ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 156 090
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Днес си оправихме документите в социалните, но ми изникна още един въпрос, а в закона нищо не намерих. Ако бащата на дете с ТЕЛК работи в чужбина за няколко месеца и подаде документи за детски в съответната държава ще спрат ли паричките на детето в България? За детските по принцип е такава процедурата - на мен ми ги спряха тук и мъжа ми взе в чужбина, но за ТЕЛК не съм наясно и ще се радвам ако някой помогне с информация.

# 586
Ами аз тогава да те питам друго - детето е в България, ТЕЛК-а му е от България, мислиш ли, че е редно бащата да подава документи в другата страна опирайки се на този български документ. Не би ли било редно да се получават помощи в другата страна, ако детето е "оценено" в другата страна. С други думи - ти затова ли води детето на ТЕЛК, за да взема мъжът ти пари за него в чужбина?

# 587
  • Пловдив
Първо - не, не съм водила за това детето на ТЕЛК и второ - и преди ТЕЛК-а мъжа ми взимаше детски в чужбина за месеците, в които работи там на договор, като моите тук ги спираха. Но понеже вече детски, които да спрат нямам се замислих дали няма да посегнат на ТЕЛК-а на детето.
Мислех, че форума е да си помагаме кой с каквото може, а не да се заяждаме и да държим сметка на другите.

# 588
Значи... хем искате мъжът ви да получава детските в чужбина, хем тука да не ги спрат. И ако има вероятност да ги спрат, тогава какво... мъжът ви ще се откаже от детските ли? Търсим помощ за какво? Да Ви кажем дали е редно и законно това ли? Значи като Ви спряха само детските от 35 лв. нямаше проблем, щото мъжът Ви взема пари за него в чужбина, но като се помисли, че може да Ви спрат 350 лв. поради същата причина, тогава вече е проблем.
...
Мислех, че форума е да си помагаме кой с каквото може, а не да се заяждаме и да държим сметка на другите.

Как да го разбирам това - значи като чувате нещо, което Ви допада е помощ, а като чуете и друга гледна точка, тогава става "да се заяждаме и да държим сметка на другите"

# 589
  • Пловдив
Питам, защото не съм наясно и понеже има разлика между детски и ТЕЛК и в социалните не са наясно. Не става въпрос за законно или не, защото ако не може просто мъжа ми няма да подава документи и съответно няма да взима детски. Както и да е, явно другаде трябва да попитам, защото не вниквате във въпроса ми, а го тълкувате както искате. Благодаря все пак за информацията, която получавам от някои хора във форума.

# 590
Ми като не Ви харесва да получавате отговор като моя, то тогава не си публикувайте въпроса в общ форум, а се обръщайте към "някои хора във форума".

# 591
  • в полите на Балкана
Хора, защо все трябва да търсим вратичка?!
Скрит текст:
Най-гнусното нещо за мен, което чета из форумите е въпрос от сорта "Какви са "привилегиите" ми ако заведа датето на ТЕЛК"
Не знам, може би защото синът ми е с много тежко увреждане и знам какво значи борба за всеки един ден, но не разбирам търсещите "привилегии". Когато получих ЕР с най-високия процент и с пожизнен срок ми идеше не да вия, ми за мен света беше свършил. Това да търся пари от социалните не ми беше и през ум минавало, но народа го е казал хора разни, идеали разни. Е на доста по-късен етап ми се наложи да прося пари от пишещите във форума за да спасявам живота му. Благодаря на всички, които са ми помогнали без значение дали като са ме прочели и споделили или финансово, но синът ми е жив и психически здрав. От сърце се надявам, че търсещите "привилегии" за децата си и лутащи се за вратичка за повече средства няма да им се наложи да купуват скъпа медицинска апаратура за да поддържат живота на децата си.
Скрит текст:
Нищо лично, към никого, просто е грозно!

# 592
Мама Раче, съжалявам за това през което сте преминали.
Аз приемам нещата по друг начин. Ако нещо ми се полага то държа да си го получа. Съжалявам, виждам помощта от държавата за определени етнически групи и ми е писнало аз и децата ми да се чувстваме сираци в собствената си държава. Смешните детски дори няма да ги коментирам. Аз много дълго умувах дали да мине детето на Телк, после реших, че състоянието му е истина, такива са нещата, тази аномалия подлежи на телк и в крайна сметка всяка стотинка ще отиде за него, за чисто битови неща + прегледи при специалист през определено време. И един бонбон да ми се полага ще отида и ще си го търся и ще си го взема.

# 593
... Ако нещо ми се полага то държа да си го получа. ......
И един бонбон да ми се полага ще отида и ще си го търся и ще си го взема.
Никой не го оспорва това - нито мама Раче, нито аз. Разбира се, че всичко, което Ни се полага от държавата, трябва да се получи  Peace

# 594
Не съм ходила в чужбина, въпреки че всеки ден я гледам през прозореца, но според мен е редно да се получават помощи за дете с увреждане според физическото пребиваване на детето.В крайна сметка тези пари са за терапии и е редно да ги получава там, където то се намира, а не по избор.
В тази връзка споделям и промените в ППЗСП:
Цитат
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Социалните помощи се отпускат на лица и семейства по настоящ адрес, на който се извършва и социалната анкета.
Източник: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13038592

# 595
..... според мен е редно да се получават помощи за дете с увреждане според физическото пребиваване на детето.В крайна сметка тези пари са за терапии и е редно да ги получава там, където то се намира, а не по избор.
....

n_alex76 не се заяждай  Crazy Laughing. Що ли си мисля, че аз написах абсолютно същото още в първия пост по поставения въпрос, но с други думи:
Ами аз тогава да те питам друго - детето е в България, ТЕЛК-а му е от България, мислиш ли, че е редно бащата да подава документи в другата страна опирайки се на този български документ. Не би ли било редно да се получават помощи в другата страна, ако детето е "оценено" в другата страна...

# 596
Изобщо не е заяждане, а разяснение.Ако детето отиде за два месеца при баща си, няма пречка за това време той да получава помощите.Има разлика, нали?  Wink

# 597
Разбира се, че има разлика, но никъде не е споменато, че детето има вероятност да отиде в чужбина и затова да ни питат  Wink.
Аз усещам разликата от разяснение и заяждане, но... не всеки прави разликата  Simple Smile.

# 598
Съгласна съм с това, че щом детето е на територията на България, телка е издаден тук, то съвсем логично е да си получава паричките тук.

# 599
  • Пловдив
Благодаря ви за споделените мнения. Взимам си бележка от всичко написано, но аз исках информативно да знам, иначе да, наистина е редно където е детето от там да се взимат помощите. Хубав ден желая на всички.

Общи условия

Активация на акаунт