Ужасът от квартирите през моите очи

• 20 450
  • 202
  •   1
Отговори
# 180
Момичета, не мисля, че проблемът е кой с какво домашно животно ще дойде на квартира.
А какво животно е самият той! Защото в повечето случаи не кучетата и котките създават кочината, а техните стопани.
И аз говоря от личен опит.

# 181
  • София
Това е съвсем отделен проблем.

# 182
Момичета, не мисля, че проблемът е кой с какво домашно животно ще дойде на квартира.
А какво животно е самият той! Защото в повечето случаи не кучетата и котките създават кочината, а техните стопани.
И аз говоря от личен опит.
Много точно казано. Подкрепям с две ръце. Отдаваме етаж от къща. Имаме двор, та позволява отглеждане на домашни любимци. Имали сме квартиранти с котка ( писах за нея в другата тема) Животното още си го гледаме, щото го зарязаха при нас а те самите се оказаха пълни мизерници. Няма да навлизам в подробности, че ме хваща яд за мизериите и задълженията, които оставиха. И куче бяха домъкнали по едно време- не кутре, а възрастно, но то се отвърза и избяга от двора преди да се адаптира към новите си стопани.  Едни други пък- при нанасянето си- уж нямаха куче, след седмица се появи при тях някакво- казаха, че някой им го бил подарил. А кучето- видимо привързано към тях,личеше си, че това са му стопаните от години- не изглеждаше да е подарено току що... Не знам защо скриха, че имат куче- явно в предишни квартири са им правили проблем за него. Те не се задържаха много, обаче.

# 183
Не знам колко е ужасно наемателят да има куче, но за мен лично е ужасно наемодателят да има ключ от имота, който отдава! как ли пък няма да се съглася на такава оферта- да може да си влиза ей така на проверка...
Нещо не премисляш нещата. В моите договори правото да влизам в жилището си е задължително включено. И не за да ровя в гащите на чуждите хора, а в случай на пожар или наводнение в тяхно отсъствие.
Котьо,както сама казваш,при тези и само тези и само тези условия. Аз също се ужасих от това,че някой си ще влиза в мое отсъствие,за да проверявал нещо си. Това дали ще имаш животно или не се определя преди  да си подписал договора- кой ще ми влиза после. Аз съм в бяла държава- под наем съм засега и имам котка.е ,агенцията каза"ок,ако има щети ще си ги платите" И това беше. За две год и половина веднъж хазяина поиска да покаже апартамента на служител на банка. Предварително се чухме,за да разбере кога ще ми е удобно и ще съм в къщи. Ей така се прави,ама в бг хазяите и наемателите се надцакват само. Ще имат ключ и ще влизат в моето лично пространство,когато ме няма,за да проверявали
Дам,и ремонти пак се поемат от него. Тази ,дето ходи да проверява дали поема ремонтите на наемателите си?

# 184
  • при късмета
Във всеки стандартен договор си пише, че наемателя трябва да предаде имота във вида и състоянието, в което го е наел. Ако го е наел боядисано и ремонтирано, да трябва да го предаде боядисано и ремонтирано. Електроуредите се описват дали са нови, ако не са в какво състояние са и се разбирате предварително кой поема в случай че спре да работи.
Всички виновно причинени щети си ги плаща причинителя, т.е. наемателя.
Наемодателя поема големи ремонти на щрангове например или ако за етажната собственост се събират допълнителни пари за покрив или друго.
Т.е. собственика поема ремонтите само на неща, които наемателя не може да си вземе след напускане.
За мебелите както и за електроуредите, естествено овехтяват и не могат да са вечни, все пак трябва да се предадат в състоянието в което са наети.
Видно е кога нещо е просто овехтяло и амортизирано от нормална употреба и кога не е пазено изобщо. Не видно, а направо очеизвадно

# 185
  • София
Уредите се развалят с времето, не само амортизират и няма такова нещо като трябва да се предадът в състоянието в което са   поети...
Ако пералнята(например) сдаде багажа, просто защото дефектира или  й е дошло времето, не е редно наемателя да търси нова (нали няма да си я взима със себе си, виж ако я е строшил с неправилна употреба - друго нещо)

За боядисаното не съм също съгласна, освен ако не го е олял с нещо... нещо ненормално ми идва да очакваш на отиване  бившият ти наемател да ти направи освежителен ремонт Wink

# 186
Във всеки стандартен договор си пише, че наемателя трябва да предаде имота във вида и състоянието, в което го е наел. Ако го е наел боядисано и ремонтирано, да трябва да го предаде боядисано и ремонтирано. Електроуредите се описват дали са нови, ако не са в какво състояние са и се разбирате предварително кой поема в случай че спре да работи.
Всички виновно причинени щети си ги плаща причинителя, т.е. наемателя.
Наемодателя поема големи ремонти на щрангове например или ако за етажната собственост се събират допълнителни пари за покрив или друго.
Т.е. собственика поема ремонтите само на неща, които наемателя не може да си вземе след напускане.
За мебелите както и за електроуредите, естествено овехтяват и не могат да са вечни, все пак трябва да се предадат в състоянието в което са наети.
Видно е кога нещо е просто овехтяло и амортизирано от нормална употреба и кога не е пазено изобщо. Не видно, а направо очеизвадно
Е това изби рибата  Joy Joy Joy Айде направо и да направим вноска за още едно жилище на рентиерите, а? Радвам се и се моля за в бъдеще да не попадам на такива "хазяйки" честно! А пък това за ключовете ме разби-е няма такава простотия!
Досега съм попадала само на 4-ма кофти-в стил авторката на цитата  Mr. Green И затова вече си отварям очите  Peace
Хайде за домашните любимци как да е (аз затова не смея да взема коте), ама за претенциите за без деца просто падам! Ами ако наемателката забременее случайно и непланувано какво? Гони се от жилището така ли? Sick
И се сещам за един случай-свеки реши да събира родата, а тогава живеехме по неволя заедно и се наложи за 2 седмици да търся апартамент за нощувка, защото в "моят мил роден град" хотелите са със супер надути цени, а квартира за половин месец няма.
 Намерих уж място, обаче собственикът през цялото време се опитваше да ме натика в един апартамент на м....ната си до ректората, не ми показа  даже снимки на жилището, а там няма в радиус от поне 10 км. нито детски магазин, ни близка аптека, защото цитирам "детето да не пречело на студентите в съседните стаи"!!!! Хем плащах предварително, хем условия!!!
Аз ако съм хазяйка 100 пъти бих предпочела семейство с дете, отколкото студенти-нали имах за съквартиранти такива и просто ми стана ясно за какво иде реч!
 Е точно затова се ядосах и си намерих чудна квартира буквално на пъпа на града, прозорецът ми гледаше към съдебната палата и всичко ми беше на 2 мин. Хазяите дядо и внук бяха супер мили, после чак не ми се връщаше при свеки Party
Така че, който е с претенции си остава с празна квартира, а друг лапва парите  Naughty

# 187
  • на брега на морето
Аз също се ужасих от това,че някой си ще влиза в мое отсъствие,за да проверявал нещо си. 
Още преди подписването на договора категорично заявих, че ключ за себе си от имота си имам  и ще вляза в тяхно отсъствие единствено при форсмажорни обстоятелства. Ако искам да правя проверка ще я направя в присъствието на наемателите си. Влизала съм, само когато съм поканена; в повечето случаи получавам наема в градинката. Попадали сте на простаци за съжаление.
Да ви дам съвет - когато наемате жилище и сте пред подписване на договор непременно засечете водомери и електромери заедно с наемодателя. Моят брокер в договора описа подробно вещите, които са в апартамента и в какво състояние са.
Сегашните ми наематели изключително некоректно си докараха кучето; ако ме бяха предупредили нямаше да го пусна.

# 188
  • Пловдив
Цитат
И аз си мислех, че е видно, но с това видно стигнах до първата в живота си криза, която ми наложи да пия мента глог и валерян, за да мога малко да си успокоя треперенето.
Настаняваме си ние и: "Банята съм я ремонтирала. Вижте банята, всичко е ново. Тази баня .... лв. ми излезе, ама се наложи, защото имаше течове." Не се коментира много, че апартамента е от преди 40 години и никъде освен в банята няма ремонт в кухнята беше с ведомствения шкав, с който е издаден при построяването и чугунена мивка без сифон, а просто канал с метална капачка, като тези в баните, които са на пода и от който се носи смрад до ... (повтарям това е кухненска мивка) Нуждаехме се от по-голямо жилище и взехме това. След 10-тина месеца в банята под душа - кап, кап, кап. Ммммм дали не се е развалило кранчето. Доообре ще вземем едно кранче за 2 лв. и ще го сменим в края на седмицата. Кап, кап повече, пръсссс. Оказва се, че в чисто новата (10 месечна) баня е монтирана най-евтината китайска душ батерия, която (на всеки се случва) е имала дефект и просто се спука. Спука се самата батерия, зад кранчето, до тръбата, където се завива и потече, като река. Не можеше да стоим така и да чакаме някой да дойде да я оправи (наложи се да спрем централно водата, за да не се наводним). Отидохме и спешно купихме (пак сравнително евтина) душ батерия за 50 лв. (бяха много пари, че тогава имахме финансови проблеми) и я сложихме, за да не се наводняваме, а и да можем да ползваме вода. Идва хазяайката мила за наема и и разказваме това и питаме дали тези 50 лв. (имаме касова бележка) могат да се приспаднат от наема. Показваме и спуканата батерия и пукнатината. Олеее, като отвори една уста  Close Close Close "Аз съм направила чисто нова баня, вие ... сте длъжне да я поддържате, ще купите батерия разбира се, като вие сте я спукали." "Как се пука батерия бе жена?" и до днес не знам. "Ако утре бойлера откаже и бойлер за 200 лв. ли ще купуваме?" питам. "Да разбира се! Бойлера е чисто нов и ако изгори ще го възстановявате!". "Аааа не, аз излишни пари за реконструкция на чужда баня нямам. Благодаря! Изнасяме се до края на месеца. Считай този наем за предизвестие!" "вие за толкова пари няма да намерите такова жилище. Никой няма да ви приеме с претенциите ви!" и още клетви. Тръгна си. Аз само стоя, треперя и рева. Не мога да повярвам, че тази жена наистина си вярваше, че е права. Мъжа ми се чуди как да ме успокой. Опппп валерянчето. Сядам пред лап топа. Същата вечер в 21 ч. оглеждахме апартамент с по-добри характеристики на същата цена, но беше с ТЕЦ, а до края на седмицата намерихме точно това, което искахме. Хазяйката още на другия ден идва да ни провери, навярно си е мислила, че в яда си след скандала ще и опропастя елитното жилище. Е не намери нищо интересно, освен чувалите със събрания ни багаж и репликата и беше "Хлъц. Ама вие наистина. Ще се изнесете." Аааа Не, бе! После ми обяснява, че майка и се била притеснила, че сме се карали и че сме си тръгвали след скандал. "Майка ти пък дали се е учудила, като те знае какво си цвете." и т.н. Както казах този апартамент никой не го нае в близките 2 години, въпреки че имаше обяви най-малко 6 месеца.
Копирам и за другата тема "хазяйски селски номера...".

# 189
  • София
poohito  - като е така - проблем няма - като се изнасяш - взимаш си бойлера, батерията и всичко останало дето си го купила, пък тя да си остане със спуканата батерия, изгорелия бойлер и т.н.... егати и хората.
На нас в 2 квартири ни е горял бойлер - купихме нов, естествено не за наша сметка.
И водомери като сме сменяли, пак не е за наша сметка..
И покрив като се оправя и бариера като сложиха на паркинга, това са си неща обслужващи техния апартамент и оставащи за тях.
В крайна сметка много се радвам, че  всичко останало си е наше и няме разправии за глупости Simple Smile

# 190
  • Пловдив
Мъжа ми искаше да вземем батерията и да сложим старата, но тя старата течеше, като фонтан зад кранчето. Казах му, че ще се наводни. Той: "а ще им спрем водата от централния кран да не им се наводнява". Отказах го от тази идея "Мислиш ли, че няма да проверят?!". На изнасянето проверката беше пълна. Всеки ъгъл и т.н. Приспаднаха от депозита 10 лв. за плафон в банята, който се беше пръснал от капка вода, тъй, като е непоследствено до душа. Всяко шкафче се отвори и оооо ужас (това съм го писала) в кухненския шкаф съм забравила, че имало разсипана леща и не съм я почистила. Погледа беше  Naughty Naughty Naughty , а аз  Embarassed Embarassed Embarassed се почувствах най-голямата мизерница на света.

# 191
  • София
хахаахха Simple Smile еее ти пък Simple Smile

# 192
Я да ви разкажа и аз от младите си години една случка, когато щъках по квартири.
Това всъщност ми беше най-тегавия хазяин, който имах. Но поне ни прие с кучето. То бели не правеше, навънка се разхождаше. Е белите ги правеше по-нашите вещи  Laughing Впрочем това беше най-готиния блок, с най-готините съседи, които не мрънкаха, че имаме куче. То често лаеше, но те никога не го правеха на проблем. На нас ни беше доста неудобно, че като ни няма и то си джафка за определен период от време.
Апартамента не беше хич читав. На шестия етаж, трудно идваше топлата вода, деляхме с други квартиранти, кухня нямаше. Имаше, но нямаше мивка. Предложи ни ако оправи мивката да ни вдигне двойно наема и предпочетохме да си караме само с банята. Проблемът беше, че апартамента беше на името на дъщеря му, която беше луда. Мъжът и се самоубил, а тя убила детето си, като го хвърлила през терасата. Тежко и тъжно наистина. Но ни предупреди, когато дойде да не я пускаме, защото вилнее из апартамента и троши всичко наред. Предишните наематели доста са страдали. През ден два идваше и звънеше, крещеше, тропаше. За тази цел беше сложил метална врата. Веднъж не бях я заключила и беше нещо страшно като затисках другата врата. Много силна жена ей.
След година се преместихме на третия етаж, където живееше една бабичка и тя почина. Като се изнесохме, му се обадихме да ни върне капарото от 100 лева. Не са много пари, но пак са пари, а за онова време си бяха даже много. Той нахалника твърдеше, че сме били направили огромна дупка в паркета на  средата на стаята. Казах му да дойде и да я покаже. Е отказа естествено и каза, че веднага я бил ремонтирал. Мда, то така става за ден ремонт на паркет.

# 193
Разбирам авторката много добре, самата аз живея в чужбина, на квартира и с голямо куче. Търсенето не е никак лесно, но хората имат право на претенции на кого дават жилището си и в това няма нищо извънредно или обидно. Не всеки е длъжен да обича животни.

Изобщо не си мислете за такива варианти да не кажете, че имате куче/котка при нанасяне. Некоректно е и винаги ще има последици.

Дали някой ще е коректен наемател няма нищо общо с това дали има домашен любимец. Според мен не трябва да се действа "на доверие", на базата на уверения или преценка на око що за човек е наемателя. Да приемеш човек с животно е вид премерен риск, който се опитваш да регулираш чрез договора.

Напр. моят депозит е 2 наема. Козметични ремонти са за моя сметка, а нещата като смяна на ламинат се плащат от наемодателя срещу предоставена фактура. Разрешението да гледам куче е отделна добавка към договора в писмен вид, в която пише, че не се допуска куче от "бойна порода" и ми се напомня, че е мое задължние кучето да не цапа общите части и да притеснява съседите.

Отделно от това по закон съм длъжна да застраховам за щети, нанесени от кучето. Струва ми 7 евро на месец и покрива до 10 млн. евро. Всеки наемодател може да спи спокойно при такива условия, струва ми се.  Wink

Ако пак тръгна да търся квартира, ще гледам в обявите в клаузата за домашен любимец да пише "Да" или "По споразумение", но не бих повдигнала въпроса в началото на разговора. Нека първо се представя, да поговорим и да ме видят, преди да ги застрелям с "А как стои въпросът с гледането на доберман в квартирата?"  Joy

# 194
  • София
Съжалявам, не съм чела цялата тема. За мен като наемодател и то на няколко обекта е абсолютно безумие да се отхвърлят хора с кучета и други др. любимци. Никога не съм го правила.
В договора винаги има клауза за предаването на наеманото помещение.
А дали нещо ще е повредено от дом. любимец или най-вече от безотговорен наемател в въпрос, на който е трудно да се отговори.
И най-вече, както е казала Рони Бо : "Нека първо се представя, да поговорим и да ме видят, преди да ги застрелям с "А как стои въпросът с гледането на доберман в квартирата?"
Не забравяйте, че това може да е претекст да ви откажат исканото жилище. Peace

Общи условия

Активация на акаунт