, аз ако кажа на някой възрастен  "доматите", ще има да се чуди какво е това  Joy

# 107
И страхотен ден не бих отказала Wink

Кое е хубавото в думата "страхотен" ? Как може дума с съдържаща, "страх" да влияе положително ?
Също и изрази като "страшно добре" и "адски красиво",какво ще кажете?

# 108
Във втори клас бях, когато учителката ми по музика тръгна между чиновете, докато пеем, и на всеки уъкащ (вкл. и мен) каза, че се казва ЛЪ. Никой от нас сега не уъка. Това, което се говори в  "някои краища" по принцип се наричат диалект, Куркума, и диалектният изказ е критикуван в тази тема. Или целта е да се заядеш с мен?
Естеството на темата изисква, между другото, и грамотно писане. Нищо лично към никого, ама...  Peace

# 109
  • София
...
А нещото, което ме изкарва от нерви - "уъ", вместо "л". Добре, по дяволите, толкова ли е трудно да кажеш "ла", вместо "уа"? Какво ти пречи?
Ово е говорен дефект.
Много смешно  Grinning  Уъкането е навик, който през последните 15 години придоби такъв размах, че се учудвам защо още някой бански старец не го е обявил за правоговорна норма. Говорен дефект би бил, ако се уъка при всички гласни, не само при задните. Как казваш "леле", "леля", обаче "коуата", вместо "колата"?
Говорен дефект е "френско р", той се оправя с помощ от логопеди.
Още нещо се сетих - "на днешно време". А възглавничка за сядане върху времето има ли?

Въобще не е смешно. Казва се ламбдацизъм и е именно при изговарянето на определени комбинации ла, ло, лу, лъ, а при ле, ли, ля няма проблем.

И не говоря за пернишкия скакауец Wink

# 110
  • Пазете Гор
... Това, което се говори в  "някои краища" по принцип се наричат диалект, Куркума, и диалектният изказ е критикуван в тази тема. Или целта е да се заядеш с мен?

Не нямам за цел да се заям с никого персонално, споря с тезите, а не с човека. Смесваш понятия. Не си прави труда да ме "светваш" преди да си светнала себе си кое какво е.

Твърдото "л" не е диалект, но може да е част от него - диалект е по-общото понятие. Това понятие включва твърдото "л", както и други фонетични особености, а заедно с него и специфична лексика, граматика и така нататък.

За разлика обаче от граматиката, която може да се изучи, корекциите в работата на говорния апарат не при всеки се случват лесно и самоволно.

Твърдо "л" може да се случи и по ред други причини, но аз говоря за тези, както ги описах и по-горе, а именно:
... трудно преодолим фонетичен атавизъм от някои западни говори.

# 111
Аз не мога да казвам "лъ", но някак си успявам да го докарам до нещо средно между "лъ" и "уъ". В семейството ми няма уъкащи, за да е диалект. Чист дефект си е при мен и мислех да посетя логопеда на щерката едно време, поне на дърти години да го изчистя.
Някой споменя за "извинявайте" и "извинявам се". Целта на поднасянето на извинение е не еднолично да се извиниш, а отсрещната страна да те извини. Затова и "извинявай/те" е по-правилно.

# 112
Разбира се, че е важен правоговорът.
Мекото "л" е станало вече много масово и това не ми харесва.
А говореното в множествено число, когато става въпрос за дете (в София) не го разбирам.

# 113
За "уъ"-кането - аз го казвам правилно, но имам позната, която не може да го каже. Опитвах се да й го обясня, но тя изобщо не усещаше разликата. И не е в мен причината, не е като аз да не го казвам добре.

# 114
  • София
Аз например си казвам леля, не уея или нещо подобно. Но на някои думи се замислям дали не уъкам  newsm78

# 115
Кажете "сол" или "лампа" и проверете дали се чува ясно "л".

# 116
  • София
Нещо не мога да преценя  Laughing На сол, колкото повече го повтарям, толкова по-ми се чува соу. 

# 117
Аз например си казвам леля, не уея или нещо подобно. Но на някои думи се замислям дали не уъкам  newsm78
Ей затова ги обичам тези лаишки теми Simple Smile
"Е" и "и" са предни гласни, а "я" и "ю" смекчават съгласната пред себе си - няма как да уъкаш пред тях, освен ако нямаш наистина говорен дефект.

# 118
Не мога да обясня защо, но "Хубав ден" ме вбесява.
Мен ,,усмихнат ден ,, ме дразни много. Чудя се, откъде се взе този израз  Rolling Eyes

# 119
"Сол" и "лампа" как да е, но кажете "блок" или "биология". Най ми е забавно да слушам прогнозата за времето " ...на БаУканския поУостров сУънчево, ПУовдив, Буагоевград обуачно...."

Общи условия

Активация на акаунт