***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 357
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте,

Получих по DHL пратка от ХонгКонг , която не дойде в моя град, а в София. Обадиха ми се и ми предложиха транзит или те да ми я освободят. Транзита струва пари!!!

Фактурата от изпращача е със занижени стойности, а ми искат документ с разбивка по артикули.  Също така искат документ че транспорта е безплатен, а той наистина е такъв. Какво се прави в такъв случай.

Надявам се на Ваш компетентен отговор!  Praynig

Здравей Pravilche.

Трябва да искаш от продавача фактура с реалните стоки, бройки и цени. Да пише в нея, че транспорта е безплатен, но това се признава само ако е написано с някой от кодовете по Инкотърмс, например CPT, CIF, DDU. Думите free shipping не се признават, затова условията на доставка трябва да са споменати с някой от тези трибуквени код, най-подходящ е CPT. Да се преведе фактурата на български, като всяка стока да е разбита по брой, цена и бруто/нето килограми и да се обясни какви са артикулите, за какво се използват, от какъв материал, така че DHL да могат да намерят тарифните кодове и да напишат митническа декларация.
Общо взето това трябва да им направиш, както и пълномощно, ако те я освобождават и ЕОРИ номер да имаш също.

# 586
Здравейте!
Получих пратка от Хонг Конг по ДЧЛ. 2 стоки са с обща стойност 65$ /едното е 10$, другото 55/ на декларацията са писали, че съм връщала стока за ремонт и сега си ми я пращат обратно. Реалната стойност, която съм платила е по-висока. За първи път ми се случва да освобождавам пратки от Китай на митница, за това моля за съвет. Как да процедирам... Много скъпо ли излиза ако упълномощя ДЧЛ да се занимава с митницата. От провинцията съм и в нашия град няма митница така или иначе. Ще трябва да ходя до най-близкия областен град ако реша аз да се оправям сама. В митницата ще ми искат ли копие от банково нареждане, защото ДЧЛ ми искат ако ги упълномощавам. Как да им дам банково извлечение с тази стойност  newsm78 Ако ида на митница сигурно и те ще ми искат такива неща. Какво да правя?

ПП: Имам издаван ЕОРИ номер, но не го пазя. От митницата в Свиленград тогава ми казаха, че и да не го пазя не е проблем, защото те го имали. Как да разбера какъв ми е номера, за да го дам на ДЧЛ?

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 19:58 от milinka

# 587
  • Ямбол
milinka ЕОРИ : BGB(ЕГН)zzz0

# 588

Благодаря за отговора, Никид.
На този сайт излиза, че е невалиден обаче   Sad

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 11:29 от milinka

# 589
  • София
Временните ЕОРИ номера са валидни обикновено само за веднъж. Ако е бил временен, сега трябва да се вади нов.

# 590
Временните ЕОРИ номера са валидни обикновено само за веднъж. Ако е бил временен, сега трябва да се вади нов.

Не знам, тогава останах с впечатлението, че този номер ще ми трябва и занапред ако обмитявам. Ама тогава изобщо не обърнах внимание, защото си мислех, че никога няма да ми се наложи да плащам мито пак Simple Smile

# 591

Не знам, тогава останах с впечатлението, че този номер ще ми трябва и занапред ако обмитявам. Ама тогава изобщо не обърнах внимание, защото си мислех, че никога няма да ми се наложи да плащам мито пак Simple Smile
Промени 0 на 1(след ЕГН-то цифрата) и ще се получи и много е важно буквите да са големи, а не малки!
BGB(ЕГН)ZZZ1

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 16:36 от ЧревоУгодник

# 592
... Много скъпо ли излиза ако упълномощя ДЧЛ да се занимава с митницата. От провинцията съм и в нашия град няма митница така или иначе. Ще трябва да ходя до най-близкия областен град ако реша аз да се оправям сама. В митницата ще ми искат ли копие от банково нареждане, защото ДЧЛ ми искат ако ги упълномощавам. Как да им дам банково извлечение с тази стойност  newsm78 Ако ида на митница сигурно и те ще ми искат такива неща. Какво да правя?

ПП: Имам издаван ЕОРИ номер, но не го пазя. От митницата в Свиленград тогава ми казаха, че и да не го пазя не е проблем, защото те го имали. Как да разбера какъв ми е номера, за да го дам на ДЧЛ?

На мен ми излезе 1:1 сметката за първия път, при условие, че има митница в града, но си спестявам хамалогията и пратката ми идва у дома. Няма гаранция, че няма и на теб да искат същото банково извлечение от митницата, но пък има вероятност да не го поискат. ЕОРИ номера можеш да си го откриеш на този сайт:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=bg
Пробваш вариантите - BGBЕГНZZZцифра(от 0 до 9) На която комбинация с цифра даде валиден номер - твоя е. Но дори и да не го откриеш, във всяка митница ще го кажат и на теб, и на ДЧЛ. На местни физически лица много рядко се вади еднократен номер/няма логика за такъв/, така че най-вероятно наистина ти е постоянен.

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 16:16 от Гретел

# 593
Благодаря ви момичета от сърце! Полезна информация.
То при мен никога неприятностите не идват сами, че и този път...
Малкия го приемат в болница за поне седмица и аз трябва да съм с него....на 40 км от тук. Не знам как ще успея да се разправям и с митници. Най-вероятно ще се наложи да плащам склад на ДЧЛ за забавянето. Тя тая пратка златна ще ми излезе.
П.С: А извлечението от банката трябва ли да е оригинал, подпечатан от самата банка или мога да си го разпечатам от интернет банкирането?
Мислех си дали да не кажа, че имаме договорка с доставчика плащането да е след получаването на стоката, та да си спестя поне това тичане. Дали ще го признаят на митница?

P.S: Гретел, златна си. Пробвах както каза- получи се без проблем още с първата смяна на цифрата Simple Smile

# 594
...... А извлечението от банката трябва ли да е оригинал, подпечатан от самата банка или мога да си го разпечатам от интернет банкирането?
Мислех си дали да не кажа, че имаме договорка с доставчика плащането да е след получаването на стоката, та да си спестя поне това тичане. Дали ще го признаят на митница?
P.S: Гретел, златна си. Пробвах както каза- получи се без проблем още с първата смяна на цифрата Simple Smile

Може да го разпечаташ от интернет,  банкирането. Няма значение за договорката, така че си го спести. Ами щом ти се налага и да влезеш в болница, може би ще ти е по-изгодно да им направиш пълномощно и да ти я освободят те, защо да отлагаш и да им плащаш и складови такси. Следващия път ще го мислиш.

Последна редакция: пн, 14 мар 2016, 07:54 от Гретел

# 595
Здравейте, имам едно питане към вас и по-запознатите.
Пратката ми е от Издраел, договорих се с продавача да ми напише по-ниска стойност, но колко по-ниска трябва да бъде за да не ми искат разпечатка на плащнето. реалното заплщане ще бъде голямо и искам да избегна големите мита и такси, продавача се съгласи за съдействие.
ако напише 30$ а пратка е доста по-обемна дали ще се усъмнят?

# 596
  • Sofia
   Нека да пише по-малко от $30 – примерно, нека бъдат $18. Прагът е 30 български лв., не долари. Но ако наистина пратката е обемна, както ти казваш, най-вероятно номерът няма да мине и ще я спрат на митницата. Гаранция няма никаква, така че се приготви и за този вариант с 20-те % ДДС. Peace

# 597
  • Sofia
   Знам, че има начин да "хванат" и такъв тип подправяне на документацията, но не съм сигурна как точно става. Аз лично не бих се решила на такава крачка, защото все пак, това си е един вид престъпление и бих се притеснявала от евентуални санкции. Но принципно, ако си непукист, нищо не пречи да опиташ. Peace

# 598
  • София
Здравейте, търсих из темата информация, но не открих нищо по въпроса, който ме интересува-на някой случвало ли му се от столичната митница на "Веслец", при освобождаване на получена пратка освен разпечатка от платежното да му поискат и документ , че търговецът от който е купена стоката е лицензиран и има право да продава тази стока?Става въпрос за два телефона поръчани мисля от сингапурски сайт.На мой познат,  отишъл да си вземе телефоните днес служителка е поискала и такъв документ.Телефоните са LG, ако изобщо има някакво значение.Казала, че ако няма такъв документ от продавача, можело да конфискуват телефоните, защото можело да не са оригинални или направо да не си взима пратката го посъветвала и  да я върнат към продавача, някакви таква.Не можах да намеря из темата някой да е писал да му е искано и да е носил такъв документ, така че, ако някой се е сблъсвал с нещо подобно, моля да сподели.

# 599
  • София
Има значение марката и затова е поискан такъв документ. Повечето марки са защитили правата си и не допускат внос и разпространение на фалшива стока, копираща тяхната марка. Затова трябва да се докаже, че телефоните са оригинални. Ако се окаже, че са реплика представителите на тази марка могат да поискат унищожаване на стоката.

Общи условия

Активация на акаунт