Специална ще е Коледа за нас - Декемврийчето ще гушкаме в този час!

• 39 659
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Мляко с нес, не си права, http://kantora.eu/docs_new_35.html Не правиш разлика между бременност и раждане - единият фактор, гледане на дете до 2 г. (майчинство) - вторият фактор. Както и очевидно не правиш разлика между болничен и обезщетение (не е едно и също, нали...)
Както и да е, не ми се спори с теб, питай някой юрист.

Да, Ади, болничен и обезщетение са две различни неща. Докато си по болничен, не взимаш заплата, а обезщетение - първите три дни от работодател (на 70%), следващите от НОИ (на 80%). В линка, който си дала, са описани различните етапи на едно и също нещо, посочено в заглавието - Начин на подаване на болнични за майчинство. Първият етап са 45-те дни преди термина - оттук, като неюрист, си правя простата сметка, че това е моментът, в който обезщетението ми започва да се изчислява на 90% от основната ми заплата. Това ми го обясни и човекът, отговарящ за болничните в моята служба, както и че през декември ще получа пари, равни на въпросните 90% от заплатата ми. Нямам желание да споря, може би като държавен служител съм някакво изключение и трябва да се радвам, че преди всички останали ще получа 90-те процента... не знам. Все пак нека момичетата, питали директно в НОИ, да споделят какво са им казали. Ако съм написала някакви глупости, предварително се извинявам.

# 166
Здравейте момичета   Hug

Честито на мама Мелина 3 ,да й е жив и здрав малкият Борис  newsm51

Аз за обещетенията не мога да се включа,тъй като изобщо не съм наясно с тях.Но с интерес ви чета.

# 167
Честит Борис на Мелина 3! Да расте здрав и щастлив!  Hug

Днес в НОИ ми казаха, че щом 45-дневният ми болничен вече е издаден, всичко ще се изчислява както досега, на база 18 месеца.

# 168
Аз съм на мнението на Мляко с нес.
Майчинството като цяло е 410 дни и условно е разделено на 3 етапа, но събитието е едно. Всички тези 410 дни се изчисляват на база 18 месеца преди 45 дневния, а не всеки нов болничен или декларация да се изчислява за 18 месеца назад от неговата дата. За това дадох и примера за калкулатора на НОИ - няма как да влезе със задна дата такова решение.

Linofrina - докато аз публикувам, ти вече имаш инфо от извора Simple Smile

# 169
Lady Clarion, супер, че потвърждаваш инфото. Peace

# 170
Момичета ние ще сме заварено положение според мен. Аз съм държавен служител и не ме бърка колко месеца назад ще ми изчислят майчинството. Би се отразило на майките които преди 18 са били безработни или са се осигурявали нА по -ниска сума. Но за тези които си работят от години на една и съща заплата невиждам какво значение има колко назад ще се вземе дохода.

# 171
Лошото е, че с по-дългия период се ощетяват младите майки, които от скоро са на пазара на труда. Tired

# 172
Добре, че сме на заварено положение в такъв случай! Мен ме бъркаше, защото щеше да ми хване няколко месеца от по-ниското заплащане. Мен ме притеснява и това, че втората година ще я "зазимят" на 340 лв. за следващите 3 г., а от догодина ще се планира увеличаване на МРЗ на 400, която промяна ни хваща на 100% вече...Тъпа работа Close

# 173
Относно майчинството, не би трябвало да ни хване нас, тъй като нашето ще бъде вече изчислено и ще сме заварено положение - тоест родили през 2014г. Все пак реших, че е най-добре от НОИ да кажат, затова и им звъннах току-що - лелята даже не беше чула за очакваните промени  Laughing, но ми каза, че на нас няма да ни се отразят. Надявам се да е права.  Praynig Peace

# 174
Честно казано, първата служителка в НОИ, към която се обърнах, не беше чувала за нововъведението. Mr. Green Колежката й от съседното гише беше запозната и добре че беше тя да ми обясни.

# 175
Може би, защото днес ще се гласува...Все още не е прието.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shte-izchisliavat-majchi … -g.-nazad-6028163

# 176
  • Варна
Елиас  bouquet, благодаря за бързия отговор!
И понеже винаги съм бъркала брутно с нетно, се оказва, че и така няма да получаваме детски!Поне засега...

Таткото не влиза в картинката за детските, само ти, бебока + ако имаш други деца, т.е. само твоя доход се взема. Брутото е преди удръжките, предполагам знаеш. Ако имаш въпроси относно семейните помощи, пиши, аз станах специалист вече  Grinning

Честито бебече на Мелина!   bouquet Да е жив и здрав малкият Борис!

Като ви чета с тези обещетения, все повече се радвам, че не се занимавах лятото да се моля на тоз и онзи, белким някой ме вземе на работа. Иначе можеше да вземам по-малко пари, отколкото сега ще ми дават социалните  Whistling

# 177
  • варна
Днес на 28.11 се роди моят син (все още не сме решили окончателно за име)
3550 кг 50 см.

# 178
Мименцее, честито слънчице! Браво на бебока, да е жив и здрав, гушкав, а на теб бързо възстановяване!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 179
mimenceto123, честито Hug Да ви е жив и здрав!

Общи условия

Активация на акаунт