Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Към каква професия да се насоча

 • 3 511
 • 93
 •   1
Отговори
 • Мнения: 32
Здравейте!

Жена на средна възраст съм. От 3 години съм в къщи. Две години майчинство и преди това бременността си бях у дома. В момента имам доста свободно време и искам да уча нещо с което ще мога да работя като хелп деск, съпорт или нещо подобно. Знам само английски и то на средно ниво. С висше съм, но не съм работила по специалността-публична администрация. Около мен има хора, които работят на подобни позиции, без да са завършили или да имат поне курс за такова нещо. Но не са от обяви, а с връзки. Аз цял живот от Jobsa и все нискоквалифицирана работа за никакви пари. Вече започнах да гледам обявите в Jobs, но за по - високи заплати имат изисквания, които не покривам. Освен това наличието на малкото дете мисля, че ги отказва дори за интервю да ми се обадят.
Посъветвайте ме към какво да се насоча като позиция и какво да запиша за да се усъвършенствам? За програмиране мисля, че е висока летва за мен, но за съпорт или нещо подобно мисля, че ще се справя.

# 1
 • Мнения: 8 917
Зависи какво те влече.
Няма да е лошо да е от нещата, които вече си учила. Гледам тук какво учат в публична администрация: икономика, счетоводство, право, маркетинг, управление на проекти...

Аз лично бих направила справка какво се изисква, за да мога да работя като счетоводител, просто защото харесвам счетоводството и ми се отдава.
Има фирми, които се занимават с разработване на евро проекти - ти си учила това.
В съда секретар заради правото - мисля, че ще взимаш доста малка заплата, там наистина трябват връзки, а за да се развиваш, ще трябва да учиш право, едва ли ще се наемеш.
Секретарка или т. нар. офис мениджър? Това влече ли те?

Помисли си наистина какво ти се отдава, по какви предмети беше силна в училище и ще го измислиш.

Това със средната възраст ми се видя забавно. Колко е според теб средната възраст? Simple Smile

# 2
 • Мнения: 32
Гоня 40 Simple Smile
Иначе секретарската работа не е за мен. Работих и това. Счетоводството също не е моето. Лошото на публичната администрация е, че се учи от всичко по малко. И след това трябват връзки за да се намърдаш някъде. Аз го нямам. Всички, които се хвалят от моите познати със заплати над 1500лв, са без висше и език. Аз нямам този техен късмет. Срам ме е да фи питам за услуга да ме препоръчат, но и те не помагат. Нещо с компютри ми се занимава като че ли, но осъзнавам, че вече не съм на 20 и докато напредна....
А и с малко дете никой работодател не се наема да те вземе. Чувствам се половин човек.
И с тези въпроси каква заплата очаквате? Онзи ден има интервю. Уж ме харесали, явно сумата Кото казах не ги е удоволетворила и айде, получих мейл за отказ. Изобщо не споменаха те някаква сума, ако имаше разлика 100-200 лв спрямо моите очаквания можеше да приема, не са фатални. Говорим си половин час, харесваме се и после айде, щом не нацелиш техните възможности те режат.
Искам някаква промяна за себе си, но нещо се лутам.

# 3
 • Мнения: 6 932
За съпорт в повечето случаи ти трябва само език, те имат вътрешни обучения на системите, които съпортваш. Със средно ниво английски няма да стане, ми се струва. Според мен подобри английския и може да започнеш още някакъв. Преди имаше съпорт центрове, в които като видят, че знаеш някакво ниско ниво холандски, например, ти плащат и те обучават, докато стигнеш B2 и можеш да работиш с него. Сега не знам дали вече има подобни места, но се огледай за такъв вариант.

# 4
 • Мнения: 32
Супер, няма проблем да запиша още един език. Като гледам най- много с немски търсят. Немския хич не ми е приятен, нито френския. Английски е ясно, ще го подобря. Въпроса е на още един език или на нещо с компютри да се запиша. И ако е език какъв да е той.
И пак се чудя. Имаме познат, работи съпорт без никакъв език и компютърни умения. Взима около 2000 лв, работи си хоум офис, само дневни смени. Еее ама е с яко връзки. Уж беше споменал, че ще ме препоръча и това беше. Повече на тема работа не говорим. Как ги взимат такива хора, не знам.

# 5
 • Мнения: 428
Някак във всичките - 2-3 отговора се споменават големи заплати, връзки и късмет. Явно имат някакви умения хората щом някой им дава тези пари или умеят добре да се продадат на интервюто, което също е умение всъщност. Щом ти харесват тези заплати, говори с тях какво се иска, как са намерили тази работа и придобий тези умения. Каквато и работа да започнеш, все нещо ще куца, но пък други ще компенсират, няма идеална работа, особено ако е високо платена - повечето искат яко учене, практика, проекта е скучен или трябва да си търпелива и мила с кофти клиенти.

# 6
 • Мнения: 9 224
Най-добронамерено го казвам, ама със скучно ми е, това не го мога, онова не му покривам изискванията, третото е висока летва, четвъртото намквоси хубава и добре платена работа няма да си намериш. Тези, дето според тебе са некомпетентни връзкари, явно имат някакви компетенции и не им е скучно.
Харесай си някаква сфера, прегледай обявите в нея, виж какво изискват, и почвай преквалификация.

# 7
 • Мнения: 448
Здравейте!

Освен това наличието на малкото дете мисля, че ги отказва дори за интервю да ми се обадят.


Как още преди интервю знаят, че си с малко дете? В СВ-то ли го пишеш?

# 8
 • Мнения: 32
Да, в СВ- то съм си го написала.
Нарцис, аз затова съм написала в темата, че искам да повиша квалификацията. За моите познати, няма как да коментираш, тъй като не ги познаваш лично. Иначе да, приемам, че така няма да стане. Заглавието на темата говори, че искам да подобря уменията си, но обмислям към какво да се насоча.

# 9
 • Мнения: 448
Не го пиши в СВ.
Ако стане въпрос на интервюто, ще го кажеш. Макар че не би следвало изобщо да се коментират тези неща.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 463
Честно казано не знам какъв съвет да ти дам. Аз съм от тези със съпорта, дето си работят от вкъщи, с добра заплата и без много стрес. Като почнах им заявих още на интервюто, че имам малко дете ( синът ми беше на година и 10 месеца). Не съм с връзки, нито с късмет. Просто знам рядък език на добро ниво и английски на ниво С1. Ама със средно ниво на английски няма как да си намериш такава работа. Колегите в моя екип само с английски взимат към 1500, но техният е на високо ниво. Иначе наистина фирмата те обучава на всичко необходимо. За начало повиши английския и изкарай сертификат за него. За нов език изобщо не знам дали имаш време и пари да инвестираш. За да стигнеш ниво, с което да можеш да работиш, ще ти трябват поне 2 години и доста пари за курсове.

# 11
 • Мнения: 32
Пух, написах го защото ми омръзна да се разкарвам из цяла София и накрая като стане въпрос, че съм с малко дете нещата пропадат. Започват въпроси, ама има ли кой да го гледа, ама боледува ли често. Така ще знаят още в самото начало и няма да си губим времето напразно.
 Отгледах голямото ми дете с баби и детегледачки. Не ми даваха да взимам болнични, все нямаше кой да работи. Съжалявам страшно много затова. Всяко дете има нужда от майка си особено ако е болно. Все се сменях с колежки или си взимах почивен ден, но за болничен дума не можеше да става. Работила съм и в големи компании и пак положението беше същото.
Vondito така си мисля и аз. Значи само с английски не става. За втори нямам време, а за да стигна високо ниво ще минат поне още 2-3 години, както си писала и ти.

# 12
 • Мнения: 564
Търси работа в държавната администрация или се преквалифицирай като учител. С изискванията ти да можеш да отсъстваш без проблем и да излизаш в болнични, мисля че трудно ще се получат нещата в съпорта. Там е много стрес и голямо текучество. Ще те изтискват като лимон и няма да имаш сили да си видиш детето. Какво остава за отпуска. Плътно на работа и никаква гъвкавост, защото си на кюто и си съпорт, очаква се по всяко едно време в което си на работа да получаваш тикети. Тоест и трудно ще ти бъде да си тръгваш по-рано, да идваш по-късно и.тн. Не разполагаш с времето си и не можеш да си разпределиш работата, натиска е отвън.  На повечето места се налага да работиш по празници. По-добре HR, ТРЗ , счетовдство, офис мениджър и т.н. Дори дентален асистент е по-гъвкаво. На повечето места нямат изисквания за образование, обучават те на място.

# 13
 • Мнения: 3 793
По онази програма "Заедно в час" май се казваше, работиш и придобиваш учителска правоспособност.
Няколко мои познати с висше образование, високо ниво на език и работещи в големи компании/общинска администрация се преквалифицираха и сега работят като учителки в детска градина/начален етап.
Прилични заплати, големи отпуски, без проблем за болнични...

# 14
 • Варна
 • Мнения: 3 916
Щом те влекат компютрите, можеш да изкараш разни курсове в Софт Уни. Инвестицията не е голяма.
Но с тази нужда от много и чести отпуски... не се сещам за друго, освен за държавна работа. Там пък парите са малко.
Някак си хем искаш повече пари и по-висока квалификация, хем само обясняваш какво не можеш. А какво можеш, не разбрах?

Общи условия

Активация на акаунт