Проблем в училище :(

• 14 243
  • 119
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Има нещо много сбъркано в посланията, които отправяме към децата си.
Когато бях малка, винаги се вземаше предвид кой е започнал пръв. Сега се наказва и този, който се е защитил. /а често и само той/.
Аз и като голяма съм си както, когато бях малка. Никога не предизвиквам никого, но и никога не стоя безучастно, когато ме предизвикат.
В случая детето усеща, че другото минава безнаказано. Не иска да го бие, никой не му съдейства реално. Какво да направи?
Друго - всички училищни психолози ли са толкова смотани? Те не помагат, те вредят.  #Cussing out

# 31
вие не знаете мнението на уч.психолози, на директор и кл.ръководител.

# 32
  • София
вие не знаете мнението на уч.психолози, на директор и кл.ръководител.
Аз лично визирах това:
Целият персонал на училището го защитава (има си причина но не искам да я разкривам). Не му пишат забележки при провиненията, при изгонването му от час не му се пишат неизвинени, училищната психоложка казала че нашите деца "имали пукнатини в главите" и били зле възпитани а той Х - невинен ангел неразбран.

# 33
Прочетох отгоре,отгоре всичко и направо съм ужасена. Все по-често се сблъсквам с подобни примери. И ние сме в подобна ситуация. Ще си местя детето в друго училище заради проблемно дете/момиче/.Трета година чакам нещо да се промени,но уви.Периодично "тая" се захваща с дъщеря ни и се започва ежедневен психически тормоз като към това се прибавят отвреме на време и ритници,блъскане,ритане на чанти и тем подобни работи.Лошото е,че и майката не взима адекватни мерки,а вместо това напада нас. Тя една алармаджийка която не можеш да я надвикаш,отправя безумни обвинения.......абе направо не е за разправяне. Пълен ужас.По същия начин и аз си учех детето да не обръща внимание на това кой какво говори,да не  се въвлича в грозни обиждания,дразнения и физически разправи.Но то не се издържа. Започна детето да се защитава.Стана още по-зле.Онова изплзва случая да излъже,че мойта и е скъсала раницата./След безпричинен ритник в главата детето ми естествено отвръща . Един шут по крака на насилничката и един на раницата и./Следват мноооооого грозни разправии между майката и мен след като аз съм установила,че раницата е била скъсана предишния ден и няма за какво да плащам.Много е дълго и няма смисъл да ви описвам подробно точно какво ми се наприказва ,че направо е лудост. По-лошото е,че на срещата с директорката /тя д-ката/ се опита да омаловажи поведението на това дете /което пречи постоянно на целия клас,което непрекъснато се чуди кого да обиди и удари,което лъже и разиграва театри,което непрекъснато получава забележки за поведението си и викат майка и през ден в училище/ .Вместо да изясни кой крив кой прав да се разбере какъв е проблема,директорката изчете едно "конско" уж на двете,но няколко пъти наблегна на трите забележки на моето дете и общо взето излезе,че едва ли не ние сме по-виновни за ситуацията. Както и да е .Сигурно се объркахте,но няма как да ви пресъздам цялата ситуация.С две думи: решихме да си преместим детето докато не станало нещо по-лошо.Да живеят насилниците и правата им!Това е ситуацията в българия.

# 34
  • софия
Записвам се в темата защото ми е до болка позната в последните дни.

# 35
Много кофти ситуация, както и на Стелчето Sad
Аз лично съм ЗА да се действа по описания от Бонго начин, със всички законови мерки, докога ще продължава това безхаберие на органите  #Cussing out Още повече, че във вашия случай имаш подкрепата и на останалите родители.
Честно казано и за проблемните деца не се полагат необходимите грижи. Имам позната, чието дете е изхвърлено от всички училища и никой не взима някакви мерки да му помогне, а само се прехвърля насам-натам, докато тотално отпадне и пропадне Sad И то при положение, че майка му има желание да сътруднични.
А във този случай щом и майката не приема , че детето й има проблем не виждам как то може да го разбере  Confused Дано има положително развитие  за всички страни Peace

# 36
Никой не знае точната истина в тази история, говоря кой кого е ритнал и бутнал, но дори да я приемем за вярна, това си е ежедневие из училищата. Това, че до сега не се е случвало в класа, не означава, че го няма явлението. Подкрепям идеята, че трябва да бъде наказано в случая, защото е счупило сим карта. И за мен е по-правилно да беше отвърнал с ритник или друго, отколкото да прави тези неща. За ритник, няма кой да докаже и нямаше да има такива разправии, а и другото дете ще се поспре малко, след като му отвръщат на ритниците. Друга истина е, че няма какво да се направи срещу такива деца като Х. Единствено трябва да се говори с другите деца и те  да разберат какво трябва да направят, не може да се дава акъл за всяка една ситуация. трябва да преценяват на място. Като цяло трябва да отвръщат, за да няма постоянно малтретиране,  но не без да се стига до телесни или други повреди. Това е както в живота, няма рецепта за всяка ситуация. Иначе нито класна, нито директорка ще направят нещо, все пак това е държавно училище и най-много да му сменят класа отново. Не може да го махнат и да се изпари, виж при частните училища поне в чужбина е друго. В държавните в чужбина, също има агресивни, бавноразвиващи и др деца, но стоят и никой не може да се оплаче срещу тях, понеже трябва да се интегрират. На който не му харесва, отива в частно.
Т.е. по-лошо е да ти счупят сим картата, отколкото носа? Защото рано или късно ще се стигне до там, очевидно детето не се опитва да се владее. За мен агресията към някого е по-лоша от агресията към някакъв предмет. Единственото притеснително в историята ми се вижда, че счупването на сим картата не е било спонтанно в момент, в който детето е ядосано, а премислено един час.

# 37
  • София
Моля те не наказвай детето си. Не го демонстрирай пред останалите (родители, учители и т.н.), но му спести твоето наказание. Детето ти е станало жертва на тъпа ситуация. Не му го изкарвай през носа. Много по-малко щети ще нанесеш върху неговата психика, ако в този случай поговориш напълно откровено с него, обясниш му спокойно, че за съжаление в живота се случват и несправедливости и че понякога без вина се плащат сметки. Но недей ти да налагаш наказание за това. Так според мен твоето дете ще запомни много добре цялата ситуация, но ще знае, че майка му е на негова страна. А това е според мен особено важно за всяко едно дете - да знае, че майка му е на негова страна.
(Извинявам се за това, че говоря на ти, надявам се да ме разбереш правилно).

# 38
  • Русе
Притеснение поражда и зараждащото се в нас с ММ убеждение че идеята не е била на нашето. Което пък никак не говори хубаво за нас като родители и за нашето Sad

Официално е с наказание "забележка". Изкараха го по-лош и от най-лошия а Х. - един такъв скромен, невинен... Извиних се (според моите разбирания така беше правилно), платих, обещахме че повече няма да правим така и си тръгнахме. Утре - старата песен на нов глас ще.
Време е да пуснем плана на Бонго в действие.

Наказанието му беше да напише 3 страници "ще мисля преди да действам". И да плати от собствените си пари картата. И едно на ръка дето му надух главата с поуки. Но не смятам че кой знае каква жертва. Действал е умишлено.

# 39
  • София
Аз виждам нещо положително в това, че детето е помислило известно време и след това е реагирало, като е счупило именно сим-картата, а не носа или целия телефон на другото дете Х. Според мен е важно човек (и децата включително) да не остават пасивни при нападение, а да реагират. Фактът, че детето е мислило известно време означава, че то е искало хем да отвърне на удара ( за да не го тормозят повече) хем не е искало да причини болка. Човечето е избрало един много добър вариант на реакция - счупило е нещо евтино, можеше да счупи телефона например, но същевременно е показало позицията си.

# 40
Наказанието му беше да напише 3 страници "ще мисля преди да действам".
Той точно това е направил. Помислил е, преценил е нещата и е действал.

Освен да се извиня и платя, бих защитила детето.

# 41
Аз виждам нещо положително в това, че детето е помислило известно време и след това е реагирало, като е счупило именно сим-картата, а не носа или целия телефон на другото дете Х.

Аз съм на точно обратното мнение. Първо обмислянето и действията постфактум говорят за отмъщение, а не за противопоставяне. Освен това как така е взел телефона и е извадил картата без бой? Това може да стане само ако е издебнал другото дете и някакси му е взел телефона зад гърба му. Това пък вече е подличко.

Един ответен ритник е къде къде по-честен и достоен отговор, ако говорим за отпор.

# 42
  • София
В момента детето Х. усилено го защитават учителите и директорката, а какви причини са имали да го преместят от съседния клас? А и от още два други преди това? И в тези класове ли всички деца са били лоши и невъзпитани, освен горкото местено дете?

# 43
Ели, аз не искам да те карам да направиш нещо, което не искаш самата ти, но все пак би ни улеснила ако обясниш защо според вас, родителите, Х. се толерира.

Аз не мисля, че си лош родител или че детето ти е постъпило лошо. Не виждам защо казваш, че възпитанието - твоето и на мъжа ти - не е дало резултат. Децата са си наши, но са отделни индивиди и всяко, независимо как го възпитаваш, ще има свое виждане за нещата - къде приемлива, къде - не според нас.

Не зная как се обяснява, че светът е лош и че понякога дори и прав - гориш и го отнасяш. Според мен детето ти много по-рано е видяло това нещо - Х. рита и псува, а го защитават. Тъй че не му обяснявай неща, които знае, защото ще те заподозре в начукване на канчето.

От цялата ситуация излиза, че да риташ и псуваш може, а за СИМ картата вече мерки ще се вземат.  Close

Режимът на наказанията за двете провинения - ритане и повреждане на чужда вещ - е различен. Който рита - сигнализират се институциите по ЗБППМН. Който чупи - възстановява вредата, която е нанесъл. Детето ти трябва да разбере, че не трябва да чупи, защото ще плаща, то го и знае. Макар че ако действаме по законовия ред (защото нали така постъпваме с ритането), трябва да се установи чупенето, да се опише вредата, да ви поканят като родители да я възстановите, и други мили такива неща ако не го направите. И това родителите на Х., а не директорката. На нея, доколкото знам, СИМ картата ѝ е цяла.
Скрит текст:
Проблем е да се обясни защо чичковци и лелки на държавна заплата не си вършат работата и че това си седи ей така, дълги години, и никой не е доволен, но нищо не променя.  Проблем е и че когато трябва да разчиташ на тях, ги няма. А според закона, който по-горе написах, не са много нещата, които могат да се случат на ритащия. Какво, да му прочетат името пред класа ще го стресне ли? Питам се докога ще се търпи неефективния и остарял похват за наказания на малолетни и непълнолетни, закона имам предвид. И докога ще се замиват очи точно с тия "наказания" като забележка, когато хулиганът хич, ама хич не му пука.
Много ми е неприятно, че за тежките провинения има ред, който спазваме, триста комисии, които сезираме, а за другите, свързани с плащане, реда го нямат за нищо.

На твое място няма да кажа на директорката какво възнамерявам да правя и дали други родители ме подкрепят. Ще действам направо, пък който не е доволен - да взема мерки ако го притеснява нещо. Ще ти тормозят детето, а ти ще се съобразяваш с тях. Хвани и се поинтересувай кой във вашата община е обществен възпитател, да бутне едно рамо ако трябва, макар че буквално по закона това не му е в правомощията на този етап.
Освен всичко друго, бих се съгласувала с другите родители и всички поотделно бихме внесли молби за преместване на собственото си дете, като целта ми би била да покажем ясно мнението си и това, че мерки ще вземем и така нещата няма да оставим. Да видим кой - кого.

# 44
  • София
Подкрепям мнението на Бонго. Трябва да реагирате като сезирате съответните институции и то незабавно.
Абсолютно непонятно ми е толерирането на такива агресивни деца, които тормозят останалите деца в класа непрестанно. Във вашия клас поне родителите реагират на ситуациите, а при нас не е така. За учителите да не говорим...

Общи условия

Активация на акаунт