***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 104 877
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • София
На мен пък  ми казаха, че не може да ми я доставят в пощенския клон, можело само до адреса ми срещу заплащане.
  Да, но eleonita не е плащала ДДС, защото пратката ѝ е била погрешно задържана на митницата – може и това да е причината да са ѝ я доставили до локалния пощенски клон. Peace
Всъщност пратката, която е под 30 лв ще дойде утре! Аз говорех за първата ми пратка на митницата от миналата седмица, която пристигна в пощенския ми клон след съдействие от БГ пощи. Тя беше на стойност 23 долара (около 40 лв) и платих 23,50 лв, когато си я взех (в сумата се включваше 8 лв за ДДС, 12 лв за посредничество и 3,50 лв такса за освобождаване/доставка).
Аз останах доволна от услугата, само като изключим факта, че ми откраднаха едни чорапи...  hahaha

Успешни доставки на всички! Hug

# 721
  • София
Доставиха ми пратката вкъщи. Услугата ми струваше 5,20 лв. за пакет от 0,600 кг.
Засега съм доволна от новата услуга.
Следващият път ще си пусна по мейла всички документи и се надявам изобщо да не ходя до митницата. Е, разбира се, остава въпроса за пратки със стойност малко над 30 лева, дали е рентабилно с тези 12 лева за митническо представителство.

В сайта на Бг Пощи е написано: "Възможност за получаване на пратките в пощенските станции по местоназначение".
Аз го разбирам, че може да ми го доставят до моя пощенски клон. Вие как го тълкувате?

# 722
Аз обаче не разбрах, тези 12 лв. за митническо представителство еднократна такса ли са?

# 723
  • София
Аз останах с впечатление, че е такса - за подготвяне на митническата декларация.

# 724
  • София
Плаща се по 12 лв за всяка пратка, то е за попълването на митническата декларация, да.

# 725
  • София
Днес си получих втората пратка, която ми беше задържана в Митница София, но беше на реална стойност от 28 лв и не трябваше да плащам ДДС за нея...  #Crazy
За удоволствието да дойде в моя пощенски клон платих 15,50 лв (12 лв за посредничество на БГ пощи и 3,50 лв за освобождаване/доставка).  #2gunfire
Звънях им, казаха да си взимам лично пратките от митницата (дори и тези, които са с по-ниска стойност) и нямало да ме таксуват...  Thinking
Пратката беше в кутия и с декларирана стойност $10 (реалната беше малко над $15). Да искам ли от продавачите да декларират $5 или това няма да помогне?  newsm78
За една седмица ми задържаха две пратки, а досега никога не е било...

# 726
eleonita, докога смяташ да пишеш паралелно в двете теми? Другата тема няма нищо общо с митницата и я пълниш излишно.

# 727
Аз пък не съм доволна от промените- сега явно всичко над 30лв. ще се задържа , оскъпява с ДДС и 12лв. на всеки кашон. Отврат. Досега и пратки над 30лв. ми идваха в пощата и нищо не плащах. Ще намаля пазаруването от Щатите драстично.
Аз в понеделник ще говоря с една служителка в пощата, където са задържани моите и ще пиша пак.

# 728
  • София
Здравейте, и аз разбрах за новите възможности от двете ми известия за две пратки на митница. От няколко месеца поне не съм ходила.
Та не ми стана ясно, 12 лв струва услугата за всяка пратка или ако са две се взима общо за двете? Отделно си има и таксата от 3,50 пак на пратка, така ли?
И другото което е не разбрах, при всеки пощенски клон ли може да се изпълни това, и трябва да комуникирам със служителките в пощенския ми клон или първо по мейл с необходимите документи и след като се уточни, те изпращат нещата към съответния клон?
И още нещо, до сега съм освобождавала на място с разпечатка на поръчката от сайта само, сега се чудя как да изкарам и разпечатка на плащането, става дума за алиекспрес, плащала съм с карта, имам интернет банкиране, но там не става ясно коя сума за коя поръчка е. Примерно в рамките на няколко дати имам няколко поръчки, и имам теглени суми в левове, мога по-сумата да се ориентирам, но все пак не е много сигурно? Вие как процедирате?
Благодаря! bouquet

# 729
  • София
Здравейте отново, тъй като никой не се включва, а съм решила да ходя на място , да се представлявам сама Simple Smile защото за мен 12 лв за пратка си е чисто обирджийство! Та по тел. ми казаха че се прави митническа декларация, което до сега не е било. Някой ако се е сблъсквал с това дали може да ми изясни за какво става дума?

# 730
  • Sofia
Здравейте отново, тъй като никой не се включва, а съм решила да ходя на място , да се представлявам сама Simple Smile защото за мен 12 лв за пратка си е чисто обирджийство! Та по тел. ми казаха че се прави митническа декларация, което до сега не е било. Някой ако се е сблъсквал с това дали може да ми изясни за какво става дума?

Лошата новина, която явно не знаеш, е, че и сама да отидеш да освободиш пратката си, пак ще трябва да платиш около 15 лв. отгоре, освен 20% ДДС. Peace

Ето цитат от миналата страница: "В СЛУЧАЙ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГАТА НА БГ ПОЩИ И ИСКАТЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ПРАТКАТА СИ САМИ:
   Трябва да си извадите ЕОРИ номер, ако нямате постоянен и да отидете в офис на митнически брокер да ви попълнят митническа декларация. За митническа декларация с 1 вид стока (1 тарифен номер) се заплаща около 12,00 - 15,00 лв., според цените на фирмата, където ви я попълват.
   ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.
Може да се извади еднократен ЕОРИ номер, който става веднага или постоянен, за който трябва да се върнете на следващия ден или след няколко часа."

# 731
Благодаря за информацията, макар че е доста разочароваща... Не съм проверявала какво гласят цитираните наредби, може би ще го направя, но ми се струва, че при нас става въпрос или за неправилно тълкувание, или за налагане тихомълком на монопол на Пощата и/или просто нов начин за събиране на повече приходи за държавата, особено преди президентските избори (миналата година имаше подобна "кампания" за месец-два преди местните избори - на митница отиваха абсолютно всички пратки, включително евтините, и така им се събираше такса по 1,50 лв., която иначе не се плаща). Но ми се струва, че не е възможно от ЕС да налагат условия, които не просто не улесняват получаването на пратките, а го усложняват, да не говорим, че го оскъпяват. Rolling Eyes И самият факт, че премахнатият през 2010 г. ЕОРИ номер за пратки до 300 лв. сега бива върнат, ми се струва доста показателен, че става въпрос за някаква нередност от страна на нашата митница.

# 732
  • София
Да благодаря ви за отговорите. И аз го разбрах вече от първа ръка, взех си пратките и наистина дори и да не искаш да те представляват, пак ще си платиш горе долу толкова. Да не говорим че освен тези 12 лв, си има и по 3,50 за всяка пратка. Безкрайно съм разочарована, такова нагло събиране на суми. Да не говорим че пратките ми не са някаква скъпа техника, едната  за ококо 25$, другата за около 36$. Не знам какво може да се направи, някаво оплакване, но те са пълни монополисти!

# 733
От оплакване няма смисъл, не и ако е до митницата. Миналата година исках да се оплача и ми казаха "Добре, пишете жалба, но пак при нас ще дойде."  Rolling Eyes

# 734
dessie_d, Cioccolata
Тези промени са направени съгласно европейските регламенти, които са допълнени и са влезли в сила от 1 май 2016г.
Не знам по какви причини са направени, но за пратки с незначителна стойност ще излезе много солено сметките, заради митническа декларация на даден продукт, не на пратка. Защото ако в пратката на стойност над 30 лева и има 2 продукти (например дреха и дребна електроника), следва да се заплаща 12-15 лева митническа декларация и допълнително още една декларация за друг продукт. В БГ Пощи нищо не пише дали се доплаща допълнително, освен 12 лева представителство, което е и митническа декларация. Както и допълнително пощенска такса, ДДС и митнически сборове.
Така че една пратка на стойност 30 лева и още поне 20-30 лева такси и ДДС. Общо почти 60 лева.

Общи условия

Активация на акаунт