***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 105 222
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
Ако си ги поръчал директно до твоя адрес в България ще дойдат на вратата ти с куриер(защото все пак е техника мисля). Няма нищо друго да правиш и плащаш.
Когато изпратят стоката ще получиш имейл с линк да си следиш движението на поръчката. Този линк ще ти излезе и в профила ти в амазон, като отидеш на

Mein Konto -> Meine Bestellungen

в ляво до поръчката има оранжево поле Lieferung verfolgen, което ще ти стане активнмо след като изпратят поръчката и ще я следиш.

Идеално, значи повече никакво пазаруване от Америка  Sunglasses

# 181
  • София
Здравейте,получих митническо известие за едни маратонки,но понеже не ми се разкарва да митницата искам да ми ги изпратят.Звъннах на тел. за да попитам какво трябва да направя,за да ми ги пратят и разбира се една "много любезна служителка" ми каза да изпратя документите на имейла и ми затвори!  Confused Някой знае ли кой е имейла на Разменна пощенска станция София град?

# 182
Здравейте!

Имам изключителна нужда от помощ от хора които са се разправяли с тези пусти митници...

Общо взето пазарувам онлайн от доста време насам и никога, ама никога, не съм имала проблем с доставките. Винаги всичко е било доставяно в пощата или дори на адрес. Може би, доста голяма степен от това се дължи на факта, че купувам неща предимно от eBay.

Но както и да е.. поръчах си нещица от Kikki.K (австралийски сайт) със стойност $39.00 (+ $9.00 доставка = $48.00), доколкото успях да прочета мито се дължи за стоки със стойност над 150 Евро? Цялата сага всъщност започна с DHL, които бяха изключително мили да ми пратят обяснение с процедурите по освобождаване от митница на имейл и оставаше да преценя коя е най-добрата опция за мен. Понеже пишеше, че трябва да имам попълнен ЕОРИ номер, който се издава в митницата на адрес по лична карта (това е Бургас, а в момента съм във Варна) и реших, че това ще е проблем и избрах опцията сама да освободя пратката от митница. По телефона момичето ми каза, че ще трябва да платя 20% от сумата на стоката и 20% от сумата на транспортните разходи?? (които са на стойност $135.00???).

Съответно пратката беше трансферирана в митницата на Варна и са ми донесли транзит, в който се описва стоката и т.н и странното е, че пише "Транспорт - 176лв" в описанието на стоката. Това меко казано ме шокира, защото не знам дали това ще трябва да го платя като сума.

Реших да звънна на DHL да се консултирам с тях, вече не бяха толкова любезни и ми казаха, че трябва да звънна на митницата. Звъннах на митницата от там пък още по-нелюбезна жена ми каза, че това не е тяхна работа и трябва да се разправям с DHL?? До колкото успях да разбера поръчката ми е в митническия офис на DHL, ако въобще има такова нещо. Но в крайна сметка кой отговаря за нея?

Въпросът ми е... ще трябва ли да платя тези 176лв транспортни разходи? Ако е някакъв процент от тях съм склонна, но ако ме карат да плащам разходи в размер 3х стойността на самата ми поръчка предпочитам просто да я оставя и да прежаля 80те лева.

Ясно е, че ще трябва да се ходи до митницата, но искам да имам някаква готовност, защото до сега не съм се сблъсквала с такива глупости. Ще ми е нужен ли този ЕОРИ номер или той се изкарва само ако стоката е над 150 Евро?

Изключително много ще съм благодарна, ако се намери някой който да ми помогне с този казус. Ако предпочитате, може да ме добавите в скайп (tolovethatmonster).  Praynig

А като се сетя с какъв мерак си избрах органайзера.. от бая време искам да си поръчам нещо от Kikki.K  Cry

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 14:57 от Denitsa Draganova

# 183
  • София
Здравей,
Denitsa Draganova

Предполагам, че в пратката не е имало документ за сумата на доставка.
В такива случаи DHL пишат върху цесията тяхната тарифа според дестинацията и теглото. Затова са ти написали тази сума. Върху нея се дължи 20% ДДС, а не че трябва да я плащаш. Ти нали си си платила на сайта стока + доставка с DHL? Няма защо да доплащаш друг транспорт.
Обаче е трябвало първо да проверят имаш ли ти фактура за транспорт и после да си пишат по тарифата.
Така че, ако си имаш фактура, тази тарифа отпада и няма да плащаш ДДС на техния транспорт.
Това са само мои предположения, защото не мога така наизуст да дам точен отвор без да видя документите.
Също мисля, че ще трябва да им платиш за транзита. Който не знам колко струва.

Обаче нещо не можах да схвана колко ти е действително е транспорта - 9 долара или 135?

ЕОРИ трябва да си извадиш при всички случаи, без значение дали сама ще я освобождаваш или агент ще го прави.

# 184
Здравей Ros@linda,

Благодаря за бързият отговор. Всъщност, ако отида с разпечатка от PayPal ще свърши ли работа като фактура? Мога да си принтирам и от техния сайт това което пише под "Invoice" (това което пише в PP заедно с подробности около покупката е Item Total: $39.33 USD Shipping: $9.95 USD).

Това което са ми пратили DHL като информация, преди да реша да освободя лично доставката, е:

"Към Митница ще дължите 20% ДДС (заплаща се върху стойността на стоката + върху стойността на транспорта). Мито се дължи само за пратките със собствена стойност на стоките над 150 Евро."

Мен именно този транспорт ме озадачи, тъй като нали уж съм си платила доставка.
Но то май се оказва, че има разлика между транспорт и доставка? Защото те са писали като коментар към описанието на стоката "ТРАНСПОРТ = 176.09лв"

Цената която съм платила за доставка е $9.95, но в самият сайт пише: STANDARD (5-10 BUSINESS DAYS) International orders are sent via Air Mail Express. Не знам на какъв принцип се избира DHL да са отговорни за доставката  newsm78

А това, че съм регистрирана в Бургас по лична карта и мисля да си вадя този ЕОРИ в Митницата във Варна проблем ли ще е?

Ето няколко снимки, които се надявам да хвърлят светлина в/у ситуацията:
едно, две, три.

# 185
  • София
Едно и също се има предвид под транспорт и доставка.
Явно в пратката няма документ за сумата + доставката, аз така си го обяснявам. Виждам, че в имейла пише само 39. Не виждам доставка.
Но разпечатка от сайта или Пейпал ще свършат работа. Стига ясно да е разграничено колко е доставката и колко стоката.

ЕОРИ може да се извади отвсякъде, не проблем това.

# 186
Страшно много ти благодаря, успокоих се малко. Hug  Утре ще отида да митницата и се надявам да няма проблеми и да си взема органайзера и повече да не го мисля това.

# 187
Здравейте отново!

Искам само да добавя, това което ми върнаха от DHL относно тази сума която ме чудеше.

"Стойнсотта , заплатена за транспорта на пратката е част от облагаемата стойнсот пред  Митница. Във фактурата, която придружава пратката , такава стойност не е била описана и ние сме изискали допълнително информация за нея от страна на изпращача. Сумата, която е заплатена е AUD $135.29 и тя е начислена в декларацията Ви. Върху нея също се дъжли 20% ДДС."

Много интересно кой е този изпращач, като аз съм си платила 9те долара на Kikki.K и си го пише на фактурата, която вече си принтирах. С какъв документ ще ми докажат тази сумата. Въобще ми се вижда страшно нереално да ми начисляват ДДС в/у тази незнайна сума. Наистина се надявам утре като отида и им покажа валиден документ да ми начислят това пусто ДДС само в/у реално заплатената сума.

# 188
Искам само да добавя, това което ми върнаха от DHL относно тази сума която ме чудеше...
Отиди в митница с разпечатка от поръчката в сайта И с разпечатката от Пей Пал. Така ще докажеш какво  си платила за точно тази поръчка. Важно е какви документи ще представиш при обмитяването.  Не би трябвало да вземат предвид какво пише в транзитната декларация, тъй като при изготвянето и в СФ не са имали основните документи. ДХЛ може би наистина са взели някаква тяхна информация относно транспортните разходи, тъй като имат интерес тази сума да е по-висока, понеже най-вероятно, като отидеш в офиса за получаване ще ти вземат такси за изготвяне на митн. декларация за транзит, обезпечението и транспортирането на стоката.

# 189
Благодаря за отговора Гретел,

Вече имам PayPal разпечатката и копие от фактурата от сайта на Kikki.K, просто ето този процес не ми е ясен и не знаех какво ще вземат предвид в Митницата. Но това са реални документи с реални суми и се надявам всичко да мине добре утре. Ще пусна тук как е минало, та дано ако има други чудещи се и оплашени хора като мен, да знаят какво да очакват.

Бяхте повече от полезни, благодаря за което!  Heart Eyes

# 190
  • София
Не са искали никакви данни от изпращача, не знам защо лъжат така.
Практиката е винаги такава при куриерите - като нямаш фактура за транспорт, вадят от тарифата им колко струва за 1 кг примерно от Сидни до София и ти дават това за пред митница. Митницата го уважава за официален документ, нищо, че не фактура и така допускат обмитяване.
Но никога досега, поне на мен не ми се е случвало да го решават самосиндикално, винаги ми се обаждат да питат имам ли фактура за транспорт, защото нямало в пратката.

# 191
И аз не мога да си го обясня. Аз първоначално като получих известие от DHL им звъннах и те ми казаха за тази сума и аз им отвърнах, че съм си платила доставката и отсрещтната страна ми каза, че доставката било едно, а това били такси за България.... А обаждане отностно този казус преди това не бях получавала. Аз дори си нямах идея, че ще ми бъде доставено с DHL. Утре се надявам всичко да мине наред и да вземат предвид само моите документи.

# 192
A, DHL не ти ли предложиха ТЕ да ти го освободят и донесат на вратата?

# 193
Здравейте!

Освободих си пратката от Митницата. Като изключим това, че загубих 3,5 часа в разнасяне на листи от гише на гише, вчиско мина добре. Хората бяха сравнително любезни и с питане се оправих. След като си показах разпечактака от PayPal тази сума от $135 отпадна. Платих ДДС 15лв. Но за сметка на всичко останало платих за изготвяне на митническа декларация 20лв и 12лв на DHL за транзита София - Варна  #Crazy (т.е за един тефтер фръкнаха около 120лв). Да не говорим, че ми объркаха фамилното име 2 пъти, но не беше проблем в крайна сметка. Отидох до DHL и понеже не знам къде се намира другият им офис, в който е пратката ми, се разбрахме да ми го донесат на адрес.

@bobo_13 Това го имаше като опция, да. Но в текста който ми предоставиха, пишеше това: "- ЕОРИ номер. Ако нямате такъв, ние можем да получим същия от Ваше име в случай че адресът Ви по регистрация е в град София." което ме притесни, защото аз сега съм във Варна, а по регистрация съм в Бургас и става една дълга и широка...
И другият повод заради който предпочетох сама да отида до митницата беше, за да докажа, че съм платила $9 за доставка, не $135 както те си бяха начислили. Което едва ли щеше да ми се даде като възможност, ако те бяха свършили тази работа.

Утре ще ми бъде донесен органайзера. Въпреки всичко не съжалявам, че си го поръчах, но едва ли скоро ще си поръчвам пак от Kikki.K Grinning (ще си се придържам към евтините неща от eBay хах)

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 18:08 от Denitsa Draganova

# 194
А този органайзер няма ли го в цяла Европа, че чак в Австралия.....Simple Smile
А защо да не си поръчваш пак? Вече си отъпкала пътя и знаеш как става?

Това за 20-те лева си е стандартно.....аз затова вече всичко китайско поръчвам от Европа може малко по-скъпо да ми излезе, ама разправиите и тичането по митници си го спестявам.

Общи условия

Активация на акаунт