Перилни препарати и омекотители - 27

• 61 744
  • 724
  •   1
Отговори
# 450
Няма логика ,ако ме четете правилно. 
 Пера  половин барабан с малко пране  и 50мл прах  Grinning  Праха е Тема ,дрехите ми рядко са до 2/3 от барабана  .
  На програми вълна пера по .често  - 30-40 градуса ,праха си е 50мл и прането остава във вода и няма пяна и не остава по дрехите .
  Същите дрехи  на програми Синтетика със същият прах  -цикъла пране  завършва с пяна по дрехите и близо до вратата , не е обилна ,но я има . Пускам допълнително още едно изплакване при пълнене на барабана с вода дрехите са в пяна и на свършване пак има пяна.
 Как при една програма едни и същи дрехи със също количество прах и еднаква температура  няма да има пяна ,а при другата има .
  За мен няма логика ,ако вие я намерите ми обяснете.
  Пера често почти чисти дрехи затова и пера с малко прах. Темата не ми прави пяна / излишна / при програмата за памук.
 Само на синтетика е така. Тези програми ги ползвам рядко .Пера си малко пране и на ниски температури.
  Основно пера на програма Вълна -тя е за  малко пране макс до 3кг.
  /Терасата ми  е малка и нямам къде да простирам големи пранета ,не събирам никога с дни за да стане на кг. Нямам търпение . Пера максимално разделено дрехите по цветове и затова / не се хваля / изключително рядко / да не кажа никога /  имам фал с боядисани дрехи и захабено пране . Посивели бяло пране нямам. Не ползвам белина ,  прахове за бяло ,цветоулавящи кърпи и какви ли не екстри . Не съм ползвала и Калгон . Пералнята ми се развали веднъж и то програматора и светлинно табло ,а не  нагревател изгорял или проблем с варовика ./Водата ни е от най -варовитите и твърдите в Б-я - на душа в банята имам сталактити и сталактони  Grinning /

Никога не ми е мирисала пералнята или прането на тиня или мухъл.
 Не приемайте това което пиша за себеизтъкване или нещо подобно .Просто споделям опита си . Не го соча за правилен ,но  ми се струва ,че в повечето случай някой препарати  рекламата им е в малко повече ,а не и действието и ефективността.
  Темата е много полезна за мен. Не съм специалист в областта и се радвам  ,че има толкова запалени и осведомени хора и склонни да споделят опита си с нас . Най -вече такива като Гес.
   Имах  Перла ,переше в пъти по-добре от Канди -то . Но моята беше с фабричен дефект  и години наред не можах да намеря техник ,който като я види и да не избяга с обещанието ,че другата седмица ще дойде да я оправи Grinning
  С една роднина само дето не се скарахме защото аз спорех ,че авт.перални не мачкат дрехите ,а тя -обратното .
И се оказа ,че Перлата не ги мачка . Нейната беше Индезит и излизаха усукани и на гънки.
  Всяка пералня е различна и от уред до уред има разлика . Даже може да са два уреда от един и същ модел и пак да има разлика -единя да е с дефекти . Друг фактор е и човешкият и техн. грамотност и дали се спазват максимално съвети и правилен начин на експолатация . Фактор твърдост на вода. И т.н. и т.н.  И затова опита на е даден човек може да не е от полза за всеки ,а дори и във вреда.
 Извинявам се за дългият пост.

# 451
Купих си този омекотител Сано, само че 2л. от Кауфланд:  https://www.google.bg/search?q=%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D … D3390%3B640%3B480
Е, хубаво, ама на мен хич не ми мирише силно, както всички пишете тук  newsm78 . Не намира разлика  в силата на миризмата с други омекотители.
Сега, аз ли съм със сбъркано обоняние, пералнята( някаква самсунг, мнооого стар модел-базов) ли е в " грешка", не знам.?

# 452
Колко мл слагаш ? В кой град си и колко е твърда водата ти ?
 За едни хора една миризма е силна и дразнеща - за други може да е слаба - за трети идеална и хубава.
  Вкусът на един не е критерии за всички.
  Сложи повече препарат.
  Друг фактор според мен е ,че ако човек е пушач като че ли има по -притъпени рецептори  /това си е мое мнение и да не ми се обиди някой /
  В къщи не се пуши и само да дойде някой и да постои и 5 мин . едва изтрайвам на миризмата на тютюн и ми прилошава .
  Аз усещам и най -слаби миризми . Затова и не ползвам омекотители . Причиняват ми мигрена и гадене.

# 453
  • София
 yulmana, по мои наблюдения (от пране на ръка) синтетиката много по-лесно се изпира и изплаква от памука. По всяка вероятност програмите за синтетика използват по-малко вода и със сигурност са доста по-къси като времетраене. Което може да е причината за остатъците от пяна, когато переш на такава програма друг вид материи. Както сама казваш, добре е да се спазват указанията за работа с уредите, което в твоя случай означава памучните дрехи да переш на памук, вълнените - на вълна, а синтетичните - на синтетика. Ако не можеш да разделяш памук от синтетика, вероятно имаш и програма за смесени материи.
Ние също навремето имахме Перла (то друго нямаше в един период), но нямам никакво наблюдение да е перяла по-добре от съвременните машини. Нямам отношение към Канди, не съм ползвала, но ми е трудно да повярвам, че пере по-зле от Перла на поне 30-35 години. По всяка вероятност недоброто представяне на твоето Канди е, защото използваш суперкратка програма за вълна (надали е повече от 30 мин.), която пере и много щадящо на ниска температура, за материи, различни от вълна. Колкото и да не е замърсено прането от памук, то има нужда от по-интензивно въртене на барабана, от по-голяма продължителност на цикъла и от повече вода. А понякога и от по-висока температура.

# 454
Дрехи от памук си пера на програма памук и на по -дълга програма . Слабо замърсени дрехи пера на 30-40 градуса.
 С Перла -та съм прала на 60 градуса и сравнявам с прането на програми на 60 градуса и явно не правилно се изразявам щом така ме разбирате.
   Дрехите които пера на слаби градуси да носени понякога и има няма 4-5 ч и просто ги пускам за освежаване . Няма смисъл чисти дрехи -даже и пот няма да се перат на силни градуси и дълго време.
  Сравнявам качеството на изпиране на замърсени дрехи в Канди / и още няколко модела перални които съм ползвала / и Перла и казвам моите наблюдения .
 Не е нужно някой да е съгласен с мен . Перлата ми отдавна е в историята и не изпитвам никаква носталгия към нея /имаше куп други минуси - моята беше със фабричен дефект - набити накриво лагери  - по край нея станах половин инженер по перални Grinning  /
  Според мен когато дрехата има петно ,но е чиста като цяло също не е добре да се пере на висока температура - третирам петното и пера на 40 максимум.
  От както пера на ниски температури нямам захабени и избелели тъкани. Свити или деформирани дрехи.
   Всеки си преценява кое е най -правилно и удобно за него . С годините аз реших за себе си това. Не задължително да е правилно за друг.
  Свекърва ми пере на село на 60 градуса . Прането и се захабява -дрехите -бели тениски стават сивкави на цвят . Цветните са с избледнели цветове .
 Категорично съм забранила да пере дрехи на децата на село. 
 Януари -март ме нямаше и се наложи синът ми да стои на село  и така му е захабила дрехи до неузнаваемост. Долнище на анцунг -тъмносиньо ново има вид на парцал.
  Категорично отказва да се вслуша в съветите ми и да не пере с пълна догоре пералня  и то смесени дрехи . Събира да се напълни барабана ,яко претъпкан и пуска с прах за 1/2 пране почти .
После се чуди защо бели чаршафи са й сиви.
  Преди се чудех как с един и същ прах прането при един е едно -хубаво и чисто ,при друг -не.
 Вече не се чудя . Всеки си пере според това как разбира нещата.
 Един съвет от мен , когато имате петно -първо пробвайте със студена вода дали ще излезе .течаща на чешмата . После може обикновен сапун -тези турските .
 Обикновено сложено в пералня с други дрехи рискувате петното да се фиксира и да си остане трайно и завинаги.
  Това е личен опит.
  Някой  от тези с химическо образование тук да ми каже какви съставки има в лекарството пургатив ?
   Безотказно преди години ми махаше всякакви петна ,при взаимодействие със хладка вода и тогавашните прахове / 90-те години / модата ставаше със цикламен цвят . За пример изпра яке от пясъчна коприна цялото в олио без киснене и търкане.

# 455
  • София, Младост
Пургатив съдържаше фенолфталеин (phenolphthalein).

# 456
Аз пак с тъп въпрос  Embarassed - на плетените дрехи ( не вълнени ) и вълнените слагате ли омекотител? И ползва ли се центрофуга ?
Аз да и по двата въпроса.
Програмата за вълна е с лека центрофуга, но дрехите що не прокапят като ги извадя. Пускам после само на центрофуга. Не може да се регулират оборотите, мисля, че са 1000 - нищо им няма на дрехите.
Омекотител на първо място ползвам, за да не ми се наелектризират дрехите. Имаше един период преди години, когато не съм ползвала омекотители, където и да се хванех ме биеше ток и косата ми хвърчеше при събличане на дреха. От тогава - задължително слагам. Сега рядко ми се случва да ме перне електричеството при затваряне вратата на колата Laughing
Благодаря ти. Плетените ми дрехи са основно от акрил. Имам и някои с процент вълна. Аз се притеснявах от омекотителя да не се отпуснат плетките и центрофугата да ги деформира.Но без центрофуга нямат съхнене тия дрехи сега в тая влага  ooooh! А плетивата от акрил на програма за вълна ли переш ( 30 градуса) или на 40 градуса за синтетика ? ( Поне на моята пералня са тези градусите). А, и още един въпрос- плетива от памук на програма за памук или...?
П.П И мен ме удряше ток при затваряне на вратата на колата и като се замисля тогава не ползвах омекотител. Сега се усещам, че скоро не се е случвало ( от скоро ползвам отново ). Не се бях замисляла каква е причината, обаче сега като казваш  Laughing

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 12:37 от Живанк@

# 457
  • Варна
Вчера ползвах за пръв път този омекотител-мноого слаба миризма  Crossing Arms
Сега съм пуснала пералня с  този.Поне в шишенцето мирише доста по-силно,да го видим като изкарам дрехите.
Моята програма за плетено,коприна и т.н. е много къса.Самият процес на пране свършва за около 15 мин. и после започва плакнене.Чудя се,какво въобще успява да свърши за това време  Rolling Eyes

# 458
  • София
yulmana, много ясно, че всеки пере, както намери за добре и онова, което написах, едва ли ще промени твоите навици. Но понеже попита
Цитат
Как при една програма едни и същи дрехи със също количество прах и еднаква температура  няма да има пяна ,а при другата има .
се опитах да ти обясня.

И тъй като сподели
Цитат
Основно пера на програма Вълна
и още
Цитат
Имах  Перла ,переше в пъти по-добре от Канди
също се опитах да ти обясня откъде вероятно идва разликата. Перлата нямаше програма за 30 минути на 30 градуса, деликатна за вълна. Ето защо е перяла по-добре.

И докато смяташ за чисти дрехи
Цитат
носени понякога и има няма 4-5 ч
и
Цитат
дрехата има петно

и переш с половината от указаната доза, няма как пералнята ти да се справя добре.  Peace

Не се заяждам (почти предусещам упрека), но когато питаш и споделяш, е нормално да получиш и отговор, който си разминава с разбиранията ти. Всъщност това е и целта на темата според мен.

# 459
Сега съм пуснала пералня с  този.Поне в шишенцето мирише доста по-силно,да го видим като изкарам дрехите.
Моята програма за плетено,коприна и т.н. е много къса.Самият процес на пране свършва за около 15 мин. и после започва плакнене.Чудя се,какво въобще успява да свърши за това време  Rolling Eyes
Колко слагаш от зеления Ленор? Аз го използвам и мирише много. Лилавият е малко по- силен като аромат и леко сладникав.

# 460

Да не би тези омекотители да са с парфюмни перли, които ще се пукнат при носене на дрехите? Нали има такива Ленори или Коколино беше  newsm78

# 461
  • Варна
MargaritaIlcheva 35мл.,така пише на упътването за по-твърда вода.
Т`ва с перлите си е чист рекламен трик (за мен).Естествено,че като потриеш ароматизирана тъкан и то с топла длан ,ще се усети повече миризмата..

# 462
  • в огледалото на живота
Преди малко се изкуших за тази Семана:
Скрит текст:
Много свежо и ненатрапчиво парфюмирано мирише.
Някой ползвал от нея?

# 463
Еве ти ме разбра криво ,приех съветите ти и не съм усетила да се заяждаш . Извини ме .
 При писмено общуване може да се разбере накриво начина и тона на написаното.
 Аз не се изразявам правилно -обикновено се отклонявам от темата в подробности и затова се губи нишката и точно това ,което искам да кажа . В старанието си да стана максимално ясна -ставам не разбрана. Това си е мой минус и аз го отчитам.
  Рядко пера на тази програма Синтетика и то само Синтетика   като  не ми допада синтетиката си я пера на вълна /нямам много такива материи / - нея я ползвам понякога защото тази за вълна е до макс 2,5 -3кг пране ,а Синтетиката до 5 и ако прането ми е повече и не е памучно и не виждам смисъл да го въртя 2 ч на памук та затова я ползвам.
Еве отново се извинявам ,аз съм с най -мили чувства към всеки и не търся свади . Благодарна съм за споделеният опит и мнение .
  Просто такъв ми е начина на писане - бая нескопосен Grinning

Пургатив съдържаше фенолфталеин (phenolphthalein).
Дали това почиства и ако -да -откъде мога да намеря този химикал или каквото е там и да пробвам да чистя петна.
Нищо досега не ми е махала така добре петна както този пургатив .
   Joy Открих една  фирма от където може да си закупя  фенолфталеин (phenolphthalein).  -но не знам в какъв вид -течен или твърд е по -удачно и с какъв процентен състав.

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 14:03 от Анонимен

# 464
  • Sredets/Burgas
Моми, аз малко ще ви разкъсам разговора Grinning...

Имаше преди една "италианска" мама,
съжалявам, че не помня никнейма,
май беше с едно мишле...  Blush,
Та, тя каза, че в Италия ползват бял оцет за почистване на пералните...
Снощи бях в Хит и видях такъв оцет, че даже баш италиански си беше...
4.50лв беше бутилката...

Общи условия

Активация на акаунт