***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 377
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, на всички имам направена поръчка от Китай на стойност 126$ две електронни игри пратката пътува с DHL , аз знам че ще мине през митница и съм подготвила всички необходими документи за освобождаването и. но изникна следния казус китайчето решило да я пусне с фактурна стойност 10$ без да съм го молила или да знам, като обяви че в пратката е една електронна игра, но те са две спират ги на митница и правят физическа проверка остановява се разминаването. От DHL ми казаха да се свържа с митница за за повече информация, разговарях с една много "мила и възпитана" дама която ми обясни, че ако искам да си получа пратката трябва да ми съставят АКТ и съответно да си платя ДДС и да си я взема, ако не искам трябва да подпишем споразумение и да се състави акт срещу неизвестен извършител и съответно да ня я взема. Та въпроса ми е някой знае ли какви са размерите на тези актове.

# 556
  • Варна
плащане на ДДС ясно, ама акта за какво е?

# 557
  • София
Акта е за укриване на бройките, но за съжаление не знам какви са сумите. По принцип зависи от размера на нарушението. То не е голямо в случая и сигурно няма да е голяма и сумата. Само че не разбрах дали вече е била декларирана пред митница тази пратка или не.

# 558
Незнам дали е била декларирана DHL имат пълнимощно и по принцип те трябваше да я освободят, аз още като разбрах тракинга им изпратих документи от банката и копие от поръчката в сайта, защото имам за втири път пратка с по-висока стойност и знам процедурата обаче незнаех за фактурата на китайчето.

# 559
  • here and now
Любезно настоявай, че не носиш отговорност за действията на китаеца. Все пак си изпратила документи с реална стойност .

# 560
Да се включа и аз в темата. Днес бях в пощата и ми връчиха митническо известие. Стоките са над 30лв., но не и над 300лв., и въпреки това ми искат и EORI регистрация, за да освободя пратката. Някой запознат ли е дали еднократно номерче все още става директно в Софийската митница? Защото чак до Плевен да ходя(митница по местоживеене) заради някакви си книги от САЩ някак си не се връзва.

# 561
  • София
Да се включа и аз в темата. Днес бях в пощата и ми връчиха митническо известие. Стоките са над 30лв., но не и над 300лв., и въпреки това ми искат и EORI регистрация, за да освободя пратката. Някой запознат ли е дали еднократно номерче все още става директно в Софийската митница? Защото чак до Плевен да ходя(митница по местоживеене) заради някакви си книги от САЩ някак си не се връзва.

Това е стандартен текст в известието, тъй като такова известие се праща за всички пощенски пратки, задържани на митница, независимо от тяхната стойност. Щом вашите са под 300 лв, няма да трябва ЕОРИ номер.

# 562
Благодаря за бързия отговор!

# 563
Имам един въпрос, на митницата над 30лв или 30 долара се спират.
Работата е там, че вече доста пратки, които са ми между 20-30 долара си ги получавам в пощенския клон, а не на митницата. Това разбира се само може да ме радва, че хем спестявам пари от ДДС, хем ходя само до пощата в квартала, а не до Митницата. Значи тези мои пратки не са от типа струва 20долара, той китаеца я пуска за 5 примерно, а ми човека си пише реалната стойност на пакета, примерно пише Value 20.00 USD и т.н. Аз като питах на пощата над каква сума отиват на митницата и там няколко служителя ми казаха че над 30 долара, аз ги питах не е ли лева, те ми казаха че ги пращали над долари, хахаха.

# 564
  • Sofia
Имам един въпрос, на митницата над 30лв или 30 долара се спират.

По закон – над 30 лв. (като включваме и цената на доставката в тази сума).

# 565
Цената на доставката не се включва  в тази сума, но ако пратката подлежи на облагане с ДДС, тогава вече се включва и сумата за доставка.

# 566
  • Sofia
Цената на доставката не се включва  в тази сума, но ако пратката подлежи на облагане с ДДС, тогава вече се включва и сумата за доставка.

?!

# 567
Пратки на стойност над 15 евро без сумата за доставка подлежат на облагане с ДДС.

Когато се изчислява дължимият ДДС, се включва и сумата за доставка. Надявам се така да е по-ясно.

# 568
  • Sofia
   Т.е. ако, например, сумата за доставка е $80, а цената на самия артикул – 15, да речем, пратката няма да подлежи на начисляване на ДДС? Странно ми се струва, но може и така да е.

# 569
Toва би било доста необичаен случай, но вероятно ще подлежи на допълнително изясняване.

Общи условия

Активация на акаунт