Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 5

• 108 346
  • 757
  •   1
Отговори
# 240
хора, кажете някоя система да научим математиката таблицата за умножение - беше я научила до 5, но я забрави, събиране изваждане - всичко прави с пръсти
понякога смята автоматично - примерно какво ресто да ми върне келнера или колко минути остават, но само ако не е свързано със съзнателно смятане
пробвали сме 2 госпожи по математика - няма ефект, от повтаряне - няма, не знам вече какво да правя, а е 7 клас

# 241
  • София
хора, кажете някоя система да научим математиката таблицата за умножение - беше я научила до 5, но я забрави, събиране изваждане - всичко прави с пръсти
понякога смята автоматично - примерно какво ресто да ми върне келнера или колко минути остават, но само ако не е свързано със съзнателно смятане
пробвали сме 2 госпожи по математика - няма ефект, от повтаряне - няма, не знам вече какво да правя, а е 7 клас

И при нас е така. Никакво автоматизиране на елементарни математически операции. Каквото наизусти се забравя по-бързо, отколкото го е научила. Оставям я да си смята на пръсти. И направихме един помощник, който представлява ламинирано картонче. От едната страна за събиране и изваждане на числата от едно до десет. От другата страна - умножение и деление. И двете са квадратни таблици. Мисля, че съм споделяла за тях. Видях ги от ресурсната ни учителка и ги ползваме с разрешението на класната. Гледа си в тях като в справочник и така.

# 242

ина -питах младежа за таблицата.Каза следното: решаване на безброй много задачи, в които има сметки -умножение, деление, събиране и изваждане.
 Пробвах го и да ми каже колко е 8*8 .......е пак не го знае наизуст Thinking, но го сметна доста бързо по неговата схема 8+8+8+8+8+8+8+8.Та тази негова схема на мен лично ми се вижда по сложна.Но като се оправя така , съм я възприела и не му се карам.Обаче напредък има и при смятането-събиране и изваждане-от поне 7-8 месеца не ползва пръстите си.

# 243
  • Пловдив
Ina26 ето, изгледай клиповете на този потребител. Ние сме ги ползвали, дари бях направила ламиниран шаблон като на клиповете и малкия си правеше фигурите отгоре. https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=_ … TrbU04xaDCRIOPnug всъщност това, от линка е за таблицата с три, но отстрани в дясно се отварят и други клипчета, за другите таблици. Успех.

# 244
Момичета, споделете алтернатива на английския език,
т.е. според вас кой е най-удачен език да се избере за дете, което има непреодолими затруднения с АЕ?

# 245
Испански или италиански, макар че дори и самото научаване на другата азбука е проблем при тежките случаи. Но това са езици, които се пишат така, както се четат и са доста по-лесна алтернатива на английския. Друг вариант, ако не може да се промени езикът е, ако детето учи английски, то да се изпитва устно, защото слушането и говоренето при децата с дислексия не са чак такъв проблем. Те са дори малко по-добри при упражненията за слушане с разбиране. Така ми го обясни учителката по английски на моето дете и наистина забелязвам, че когато учим думи и изрази, без да ги пишем, доста бързо ги запомня и се опитва да възпроизвежда това, което чува от филмчетата.

# 246
благодаря дрън,
а френския  Blush?

# 247
Език на основата на латински - такъв е френския, испанския, италианския ... може би португалския и т.н.

Аз залагам на френския, като най-труден в тази група, след него си мисля че другите биха били по-лесни за научаване.

# 248
  • Пловдив
Лично аз съм учила немски в езикова гимназия. Трудното сападежите и времената, лесното-каквото чуваш, това пишеш, с малщкиизключения, но все пак са изключения, а не дефиниция (както е ванглийския). Моят учи сега в училище английски доколкото е учене материала до четвърти клас. Интересното е, че е запомнил думички от първи клас, а не и това което са учили преди има няма месец....
Решила съм да жо занимавам всеки ден с по нещо - вчера писа диктовка(кратка) и чете малко, преди това цяла седмица го тормозя със събиране и изваждане. Интересно е, че сякаш отчитам някаква промяна. Аз лично числата си ги представям, та си мисля, че започва да си изгражда някаква "представа" за числата. Днес обаче почивка и "Карате кид".

# 249
Лично аз съм учила немски в езикова гимназия. Трудното сападежите и времената, лесното-каквото чуваш, това пишеш, с малщкиизключения, но все пак са изключения, а не дефиниция (както е ванглийския). Моят учи сега в училище английски доколкото е учене материала до четвърти клас. Интересното е, че е запомнил думички от първи клас, а не и това което са учили преди има няма месец....
Решила съм да жо занимавам всеки ден с по нещо - вчера писа диктовка(кратка) и чете малко, преди това цяла седмица го тормозя със събиране и изваждане. Интересно е, че сякаш отчитам някаква промяна. Аз лично числата си ги представям, та си мисля, че започва да си изгражда някаква "представа" за числата. Днес обаче почивка и "Карате кид".

и ние сме на този хал  Wink, защото ако го изтърва забравя буквално всичко ..............

# 250
  • София и там където не се пуши
Обучителни програми на английски, игри и т.н.

# 251
  • Майничка
Френският е труден за дислектиците - веднъж има исторически правопис, не само фонетичен, втори път един звук може да бъде изписан по няколко начина. При него, както при англиския, удачният начин за изучаване от дислектици е слухово и говоимо и едва тогава - писмено. Граматиката е по-сложна от английската, доближава се, но не се припокрива с българската.
Най-лесен от графична гледна точка е италианският. По-смислено би било да се започне с него и на база сходство да се учи френски или испански - граматиката и на трите е близка.

# 252
Благодаря ви момичета за съветите.
Италиански в нашия град няма, май ще си останем на АЕ след 7 клас.
И ще си кретаме ...докъдето я докараме.

П.П
И с Руския сме скарани, не го харесва и въпреки,че го учи вече 6 години , нищо не знае или почти нищо.Добре, че има в техния клас доста приходящи и така малко му се разминава незнанието, като сравнят с тези дето изобщо не са го учили..

# 253
  • София
Аз си представям, че за нашите деца би била чудесна системата на Сугестопедията при учене на езици (и не само). За съжаление още не съм имала възможност да проверя това си мнение и на практика. По финансови и логистични причини най-вече.

# 254
Ние си поработване през ваканцията. Няма как иначе. По малко, но редовно- това ми е принципът.
Правим диктовки, решава задачи и всеки ден пише по английски и прави тестчета.  Но ако не работим, няма да се справя. Сутрин му давам, вечер проверявам. Така и на самостоятелност се учи. Да не му виси постоянно някой на главата. Справя се.
Започна да учи руски и е очарован. Голямо удоволствие му е.  Simple Smile Както и шаха, на който ходи вече повече от година и почти няма пропуснат час. Освен ако не е много болен нещо или не пътуваме, не пропуска.

Общи условия

Активация на акаунт