Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 137 786
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 2 265
Ами защо не го направиха като болничните
А едно такова половинчато  Laughing Болничният лист си има конкретни реквизити, подлежи на строг контрол има си институции, наредби и прочие.
Една мед. сестра в училище няма капацитет да борави с толкова документи и не е редно.
От яслата например редовно звъняха на ЛЛ, но говорим за 20 деца. А в случая са много. Да не говорим, че децата ми са осигурени в два частни фонда, освен НЗОК. Сестрата ще следи всички ли. Или класния...
Абе натоварващо е и глупаво...който иска, и сега злоупотребява, дори с болнични.

# 2 266
  • Ямбол
Как ли са оживели моите и много други деца, които не са преглеждани на частно, където няма връзка със ЗК.

# 2 267
Това слабо ме интересува, честно казано, и няма връзка с темата
Аз лично мисля да пиша до МОН, другите както преценят

# 2 268
  • Ямбол
След като болничен не може да се издаде на хвърчаща бележка, без тя да е регистрирана някъде, аналогично и медицинските бележки би следвало да са проследими и подлежащи на проверка.

# 2 269
Така е
Ето част от наредбите и нструкциите, касаещи болничните листове
Има разписано всичко- кой, как, къде, кога, защо и кой следи  проверява и т.н.
http://www.noi.bg/legislationbg/ordinances/3166-naredbabolnichennoi
http://www.noi.bg/legislationbg/instructions
и т.н.
Къде са аналогичните за ученическите бележки Simple Smile

# 2 270
как пък не се намери да се сети някой да предложи още при влизане в училище (или може би по-добре още от ясла) да се слага по една гривна на ръката, крака или шията и да има денонощен контрол... децата са си потенциални престъпници и затова и следва да ги третираме като такива...

пък докато темата как да осигурим присъствие в училище е с пъти по-важна от това, какво се случва когато децата са вече в училището, образованието ни ще върви все по-зле... тези дни даваха една финландска учителка, която каза: моите деца не учат дати - те лесно се намират с някоя търсачка, а децата ми учат връзки и причинно следствени събития... много ми е интересно какъв е шанса тази еретична мисъл да стигне до главата на средно-статистическия ни учител, според мен много малък...

така, че дерзайте, още не сме я докарали дотам да се налага родител да си пуска 2 дни отпуска за да оправи болничен от 3 дни на детето, има какво още да се измисли  Laughing

# 2 271
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Мнението на Rumen_s най ми допада по разискваната в момента тема Simple Smile

Иначе, смятам че може да е много по-лесно ... Защо изобщо са тези бележки??? Детето - независимо на колко години е, е болно ... родител се обажда на класен и отсъствията се извиняват Simple Smile Най-голямата е 12 клас ... все още се обаждам на класната, когато ще отсъства, въпреки че след това се носи бележка и от лекаря ... Ама много по-лесно е училището да се напълни с документация, класните да се правят на детективи, да се унищожават още и още ресурси за бележки всякакви ... вместо родителя да си е на мястото и да звънне един телефон, когато е нужно ... Та, така ...

А, и вчера ... в един репортаж ... дадоха силуета на едно момче, което каза: "Дайде ми компютър и принтер и до 10 мин. ще ви направя бележка като показаната!" Реакцията на най-голямата беше - "Още ще поевтинеят бележките сега - всеки има компютър, принтер ... всеки може да хакне системата, а и веднъж като имаш амбулаторен лист вече може да следиш номерата напред ..., абе няма да се купуват бележки - всеки ще си ги принти у дома, когато са му нужни ..." Децата са изобретателни ... още повече, когато искат да ни докажат, че могат да прекрачват забранените граници ... Интересното е, че забраненото движи напред въображението и мисълта ... Та, защо не ... Давайте още забрани и трудности Simple Smile

# 2 272
  • Ямбол
Така е
Ето част от наредбите и нструкциите, касаещи болничните листове
Има разписано всичко- кой, как, къде, кога, защо и кой следи  проверява и т.н.
http://www.noi.bg/legislationbg/ordinances/3166-naredbabolnichennoi
http://www.noi.bg/legislationbg/instructions
и т.н.
Къде са аналогичните за ученическите бележки Simple Smile

Никъде не съм твърдяла, че медицинската бележка следва да се издава аналогично на болничния. Аналогията е при регистрацията и проследимостта.

# 2 273
Е как ще е аналогично  Laughing
Та то от тази година дори регистърът е електронен и единен...ох няма значение
В някои страни за отсъствие по болест дори не е нужен документ за работодателя, обаждаш се, че си болен и готово...а ние тепърва натоварваме хората с бумаги...

# 2 274
Как ли са оживели моите и много други деца, които не са преглеждани на частно, където няма връзка със ЗК.
Е, те и майнуните са оживявали по клоните и пещерните хора са карали без лекар. Оживяването на деца без частен преглед не е аргумент. Има такава опция, има и право на нейното ползване.

# 2 275
  • нейде там, където ....
Айде ще го напиша пак - Амбулаторните листове трябва да са такива, които са регистрирани в ЗК, за да можели да ги проверяват ... От тук следва, че всеки лекар, който не работи по ЗК, не може да издава мед. бележка, защото трябва да е улав да виси в ЗК за да предава амбулаторни листове  за регистрация .

3 и 7 дните не са ли вече в историята, т.е само с разрешение от директора .. Майките се утепаха да се жалват, че трябва да кажат сбогом на зимна почивак извън официалните дни за ваканция

Айде и аз да попиша - първо прочети какво точно се иска. Никъде не пише, че амбулаторните листове трябва да са регистрирани в ЗК. Не и на сайта на МОН. Другото са приказки тип ЕЖК.

Цитат

...
Удостоверението е въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация - амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок.
...
В медицинската бележка задължително се вписва номерът и датата на документа за преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването.  ...

Чудно. Водя болно и повръщащо дете в пълна чакалня с пенсионери. Детето се гърчи в тази чакалня часове, защото никой пенсионер не си отстъпва мястото, а на ЛЛ не му пука и не му се занимава с разгневени пенсионери, за да се напише един документ и се проведе един формален преглед, регистриращ очевидното.

Съчувствам, ако сте го преживели лично. Аз не съм попадала до сега лекар, който да не приема децата с предимство, колкото и да е препълнена чакалнята. Това би трябвало да е проблем и сега. Особено в частта за формалния преглед.  Peace

# 2 276
jd, сутринта самият Москов каза, че по номер на амбулаторен лист ще се правят справки в ЗК дали датата на амб. лист не е след началото на периода за боледуване в бележката..и дали данните на амб. лист са за този ученик изобщо

А и беше горд, че с едно натискане на копчето ще оправят цялата система с отсъствията. Не го знам в кой свят живее, но според същия индивид бележката щяла да се издава от GP.., то и тук някои твърдят, че трябвало да се звъни на GP-то от училището.

Че то нашето вижда детето само около РД за мерки и теглилки (пу-пу дано все така да я караме), по ЗК не му се полагат профилактични изследвания дори затова се правят от застраховката.

Румен_С е прав, че сме на път да я докараме за 3 дни отсъствие от училище , родителите да трябва да губят 1-2 дни от отпуската си.

# 2 277
  • Ямбол
...
В някои страни за отсъствие по болест дори не е нужен документ за работодателя, обаждаш се, че си болен и готово...а ние тепърва натоварваме хората с бумаги...
Да, просто си пускаш отпуск.
  Чудно. Водя болно и повръщащо дете в пълна чакалня с пенсионери. Детето се гърчи в тази чакалня часове, защото никой пенсионер не си отстъпва мястото, а на ЛЛ не му пука и не му се занимава с разгневени пенсионери, за да се напише един документ и се проведе един формален преглед, регистриращ очевидното.
И какво излиза - ще се съобразиш с пенсионерите, но не и с изискванията на училището.

# 2 278
Въпросът е, че сега се въвежда тази мярка, и явно не са съобразили добре нещата. Нека посочим проблемите.

# 2 279
И какво излиза - ще се съобразиш с пенсионерите, но не и с изискванията на училището.

Как предлагаш да не се съобрази с пенсионерите? Да влезе в ръкопашен бой с тях?

Общи условия

Активация на акаунт