Правоговор

• 47 496
  • 645
  •   1
Отговори
# 75
Какво толкова не му харесвате на "Хубав ден"? Аз си го използвам почти наравно с "Приятен ден", което ми дойде на езика, това казвам и не виждам кое му е лошото.  Peace

Ооо, "гримирвам се" и "лакирвам се" са ми от "любимите".  Joy

# 76
  • София
Всеки ден, като си прибирам детето от училище, се наслушвам до козирката на "НаписАхте ли си, маме?", "ХодИхте ли на тренировка по футбол?", "ГледАхте ли куклен театър?", "Какво рисувАхте, бабе, дай да видя?"  ooooh! Без значение млади майки или по-възрастни баби, масово говорят така. Съответно децата им отговарят в същия ритъм. Мисля, че нищо друго "правоговорно" не ме дразни повече.

# 77
 Често използвам "хубав ден"! На мен ми звучи като " нека се случи това за което мечтаеш или жадуваш".          Преди да се установя в София, не обръщах много внимание как говоря, но при сблъсъка на толкова различни диалекти събрани в столицата, започнах да следя за правоговора си. Признавам, понякога се промъква някоя и друга чуждица или диалектна дума, но се старая да се поправя. Истината, е че говорът  издава много информация за човека -  рождено място, образование, интелигентност, характер и т.н. Естествено винаги има изключения или особености и не може да се прави крайна категоризация.
  На мен пък много ми се иска да виждам по улиците надписи като : " Сладкарница" или " Плодове и зеленчуци" , а защо не и простичкото "Кафене". На скоро четох статия за откриването на някаква галерия за нещо типично българско, не мога да се сетя точно какво беше и бяха избрали името  на английски. Не разбирам защо всичко трябва да е  на латиница или на английски, даже понякога ми се иска да видя нещо на френски ей така за разнообразие!
  Много ми се иска хората да си дадат сметка колко е важно за нас и за децата ни, не само да говорим и пишем правилно, но и  да се отнасяме правилно един с другиго!

# 78
говорЪ, пишЪ, ходЪ - отврат  Mr. Green, а хората си горЪт така.
гримирВам, лакирВам, простирВам  hahaha

мъжО за мен е отвратително и ми е странно млади жени да говорят по този начин - звучи ми като изказване на леля Пена, която по цял ден виси с плетките пред ТВ и после на седянката

# 79
"Хубав ден" не ме дразни. По-добре да ти пожелаят хубав ден, отколкото да мълчат и да те гледат страшно.

Jylturche, понеже спомена полови органи, се потрисам когато чуя "чурката". ooooh! Не знам за кой край е характерно, но е супер смешно. "Пацата" ми е също толкова отвратително.

# 80
А чочката, пилето, пеперудката? Mr. Green

# 81
  • Galaxy 13197853088
Езика трябва да се  развива, оцветява
насища и обогатява. Това няма как да
се случи със стриктното спазване и на
правоговора.Затова го приемете като
нещо  положително и ще  ви стане по
лекичко.

# 82
Аз подивявам от "хубава вечер" вместо "приятна вечер".

Божеее, и аз... И "хубав ден" като чуя и се потрисам също. Денят е приятен, не хубав.

# 83
А не разбирам защо "хубав ден" да идва английски език? Ако е от "have a NICE day", то "nice" се превежда и като "приятен", и като "хубав". По тази логика и "приятен ден" произлиза от английски.

Тц. Хан Кубрат е събрал синовете си, показал им е как снопът пръчки заедно е по-силен и им е пожелал "Приятен ден".  Naughty

# 84
  Що бе, за някого може и да е хубав денят. Може също да не си пожелават приятен, или хубав ден, ами каквото си искат, например "Нека силата да бъде с теб!"
Мисля, че няма установен стандарт в поздравите и сбогуванията?

Езика трябва да се  развива, оцветява
насища и обогатява. Това няма как да
се случи със стриктното спазване и на
правоговора.Затова го приемете като
нещо  положително и ще  ви стане по
лекичко.

И аз ги виждам така нещата. Имам един колега, който, между другото пише и публикува, даже го награждават чат пат. Но това е без значение, а исках да кажа, че речта му е изпъстрена с " вчера заран", "вий" и прочие архаизми,  диалектизми, чуждици  и т.н. и е изключително приятен за общуване, така че никой не би сметнал че изтезава правоговора или правилната реч.

# 85
Лошо впечатления ми прави писането на "тея" и "онея" вместо тези/тия  и онези/ония. Иначе дъщеря ми казва "онози" и "онеги", поправям я, но все още й е простено. Simple Smile

Пожелаваме си "всичко хубаво". Какво пречи и денят да е хубав?

# 86
Лошо впечатления ми прави писането на "тея" и "онея" вместо тези/тия  и онези/ония. Иначе дъщеря ми казва "онози" и "онеги", поправям я, но все още й е простено. Simple Smile

Това ми напомни, че някой по-нагоре беше споменал, че "тоя" или "тая" не е правилно, което всъщност не е така, защото са дублетни форми съответно на "този" и "тази".  Simple Smile

И, да, на някои денят им е приятен, на други - хубав. И аз не виждам нищо дразнещо в "хубав ден".

# 87
  И моето дете казваше "онози". Grinning

# 88
И страхотен ден не бих отказала Wink

# 89
Проблемът с "хубав ден" е, че се опитва да вкара обективност там, където не може да има обективност. Един ден може да е обективно "хубав", но на теб да ти е неприятен. "приятен ден" включва емпатия към гледната точка на другия, тоест пожелава ти денят не само да е хубав, но да е приятен за теб. Една идейка повече езикова сложност, по-добре оплетен израз.

Общи условия

Активация на акаунт