Позитивното мислене????????

• 26 404
  • 376
  •   1
Отговори
# 90
...тя ме прекъсва - ааа, не, забранено е да мислиш така, само позитивно трябва да гледаш!

до болка познат позитивизъм  Mr. Green

# 91
... Подобна вяра в способностите на мисълта е опасна. Може да направи човек пасивен, неадекватен и нещастен.
Като добавим вярата във врачки и баячки и вегетарианство, става направо бомба.

На врачки и баячки ходят нискообразовани, невежи хора.
Какъв позитивизъм има тука?

Winter sonata , не ми чети думите, като дявола евангелието.
Къде видя да споменавам Паоло?
Под вола теле търсиш, май?

# 92
Цитат
до болка познат позитивизъм
Това не е позитивизъм, а егоизъм и обич към драматизиране. Wink

А относно критиката - когато е конструктивна е хубаво. В Америка когато работодател критикува подчинения наред с негативите казва и какво харесва в работата му, гледа да запази баланса. В Европа май само негативна критика обичат да дават, а похвали има да чакаш.

# 93
  • София
Позитивното мислене само по себе си не е "наука", еле па религия, ако и да има пъплища хора, които - съгласна съм, така го възприемат. Част е от позитивната психология, а именно как човек може да живее щастливо, да не губи себе си, интерес към света и живота и да взима правилните решения. Да намира механизмите, с които да се накара да се стреми и да постига.

Позитивната психология не изключва реализма, критичността и дори моментите на негативизъм, стига те да постигат резултати. А именно решения, които водят до горните цели.

За да знаеш кога да "мислиш" оптимистично, критично, или да приемеш дадено събитие/факт за негативно (или компилация, най-често) е необходимо на първо място да можеш да мислиш.

Останалото е чесане на езици.

Вредно е както залитането в розовите облаци, така и другата цинична крайност. И двете са следствие от неразбиране/отказ от такова.

П.С. Наблягането на позитивната настройка е защото точно това е, което човек губи най-често в живота си. Ако приемем, че по-горе става въпрос за баланс, той много често е нарушен в ущърб на оптимистичния поглед.

# 94
Това с мантрите и визуализациите не го смятам за положително и ефективно.
Обаче този доктор хич не ми вдъхва доверие!
Както по принцип психолозите в България. Peace

# 95
  • Ямбол
... Подобна вяра в способностите на мисълта е опасна. Може да направи човек пасивен, неадекватен и нещастен.
Като добавим вярата във врачки и баячки и вегетарианство, става направо бомба.

На врачки и баячки ходят нискообразовани, невежи хора.
Какъв позитивизъм има тука?
....
Ами точно това казвам, че например kris4 твърди, че е много позитивна, а иначе ползва услугите им и препоръчва да се ходи при такива.
Аз също смятам, че врачките са за нискообразованите и простовати хора, те са също като религиите, суеверията и изобщо залитането в някакво вярване. Както Андариел каза, позитивното мислене просто е поредната религия и в нея вярват всички онези, които по принцип вярват на врачки и баячки, на религии, на суеверия, на конспирации и т.н.

# 96
mishelaa, без да искам да прозвучи грубо, но дописаното от теб по определени твърдения на психолога, които според теб подлежат на преоценка, не може да се нарече оборващи аргументи. Или въобще аргументи. Танцуваш около твърденията му, в опит да размиеш и изместиш смисъла на казаното.
Надявам се да го приемеш позитивно.

+1

# 97

Winter sonata , не ми чети думите, като дявола евангелието.
Къде видя да споменавам Паоло?
Под вола теле търсиш, май?

а, хич дори не ги чета като дявола евангелието, питах на няколко пъти как е възможно да смяташ нещастието за урок и за добро:

За всяко нещо си има причина.
Както за лошите, така и за хубавите.
Пожар, болест, кражба.
Нищо не е случайно.
Има баланс в природата, динамично равновесие.
Един получава, друг губи, така е.

# 98
  • София
Winter Sonata, съжалявам за това, което ти се е случило, надявам се, че си добре сега (със здравето имам предвид). Аз ти обясних за мене какво е и как съм разсъждавала след катастрофата, от която за късмет нищо не помня. Просто съм такъв човек, който винаги се опитва да види и положителната страна на нещата, което далеч не означава, че да те блъсне кола примерно е нещо хубаво. Това ми помага по-лесно да се справя с нещата и да продължа напред, мисля, че го написах и по-горе. И това е моя начин, не го налагам на никого. Това не означава, че гледам на света през розови очила, напротив реалист съм, но отказвам да се поддам на негативните емоции и да им позволя те да управляват психиката ми, което ще ме накара да затъна още повече в самосъжаление и ще повлече след себе си още негативни събития. Пак казвам, това е моят начин и не го налагам никому, защото всеки има право да възприема света по своя си начин.

Ти задаваш въпроса как човек може да смята нещастието за урок - ами лично аз смятам, а може би не само аз, но в случая ще кажа моето мнение - за всяко нещо, което ни се случва си има причина, когато ми се случи нещо лошо се спирам и се замислям, защо и каква поука мога да извлека от това, което ми се е случило. Когато сме щастливи, ние си хвърчим и си пеем, без да се замисляме особено много. Когато ни се случи нещо лошо, тогава се сепваме и започваме да се питаме - защо стана така и защо на мене. Ако успеем да открием някакъв отговор за самите себе си, тогава научаваме нещо ново, правим крачка напред. Ето това е причината да смятам нещастието за вид урок.

Kris4, браво на тебе  Hug

В интерес на истината phil също го е казала доста добре.

# 99
  • София
Да, за катастрофата си има причина - онзи, който я е причинил не го е слушала главата.

# 100
То и тези които безрезервно вярват на докторите са невежи. С докторите не две, не три, ами поне четири-пет мнения ти трябват. Много доктори са невежи и не знаят елементарни неща и са в занаята заради парите. Наслушах се на бисери като "глутенът изчезва при печене", "в хляба глутенът е само в коричката". Laughing Добре, че бях аз иначе още нямаше да знаят какво ми е. Какви ли не диагнози, добре че поех нещата в свои ръце и направих всякакви изследвания та се разбра, че глутенът ми е противопоказен. Жълтият кантарион и Омега 3 са много по-ефективни при депресия и стрес от Деанксити, диазепами, ривотрили, но не им пречи да ги изписват като бонбони.

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 22:47 от kris4

# 101
  • Ямбол
И майката, загубила детето си е имала нужда от урок. Трябва да има баланс, не може майките само да се радват, трябва и да плачат малко.
Една майка ще загуби, друга ще получи, така трябвало. Нали, дами, това ли искате да обясните? Не се ли усещате какви малоумщини извратени говорите?

# 102
На мен целия този спор ми се струва много безсмислен.
А позитивизма не е лошо нещо. Вие с какви хора предпочитате да общувате? Сигурна съм, че не с такива, които се оплакват от всичко и са постоянно намръщени.
Друг въпрос е, че много хова се възползват от този тренд, така да го наречем, и почнаха да издават книга след книга и да сектанстват и експлоатират позитивното мислене в техен интерес. Никой не ви кара да четете и вярвате на всичко, което чуете.
Аз предпочитам позитивното мислене, но това в никакъв случай не ме прави сляпа за случващото се наоколо. Още по-малко антисоциална. Просто се опитвам да се радвам на малките неща, да ценя любимите хора около мен и да не причинявам зло никому. За мен това е позитивно мислене. 

# 103
  • София
Тези книги ги пишат, защото има кой да ги чете. За мен позитивният човек върши добри неща, просто е добър човек. Пълно е с позитивисти, които са с с черни души и външно изглеждат много готини, много доброжелателни, но да не ги настъпиш нещо - тогава стават толкова жестоки, че е трудно да се опише.

# 104
Не го знам дофтора, ама на това, което е написал му давам  newsm10. "Позитивното мислене" е за падналите и изпаднали люде, щото и те требе да оцелеят. Щото как иначе ще  оцелее светът, ако останат само лапачите, дето верват в други божества.  

Общи условия

Активация на акаунт