Изгубена рецепта

  • 101 619
  • 249
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: X
Никога не съм яла такива ,даже не съм ги виждала .
 /Кои години точно ги е имало и в София ли ,явно нашият регион не са се продавали /

# 121
  • София
  • Мнения: 330
Амииии? Сигурно 60-те, 70-те може би. Мъжа ми ми каза " фуре фондан". Даже каза ако намеря да му купя, но разбира се това е илюзия. Малееее колко сме остаряли.

# 122
  • Мнения: X
Аз не съм била родена  и после явно са изчезнали .
 Ето рецепта от книгата на Пенка Чолчева - 601 изпитани рецепти   http://chitanka.info/text/15401/31
  476. Бонбони фондан. Слагаме в тенджера 1¼ кг (или 6 чаши) захар с 1½ чаена чаша вода и варим, без да бъркаме, сироп, докато се сгъсти толкова, че капка, пусната в чаша със студена вода, да не се разлива, а да образува меко топче. Преди да свалим сиропа от огъня, прибавяме 3 чаени лъжички лимонов сок или 1 лъжичка счукана винена киселина. Изсипваме сгъстения сироп върху тавичка, леко намазана с масло, и го оставяме да позастине, като внимаваме да не се втвърдят краищата. Събираме на купчинка и бъркаме с лъжица сгъстения сироп, докато побелее. Щом започне да става на бучки, омесваме го с ръка, докато получим съвсем гладко тесто. Тестото слагаме в супник и го покриваме с хартия, намазана с масло, за да не хване корица. От така приготвеното захарно тесто — фондан, правим бонбони с ръка или с шприц.

Захарното тесто можем да боядисваме с розова, жълта, зелена боя. За аромат на белия фондан слагаме ванилия, на розовия — розова вода, а на жълтия — портокалова есенция. 

# 123
  • Sofia
  • Мнения: 29 123
аз си спомням само белите бонбони фондан и то с погнуса,з-то преядох и ми беше много зле....

# 124
  • Vienna
  • Мнения: 532
Аз много оби4ах едни соленки - кръгли, дебели4ки,, меки4ки, със запе4ен каШкавал отгоре. Страхотни бяха, правеше ги една роднина. Никога пове4е не съм яла такива....

# 125
  • Мнения: 8 429
Аз направих сладкиша "Лондонски квадрати" по рецептата на е-кулинар. Получи се много приятен сладкиш, но може би не трябваше да слагам какао в глазурата и тя щеше да е същата, която помня. Ето снимка, спазих точно рецептата, само не сложих орехи в блата. Съвет към тези, които биха пробвали сладкиша  - не слагайте продуктите за глазурата в много малка тенджерка, защото като заври и може да изкипи. Аз намалих огъня след като завря и варих 15 минути. Сложих вода. Ето какво се получи:


п.п. Майка ми работи с колежка, с която е работила и преди години, предполага, че тя има оригиналната рецепта от тогава. Та, като я даде, ще я споделя, за да видим дали е търсената.  Peace

# 126
  • Мнения: 18 839
Мерси за споделената снимка  Heart Eyes Изглежда вкусно, така ми се хапва нещо такова в момента  Wink

# 127
  • Мнения: X
Fortuna  този лондонски сладкиш да не е нещо като Ангнесата - щом казваш жълт крем .
Инак жълт маслен крем се получава  -разбито краве масло с пудра захар и добавяш постепенно жълтъци.

# 128
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
Fortuna, много хубав изглежда сладкиша, непременно ще го приготвя   bouquet.

# 129
  • Мнения: 8 429
Радвам се, че ви харесва сладкиша.  Hug
И да се похваля - имам рецептата на лондонските квадрати от колежката на майка ми и това е рецептата, която помня и търсех. Да, нещо подобно на Агнесата е. Всъщност като гледам в мрежата на "Лондонски квадрати" казват на сладкиша "Дамски каприз", която аз съм записала като сладкиша на "Баба Юлия" (така кръщавам рецептите според името на човека, от който съм ги записала). В тефтера си имам и "Сметанова торта Таня", която наподобява френската селска торта. Явно в различните краища на България една и съща (или подобна) рецепта е известна с различно име.  Peace
п.п. В Сливен казват на тулумбичките - японки.  Mr. Green

Ето рецептата:
Скрит текст:
Лондонски квадрати
1 буркан кисело мляко; 2ч.ч. захар; 1ч.ч. олио; 2 и 1/2 ч.ч. брашно; 1 ч.л. хлебна сода; 2с.л. какао;   Забърква се каша, пече се и се оставя да се охлади. Полива се със сироп приготвен от 1ч.ч. захар; 1 и1/2 ч.ч. вода и една есенция (ванилия, ром, какао). След като изстине се намазва с крем приготвен от 1пак. масло; 1ч.ч. пудра захар; 1 жълтък и една ванилия. Отгоре се поръсва със смлени орехи.
Забележка: едно време киселото мляко се продаваше в бурканчета и мисля, че бяха по 500гр, пакетчетата краве масло бяха по 125гр.
Да ви е сладко!

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 10:19 от Fortuna

# 130
  • Мнения: 1 265
Здравейте, обръщам се с въпрос към дамите които месят/точат кори за баници.
Преди много години моята баба правеше баница с плънка от пържен праз лук и кисело зеле.

Искам да си припомня продуктите за тестото ?!  След като омесеше тестото го делеше на топки, разточваше на дебела кора (колкото чиния) и ги слепваше по ТРИ броя с МАС. Отпочиваха малко и после всяка тройка разточваше на кора и слагаше плънка. Не се навиваше а я слагаше на прави парчета в тавата. След изпичането корите ставаха както сега многолистното тесто.

Тази баница ТЯ я наричаше турско гьозлеме. Но...чичко Гугъл ми дава друга рецепта за гьозлеме  newsm78

Моля ако някоя от Вас може да помогне с рецептата за тестото. Благодаря и....ще черпя ако стане за пред хора

# 131
  • Мнения: X
sem22 ,напиши от кой край на бг е баба ти -село -град .
 На различните места ястията имат различни наименования -например на едно място гьозлеми наричат нещо което в селото на ММ се наричат карталачета и гюзлемите са съвсем различни.
 Така както го описваш ми прилича малко и на мързеливата баница по моя край . Тя се замесва с яйца ,прясно мляко и мая за хляб / може и вода или лимонада/ .По същият начин се мажат и точат корите по три - като се реже така се нарича розички , но никога не е правена с подобна плънка.
 И провери също в темата Турска кухня  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=653704.1260;topicrefid=20

# 132
  • Мнения: 7 430
sem22 Аз точа кори за баници и ги правя с различни плънки, включително с пържен праз или с запържено кисело зеле, но корите са ми тънки и ги точа всяка по отделно, без преди това да ги слепвам и мажа с мазнина.
При моите баници, които също съм учила от бабите ми, всяка кора навивам на руло едно до друго и така пека.
Тестото е обикновено: За голяма тава - с дъно 35 см диаметър. В голяма купа пресявам около 500 гр. бяло брашно. В средата правя кладенче. В него слагам 1 голяма равна супена лъжица кристална захар; от 3 до 5 щипки готварска сол. Количеството на солта зависи от това дали тестото е за солена или за сладка баница, т. е в случая с праза или к. зеле с 5 щипки сол. След това добавям 300 мл хладка вода, така че като пипнеш с пръст в нея да ти е приятно топла,но да не те пари. Замесвам средно меко тесто, но така че като го натиснеш да се надига леко само и така че да не ти лепне на пръста. Така хубаво омесено го разделям на 5 еднакви топки. Също всяка омесена да се изглади от всички страни и ги подреждам върху гладка повърхност посипана леко с брашно. Като ги подредя и тях поръсвам хубаво с брашно отгоре за да не хващат коричка. Покривам с мека кърпа и оставям тестото да почине поне 15 мин. През ,това време приготвям съответната плънка. Празът около 2 - 3 цели стръка зависи колко са големи и дебели. В загрято олио около 1/2 чаена чаша - 150 мл. слагам нарязаният праз+1 кафена лъжичка сол. Ако искаш можеш да комбинираш задушеният и готов праз лук, добре охладен с 3 яйца и около 200 гр. бяло саламурено сирене. Във вторият случай към праза се добавят само 2 щипки сол, защото сиренето е солено. Можеш да добавиш към сместа с яйцата, праза и сиренето и 1 кафена лъжичка сода бикарбонат или пък 100 мл. газирана вода, за да ти се надигне хубаво баницата. Разбъркваш хубаво сместа да шупне и тогава започваш да разточваш всяка кора по отделно. Когато стане тъничка я поръсваш съвсем леко с олио и слагаш от плънката върху цялата кора. Ако слагаш плънка само от праз не е нужно да ръсиш кората с олио, защото ще стане много мазно. Навиваш кората на руло и в подмазана тава започваш да редиш баницата, като започваш от средата навън. Ако плънката е със задушено кисело зеле, то същото се нарязва на тъничко. Поставя се в загрято олио около 150 мл. докато поомекне. Оставя се да изстине и тогава се точат корите. Когато баницата е със к. зеле, то може да се задуши и предварително и докато изстива да се приготвя тестото, но задължително питките също стоят да почиват и леко да втасват поне 15 мин. Баниците като се подредят и запълнят цялата тава се поръсват и най-отгоре с олио и се слага в загрята фурна на 160 градуса да се пече около 20 мин., но печенето и градусите зависят и от самата печка или фурна. Моята е силна и затова пека само до 160 градуса иначе ми изгарят отгоре корите.
По принцип на теглените баници топките се мажат с мазнина и се слепват една с друга. Имам една книга само за баници. Ще потърся такова тесто, за каквото питаш и ще напиша и тази рецепта, но опитай моя вариант и съм сигурна, че ще ти хареса.
Ето и снимка

# 133
  • Мнения: X
Но тук става дума за гюзлеме .
Държа да подчертая ,че в различните части на страната ни баниците са различават доста - бабите са ми от Северозапада .
Сега живея на Североизток -тук даже и не са чували за баниците ,които правят там .
В Кюстендилско например пък баниците са с месо и разни солени плънки .
 По моя край /СЗ / най -известна е така наречената мързелива баница -тестото е с мая ,мляко и яйца и като се опече баницата се сиропира -независимо че в обикновеният си вариант е със сирене.
 Другата баница ,която е с обикновено банично тесто /без мая / тя е теглена.
 Тук където съм омъжена пък баницата се прави с доста по -дебели кори - не се увива така -а се набира в тавата като хармоника и се полива със смес от мляко и яйца. Оригиналният вариант например на капанската плакета е прясното мляко да се подсири и да се разбърка леко и с прибавени към него разбити яйца се полива баницата.
 Гюзлемите са вид банинички , но имат различен начин на сгъване . Има и една странна баница на тиган или сач / черпила ме е приятелка туркиня - като лежах в болницата й я донесе една сутрин рано -рано още пареща сестра й./
 Та е много важно да се знае бабата от кой край е ,инак няма как да се постигне автентичен вкус.

# 134
  • Мнения: 1 265
 БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА  smile3525 smile3525

fatalina, аз мога да точа кори; правя и теглена баница. Но ние живяхме доста години в страна с ужасно топъл климат и не беше възможно да си направиме кисело зеле. Сега като се преместихме в Норвегия - има зеле и ми се е прияло "такова чудо". Но минаха много години (15) - от както не съм я месила. И...не помня  Embarassed
Благодаря ти за подробното описание, аз правя тестото по-малко друг начин. Ще опитам и твоя.

yulmana - баба ми баше от София - коренячка. Аз първо проверих в темата "турска кухня"; питах и чичко Гугъл  newsm78
Но имаш право - колкото райони в страната, та дори и населени места - толкова и видове баници.

Ровейки из нета и четейки стигнах до заключението че явно това наименование е на моята баба и нейното обкръжение от приятелки. По нейно време -  а тя почина преди повече от 25 години - нямаше бутер тесто. И явно някой така го е нарекъл или просто е предадено от жена от този район около Турция. Аз друго обяснение не намерих.

Моята чуденка е дали в тестото се слага някой от следните продукти - оцет, мая, яйце - или си е обикновено банично тесто както го описва Фаталина. После питките се слепват по три и така се получава това подобие на бутер тестото.

Ще пробвам с налучкване и ще докладвам. Явно ще трябва да се прави нещо подобно на бутер тесто, но при намазването да има олио и масло.

Желая хубав и спорен ден на всички и още веднъж благодаря за бързите отговори.

Общи условия

Активация на акаунт