АПРИЛчето се стяга под юргана - коремчето набъбнало на мама!

• 27 323
  • 665
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Секциото не виждам каква пречка може да е за извеждане, освен ако не се налага да влачиш количка по стълби, ама все се намира някой за помощник. Понеже и първото ми дете е родено по същото време, мога да кажа, че нямаше нужда от дебели дрехи, само две подплатени жилетки с качулки бях купила. Бебето все пак е в кош, завито. Принципно планът ми беше да извеждам отрано, но случихме доста дъждовна пролет и "разходките" първия месец бяха изключително в коша на терасата или на ръце увита в одеалце Wink

Ето ви нагледно и как седят дрехите, родена е 3200, 49 см, на снимките е на около 2 седмици. Бежовото с мечето е размер за новородено и е горе-долу таман, а розовата жилетка е 0-3 месеца или 56 см. Вижда се как са й подгънати ръкавите, отначало седеше като палто Simple Smile

Иначе количката я купихме като влязох в 9 месец заради гаранцията. Преди това няма смисъл да ти заема място само. А колко ще се вози зависи от детето. И аз мислех да изкарам с една количка, но ми заемаше много място, тежеше ми и на втората годинка си взех сгъваема лятна 5 кг. Почти до тригодишна си я возех, а и ходехме в не много близък парк на разходка. Нямаше как да я мъкна на ръце със все багажа, като се измори.

# 556
Мами, тия пелени за какво се ползват, предполагам не са едновремешните, които са били вместо памперс. Нямам опит с толкова малки бебета, не разбирам от гащиризончета, гащички клинчета ...по магазините всичко има, ама аз откъде да знам кои ще са подходящи  ooooh!
Едните пелени, които по принцип се продават така в комплект са тензухени и бархетни. Могат да се използват за слагане на рамото, когато изправяш бебето да се оригне, за слагане под главата в легълцето, лятото за завиване, във ваничката против пързаляне, за цедене на разни неща ... А другите пелени са си точно за завиване.  Peace
Съни, те дробовете се развиват до края на бременността, така чеее ...  Peace
Една майка в предишната отчетна така разказваше как не харесвала розовото за момиченце, а като роди повечкото дрешки, които беше накупила бяха розови ...  hahaha
Аз мисля, че имаше и момичета естествено заченали близнаци ... или греша?!  newsm78

# 557
PoisonDaisy аа то моето ще е мъж, но честно казано и момиченце да беше, нямаше  да го правя на бонбон, най-много бих се прежалила с лилаво хихи. Laughing
Съни, на мен лекаря, още на 1вия преглед ми каза следното - за сега си си за нормално, НО ако бебо реши, че няма да се обърне или се случи някоя друга простотия (кръвно ала бала) - секцио, така че до последно нищо не е сигурно.
За ранните разходки - една приятелка започна да излиза към 20тия ден, след секцио, но тя роди януарско бебе, та за това "малко повече" време си седя в тях. Иначе аз съм против седенето по 549837 дни. Особено пък ако е хубаво времето.. абсурд.

А и по този въпрос да не забравя, че стана дума за вит.Д. Навсякъде препоръчват при всяко излагане на бебето на слънце да се маже с висок слънцезащитен фактор, а са ми казвали, че при такова мазане вит.Д не се усвоява, аз заради това и себе си не се мажа много-много лятото на плажа, но за бебето не знам какво да правя.

# 558
Е, при силно лятно слънце, да, ама първите 1-2 месеца аз не бих го мазала ...  Peace  Всеки си преценя кое му е по-важно!  Peace

# 559
  • София
Съни, не се шашкай за дима, ако е инцидентно. То като се замислиш какъв въздух дишаме...

И моите близнаци май са еднояйчни, но не можело да се каже със сигурност на този етап. Заченати на напълно изненадващо Grinning
Мисля, че няма как майката да сбърка еднояйчните, но всички останали трудно ще ги различават. Представям си на близнаците колко им писва от въпроса кой кой е и разни изтъркани лафове за приликата им. Аз лично никога не съм бъркала познатите ми близнаци. Всеки си е с различно излъчване. А дъщеря ми в яслата ми разказваше как лелите не различавали една двойка близначки. Питах я тя бърка ли ги и съвсем искрено каза: Неее. Сигурно децата са по-наблюдателни.

Poisondaisy, теб защо те "прогнозират" до 34 г.с.? На мен една лекарка ми даваше макс 36 г.с., но след серклажа се надявам да издържа и повече. Предупредиха ме, че през 27-28 седмица трябва да направя терапия за дробчетата. С две думи - евала на лекарите ни, много усилия полагат за рисковите бременности още от първия ден. Доколкото съм чувала, не навсякъде в чужбина е така.  

А след като изяснихме интимната хигиена на момиченцата, я кажете за момченцата. Какво се прави първата година? Нали имаше някакво забелване.

Още не знам как ще раждам.

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 15:48 от Мohita

# 560
Мами, тия пелени за какво се ползват, предполагам не са едновремешните, които са били вместо памперс. Нямам опит с толкова малки бебета, не разбирам от гащиризончета, гащички клинчета ...по магазините всичко има, ама аз откъде да знам кои ще са подходящи  ooooh!
Едните пелени, които по принцип се продават така в комплект са тензухени и бархетни. Могат да се използват за слагане на рамото, когато изправяш бебето да се оригне, за слагане под главата в легълцето, лятото за завиване, във ваничката против пързаляне, за цедене на разни неща ... А другите пелени са си точно за завиване.  Peace
Съни, те дробовете се развиват до края на бременността, така чеее ...  Peace
Една майка в предишната отчетна така разказваше как не харесвала розовото за момиченце, а като роди повечкото дрешки, които беше накупила бяха розови ...  hahaha
Аз мисля, че имаше и момичета естествено заченали близнаци ... или греша?!  newsm78
Аз като неосведомена пак да попитам защо ще слагам пелена под главата в легълцето, то не спи ли на възглавница  Embarassed А и това за цеденето не разбрах. да цедя разни неща над пелената  newsm78 Глупави въпроси сигурно, ама всичко с бебето ми е пълна мъгла.

# 561
  • Sofia
Моя приятелка роди октомври месец - секцио и се възстанови много бързо. Когато беше хубаво времето извеждаше мъника. Шльоки, добре го е написала. А за Лина - тя обясни, че има таласемия и затова и се налага кръвопреливане.

Относно пушенето - много хора около мен пушат и мога да кажа, че се съобразяват с мен. Както на работното място, така и у дома. И родителите ми и приятелят ми са пушачи.
Това, което ме дразни повече е, че все още има заведения, в които вечер се пуши. И когато приятели ни поканят да излезем на такива места, този фактор определено може да ме откаже...

# 562
  • София
аз доколкото знам бебета до 1 годинка не трябва да спят на възглавница.

Я верно кажете мамите на момченца и мен ми е пълна мъгла с интимните им части хахах как прозвуча ама   Embarassed

# 563
В заведенията не ми е толкова задимено колкото на работа. То знам че инцидентно не е проблем, но два пъти в седмицата вече не може да се каже инцидентно  Confused

# 564
аз доколкото знам бебета до 1 годинка не трябва да спят на възглавница.

Ето това не го знаех. Малееее колко неща не знам. Как ще се справя просто не ми е ясно  newsm78

# 565
  • Пловдив
Хихи Маце, точно това се чудих и аз днес. Реших да питам лекарката, когато дойде в нас. Чувала съм, че някои лекари вършатработата с пилето хихих.
Възглавница и аз знам, че не се слага.

# 566
  • София
Synni__ аз всеки път като ме удари паника как ще се справям си казвам, циганката отглежда деца аз няма да мога. Ще се учим в движение, то никой не се е родил научен. Не може всичко наведнъж да знаем. Аз понеже чета отчетни от доста време и от там знам доста неща. А за цигарения дим, какъв е този офис дето пушат? Ти що не им се сопнеш и им кажеш. Аз съм бивш пушач и винаги съм се съобразявала, даже вкъщи не пушех а на терасата.

# 567
Съни, до годинката не е препоръчително бебето да спи на възглавница. Аз слагах само калъфка или такива пелени.  Peace В пелената можеш да си прецеждаш кисело мляко за салата например ...  hahaha То си е тензух ...
Мохита, забелването при момченцата е доста оспорвана тема. Там вече ще трябва повече да се информираш и да вземеш решение за себе си. Аз лично позволих на баща ми да го направи още през първия месец на сина ми, но единствено и само защото е хирург. Иначе не бих се решила сигурно ...  newsm78

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 15:50 от Vaseto29

# 568
Сега е много рано още да се мери таза. Той се разширява както по време на бременността, така и в процеса на самото раждане. За съжаление в България много се злоупотребява с големината на таза, за да се ползва за показание за секцио - понякога от удобство за лекарите, понякога от незнание. Ако майката има желание за естествено раждане и и съобщят, че е с "тесен таз", е добре да се направи консултация с друг лекар, по възможност такъв, който има повече опит с естественото раждане...
На моя близка приятелка следящата и лекарка така и беше заявила от самото начало, че има тесен таз и това, заедно със секциото от преди 8 години за лекарката беше почти 100% показание за второ секцио. Тя се свърза с друг лекар, роди доста леко, а бебето и беше 4100г. Самата тя твърди, че възстановяването след второто и раждане е било драстично по-бързо и леко...

За първата разходка има различни виждания и схващания. Най-добре е майката да прецени кога и е комфортно. Първата разходка на сина ми (също априлче) беше на 4 дни. Времето беше прекрасно, аз се чувствах добре, прецених, че е по-добре да сме навън. Е, беше само половин час, но следващите дни постепенно увеличихме Simple Smile Не мисля, че има нужда от зимни дрешки - ако е с количка, ще е завито с одеалце, ако е в слинг, няма нужда от допълнителни дрехи.

За витамин Д през лятото - излагайте бебешката кожа на директно слънце в сутрешните и вечерните часове, когато е по-слабо слънцето. Аз лично не съм мазала, просто гледах да е на сянка, когато е силно слънцето.

За момченцата и забелването - има цяла тема във форума. В България като цяло се практикува забелване, което е отлепване на кожичката, която покрива главичката. В повечето западни държви е отречено като практика и се препоръчва родителите да не пипат там. Всички момченца се раждат със слепната кожичка там, това се нарича физиологична фимоза.Има малък процент случаи (около 1 процент), когато фимозата е патологична, която е вродено състояние и не може да се забели от самосебе си. Заради тези случаи в миналото е смятано, че ако започнеш по-рано, ще се разреши проблемът. В днешно време вече има изследвания, които показват, че ако на момченце, родено с патологична фимоза се правят опити за забелване, има риск от разкъсване, което при заздравяване образува белег, който може да носи болка и дискомфорт за цял живот на мъжа. Ако детето няма патологична фимоза, то ще се самозабели най-късно когато започне да си играе с половите си органи. В този случай внимателно направеното забелване рядко води до сериозни проблеми, но няма особен смисъл. В случаите на патологична фимоза, ако до пубертета момчето не може да се забели, се прилага хормонален крем или в краен случай - лека хирургическа намеса. Но както казах, ранното забелване не може да спести тези неща, по-скоро може да задълбочи проблема. В България най-добър специалист по въпроса е проф. Бранков, той има и статии по темата: http://www.pedsurg.net/za_pacienta_fimoza.htm На английски също може да се намери доста информация по въпроса.

# 569
Само да допълня, че ако решите да не забелвате, трябва да уведомите педиатъра на детето, защото повечето или поне някои си го назначават самосиндикално при консултациите.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт