Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели?

• 39 194
  • 312
  •   1
Отговори
# 60
  • при късмета
ма ко, нещо си в грешка. Говоря от позицията на наемател и наемодател. Няма такова нещо, като да ремонтираш преди да се изнесеш. Наемателят отговаря за базови нужди като смяна на крушки, гайки, поддържане на вид, и евентуално леки ремонти като една ръка латекс (например). Наемодателят отговаря за всякакви по-сериозни като смяна на уреди, поддръжка на водо- и ел- инсталация, и разходи за майстори, каквито и да са (ключар, зидар, водопроводчик, т.н.). Съществува такова нещо като естествено изхабяване, нека не го забравяме.

И аз говорех за ремонти именно които опират до една ръка латекс. Само дето никога след наемател ремонта не е само освежителен и да е до ръка латекс.
Досега абсолютно винаги съм давала имота след ремонт от предишните и боядисан и ремонтирано каквото е нужно. Никой обаче не ми го е върнал в този вид, а го е имало във всеки един договор. За 4 фирми минали през апартамента, само едни бяха много, ама много съвестни и след тях си беше наистина само за боядисване.

За амортизирани уреди се съгласих, че наемодателя си поема подмяната, защото ще си останат в апартамента. Но ако не е пазено и е изгоряла от неправилна употреба, ще си поеме наемателя.
Ако си оставил нови уреди и мебели в апартамента не може да приемеш, че след година изглеждат като 10 годишни, нали?
Затова и казах, че се вижда кои е овехтяване от нормална употреба и кое виновно причинено. И ако първото е за сметка на собственика, то второто е за сметка на ползвалия го

Джулая, за паркет не съм споменала, казах, че щом влизат на ремонтирано и боядисано, това трябва да предадат. Пак казвам има го във всеки стандартен договор. Никой не го спазва, обаче.
Да не мислиш, че боядисването е евтино, дори само за освежаване да е имота. За тристаен апартамент, целия на латекс само материалите са около 150-160 лв. Две големи кофи латекс по 65 лв. плюс дребните материали. И това само материалите без труд. Даже да е само боядисване разхода си стана почти колкото един наем

# 61
Наемала съм офис площи клас А и никога след нашето изнасяне никой не е искал да боядисваме след нас.
Както и когато сме се нанасяли - всичко е било чисто и освежено.

# 62
Джулая, макар че другите са коментирали, ще го направя и аз, тъй като си се обърнала лично към мен.
Очаквам наемателите да пазят, толкова ли е чудно?!? Както биха си пазили, ако живеят в собствено жилище. Да си боядисат с латекс, ако се налага, да си сменят крушките и да си отпушват каналите! Нормалното изхабяване никой не го отрича, включено е и в договора. Тук не говорим за ремонт след изнасянето, а за това, че някои искат да им се боядисва с латекс, докато ползват жилището. Ако са си в собствено, кой ще викат да им боядисва?!? Като се изнесат, то е ясно, наемодателят си поема разходите да освежи и почисти.

"а наемът - чиста пара в джоба и без инвестиции " - е, в това си в голяма грешка! Да не би жилището да е без пари? Ремонтът и мебелите колко струват?!? Дай да рушим като сме наематели и нищо не е наше!!!! Супер логика, нямам думи!

Като не искаш да пазиш и да правиш освежаване на апартамента, наеми си някой коптор, който не е пипван от 40 г., пък не влагай нищо в ремонти, не слагай латекс, нищо не пипвай, никой няма да има сърдит....

# 63
  • Варна
Абе само на мен ли латексът ми се струва не чак толкова дребен ремонт? Аз не бих боядисвала жилище, което не е мое. И не бих дала на наемател да ми боядисва жилището на своя глава, при положение, че е 99% сигурно, че ще избере най-евтиния въшлив латекс и ще го намацоти саморъчно. Ако стените наистина имат нужда от освежаване, бих предпочела това да се съгласува с двете страни и ако трябва разходите да се поделят, но да се купи качествена боя и да се нанесе професионално.

# 64
  • София
Абе само на мен ли латексът ми се струва не чак толкова дребен ремонт?

Миналия месец ми излезе 1080лв за двустаен. Може би е излязло малко по-скъпо, защото настоявах да има фактура. Освежаването го поех аз като наемодател, обаче наемателят се занимаваше с издирване на майстори, които да са съгласни да издадат фактура, и след това пак той отдели от времето си да седи в апартамента, докато тече ремонтът.

# 65
Миналата година имахме наематели работници от Турция. Като си тръгнаха, намерихме на стената в коридора огромен охлюв, колкото мъжки юмрук! Grinning

# 66
  • на брега на морето
И не бих дала на наемател да ми боядисва жилището на своя глава, при положение, че е 99% сигурно, че ще избере най-евтиния въшлив латекс и ще го намацоти саморъчно.
Естествено.
Копринен латекс ще сложа само за себе си.

# 67
Говорейки за освежаване, сега се сещам, че имахме студенти наематели и на своя глава бяха боядисали спалнята и кухнята + шкафовете (!) в романтично розово Crazy
След тях изкъртихме шкафовете и си боядисахме в бяло Crossing Arms

# 68
  • София
Докато се строеше нашето жилище и след това докато го обзаведем живеехме под наем. Наехме хубав апартамент, хазяйката също ми се виждаше много приятна и разбрана. Когато започна зимата, установихме, че дограмата е кошмарна и през нея яко духа. Уплътнявахме и запушвахме дупки и как да е изкарахме зимата. Разбрахме се с хазяйката, че като се затопли ще сменим дограмата на целия апартамент и ще боядисаме една стая, а тя ще ни приспадне 1 наем!.... Само един, защото ние планираме да живеем там още 2, а може би дори и 3 години, та ще я ползваме тази дограма все пак, а на нея парите са ѝ нужни и до сега други не са се оплаквали че им духа през зимата, но тя все пак ще ни направи жест и айде от нея да мине един наем бонус. Ние се съгласихме. Сменихме дограмата, боядисахме... изживяхме си единя месец без наем, след това още един месец, в който си плащахме наема и на третия месец хазяйката заяви: Ами трябва да ви вдигна наема, защото апартамента е с нова дограма и е пребоядисано, а и нов бюфет донесох за хола Crazy .... Пихме една студена вода и се изнесохме.

# 69
Малее колко забавна тема имало  Laughing

Според мен най-просто за наемодателите е да дават необзаведено жилище, така няма после за какво да се притесняват.
Ние живеем под наем 8ма година, всичко в квартирата ни си е наше. Хазяинът няма ключове и за щастие не е някоя любопитна бабка да идва и да ми наднича всяка седмица. Плащаме си наема и сметките, каквото има да се ремонтира го ремонтираме ние (за наша сметка) и всички са доволни.

През ума не ми е минало да смятам и броя колко пари "чиста печалба" е взел човека от нас. Ми нали му живеем в жилището и го наричаме наш дом. А на него очите му ги виждам веднъж годишно дали има и съм супер благодарна за това.

Някой беше писал, че си избира хазяите - да, това е правилният начин и ние така направихме след десетки огледи. Всеки, който се опитваше да се държи високомерно или показваше признаци да е мишок беше аут от листа ни.
И в тая тема битува мнение като гледам, че хората, които живеят под наем са ненормалници, мизерници, бедняци и глупаци.... докато има такова отношение по подразбиране между хората, нещата ви няма да се случват ок, драги хазяи.  bowuu

# 70
И гадни квартиранти има и гадни хазяи. Понякога и капарото не стига за да покрие щетите.
Но според мен е редно чат пат хазяина да идва на оглед, естествено и да се предупредят наемателите. Така като ви чета ви съчувствам и направо някои хора са за съд.

# 71
Ми... аз не бих сменяла дограмата на жилище, където живея под наем. По-скоро ще си намеря друго.

# 72
  • на брега на морето
Смених старата дървена дограма с ПВЦ и стъклопакети,  наемателката ми хич не искаше смяната, предлогам мислеше, че ще й вдигна наема  Grinning. Аз дори го намалих, защото ме помоли, че работата й е намаляла и едва смогва.
А първите наематели боядисаха  в гадно синьо и гадно зелено касите и вратите. Не ми се мисли какъв труд и  материали са нужни, за да се изчистят.

# 73
Ама вие сериозно ли? Къде са тези наематели, дето влизат и почват да боядисват да сменят дограми...и т.н. Само аз ли съм будала след всеки, аз да плащам шпакловане и пребоядисване, щото котето издрало каквото видяло.А, и също претенции  против кучета, котета,бебета въобще не минало през ума да предявя.Просто защото ако започна много да подбирам имота ще си стои празен.

# 74
  • при късмета
А, и също претенции  против кучета, котета,бебета въобще не минало през ума да предявя.Просто защото ако започна много да подбирам имота ще си стои празен.
Ако пък изобщо не подбираш и нямаш претенции ще имаш само сметки за плащане. И не си единствена която след всеки шпаклова и боядисва, аз също съм така.
Всички се правят на ощипани за клаузата в договора за предаване на имота в състоянието в което са го наели. Пък и аз не съм ги натискала никога, признавам си

Общи условия

Активация на акаунт